Пређи на садржај

Пређи на садржај

Рута је ценила Божји народ

Рута је ценила Божји народ

Божја реч је жива

Рута је ценила Божји народ

ОВА атрактивна, млада жена Рута је живела у Моаву, источно од Мртвог мора. Иако је одрасла међу Моавцима који су обожавали криве богове, она жарко жели да служи правом Богу Јехови, заједно са његовим народом, Израелом (4. Мојсијева 25:1—5). Када јој се указује прилика за то озбиљно је прихвата и због тога постаје омиљена међу обожаваоцима Јехове који је знају као „изванредну жену“ (Рута 3:11).

Услед глади у Израелу била је Рута у прилици да служи Јехови. Због те глади се преселила у Моав четворочлана породица из града Витлејема: Елимелех, његова жена Нојемина и њихови синови Малон и Хелеон. Међутим, Елимелех умире убрзо након тога. Касније се Малон оженио Рутом, а Хелеон једном другом Моавком, која се звала Орфа. Дакле, преко мужа и свекрве, који обожавају Јехову, Рута упознаје правог Бога.

Али, не тако дуго после тога, умиру и Малон и Хелеон и остављају те три жене без мужева и деце. Можеш да претпоставиш њихову жалост. Шта ће сада да раде? Нојемина сазнаје да је престала глад у Израелу. Зато одлучује да се врати свом народу у Витлејем.

Рута и Орфа много воле своју свекрву и полазе са њом. Али, након што су мало заједно путовале, Нојемина се зауставља на путу, и говори тим младим женама: ’Вратите се кући и останите уз своје мајке’.

Нојемина им даје опроштајни пољубац, а оне почињу да плачу. „Не, него ћемо се с тобом вратити у твој народ“, јецајући говоре јој оне. Нојемина је и даље упорна: ’Вратите се, моје кћери’. На то креће Орфа кући. Али Рута не креће са њом.

Нојемина се обраћа Рути и говори јој: „Врати се и ти са јетрвом својом, удовицом“, Али, Рута јој одговара са убедљивом озбиљношћу: „Немој ме наговарати да те оставим и да те више не пратим, јер куда год ти идеш, идем и ја; и где год ти преноћиш, преноћићу и ја, твој је народ мој народ, и твој је Бог мој Бог“ (Рута 1:1—17, НС). Дакле, Рута се враћа са Нојемином и постаје део Божјег народа Израела.

Да ли си и ти, као Рута, упознао правог Бога Јехову и народ који га обожава? Ако јеси, и ти буди тако одлучан, као што је била Рута давно пре, да лојално подупиреш данас Јеховине слуге!