Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Врхунске тачке Библије“ доприносе већем сазнању

„Врхунске тачке Библије“ доприносе већем сазнању

„Врхунске тачке Библије“ доприносе већем сазнању

КАДА су се Јевреји вратили из вавилонског ропства током 6. века пре н. ере, „главари породица окупили су се око Јездре књижевника да би стекли спознају из речи Закона“. Шта је била последица њиховог повећаног разумевања? То да је народ славио посебан празник Сеница с „врло великом радошћу“! (Немије 8:13—18).

Као што тај пример лепо показује, стицање сазнања из Писма може имати врло добар учинак на Божји народ. Зато ће у издањима Куле стражаре од 1. јануара, 1. фебруара и 1. марта излазити чланци с главним насловом „Врхунске тачке Библије“. Ти ће чланци помоћи нашим читаоцима да стекну дубље разумевање библијских књига Јездре, Немије и Јестире.

Та ће нам сазнања помоћи да се оживе узбудљиви догађаји повезани с обновом правог обожавања у Јерусалиму, изградњом Јеховиног храма и заштитом Божјег народа од непријатељских народа. Заиста, читањем тих књига, као што је наведено у „Врхунским тачкама Библије“, Јеховини сведоци и они који су с њима повезани, моћи ће да извуку већу корист из проучавања тих делова Писма у седмичној Теократској служби оспособљавања. Уз то, браћа задужена за изношење „Врхунских тачака читања Библије“ у програму службе могу врло добро да искористе чланак „Врхунске тачке Библије“ у одговарању на библијска питања и наглашавати поуку за нас (Римљанима 15:4).

[Оквир на 27. страни]

Персијски краљеви споменути у Јездри, Немији и Јестири

Раздобље владања Историјско име Библијско име Библијски цитат

(пре н. е.

око 550—529 Кир Велики Кир Јездра 1:1;

Јездра 4:5

529—522 Камбиз II Ахасвер Јездра 4:6

522 (8 месеци) Гаумата (Смердис) Артаксеркс Јездра 4:7—23

521—486 Дарије I Дарије Јездра 4:5, 24;

Јездра 6:1—15

486—474 Ксеркс I Ахасвер Књига о Јестири

474—423 Артаксеркс I Артаксеркс Јездра 6:14;

Јездра 7:1—26;

(Дугоруки) Немија 2:1—18