Пређи на садржај

Пређи на садржај

Слуге помоћници благослов за Јеховин народ

Слуге помоћници благослов за Јеховин народ

Слуге помоћници благослов за Јеховин народ

„Нека се прво искушају, па онда нека служе као слуге, којима се нема шта приговорити“ (1. ТИМОТЕЈУ 3:10, НС)

1. Ко се труди да обезбеди срећу и јединство у скупштини?

 ЈЕХОВА је „срећан Бог“ и он жели да су и његове слуге срећне (1. Тимотеју 1:11, НС). У ту сврху је, као благослов за свој народ, обезбедио старешине и слуге помоћнике. Ови поуздани људи служе корисним циљевима и труде се да обезбеде срећу, јединство и глатко деловање хришћанске скупштине. Како су захвални Јеховини сведоци за љубазну и корисну службу коју обављају ове наименоване слуге у Божјој теократској организацији!

2. Какво становиште треба да имају старешине и слуге помоћници, али шта не смеју никада да изгубе из вида?

2 Иако је допринос старешина и слугу помоћника скупштини од битног значаја, они ипак не би смели да преувеличавају властиту важност. Не смеју заборавити да је Исус Христ упозорио своје следбенике да морају бити понизни. Једном им је рекао: „Који се понизи као ово мало дете, тај је највећи у небеском царству“ (Матеј 18:4, НС). А ученик Јаков је писао: Понизите се пред Јеховом и он ће вас узвисити„ (Јаков 4:10, НС; Римљанима 12:3). Међутим, понизан став не захтева од њих да умањују важност њиховог рада који извршавају као старешине и слуге помоћници. Могу бити понизни па ипак да буду на челу у разним видовима службе. Никада не смеју изгубити из вида корисне циљеве којима служе, али никада не смеју да забораве ни на своју обавезу према Јехови и хришћанској браћи, да при извршавању својих дужности дају све од себе.

3. Са чиме се може упоредити сложност деловања код Јеховиних сведока и како могу предани мушки чланови скупштине унапређивати такву сложност и напредовање интереса Царства?

3 Сложност деловања код Јеховиних сведока се може упоредити са складношћу људског тела. У ствари, апостол Павле је указао на сличност између Христовог духовног тела и људског тела састављеног од много удова. Због узајамне користи, све удови тела раде заједно (1. Коринћанима 12:12—31). Несумљиво су наименоване старешине и слуге помоћници благослов за Јеховин народ, јер они подупиру јединство у деловању хришћанске скупштине данас. (Упореди Колошанима 2:18, 19). Предани мушки чланови скупштине, који настоје да подупиру Јеховине организационе припреме тиме да ,,теже за службом надгледника“, дају важан допринос хришћанском јединству и унапређивању интереса Царства (1. Тимотеју 3:1, НС). Али, најпре, када је хришћанин способан за слугу помоћника?

„Нека се прво искушају“

4. а) Зашто морају будуће слуге помоћници бити ,,прво искушани“? б) На шта они морају бити спремни?

4 Апостол Павле је свом сараднику Тимотеју казао шта се захтева пре него што неко може бити наименован за слугу помоћника. Павле је, између осталог,, написао: „Нека се прво искушају, па онда нека служе као слуге, којима се нема шта приговорити“ (1. Тимотеју 3:10, НС). То ће спречити наименовања неприкладних људи, оних који не испуњавају извесне основне библијске услове. Такође се добија у времену да се утврде потицаји будућих слугу помоћника. Свакако, они не би смели бити мотивисани жељом за угледом,, јер би то указивало на недостатак понизности. Уместо тога, признајући чињеницу да је хришћанско предање Богу безусловно и свеобухватно, такав брат би морао бити спреман да служи у било којем обиму којег Јехова сматра примерним да га може употребити у својој организацији. Да, будуће слуге помоћници морају да буду спремне да служе верно као Исаија који је рекао: „Ево мене, пошаљи ме“ (Исаија 6:8, НС).

5. а) Какви захтеви за слуге помоћнике се налазе у 1. Тимотеју 3:8? б) Шта значи бити ,,озбиљан“? в) Шта је Павле мислио тиме да слуге помоћници не смеју бити ,,двојезични“?

5 „Слуге помоћници исто тако треба да су озбиљни, не двојезични, који се не одају многом вину, не лакоми на непоштен добитак“, објаснио је Павле (1. Тимотеју 3:8, НС). Иако неке слуге помоћници могу бити релативно млади, они нису младићи и морају бити „озбиљни“. Морају бити научени да на важне ствари гледају са озбиљношћу. (Упореди Приче Соломунове 22:15.) Морају бити поуздани и савесни, а не да одговорности схватају олако. Морају заиста бити сигурни, који се озбиљно прихваћају задатка. На крају крајева, шта може бити озбиљније од службе Јехови? Ту се ради о животу и смрти — за њих и за друге. (Упореди 1. Тимотеју 4:16.) Осим тога, говорећи да слуге помоћници не смеју бити „двојезични“, Павле је мислио да каже да морају бити отворени и истинити, а не брбљиви, лицемерни или подмукли (Приче Соломунове 3:32).

6. Која су нека подручја на којима слуге помоћници морају показати равнотежу?

6 Равнотежа у личном животу је обавеза за оне који желе да служе као слуге. помоћници. Тиме што је рекао да се не смеју „одавати многоме вину“ и да не смеју бити „лакоми на непоштен добитак“, Павле је очито мислио да они морају одбацити пијанство, лакомност и непоштење. Ови хришћани морају избегавати да би остављали чак утисак да се превише интересују за задовољства и материјалне ствари. Увек морају настојати да су им духовне ствари на првом месту у животу. То ће им помоћи да сачувају „чисту савест“ пред људима, и што је још важније, пред Богом (1. Тимотеју 3:8, 9).

7. а) Зашто се може рећи да се за одговорности слугу помоћника не мисли на младе људе? б) Шта нам може самаштво неког слуге помоћника открити о њему?

7 Тешке одговорности којих се прихваћају слуге помоћници нису намењени младићима. 0 њима се у Писму говори као о онима који су давољно стари да, могу бити ожењени и имати породицу. Као такви, они морају да „добро управљају својом децом и својим домовима“ (1. Тимотеју 3:12, др Чарнић). Да ли то значи да млад човек не може постати слуга помоћник све док се не ожени и оснује породицу? Не, никако. У ствари, његова неспремност да жури у брак без довољно припреме и пре него што нађе прикладног крштеног хришћанског брачног партнера, може указивати на известан степен зрелости потребне за достојно збрињавање личних ствари, и што је још важније, одговорност у скупштини.

8. У вези 1. Тимотеју 3:13 и Матеју 24:14, какве одговорности имају слуге помоћници?

8 Павле је рекао да они који „добро врше службу стичу велики углед и велику слободу говора у вери у Христа Исуса“ (1. Тимотеју 3:13, НС). Један начин на који можемо показати стечену „Велику слободу говора“ је тај да учествујемо у проповедању „ове добре вести о царству“ (Матеј 24:14, НС). Они морају схватити да заједно са старешинама имају одговорност да буду на челу службе проповедања по кућама као и у другим гранама службе (Дела апостолска 5:42; 20:20, 21). Пошто се сотонин покварен систем брзо примиче крају, дело проповедања је све хитније. Зато морају слуге помоћници наглашавати хитност проповедања царства тиме што ће у скупштини сами давати одличан пример у служби проповедања.

Пуновремена служба им је помогла

9. Какву службу су прихватили многи хришћани због хитности времена у коме живимо?

9 Због хитности времена у коме живимо, многи хришћани и хришћанке су прихватили пуновремену службу. Многи као пионири проводе дневно у просеку од два до пет сати у служби проповедања, а неки и као мисионари у страним државама. Други служе пуновремено у централи Удружења Куле стражаре или у подружницама широм света. Њихова служба причињава радост и задовољство њима и онима којима служе. А у многим случајевима су искуства у пуновременој служби помогла особама да се оспособе, да као слуге помоћници корисно послуже скупштини.

10, 11. Као што показују лична искуства наведена овде, како може пуновремена служба помоћи онима који желе да постану слуге помоћници?

10 Један бивши слуга помоћник, сада старешина у једној скупштини у Берлину (Немачка), изјављује следеће о пионирској служби коју је прихватио још као младић: „Могу рећи да је то био корак због кога ми никада није било жао. Јехова ме благословио. Са њиме сам у приснијем односу.“ Да, као и хиљаде других, овај брат је открио да пуновремена служба може продубити нечији однос са Јеховом и убрзати процес духовног сазревања.

11 Један други дугогодишњи пионир објашњава како му је пуновремена служба помогла. „Умирио сам се и постао уравнотеженији у погледу доношења брзих одлука“, каже он. Затим наставља: „Срећнији сам и еластичнији у опхођењу са различитим људима.“ Зар нису то особине потребне онима који желе служити као слуге помоћници?

12. а) Какве су могућности за учествовање у, пуновременој служби? б) Које способности су потребне за пуновремену службу а које ће слуги помоћнику помоћи у извршавању задатака?

12 Учествовање у пуновременој служби, ако то библијске одговорности допуштају, може послужити хришћанима као одлична прилика да „се прво искушају“. Неки могу прихватити такву службу за стално, док други могу то учинити с времена на време. Млади могу то урадити за време школског распуста, а старији за време годишњег одмора или у неко друго прикладно време током године. Наравно, учествовање у пуновременој служби захтева равнотежу и брижљиво планирање. Слуга помоћник треба да има те способности које ће му помоћи у извршавању задатака. Којих задатака?

Задаци слугу помоћника

13. На коју врсту послова за слуге помоћнике указује Дела апостолска 6:1—6?

13 Иако се Дела апостолска 6:1—6 не односе директно на слуге помоћнике, те речи ипак указују на природу посла или врсту задатака за које ће се нормално задужити слуге помоћници. „Седам способних мушкараца“ који су омогућили апостолима да се „посвете молитви и служби проповедања“, није то постигло тиме што су поучавали вернике, него тиме што су делили храну. Радећи сличне послове данас, слуге помоћници омогућавају старешинама да располажу са више времена за пастирско дело и поучавање Божјег стада“ (1. Петрова 5:2, 3).

14. Који се све задаци могу поверити слугама помоћницима?

14 У вези задатака слугу помоћника, у књизи Проводимо организовано нашу службу пише: „Један слуга помоћник може бити овлашћен да брине за залиху литературе у скупштини, да бисмо имали довољно литературе, како за личне потребе, тако и за службу проповедања. Други опет може водити бригу о часописима. Неки су задужени за вођење скупштинског рачуна или да брину за подручје. Такође могу бити замољени да постављају микрофоне, да воде бригу о звучницима, о подијуму, или да на било који други начин помажу старешинама. У вези с одржавањем краљевске сале и с чишћењем исте потребно је учинити много тога, па се често слуге помоћници овлашћују да предузму одговорност у вези с тим задацима. Слуге помоћници се постављају такође за редаре, како би могли изражавати добродошлицу новима и бринути се за ред на скупштинским састанцима„ (стр. 58, 59).

15. а) Шта је осим способности потребно да би слуга помоћник успешно служио? б) Иако се слуге помоћници брину о различитим пословима, шта треба да буде њихов главни интерес?

15 Може ли било који за то способан брат обављати те послове? Не, јер „способни мушкарци„ изабрани у Јерусалиму првог века су били „пуни духа и мудрости“ (СТ), или како то износи енглески превод Филипс, они су били „и искусни и духовни“ (Дела апостолска 6:3). Иако су били међу Јеховиним народима као старији људи, њима је додељиван посао сличан ономе којег сада обављају слуге помоћници. Зато, да би и данашње слуге помоћници своје дужности добро обављали, морају бити искусни и духовни. Све док се баве организационим појединостима, њихов главни интерес треба да буде служење људима на духовно, користан начин.

16. Ако у скупштини нема довољно старешина, који задаци могу бити поверени слугама помоћницима?

16 Пошто слуте помоћници морају бити духовни, понекад могу обављати посао који нормално раде старешине. Књига Проводимо организовано нашу службу (стр. 58, 59) објашњава: „Ако на пример нема довољно старешина за вођење скупштинског студија књиге, могу се за водитеље студија поставити неки од способних слугу помоћника, који ће водити додељену им групу. Они се могу замолити да преузму неке програмске тачке, на службеном састанку или на теократској служби оспособљавања и да држе јавна предавања у месној скупштини. Некима од слугу помоћника могу бити поверене друге предности, ако постоји потреба за то и ако испуњавају све потребне услове“. (Упореди 1. Петрова 4:10.)

17. Какав човек је био Стефан и на која питања у вези слугу помоћника то наводи?

17 Један од „седморице способних мушкараца„ библијских времена био је „Стефан, човек пун вере и светог духа“ (Дела апостолска 6:5, НС). Пре него што је умро као мученик, Стефан је на узбудљив начин сведочио пред јеврејским синедрионом. Прочитај извештај и уверићеш се да је био особа духовних квалитета, изванредан сведок, пријемчив за вођство Божјег светог духа и спреман да жртвује свој живот у Јеховиној служби (Дела апостолска 6:8 до 7:60). Ако си слуга помоћник, да ли своја скупштинска задужења и службу проповедања схваташ тако озбиљно као што је Стефан очигледно схватио своје одговорности и своју предност да говори истину?

Како одговарају захтевима?

18. Шта се може рећи о раду многих слугу помоћника и шта им је обећано?

18 Многе слуге помоћници дају добар пример у хришћанском живљењу, врло добро се брину за одговорности у скупштини стоје на челу у служби проповедања. Браћа и сестре у вери веома цене њихов рад, који неће остати не награђен од Јехове јер им то обећавају речи упућене јеврејским хришћанима: „Јер Бог није неправедан па да заборави ваше дело и љубав коју сте показали према његовом имену на тај начин што сте послужили светима и што им и сада служите“ (Јеврејима 6:10, др Чарнић).

19. а) Шта може сваки слуга помоћник себе да упита? б) Зашто ће нам користити ако размотримо неке проблеме слугу помоћника?

19 Ипак, сваки слуга помоћник би требало да се упита: Како ја одговарам захтевима из Писма? Да ли стварно доприносим јединству скупштине? Да ли уредно и марљиво обављам мени додељене дужности? Да ли дајем добар пример у служби проповедања? Неке слуге помоћници имају проблема у вези захтева који се од њих очекују. Зато размотримо неке од тих проблема. То ће сваком слуги помоћнику омогућити да „испита своје дело“ (Галатима 6:4). То ће и код другог повећати цењење из љубави уложеног труда ове браће. Они служе корисним циљевима међу Јеховиним сведоцима и заиста су благослов за Божји народ.

Можеш ли да објасниш?

◻ На који начин су слуге помоћници благослов за Јеховин народ?

◻ Како може пуновремена служба помоћи браћи која желе да постану слуге помоћници?

◻ Зашто морају слуге помоћници бити „и искусни и духовни“?

◻ Како је верни Стефан дао добар пример данашњим слугама помоћницима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 20. страни]

Старешине и помоћници, благослов за скупштину

[Слика на 21. страни]

Пионирска служба нуди одличну обуку онима који желе да постану слуге помоћници или старешине