Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мир и сигурност — потребни

Мир и сигурност — потребни

Мир и сигурност — потребни

УЈЕДИЊЕНЕ нације су себи поставиле следеће циљеве: 1. Осигурати светски мир и међународну сигурност“ (Повеља Уједињених нација).

То је у најмању руку хвале вредан идеал. Но, као што смо видели, резултати постигнути у последњих 40 година јасно су показали да Уједињеним нацијама није успело „да осигурају светски мир и међународну сигурност“. Ни чињеница да су 1986. годину прогласили „Међународном годином мира“ неће ништа променити у томе. a

Постоји само једно средство помоћу којег ће на Земљи бити осигуран трајни мир и права сигурност — Божје Краљевство у рукама Исуса Христа. Реч је о једној стварној, небеској владавини. То је владавина за коју је Исус учио своје следбенике да моле (Матеја 6:9, 10). Но, зашто ће баш она имати успеха, ако знамо да су Уједињене нације затајиле у томе? Једноставно речено: Божје Краљевство ће успети управо из разлога због којег су Уједињене нације промашиле.

Потребно је више од људске мудрости

У задњем издању овог часописа било је речено да су Уједињене нације осуђене на пропаст између осталог и зато, јер Бог није дао људима ни право ни мудрост да управљају сами собом (Јеремија 10:23). Стога не може ни једној људској организацији — сасвим свеједно колико добре намере она следила — успети да осигура мир и сигурност.

За разлику од тога, Исус Христ именовани краљ Божјег краљевства увек је показивао надљудску мудрост (Матеј 13:54). Одличан пример за то налазимо у његовој чувеној проповеди на гори (Матеј поглавља 5—7). У њој је објаснио како је могуће наћи праву срећу, отклонити свађе, избећи полни неморал и доживети сигурну будућност. Зар није разумно претпоставити да владар који поседује такву мудрост и такво разумевање за људе, зна такође како је могуће осигурати мир и сигурност?

Осим тога, Исусова изоштрена способност разлучивања подупрта је његовом натприродном способношћу да види шта је у срцима људи. Тако он познаје њихове праве потицаје и размишљања (Матеј 9:4; Марко 2:8). Размисли шта то значи. Једна од највећих препрека на путу ка миру и сигурности данас је неповерење. Пошто људи и народи не знају шта онај друга мисли, често су сумњичави. То неповерење стоји на путу ка успостави мира. Но, за владара који зна „шта се догађа у срцу сваког човека“, не представља то никакав проблем (Јован 2:25, Нада за све).

Надљудски непријатељи ће бити одстрањени

Даљни разлог зашто су мировна настојања Уједињених нација осуђени на пропаст, је утицај „владара овога света“, сотоне ђавола (Јован 12:31). Он и његове хорде демона знају да имају још само „кратак рок“ пре него што буду онемогућени у деловању. Пошто су одлучили да проузрокују даљње тешкоће на Земљи, они делују против свих мировних настојања, тиме што раздвајају човечанство политичким и националним границама (Откривење 12:9—12).

Ко би могао одстранити те ратне хушкаче? Библија одговара: ,,Потом опазих анђела (Исус) где силази с неба држећи у руци кључ од бездана и велике вериге. Он ухвати Змаја, стару змију — а то је ђаво, сотона ... те га баци у Бездан, који над њим закључа и запечати“ (Откривење 20:1—3, СТ). На тај начин ће сотона бити склоњен с пута. Тек ће тада бити могуће радовати се животу у правом миру и сигурности.

Божједете“

У Кули стражара од 1. X 1985 (енг.) био је споменут и трећи разлог зашто Уједињене нације не могу никада осигурати мир и сигурност: Они су дете овог света, стога су наследили слабости, поквареност и корупцију, што је све карактеристично за њене чланице — државе.

Противно томе, Краљевство које ће донети мир и сигурност предочено је у Откривењу 12:5 као Божје „дете“. Његов владар одражава божанска својства. Запази нека од привлачних својстава краља, Исуса Христа: самопожртвована љубав (Јован 5:12, 13); топлина и осећајност (Матеја 9:10—13; Лука 7:36—48); понизност (Јован 13:3—5, 12—17); самилост (Марко 6:30—34); саосећање (Јеврејима 2:17, 18; 4:15), одлучно наступање за правду (Исаија 11:4,  5). Зар се не би и ти радосно подложио таквом владару?

Нова земља“

Један даљни разлог зашто Уједињене нације неће никада успети у својим мировним настојањима, означен је у изјави некадашњег генералног секретара Дага Хамаршелда. Он је 1953. године рекао: „Наша је највећа нада да ће нам бити допуштено да сачувамо стару земљу.“ Ако је тиме мислио на сачување садашњег светског састава ствари, тада су настојања да се сачува „стара земља“ унапред осуђена на пропаст. Зашто?

„Стара земља“ се састоји од држава које су створили људи. Поједине државе шире национализам, који раздваја људе; национализам гура у средиште интересе једне нације, а не опште добро свих нација. У уводном чланку новина Д Гвардиан које излазе у Великој Британији писало је с тим у вези: „Пошто ниједна држава—чланица није спремна да жртвује своје властите интересе у корист општег добра, изгледи за реформу су очигледно незнатни. Једина права функција Генералне скупштине (Уједињених нација) лежи у томе да служе као нека врста глобалног барометра расположења. Њен је дневни ред испуњен спорним питањима о којима се већ годинама расправља у правцу решења, но само с незнатним напретком, ако се уопште може говорити о напретку.

Међутим, постоји још један важнији разлог зашто су узалудна настојања Уједињених нација да спасу „стару земљу“. То је противно Божјој намери. Зашто? У Божјим се очима „стара земља“ не може обновити, изменити, Близу је време кад ће се остварити Божја намера. Апостол Јован је то овако описао: „Потом опазих ново небо и нову земљу, јер су ишчезли прво небо и прва земља“ (Откривење 21:1). Божје краљевство ће заменити од људи створене владавине и тако учинити крај национализму који делује разједињавајуће. Под једном, небеском владавином — Божјим краљевством — настат ће „нова земља“, правдољубиво људско друштво. Тада, заиста тек тада, моћи ће човечанство на целој Земљи да се радује миру и сигурности.

’Мачеве прековати у плугове’

Да се ради о реалној нади гарантују нам речи из Библије, које се налазе и на једном зиду насупрот зграде Уједињених надија. Тамо стоји: „Они ће мачеве прековати у плугове а копља у српове; неће више народ дизати мача против народа, нити се више учити ратовању“ (Цитат из Исаије 2:4, СТ).

Уједињене нације нису успеле у својим настојањима да спрече народе у ’подизању мача’ један на другога. Без обзира на то, постоји народ који пружа одговарајуће доказе да је своје , ’мачеве прековао у плугове’. Они доказују своје јединство без обзира на све расне и националне баријере. Нема тако јаког притиска који би могао да присили неутралне хришћане да подигну ’мач’ против својих ближњих. О коме је реч? О Јеховиним сведоцима.

Поступак једног Јеховиног сведока, који живи у афричкој земљи у којој преовладава политички тероризам, типичан је за реаговање Сведока на покушај да их се присили на суделовање у ратовима нација.

Једна терористичка група у тој земљи сакупљала је регруте за своју герилску војску тако што је одводила мушкарце и тада их стављала пред избор — приступити армији терориста или бити стрељан. Једног дана су отели једног Јеховиног сведока. Вође које су управо пили пиво, ставили су пред њега две боце пива; показавши на једну рекли су да представља државу, док је друга представљала њихову терористичку групу. „За коју си ти?“ упиташе га. Сведок је тренутак размишљао. Пронашао је још једну пивску боцу, ставио је између обе и рекао: „Ја стојим овде“, додавши: „Ја сам неутралан, пошто заступам Божје Краљевство“. Након тога су га неколико пута јако претукли, а потом присилили да обавља ропске послове у герилском логору, а да уопште није знао хоће ли га стрељати или не. Након осам месеци био је ослобођен, кад су владине трупе напале логор.

Јеховини сведоци су радије спремни да иду у затвор, па чак и да умру, него да суделују у ратовима народа. Зато су у Немачкој током Трећег рајха хиљаде њих биле одведене у концентрационе логоре, јер нису подупрли грозну националсоцијалистичку владавину. Стотине Сведока било је погубљено или су умрли у логорима. Покварени националсоциалистички режим већ је давно нестао, а Јеховини сведоци бројчано све више расту, и то не само у Немачкој, него широм целе Земље.

Сагласно томе у пророчанству Исаије читамо да се они који су „прековали мачеве у плугове неће више учити ратовању“. Уместо тога, они кроз проучавање Библије упознају Божје путеве, а примењујући научено ,ходају његовим стазама’ (Исаија 2:3, 4). Уз помоћ његовог светог духа они се преобличавају обновом свога ума’ и тако постају мирољубиви људи (Римљанима 12:2, 18).

Чињеница да су Јеховини сведоци ’прековали мачеве у плугове’ доказује да је могуће живети у миру и сигурности. Њихов садашњи начин живота показује већ у малој мери шта ће Божије Краљевство у рукама Исуса Христа у скорој будућности проузроковати на целој земљи.

Да ли ти се свиђа такав изглед? Јеховини сведоци су радо спремни да ти изнесу доказе да ће Божје краљевство ускоро осигурати трајни мир у праву сигурност. Повежи се са сведоцима твог места становања или пиши издавачу овог часописа. Научи више о томе како би и ти данас могао „прековати мачеве у раонике“ и добити изглед да се ускоро радујеш животу у једном свету у којем никада више неће бити рата.

[Фуснота]

a Подробније оцењивање разлога неуспеха Уједињених нација могли сте прочитати у Кули стражари од 1. октобра 1985. (енг.)

[Оквир на 5. страни]

Зашто Уједињене нације неће успети:

◻ Људска мудрост је превише ограничеиа (Јеремија 10:23)

◻ Сотонин утицај онемогућују њихова настојања (Откривење 12:12)

◻ Оне су дете овог света и наследнице његових болести (1. Јованова 5:19)

◻ Тешко је спасити „стару земљу“ која је против Божје намере (1. Јованова 2:17)

Зашто Божје царство долази:

◻ Оно је владавина надљудске мудрости и може да види у људска срца (Јован 2:25)

◻ Има снагу уклонити демонске хушкаче ратом (Откривење 20:1—3)

◻ Оно је „Божје дете“ и његова владавина одражава Божја својства (Откривење 12:5)

◻ Оно има снагу да утемељи „нову земљу“ под небеском владавином (Откривење 21:1)

[Слика на страни 6]

Божје царство има снагу да учврсти „нову земљу“, праведно људско друштво, које жели напредовати под небеском владавином