Пређи на садржај

Пређи на садржај

Путовање у Јерусалим

Путовање у Јерусалим

Исусов живот и служба

Путовање у Јерусалим

ПРОЛЕЋЕ је. За Јосипа и његову породицу је дошло време да у друштву својих рођака и пријатеља крену на пут у Јерусалим, да би тамо светковали пасху. Пред полазак на њихово 150 километара дуго путовање влада уобичајено узбуђење. Исусу је сада 12 година, и он с посебним интересовањем гледа у сусрет тој свечаности.

За Исуса и његове рођаке пасха није ствар само једног дана. Они остају у Јерусалиму и током седмодневне свечаности бесквасног хлеба, што је на неки начин припадало слави пасхе. Тако је читав тај пут — путовање из родног града Назарета, задржавање у Јерусалиму и повратак — трајао око две недеље. Али, ове су године дуже на путу, за то је одговоран Исус.

Проблем се појавио тек на повратку из Јерусалима. Јосип и Марија су претпостављали да се Исус налази у групи сапутника, рођака и пријатеља. Но, пошто се није појављивао кад су стали да преноће, почели су да га траже код својих пријатеља. Али, нису га нашли. Зато се Јосип и Марија враћају натраг у Јерусалим, не би ли га некако пронашли.

Траже га читав дан без успеха, исто се поновило другог дана. Коначно одлазе трећи дан у темпл. Тамо је седео Исус у једној дворани усред јеврејских учитеља, слуша их и поставља им питања.

„Дијете, зашто нам то учини?“ упитала је Марија. ’Отац твој и ја с болом смо те тражили!’

Исус је био изненађен што нису знали где могу да га нађу. „Па зашто сте ме тражили?“, упитао је. „Зар нисте знали да ја морам бити у кући оца свога?“

Исус није могао да схвати зашто то његови родитељи нису знали. Потом се Исус вратио кући са својим родитељима, остајући им и даље послушан. Напредовао је у мудрости, расту и милости пред Богом и људима. Да, Исус је од свог детињства давао диван пример, следећи духовне интересе и показујући поштовање према својим родитељима. Лука 2:40—52; 22:7.

◆ Када је сваког пролећа путовао Исус са својим рођацима и колико је дуго трајало то путовање?

◆ Шта се догодило током путовања, кад је Исус био стар 12 година?

◆ Какав пример је дао Исус младим људима данашњице?