Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто молити за Божје царство?

Зашто молити за Божје царство?

Зашто молити за Божје царство?

„ОЧЕ НАШ, који си на небесима, да се свети име твоје; да дође царство твоје, да буде воља твоја и на земљи као на небу“ (Матеј 6:9, 10).

Ове речи служе верним хришћанима већ скоро 2000 година као узорна молитва. Првобитно их је изговорио Исус Христ, а цела је молитва позната као Оченаш.

Међутим, многи су данас престали да моле Оченаш. Своју наду у будућност они не полажу у Божје Царство, него у људске владавине, у привредне системе, у науку или у Уједињене нације. Да ли се то односи и на тебе? Ако да, узимаш ли у обзир стварност?

Проблеми

Неки сматрају данашњу цивилизацију најразвијенијом у историји. Но, она се налази у крајње несигурној ситуацији. Много је тога што прети њеној будућности, чак даљем постојању живота на Земљи. Осмотри само неке од тих претњи.

Атомско оружје

Целокупна разорна снага данас расположивог атомског оружја износи прерачунато, више од 3 тоне ТНТ на сваког мушкарца, сваку жену и свако дете на Земљи. У чланку под насловом „Бомба — изван контроле?“ писао је канадски новинар Давид Ланкашир: „Што је компликованије оружје, то је већа опасност ненамерног рата изазваног грешком на компјутеру“. Он је цитирао следеће речи из једне студије Уједињених нација: „Историја показује да је свако оружје након проведеног тестирања било и употребљено. То се не односи на атомско оружје — с изузетком у Хирошими и Нагасакију — али ништа не даје гаранцију да ће тако и остати.“

Сиромаштво у целом свету

Неки народи уживају данас изванредно високи животни стандард, док су друге земље пука сиротиња. У часопису Њу Сајентист било је изражено мишљење да ће даље постојање такве неједнакости „неизбежно довести до сукоба“. Али, чак да и не дође до сукоба, неједнакост би могла да проузрокује катастрофу. Како?

Сиромашније земље су јако задужене. Кореспондент Џон Медели објаснио је још 1981. године: „То је приближило банкарски и финансијски систем света рубу понора, више него што банкарски свет жели да призна. Ако се у привредном систему брзо не спроведу темељне реформе како би се земљама у развоју дала шанса да се више ангажују, могло би доћи до одлагања плаћања, што би повећало дугове. То би изазвало ланчану реакцију и довело до слома“ (Ворлд Прес Ревју). Финансијски системи многих земаља налазе се у тешкој ситуацији.

Загађена атмосфера

Већ се одавно штетне ствари испуштају у атмосферу. Према Чикаго Трибјун све је већи број научника, који данас страхују „да је ваздушни омотач Земље сличан ваздушном балону који, како је познато, пукне ако се стално надувава. Можда је већ тако надувен да предстоје катастрофалне промене. . . . Неке су нас катастрофе већ погодиле, а друге стижу и пре него што смо их очекивали“.

Загађена вода

Човек загађује воду на целој Земљи. Тако на пример стиже извештај из САД: „У заливу Бискајн рибе су се претвориле у болесне наказе. У Њу Орлеансу где је у питкој води пронађено 112 различитих хемикалија порастао је број умрлих од рака. У целој земљи људи и животиње плаћају страховито високу цену за све веће загађивање наше слатке, морске и питке воде“ (Њу Тајмс).

То су само неки од проблема који угрожавају нашу будућност. Други су пак у вези са исцрпљивањем извора енергије, са наглим порастом броја становништва, уништавањем шума, ширењем пустиња и све већом несташицом питке воде. Могуће је да смо неке од тих опасности увеличали. Но, да ли мислиш да се стварно у свему претерује? Сматраш ли да човек има шансу да реши све те проблеме? Предстоји ли уопште људском роду каква будућност, ако не реши све те проблеме? И зашто се морамо борити с толиким наизглед нерешивим проблемима?

Шта је разлог проблема?

Проблеми откривају темељну истину: Човек не може успешно да управља сам собом. Нема тог људског владара који би поседовао мудрост, несебичност и моћ да влада за добро свију. У Библији читамо: „Пут човјека није у његовој власти. Није у власти човјеку који ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). Човек једноставно није тако створен да би могао да управља сам собом.

Постоји још један чинилац који многи у овом нашем материјалистичком свету само нерадо признају. Нису само људи ти који владају човечанством. Када је Исус био на Земљи понудио му је сотона, једно надљудско створење да влада над свим краљевствима света. Касније је Исусов следбеник Павле назвао сотону „богом овог састава ствари“ (2. Коринћанима 4:4; Матеј 4:8, 9). Али, како може сотона бити владар овог света, кад многи уопште не верују да он постоји? Зато што већина људи — иако несвесно — не признаје Божју владавину, чиме постижу сотонине циљеве (Матеј 12:30).

Од Исусовог времена ситуација се за сотону погоршала. Из Библије сазнајемо да је сотона данас „бесан јер зна да има мало времена“ (Откривење 12:12). У свом је гњеву — слично Хитлеру на крају задњег светског рата — сотона одлучио да влада или уништи. Пошто се сотонина дуготрајна владавина показала тако неуспешном, данас је сасвим очигледно да је одлучио да уништи људски род. Зар није разочаравајуће сазнање да постоји таква зла сила? Сигурно да јесте, ако се присетимо да је атомско оружје данас „изван (људске) контроле“. Али, како је то све у вези са Божјим царством?

Ми требамо царство

Пошто су ти проблеми проузроковани неспособношћу човека да управља сам собом, као и поквареним утицајем једне надљудске силе, људи нису ни у ком случају у стању да их реше. Зато нам је безусловно потребно Божје царство. То је Царство стварна владавина, надљудска, небеска владавина која има моћ да савлада сотону. Обзиром да је реч о Божјем царству, оно је несебично, и располаже мудрошћу и ауторитетом доношења исправних одлука, што гарантује успешност те владавине.

Зато можемо бити срећни да Библија каже: „У вријеме тијех царева Бог ће небески подигнути царство које се довијека неће расути, и то се царство неће оставити другом народу, оно ће сатрти и укинути сва та царства, а само ће стајати довијека“ (Данило 2:44). Краљ тог Краљевства је Исус Христ, за кога је било проречено: „У његовим ће данима цветати праведник и множина мира докле тече мјесеца. И он ће имати поданике од мора до мора и од ријеке до крајева Земље“ (Псалам 72:7, 8).

Да, Божје ће царство решити проблеме човечанства. Зашто да се не позабавиш Библијом, како би сазнао шта је то Царство и како можеш већ данас постати његов поданик? И теби је, исто као и свим другим људима, потребно то Царство. Јеховини сведоци ће ти радо помоћи да сазнаш више о томе.