Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лепота хришћанске личности

Лепота хришћанске личности

Лепота хришћанске личности

„Обуците нову личност која је створена у складу са Божјом вољом у истинској праведности и оданости“ (ЕФЕСЦИМА 4:24).

1. Коју лепоту желимо описати?

 МОЖЕ се рећи „да је лепота на кушњи“; то значи да је лепота релативна. У чему је лепота хришћанског мушкарца и жене? То ћемо сада размотрити.

Опис лепоте хришћанског мушкарца

2. Зашто саме физичке ознаке не чине човека Божјег?

2 Почнимо да разматрамо квалитете хришћанских мушкараца пријатне спољашности, која проузрокује да се други осећају угодно у његовом друштву. Међутим, сама физичка лепота не чини „човјека Божјег“ (1. Тимотеју 6:11). Мушка спољашња лепота постаје безначајна ако размишља глупо. Ко је поносит, груб, неотесан и необразован неће привлачити већ одбијати. Ако омаловажава, сигурно ће постати камен спотицања. Ако се брине само о себи, и о томе како својим изгледом делује на друге, неће бити особа с којом би други хтели да се друже.

3. 4. а) Које су неке од квалитета човека Божјег, а показивао их је Исус Христ? б) Како би ти објаснио неке

3 Човек Божји ће радије неговати својства праведности, милосрђа, љубави и доброте. Исус Христ није био познат по свом савршеном телу него по својој оданости темељним начелима и истини. Његов начин поучавања га представља као оног који је говорио божанским ауторитетом (Матеј 7:28, 29; Јован 7:46), Човеком Божјим не преовладавају тежње за истицањем и моћи. Неће га узохолити предност неког положаја. Он је човек који поседује снагу воље. Воли понизност и не лаже. Показује здрав страх пред Јеховом. (Приче Соломунове 22:4). Ово су нека од својстава која мора да поседује човек Божји.

4 Човек Божји има савест, добро срце и исправне потицаје (1. Тимотеју 1:5; Приче Соломунове 4:23). Неће чинити ствари које вређају његову савест, заборављајући темељна начела. Због свог доброг срца и исправних потицаја неће употребљавати лош начин поступања у саобраћању са осталима (Јеврејима 13:18). Неће дозволити да се његове добре особине поткопају нехришћанским понашањем и поступцима (Осија 4:11). Он се доследно држи у стези да би очувао своје срце од преваре. Он се истиче као човек који се држи темељних начела у речима и делу (Псалам 15:1, 2).

5. Коју улогу игра саосећање у животу човека Божјег?

5 Човек Божји саосећа са осталима, милостив је и добар. Саосећајан човек је добар човек. Он показује одлучност и разумевање, кад други не могу изаћи на крај с тешким проблемима, што изазива напетост. Он је више него спреман да опрости кад му неко нанесе неправду. Уздиже се изнад телесних жеља враћања зла за зло и погрде на погрду. Потпуно одговара опису 1. Петрове 3:8, 9. Удељујући радије благослове него псовке он показује доброту контролишући ниске побуде које карактеришу безвредне људе, људе без способности да буду милостиви и добри према другима (Ефесцима 4:31, 32).

6. а) Које су још неке од истакнутих карактеристика човека Божјег и шта оне значе? б) Какво ће мишљење о њему имати жена и деца?

6 Следећа истакнута особина која обележава човека Божјег је дарежљивост. Ако је ожењен то подразумева да је веран супруг и праведан отац. У свом својству ожењене особе, човек Божји има велику прилику да буде утицајан и добар пример својој супрузи и својој деци (Колошанима 3:19, 21). Када је могуће показати дарежљивост такав човек следи одличан савет Господа Исуса Христа, који је рекао: „Дајте, па ће вам људи давати. Насипат ће у ваше скуте добру мјеру, набијену, стресену и препуну, јер каквом мером мјерите другима, истом мјером ће вама вратити“ (Лука 6:38). У породичним односима ће се такав човек бринути за оне који су у његовом дому. Такође ће следити одличну опомену из Ефесцима 4:28: „Да се труди чинити добро да би имао шта давати ономе коме треба.“ Као прави супруг, човек Божји ће чувати своју верност у браку. Његова ће супруга имати у њега потпуно поверење као у човека који је стварно само с њом у брачној вези (Приче Соломунове 5:18, 19). Даље ће, ако имају деце, показивати да је праведан отац, не преваран нити неправедан у односу с другима. На тај ће начин усадити својој деци начела праведности (Приче Соломунове 4:1—5). Какав само диван пример ће такав човек дати дечјем осетљивом духу! Моћи ће га гледати као лојалног оца и чувара поштења (Приче Соломунове 11:3, 4).

7. Који ће уравнотежени став о дуговању усвојити човек Божји?

7 Надаље, човек Божји пазиће да он и његова породица не нагомилају непотребне дугове, знајући да их то може довести до мучних проблема. То наравно, значи да неће дозволити себи и својој породици да живе изнад својих могућности. Он је особа која ће прорачунати трошкове пре упуштања у неки подухват (Лука 14:28—30). У том случају он може да ускрати угодну садашњост у корист боље будућности и да је способан да се одрекне материјалног у корист духовног (Упореди Јеврејима 11:8—10). Такав начин живота ће човеку Божјем помоћи да одржава своју хришћанску савест у свакодневном животу.

8. Како ће се такав човек суочити с неугодним животним околностима?

8 Људи целог човечанства, које је оптерећено грехом и несавршеношћу, се у животу морају повремено суочити с неугодним околностима. У таквим ће ситуацијама човек Божји показивати одважност и висока морална начела, по узору на Исуса (Јован 16:33). Снагом коју му даје његов Бог Јехова, он ће се храбро суочити са тешким проблемима, обраћајући се Јехови за помоћ и вођство (Приче Соломунове 18:10).

9. Како би ти описао морални живот човека који тражи Јехову?

9 Веран човек Божји је господар свог тела. Он држи своје пожуде и страсти под контролом, јер је свестан да је његово тело добар слуга, али врло лош господар. Он се стално сећа надахнутих речи апостола Павла: „Бијем своје тијело и вучем га као роба“ (1. Коринћанима 9:27). Због тога увек настоји да добије и „плод духа ... самосавладавање“, уклањајући се од ствари које би га могле искварити (Галатима 5:22, 23). Он врло добро зна да размишљање о неморалним стварима може довести до неморалних поступака. Понављамо, он се узда у Јехову Бога и снагу коју Он пружа (Филипљанима 4:13).

10, 11. а) Које важне особине показује човек Божји кад чини погрешке у просуђивању? б) Који пример ће породица следити ако спроводи библијски студиј?

10 На крају, човек Божји жели да призна своје погрешке, жели да каже да му је жао, да изражава велико кајање свом брачном другу и осталима, ако им је на неки начин наносио зло и увредио их због своје несавршености. Он долази пред Јехову и чистим срцем моли да му се опросте погрешке, пошто је већ замолио своју супругу, свог пријатеља, своју децу да му опросте. Способност да се каже: „Жао ми је, погрешио сам“ је важна ознака правог човека, нарочито човека Божјег (Матеј 18:21, 22; Марко 11:25).

11 Да ли се може рећи да мушкарцу, супругу, оцу таквих својстава, није помогао Јехова? (Псалам 54:4). Наравно, он ће бити опремљен да изађе на крај с проблемима које намеће овај савремени свет на све нас због сотониних планова и намере да уништи све добро, укључујући брак и срећну породичну заједницу. Он ће пазити на духовност чланова породице водећи их редовним студијем Речи Божје и молитвом по узору на верне Божје слуге библијских времена (5. Мојсијева 11:18—21; Приче Соломунове 7:1—3).

12. Коју ћемо значајну улогу разматрати као следећу?

12 Наше разматрање још није завршено. Постоји, такође, и удео супруге у супротстављању породичним проблемима. Обратимо сада пажњу на неке особине које ће морати да негује у свом животу (Приче Соломунове 19:14).

Опис лепоте хришћанске жене

13, 14. а) Које ће кораке жена предузети да би се допала Јехови, и ако је удата, својој породици? б) Шта је апостол Петар саветовао женама у 1. Петровој 3:1—5?

13 Приче Соломунове нам понешто говоре о „жени Божијој“: „Љупкост може бити лажна и лепота може бити испразна; али жена која се боји Јехове заслужује хвалу“ (Приче Соломунове 31:30). На који начин жена може придобити својства која ће омилити њеном супругу и деци, или другима, ако није удата, те је учинити особом у чијем друштву сви уживају? Као прво, жена Божја је искрена особа, што значи да је дарежљива, спремна да помогне другима колико год јој то дозвољавају могућности, материјалне и духовне. Док има оних којима је потребно, она је међу првима који желе да помогну, показујући искрено занимање за туђе потребе. Али, наравно, она уравнотежава такво занимање с бригом и пажњом коју, ако је удата, мора давати својој породици (Титу 2:3—5).

14 Даље, таква је жена понизног духа, не надута; љубазна, а не мрзовољна; уредна, а не неочешљана; милостива, а не ратоборна. И, ако је удата, настоји да следи савет апостола из 1. Петрове 3:1—5.

15. а) Који циљ треба да има жена Божја и како га може остварити? б) Како подупире свог мужа? в) Зашто ће да је и даље воле у породици?

15 Надаље, жена Божја се не поводи за својим искуством, него се труди да негује духовност. Она је озбиљан читач Библије, и заинтересована је да примењује њена начела у овом животу (Псалам 119:66). То она не чини из себичних интереса, желећи знање само за себе, него на уму има делење добрих ствари које је научила, и у хришћанској служби и у свакодневним сусретима са суседима, рођацима и пријатељима. Хришћански супруг ужива са женом с којом може да разговара о духовним стварима као с његовом допуном, с неким ко такође цени духовне ствари, и жели да дели с њим тежећи бољем упознавању Јехове (Приче Соломунове 9:9, 10). Жена Божја је оштроумна и увиђавна. Ако је удата, свесна је своје улоге надопуњавања супруга. Она подупире свог супруга у давању духовних савета деци, нарочито ако он није код куће (Упореди 2. Тимотеју 1:2, 5; 2. Јованова 1, 2). У породичном кругу ће је и даље волети и након што јој је младеначка лепота прошла. Зато што је љубазна и разборита њен супруг зна да може од ње добити добре и праведне примедбе, здраво мишљење и искрено охрабрење (Приче Соломунове 25:11). Због Авигејиног оштроумног и спремног понашања Давид је рекао: „Нека је благословена твоја мудрост“ (1. Самуилова 25:32, 33).

16. Које речи и дела карактеришу жену Божју?

16 Једноставна доброта која плени, а коју жена употребљава у подржавању свог супруга, нису оштре, жучне и заједљиве речи. Наклоност се придобија љупким погледом, угодним речима, нежним показивањем љубави, марљивошћу, љубазном добротом и дубоким разумевањем (Упореди Приче Соломунове 25:11; 31:10—28; 1. Солуњанима 2:7). Кротост, вера, уздржање су ствари које доприносе трајној вредности жене Божије (Псалам 37:11; Јеврејима 11:11, 31, 35; Приче Соломунове 11:2).

17. Коју вредност има љубав за жену Божју?

17 Још једна истакнута особина жене Божје је њено показивање самилости и осећаја (Римљанима 12:10). Њен најлепши украс је љубав, која је чува од тога да не буде одбојна у малим стварима. Како је лепо описана љубав у 1. Коринћанима 13:4—7. Према „Нови свет преводу“ читамо: „Љубав је добростива и никоме не завиди. Љубав се никад не хвали, нити се охоли, није непристојна; никад није себична, нити се брзо раздражује. Љубав не мисли о злу, не радује се туђим погрешкама, него се радује истини. Нема тога што не може поднијети; нема границе њеној вјери, нади и стрпљивости.“

Какви смо ми?

18. С којим се личним питањима сваки од нас сада суочава и шта ће учинити самоиспитивање?

18 Велико је сада питање: Да ли се сваки од нас може препознати као хришћанска особа, било да смо у браку или да смо сами? Да да има подручја у којима видимо потребу за даљњим усавршавањима у настојању да се допаднемо Јехови и нашим сухришћанима? Највероватније, било које самоиспитивање предузели, показаће се подручја на којима се требамо побољшати. Какву ћемо само радост осетити посматрајући таква унутрашња побољшања, чак и више, кад други запажају и коментаришу нашу промену коју предузимамо због све већег слеђења Божије Речи и њених поука (2. Коринћанима 13:5; 1. Тимотеју 4:15, 16).

19. Како треба да поступамо у решавању проблема с којима се суочавамо, у складу с мирним, богобојазним животом?

19 Док живи у самаштву, особа може тежити придобијању ових својстава (1. Коринћанима 7:32). И кад можда дође дан нечије одлуке о ступању у брак, такве ће особине сигурно добро користити ономе који их је неговао. Међу онима који су венчани, настављање стицања хришћанских особина довешће до велике среће и радости (Филипљанима 4:8, 9). За надвладавање проблема потребни су напори оба партнера у брачној заједници. Жеља за препознавањем и мењањем нечијих неугодних навика може много доприносити облачењу угодне хришћанске личности (Колошанима 3:8—10). Запамти да је ознака хришћанског мушкарца и хришћанске жене такође способност рећи: „Жао ми је, молим опрости ми.“ И сви правимо погрешке. Кад их признајемо тада дајемо на знање да негујемо богате особине уздржљивости и понизности (Михеј 6:8; Јаков 3:2).

20. Које одговарајуће речи апостола Павла из Колошана 3:12—17 су од користи, а требају свима?

20 Како су прикладне ове Павлове речи скупштини у Колосеји: „Обуците, дакле, одјећу која је прикладна Божјим одабраницима, његовим светим и љубљеним: милосрђе, доброту, понизност, кроткост и стрпљивост. Подносите један другога, и праштајте, ако неко од вас има повода за укор: морате опраштати као што је Господ вама опростио. А поврх свега тога, обуците се у љубав која све савршено повезује. Нека Христов мир буде судац у вашим срцима; по том миру сте позвани као чланови у једно тијело. Будите пуни захвалности. Нека Христова ријеч станује међу вама у свој својој обилности. Поучавајте и опомињите један другог са свом мудрошћу. Пјевајте Богу пуни хвале у својим срцима, псалмима и хвалоспјевима и духовним пјесмама. И што год чините, говорите или урадите, чините у име Господа Исуса, дајући хвалу Богу Оцу преко њега“ (Колошанима 3:12—17, НЕБ).

21. Како може наше понашање и делатност охрабрити остале?

21 Одлични примери из Библије, а такође и у хришћанској скуштини двадесетог века, биће охрабрење за сваког појединца да настави да изграђује своју нову личност (Ефесцима 4:22—24). Ако то будемо радили постаћемо на благослов свим онима с којима сарађујемо. Многи ће други, којима објављујемо поруку о Царству, бити охрабрени не само нашим речима него и ревношћу и добрим понашањем које виде у светској породици Јеховиних сведока (Јован 13:34, 35).

Шта би одговорио?

◻ Које особине треба да негује човек Божји?

◻ На који начин се хришћански супруг брине о својој супрузи и породици?

◻ По којим се врлинама препознаје хришћанска жена?

◻ Како може појединац мудро градити будућност?

[Питања за разматрање]

карактеристике човека Божјег?

[Слика на 23. страни]

Духовни човек показује особине које привлаче друге

[Слика на 24. страни]

Побожна жена воли и вољена је

[Слика на 25. страни]

Хришћанин у самаштву може развијати нову личност за испуњен и радостан живот