Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Народ“ који храни милионе гладних

„Народ“ који храни милионе гладних

„Народ“ који храни милионе гладних

1, 2. а) Какву искрену потребу би требало имати становништво Земље? б) Којим људима се можемо обратити у вези тога?

 МИЛИЈАРДЕ људи које живе на Земљи требали би да буду гладни „хране“ која ће их нахранити за бескрајни живот овде на Земљи, када она буде читава претворена у рај. Али, коме да се обрате? Република Израел не настоји да испуни библијско пророчанство из Исаије 27:6 о пуњењу Земље „плодом“ за трајну корист човечанству.

2 Израелски народ је у првом веку наше ере изгубио задатак којим би користио читавом човечанству. Зато је само малом остатку Јевреја Месија упутио речи: „Дана ми је сва власт на небу и на Земљи. Зато идите и учините људе из свих народа ученицима, крстећи их у име Оца, Сина и светог духа. . . И, гле! Ја сам са вама све до свршетка система ствари“ (Матеј 28:18—20, НС). Али, како је са тим 19 векова касније? Ко данас размишља о испуњењу Исаије 27:6? Какве везе има то са тобом и онима које ти волиш?

3. Ко је у нашем веку осетио Божји „гњев“ споменут у Исаији 27:4?

3 Иако нас већ деценије деле од Првог светског рата, користиће нам да кратко осмотримо развој извесних догађаја из тих година. Јехова Бог је у то време имао оправдани разлог за „гњев“ јер су се народи хришћанства уплели у тај крвави сукоб (Упореди Исаију 27:4). Радије су ушли у рат уместо да свој национални суверенитет препусте Свевишњем Богу кад је 1914. по свом прослављеном Сину Исусу Христу на небесима установио своје Царство. А још више су потпалили његов гњев прогонећи остатак духовног Израела, намерно бранећи овим оданим хришћанским истраживачима Библије да слободно објављују његово успостављено Царство. Међутим, многи чланови остатка духовног Израела попустили су под притисцима света и тако изгубили предности изабраног народа одељеног од поретка овога света. Нису схватили спорно питање апсолутне неутралности до спорова овога света, зато су и они сносили део одговорности за проливену крв, а за неко време су заслужено осетили извесну меру Божјег „гњева“.

4. Како је Божји „гњев“ утицао на његове хришћанске слуге и какву лекцију можемо из тога извући?

4 Да си ти живео у оно време, шта мислиш, како би ти реаговао на притиске за време рата? Требало би да размишљаш о тим стварима јер тиме можеш учврстити своју одлучност у вези будућих притисака. У оно време је можда изгледало да је дошло време да се одустане од објављивања Царства и да се притаји. Многи су на то нагињали мислећи да треба само чекати на прослављење да се нађу са крунисаним Исусом Христом (Лука 22:28—30). Ипак, одређена мера Јеховиног „гњева“ није мимоишла ни праве хришћане тог времена а што им је само користило. Ојачало их је за долазеће дело објављивања дана освете вашег Бога против онога којег пророк Исаија назива „Левијатаном“ у Исаији 27:1, где читамо:

5. Како је у новије време Јехова обратио пажњу на „Левијатана“ споменутог у Исаији 27:1?

5 „У онај дан казнит ће Јахве мачем љутим, великим и јаким, Левијатана, змију хитру, Левијатана, змију вијугаву, и убит ће змаја морскога“ (СТ).

У стара времена Јехова је обратио пажњу на оне који су заробили његов народ. Као што смо видели, ту је укључено Вавилонско царство, заједно са Египтом и Асиријом (Исаија 27:12, 13). Да ли видиш на кога се данас односе симболичне речи из Исаије 27:1? У време око Првог светског рата Божји народ није био заробљен од стране ни једног народа или царства. Али, Јехова је ипак требао да обрати пажњу на симболичног Левијатана — сотону, ђавола. Он се на лукав начин шуња морем човечанства и употребљава земаљске ствари да угрожава Божје слуге односно да им смета (Упореди Откривење 17:15).

6. 7. а) Шта је у новије време постало као „трње и драч“? б) Шта можемо у вези тога очекивати у будућности?

6 Када је 1919. остатак духовног Израела пун одушевљења поново почео са проповедањем Царства, било је то време за Јехову да каже:

 „Нема гнева у мени! Нек се трње и драч само појави, против њега устат ћу у бој, свега ћу га сажгати“ (Исаија 27:4, СТ).

7 Након завршетка Првог светског рата, установљено је Друштво народа што је значило одбацивање Божјег царства по Христу. То можемо упоредити са „трњем и драчом“ на путу Бога Јехове, као препрека или сметња. Сада су Уједињени народи заменили Друштво. Посредством Уједињених народа различите чланице показују своју одлучност да не попусте пред објављеним Христовим краљевством него да наставе са својим настојањима да очувају свој лични суверенитет. У боју „оног великог дана Бога сведржитеља“ — Армагедону, он ће симболично погазити сво „трње и драч“, сломиће га и коначно ће га запалити, да би га тако рећи претворио у пепео. На тај начин ће доказати ко је прави Суверен Свемира. Тако можеш видети да иако ниси живео са помазаним хришћанима за време Првог светског рата, то може и тебе погодити — у добром или лошем смислу — у коначном расплету догађаја описаних у Исаији 27:1 (Откривење 16:14—16; 17:1—18:4).

’Дођи у Јеховино окриље’

8. У шта се многи народи данас уздају?

8 Чланице Уједињених народа се уздају у властиту моћ и полажу наду у окриље које им нуде упоришта направљена људском руком. Ипак, то поверење није било довољно јако да их одврати од израде најстрашнијег оружја — нуклеарне бомбе. Зато их страх пред нуклеарним противмерама држи на узди, а не Уједињени народи.

9. 10. Зашто је за нас мудро да се уздамо у једно друго „окриље“?

9 Као што смо већ видели, стварна претња даљњем опстанку народа је „бој великог дана Бога Сведржитеља“. Какву снагу могу да имају народи против Свевишњег Бога, онога који је дао огромну снагу атому материје? Можеш бити сасвим сигуран да је Створитељ неупоредиво јачи од народа са свим њиховим оружјем. Они који уважавају ову чињеницу — а код Јеховиних сведока је тако — имају једино сигурно уточиште. То произлази из следећих Јеховиних речи:

 „Или у моје нек дође окриље, нека склопи мир са мном, мир нека склопи са мном!“ (Исаија 27:5, СТ).

 Људи не могу понудити уточиште које би могло пружити сигурност, односно начин да се спречи рат на Земљи, а још мање уточиште за очување свих породица ка Земљи.

10 Вероватно знаш да многи људи данас показују велико интересовање за преговоре и покрете у вези нуклеарног оружја и разоружања. На жалост, то их одвраћа од чињенице да је оно што прети уништењем свих народа невидљиви рат Свевишњег Бога у Армагедону. Ако уважиш ову чињеницу, онда је мудро да се окренеш ка Јехови. Његове неисцрпне снаге, његовог „уточишта“, треба да се прихвате сви они који траже сигурност. Читава организација сотоне, ђавола, неће моћи да победи хришћана који дође у то „окриље“

11. Како можемо примењивати Исусове речи из Луке 14:31—33 док долазимо у Јеховино „окриље“?

11 Јехова и његове трупе под командом Исуса Христа сада такорећи марширају. Док су још на одређеној удаљености, здрав разум или чак права мудрост, нас обавезују да, симболично говорећи, пошаљемо пред њима мировну мисију која ће их као надмоћнију армију молити за мир. Док је био на Земљи, непобедиви капетан Јеховине војске је свима дао такав савет (Лука 14:31—35). Ако добро испиташ Исусове речи, видећеш да се надовезао на однос свакога према оним „што има“. Било да живимо у некој напредној и богатој држави или у некој држави Трећег света где се треба стварно борити за финансијску сигурност, морамо испитати наше становиште. Питај се: Да ли се стварно уздам у Јеховину снагу као своје уточиште или је оно „што имам“ на важнијем месту? Прочитај у вези тога Луку 12:15—21.

12. Какви су докази да данас многи долазе у Јеховино окриље (уточиште)?

12 Многе хиљаде Јеховиних сведока по свету се без резерве обратило Јехови да моле за мир. Многи уређују свој живот тако да много часова месечно проведу у делу прављења ученика. Свако ко се стварно напреже у Јеховиној служби може доживети обећани „Божји мир“ који превазилази све људске мисли и разумевање (Филипљанима 4:7). Док још има времена, они помажу другима да и они уђу у овај мирни однос са Јеховином војском. Какво место у нашем животу заузима ово дело које спашава животе?

Напунити „сав свет плодовима“

13. Шта по Исаији 27:6 можемо очекивати у наше време?

13 Каква је требала да буде светска улога духовног Израела након што се поново нашао у божанској милости након Првог светског рата? То нам показују следеће охрабрујуће речи из Исаије 27:6:

 „Долазе дани кад ће се укоријенити Јаков, разгранит се и процвасти Израел, и сав свијет (плодну земљу, НС) плодовима напунити“ (СТ).

 Испитај како су те речи данас стварне. То ће ти дати разлог више да се придружиш Божјем народу, или ако си се већ придружио, да се чврсто одлучиш да останеш са правим обожаваоцима без обзира на кушње и проблеме.

14. Како су се речи из Исаије 27:6 испуниле на Божјем народу?

14 Ситуацију пророковану у Исаији 27:6 можемо све више и више опажати међу обожаваоцима Јехове од 1919. када се у Сидар Поинту, Охајо, одржао први генерални конгрес Јеховиних сведока. Недуго затим је Удружење Куле стражаре почело са штампањем новог часописа Златни век, а данас је то Пробуди се! Било је као да се духовна Јудеја тада укорењавала.

15. Какви узбудљиви изгледи за будућност су се појавили пред правим обожаваоцима на почетку 1918. године?

15 Тада, у првим годинама слободе и обновљене Јеховине наклоности према њима, прави хришћани су почели да цветају као „врт Јеховин“ (Исаија 61:3). 1918, у завршној години Првог свегског рата, брат Ј. Ф. Ратерфорд је одржао узбудљиво предавање „Милиони који сада живе неће никада умрети“. Да ли је то било претеривање обзиром да је само мали остатак духом рођених ученика владајућег краља Исуса Христа остао на Земљи да преузме посао који им је доделио Бог?

16. а) Како је остатак реаговао када су се пред њим појавили нови изгледи за будућност? б) Каквим ,,плодовима“ су се радовали и са каквим резултатом?

16 Како ће Јехова употребити ове хришћане да „сав свет“ напуне „плодовима“? Остатак духовног Израела је преузео иницијативу, међутим, шта је са „плодовима“са којима треба напунити „сав свет“? Остатак је нашао „плодове“ — добру вест о Јеховином царству у рукама Христа, тако укусну и хранљиву, да су желели да је поделе са осталим људима. Јехова је прорекао да ће од најмањег постати хиљада те од незнатнога моћан народ и у томе се Бог није преварио (Исаија 60:22). Ускоро се остатку духовног Израела придружило „велико мноштво“„других оваца“ доброг пастира, Исуса Христа (Откривење 7:9—17; Јован 10:16).

17. 18. У шта се можеш уверити у вези ’пуњења свог света плодовима’?

17 Можда си већ упознат са стањем у којем се данас налази право хришћанство. Удружење Куле стражаре има данас 94 подружнице по читавом свету. Организованих, активних скупштина Јеховиних сведока сада има око 48.000 и то у 203 земље. Сво признање за то припада правом Богу, а овај значајан развој догађаја оправдава његову непогрешиву Реч, док не дође „крај“ проречен у Матеју 24:14.

18 Да, скоро три милиона хришћана по свету сарађује са Удружењем Куле стражаре. Ови милиони су углавном Христове „друге овце“ које већ дуже време носе главно бреме дела сведочења и радост Јеховина је њихова сила’ (Немија 8:10). Зато свако од нас има прилику да се духовно добро нахрани и суделује у пуњењу света плодовима’.

19. Чему се можеш радовати што се тиче „плодова“ и шта ти мислиш о томе?

19 Можемо бити сигурни да Јехова неће никада дозволити да садашњи „плодови“, поља активности његових Сведока, буду уништени. Дело проповедања његових Сведока неће никада бити узалудно! Духовни „плодови“ које гаје хришћани служе као храна свима који то желе. Међу њима ће бити и милијарде мртвих који ће васкрснути у хиљадугодишњој владавини Исуса Христа. Замисли шта то може значити за тебе! У одређено време ће васкрснути многи Израелци из прошлости. Неки од њих су можда имали удела у првом испуњењу пророчанства из 27. главе Исаије. Зар неће бити узбудљиво живети у то време и објашњавати како си ти имао удела у већем, данашњем пуњењу свог света плодовима’? (Упореди Откривење 2:2, 3).

Крај „Левијатанове“ каријере

20. Шта предстоји „Левијатану“ и шта ће то значити за Божју сувереност?

20 Затим, неће више бити симболичног Египта, садашњег злог система којим влала његов бог, сотона, ђаво. Јехова ће обратити пажњу на симболичног Левијатана, на покварену змију која пузи посред мора човечанства. Нестаће он и народи, чак и савези народа. Неће се кретати около као слободан, активан заводник човечанства за који је умро Исус Христ (Исаија 27:1). Да, сотона, ђаво ће бити у понору за читаво време хиљадугодишње владавине Исуса Христа, Давидовог сина и законитог наследника Царства. 144.000 духовних Израелца ће бити са њим, симболичним Лавом из Јудиног племена, као његови сунаследници на небесима (Римљанима 8:16, 17; Откривење 5:9, 10; 7:1—4). Свевишњи Бог Јехова ће за сва времена бити оправдан као суверени Господ свемира. Јеховина свеопшта организација на небу и на Земљи ће радосно живети у трајном миру и слози. Јехова ће се за сва времена, заувек, радовати својој уједињеној, свеопштој организацији.

Да ли се сећаш?

◻ Зашто су прави хришћани осетили Јеховин „гњев“ на почетку века и какву поуку можемо из тога извући?

◻ Како можемо, за разлику од народа, ’доћи у Јеховино окриље’? (Исаија 27:5).

◻ Како је „плодна земља“ напуњена „плодом“ у наше време? (Исаија 27:6).

◻ Какво будуће испуњење Исаије 27:1 можемо са поуздањем очекивати?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Неки имају наду да ће људи уклонити опасност од нуклеарног рата, међутим, разумни људи из свих народа долазе у Јеховино окриље’