Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли можеш да се сада припремиш за прогонство?

Да ли можеш да се сада припремиш за прогонство?

Да ли можеш да се сада припремиш за прогонство?

„Ако су мене прогонили, и вас ће прогонити“ (ЈОВАН 15:20).

1, 2. Који неочекивани поступак су предузеле неке владавине против Јеховиних сведока?

 ЗАМИСЛИ како се једног раног јутра одмараш у кревету. Поспано се питаш да ли да устанеш одмах или да се одмараш још неколико тренутака дуже. Међутим, најпре укључујеш радио због јутарњих новости. Изненада те радио—водитељ потпуно разбуди. Објављује: „У складу с државном одлуком, секта позната као Јеховини сведоци је забрањена у целој земљи.“ За тебе више нема одмора!

2 Овакво или слично искуство су имали хришћани у неким земљама савременог доба. Често су то била упозорења за оно што би се могло десити. Али понекад је забрана била потпуно неочекивана. Да ли ће нас то изненадити?

3. Која је супротна искуства стекао Исус Христ 33. године н.р.вр.?

3 У ствари неће. Сличне ствари су се догађале у првом веку. Сети се како је Исус Христ, у рано пролеће 33. године н.р.вр., ујахао у Јерусалим на магарцу. Народ га је радосно поздрављао разастирајући своје хаљине по путу пред њим. Међутим, шта се догодило неколико дана касније? Исус је био изведен на суд пред Понтија Пилата, а руља тог истог града је викала крвожедно: „Нека се разапне! . . . Нека се разапне!“ (Матеј 21:6—9; 27:22, 23). Ситуација се изненада променила.

4. Какво поступање можемо очекивати као Исусови следбеници?

4 Дакле, ми не треба да се изненадимо ако се у неким земљама промени стање, и неочекивано отпочну прогонства. Сети се, ако смо прави Исусови следбеници, можемо очекивати прогонства (Јован 15:20). То објашњава важност Исусових речи: „Наставите бдјети“ (Матеј 24:42).

5. Која питања заслужују сада нашу пажњу?

5 Како ћемо то учинити? Постоји ли неки начин, у случају најгорег, да се можемо припремити?

Припреми свој дух и срце

6, 7. а)Зашто је тешко учинити физичке припреме у случају прогонства? б) Која се далеко важнија припрема у случају прогонства може учинити?

6 Тешко је предузети физичке припреме у случају прогонства због тога што не знамо у каквој ћемо се ситуацији затећи. Ми нећемо знати, пре него што се стварно догоди, да ли ће забрана бити оштро или слабије спроведена или шта ће се забранити. Можда ће се само забранити служба проповедања од куће до куће или религиозни састанци. Понекад се распустила легална организација Јеховиних сведока, или су се одређене особе одмах ухапсиле. Можемо замислити многа различита места где би се могла сакрити литература у случају потребе. Али се изнад тога врло мало може учинити у физичком припремању.

7 Међутим, ти можеш припремити свој дух и срце, а то је далеко важније. Припреми свој дух на то зашто су прогонства допуштена и зашто можеш бити изведен пред владаре. „За сведочанство“, рекао је Исус (Матеј 10:16—19). Ако је твоје срце спремно да остане потпуно верно без обзира на околности, Јехова ће ти показати пут разумног поступања, ако буде потребно. Како се, дакле, сами можемо духовно припремити за прогонства?

Како се опходимо с људима?

8. Зашто је Павле рекао ,,да ужива у увредама“?

8 Апостол Павле је рекао: „Уживам у слабостима, у увредама, у невољама, у прогонствима и потешкоћама, које подносим за Христа“ (2.  Коринћанима 12:10, НС). Да ли је Павле уживао када су га вређали? Наравно да није. У прогонствима се не може остати неповређен, али ако је то оно што доприноси слављењу Божјег имена, тада је Павле био сретан да их подноси.

9. Како се можемо сада спремити да бисмо издржали „увреде . . . за Христа“?

9 Ми, такође, можемо бити сигурни да ћемо једном морати поднети „увреде... за Христа.“ Можемо бити нападани речима, па чак и физички. Да ли ћемо устрајати? Какво је наше мишљење о нама самима? Да ли смо врло осетљиви и да ли брзо реагујемо на стварне или замишљене увреде? Ако је тако, зашто се онда не трудиш да ствараш „стрпљивост,. . . благост, самосавладавање“? (Галатима 5:22, 23). То ће бити одлична вежба за савремене хришћане, која би могла да спасе твој живот у времену прогонства.

Како гледаш на службу проповедања?

10. Која реакција Светог Писма је на месту ако нам забране проповедничку службу?

10 Често је прва ствар ограничена забраном јавно проповедање ,добре вести“. Проповедање и прављење ученика је још врло потребно у овим последњим данима. Како би другачије људи сазнали о Божјем Царству? Због тога, умесна реакција на такву забрану, је она коју су изрекли апостоли, када су им јеврејске религиозне вође покушале да забране проповедничку делатност (Дела апостолска 5:28, 29). Под забраном могу бити затворени неки путеви проповедања. Али на неки начин се посао треба извршити. Да ли ћеш имати снаге да наставиш проповедање под притиском и прогонством?

11, 12. Како можеш установити да ли ћеш имати потребну снагу за настављање проповедања у временима прогонства?

11 Какво је твоје тренутно гледиште о проповедању? Да ли допушташ да се мале препреке испрече и учине те нередовним на пољу рада? Ако се догоди, шта ћеш радити под забраном? Да ли се бојиш људи? Да ли си спреман да проповедаш од куће до куће у улици у којој станујеш? Да ли се бојиш да радиш сам? У неким земљама, двоје људи ако раде заједно често привлаче превише пажњу. Зашто онда не бисмо, тамо где је то могуће, радили повремено сами? Биће то добра вежба.

12 Да ли суделујеш у раду с часописима на терену? Да ли имаш храбрости и потицаја за стварање прилика за пригодно сведочење? Да ли се бојиш да приђеш богатим или утицајним људима? Ако суделујеш у неким облицима проповедања, шта ћеш учинити, ако под забраном, тај облик проповедања није више могућ?

13. Шта можеш учинити за своју службу сада да би био боље припремљен за проповедање у временима прогонства?

13 Да ли уочаваш да имаш слабости у неком погледу? Сад је време да нешто урадиш са њима. Научи да се ослањаш на Јехову и постаћеш способнији проповедник. Тада ћеш бити боље оспособљен за проповедање сада и боље припремљен да истрајеш у временима прогонства.

Да ли си поуздан?

14, 15. а) Какви су били хришћани првог века који су морали одлучно да утичу на постојаност када су наишла прогонства? б) Како савремени Јеховин слуга може постати као они јаки први хришћани?

14 У свим „хришћанским грчким списима“ спомињу се појединци који су били чврсте куле у скупштини. На пример, Онисифорова храброст је помогла Павлу када је био у затвору у Риму (2. Тимотеју 1:16). Фива је била препоручена због њезиног напорног посла у скупштини Кенхреје (Римљанима 16:1, 2). Такви мушкарци и жене су морали одлучно утицати на постојаност када су наишла прогонства. Они „су остали будни, чврсто су стајали у вери, мужевно су се држали, јачали су се (1. Коринћанима 16:13).

15 Сви хришћани, а нарочито старешине, би морали да покушају да напредују и постану слични јаким првим хришћанима (1. Тимотеју 4:15). Научи да чуваш у тајности поверљиве ствари, и доносити одлуке које се темеље на начелима Писма. Вежбај се у разлучивању хришћанских особина на другима да би знао ко ће бити поуздан под притиском. Настој, уз Јеховину помоћ, да поступаш у својој скупштини као особа која помаже другима, а не она која увек треба помоћ (Галатима 6:5).

Како се слажеш с људима?

16, 17. Како се примењивањем Колошана 3:12, 13 сада, помаже припремити се за прогонства?

16 Апостол Павле нас је охрабрио: „Обуците се дакле као избрани Божји, свети и љубазни, у срдачну милост, доброту, понизност, кроткост и трпљење. Сносећи један другога, и опраштајући један другоме ако има ко тужбу на кога“ (Колошанима 3:12, 13). Да ли ти је лако? Да ли ти претерано смета несавршеност других људи? Да ли се брзо увредиш или обесхрабриш? Ако је тако, онда је то следеће подручје на ком треба да се спремаш.

17 У земљама где је забрањено састајање, хришћани се редовно скупљају у малом броју. Под таквим околностима, њихови недостаци долазе још више до изражаја. Зашто се онда сада не вежба подношење слабости других, као што они можда подносе твоје. Не критикуј друге, на тај их начин обесхрабрујеш. Такође вежбај себе и своју децу да поштују особине других људи док присуствујете скупштинском студију књиге. Под прогонствима такво ће поштовање унапредити мирне односе.

Да ли си радознао?

18. Зашто је понекад сигурније знати само оно што је потребно да се зна?

18 По природи су неки од нас врло радознали. Не можемо да поднесемо ако нисмо „у току“ (упућени у све). Да ли уживаш у томе? У том случају размотри ово: Некада, када је рад Јеховиних сведока био забрањен, власти су покушале да открију њихово организацијско уређење и имена одговорних старешина. Ако би био један од оних који су знали те ствари, могао би бити подвргнут физичком малтретирању у настојању да те присиле да их одаш. И ако би их одао служба твоје браће би могла бити озбиљно угрожена. Због тога је понекад сигурније да се зна онолико колико је потребно и ништа више.

19. Шта ти може помоћи сада да избегаваш да откриваш поверљиве материјале у време прогонства?

19 Да ли можеш сада да вежбаш на томе? Да. На пример, ако постоји случај за правни одбор у скупштини, појединци ће бити задовољни свим што старешинство одлучи, а неће наметљиво истраживати да би сазнали неке појединости. Супруге и деца не треба да их присиљавају да откривају поверљиве материјале. У сваком случају, требали бисмо да научимо „да се не мешамо у оно што нас се не тиче“ (2. Солуњанима 3:11).

Да ли проучаваш Библију?

20, 21. Како ће ти сада марљиво студирање Библије помоћи ако се дело забрани?

20 Библија је темељ духовне снаге хришћанина. Даје му одговоре на најважнија питања и дарује сазнање мудрости самог Бога (2. Тимотеју 3:14—16). Цело хришћанство признаје то у начелу, али коју улогу Библија стварно игра у твом животу? Да ли је проучаваш редовно и да ли јој дозвољаваш да те води у свему што радиш? (Псалам 119:105).

21 Када се дело забрани често је онемогућено добијање библијске литературе. Понекад је чак тешко наћи Библију. Под таквим околностима, свети дух ће те подсетити на ствари које си научио у прошлости. Али те не може подсетити на ствари које ниси научио! Због тога, што више ствари научиш сада, више ће се задржати у твојим мислима и срцу да би те дух свети могао подсетити у време потребе (Марко 13:11).

Да ли се молиш?

22. Како „устрајање у молитви“ пружа помоћ у припремању за прогонства?

22 То је врло значајна ствар када размишљамо о прогонствима. Библија саветује: „Устрајте у молитви“ (Римљанима 12:12). Молитва је директан разговор с Јеховом Богом. Кроз њу можемо молити за потребну снагу да издржимо потешкоће, да доносимо исправне одлуке, и како да изградимо лични однос с Јеховом Богом. Чак ако и противници одузму нашу литературу, наше Библије и могућност нашег дружења с осталим хришћанима, не могу нам одузети нашу предност молитве. У најстрожијем затвору хришћанин може бити у вези с Богом. Ако узимамо потпуну корист предности молитве, тада је то добар начин да се спремимо за све оно што донесе будућност.

Да ли имаш поверења у ауторитет?

23. Зашто да изграђујемо поверење у наименоване старешине и у „верног и разборитог роба“?

23 Изграђивање таквог поверења је такође врло важно. Скупштинске старешине су део Божјег заштитничког старања о нама. Старешине морају деловати тако да заслуже поверење, а остали део скупштине треба да научи да им исказује своје поверење (Исаија 32:1, 2; Јеврејима 13:7, 17). Још је важније научити имати поверења у „верног и разборитог роба“ (Матеј 24:45—47).

24. Шта се може учинити у припремању одбране против лажних напада непријатеља Јеховиног народа?

24Непријатељи могу ширити лажи о Божјој организацији (1. Тимотеју 4:1, 2). У једној су земљи неки хришћани били наведени да поверују да је „Водеће тело Јеховиних сведока“ напустило хришћанство, док су му сами још остали верни. Добар начин припремања одбране против напада је изградња јаке љубави према својој браћи и поверење у Јеховино управљање стварима (1. Јованова 3:11).

Можеш бити победник

25. Шта ће нам помоћи да изађемо као победници у прогонствима?

25 Остарели апостол Јован пошто је претрпео прогонства, нам је рекао: „Све што је од Бога рођено побеђује. А ово је средство победе које побеђује свет: наша вера“ (1. Јованова 5:4, НС). Не можеш победши својом личном снагом. Сотона и „његов свет“ су јачи од тебе. Али нису јачи од Јехове Бога. Дакле, ако се подложимо Божјим заповестима, молећи га да нас његов дух подупире и ослањајући се потпуно на његову снагу, која је потребна за одржање, тада ћемо моћи изаћи као победници (Авакум 3:13, 18; 1. Коринћанима 15:57).

26. Шта можеш учинити иако сада не трпиш прогонства?

26 У свим земљама постоје хришћани који су прогоњени, због брачног партнера који се противи или на неки други начин. У неким земљама сви Јеховини поданици трпе због законских мера месних власти. Иако управо сада личио не трпиш противљења или додатне потешкоће, сети се да ти се могу десити у било које време. Исус је рекао да ће прогонства хришћана бити знак времена свршетка; због тога их стално требамо очекивати (Матеј 24:9). Зашто се онда сада не припремити на њих? Буди чврсто уверен да, без обзира шта се десило, твоје ће понашање увек донети славу твом небеском Оцу, Јехови Богу (Приче Соломунове 27:11).

Који су твоји одговори?

◻ Које припреме можеш предузети у случају прогонства?

◻ Шта можеш сада учинити да стекнеш снагу потребну за настављање службе проповедања под забраном?

◻ Како примењивање Колошана 3:12, 13 сада можеш помоћи кад отпочну прогонства?

◻ Зашто морамо изграђивати поверење у наименоване старешине и „верног и разборитог роба“?

◻ Како можеш постати победник у прогонствима?

[Питања за разматрање]