Пређи на садржај

Пређи на садржај

Први Исусови ученици

Први Исусови ученици

Живот и рад Исуса

Први Исусови ученици

НАКОН што је провео 40 дана у пустињи, Исус се вратио Јовану који га је крстио. Видећи Исуса како му се приближава, Јован је узвикнуо: „Ево јагњета Божјег, које узима грехе света! Ово је онај за кога вам рекох: После мене долази човек који је преда мном, јер бијаше пре мене.„ Јован је, додуше, старији од свог братића Исуса, али он зна да је Исус постојао пре њега и то као духовна особа на небу.

Сутрадан је Јован опет стајао ту с двојицом својих ученика. Угледавши где долази Исус, опет рече: „Ево јагњета Божјег!„ Затим пођоше оба ученика Јована Крститеља за Исусом. Једном је име Андрија а други је очигледно Јован, који нас извештава о тим стварима. Тај је Јован — према неким наводима — такође Исусов братић, т.ј. син Маријине сестре Саломе.

Кад се Исус окренуо и видео да су Андрија и Јован пошли за њим, упитао их је: „Шта ви тражите?“

’Учитељу’, упиташе га, где боравиш?’

„Дођите и видите“, одговори Исус.

Сада је око 4 сата поподне, а остатак дана су Андрија и Јован провели заједно с Исусом. То је толико утицало на Андрију да је одмах потражио свога брата Петра и рекао му: „Нашли смо Месију“. Потом је дошао Петар к Исусу. Можда је у исто време Јован потражио свога брата Јакова, па га је довео к Исусу. Но, Јован нам у свом јеванђељу не даје никакве личне информације.

Следећег дана је Исус сусрео Филипа и позвао га: „Хајде са мном!„ Филип је срео Натанаила прозваног Вартоломије и рекао му: „Нашли смо онога о коме је Мојсије писао у закону и пророцима. То је Исус, син Јосипа из Назарета.“ Натанаило пита сумњичаво: „Из Назарета може ли што добро изићи?“

„Дођи и види“, позива га Филип. Кад га доведоше Исусу, он рече Натанаилу: „Пре него те Филип позвао, видео сам те под смоквом.“

Натанаило је изненађен, па говори: ’Учитељу, ти си Син Божји, ти си краљ Израелов’.

Убрзо потом напуштају Исус и његови ученици долину Јорданску и одлазе у Галилеју. — Јован 1:29—51.

◆ Како су се звали први Исусови ученици?

◆ Како су Петар, а могуће и Јаков упознали Исуса?

◆ Шта је уверило Натанаила да је Исус Син Божји?

ПРВО ИСУСОВО ЧУДО

ИСУС и ново придошли ученици управо напуштају долину Јорданску. Прошао је тек дан или два откако су Андрија, Петар и Јован, а можда и Јаков, као и Филип и Натанаило постали његови први ученици.

Сада се враћају у подручје Галилеје, одакле сви они и дођоше. Циљ им је Кана, Натанаилов родни град, који лежи у брдовитом крају недалеко од Назарета, где је Исус одрастао. Позвани су у Кану на свадбу.

Исусова мајка је такође дошла на свадбу. Пошто је била у пријатељским односима са породицом младенаца, помагала је у послуживању многих гостију. Зато је приметила да нешто недостаје, па је рекла Исусу: „Немају вина.“

Тиме је Марија заправо предложила Исусу да нешто учини, али он одмах није пристао на то, упитавши је: „Што хоћеш ти од мене?“ Као од Бога именовани краљ, он није дозволио да му како чланови породице, тако и пријатељи говоре шта би требало да учини. Зато је Марија мудро препустила ствар своме сину, рекавши слугама: „Што вам год рекне, учините“.

Онде је било шест великих камених посуда за воду, од којих је свака могла садржавати преко 40 литара. Исус је рекао слугама: „Напуните посуде водом“. И напунише их до врха. Потом рече Исус: „Сад захватите и однесите равнатељу стола“.

„Равнатељ стола“је био изненађен одличним квалитетом вина; он није знао да је то резултат чуда. Позвао је младожењу и рекао му: „Сватко најприје износи добро вино, а кад се људи понапију, слабије. Ти си чувао добро вино до сада“.

Било је то прво Исусово чудо, којим је ојачао веру својих ученика. Након тога они одлазе заједно с његовом мајком и браћом у Капернаум, град на обали Галилејског мора. — Јован 2:1—12.

· Када се одржава свадба у Кани?

· Зашто Исус није послушао предлог своје мајке?

· Какво је чудо проузроковао Исус и како је оно деловало на друге?

РЕВНОСТ ЗА ОБОЖАВАЊЕ ЈЕХОВЕ

Након што је присуствовао свадби у Кани, Исус је кретао за Капернаум, град у близини Галилејског мора. Уз њега су његови ученици, мајка и браћа, Јаков, Јосип, Симон и Јуда. Вероватно су се најпре задржали кратко време у Исусовом родном граду Назарету, како би се породица снабдела најпотребнијим стварима.

Али, зашто Исус креће за Капернаум, уместо да настави своју службу у Кани, Назарету или у неком другом месту у брдима Галилеје? Као прво, Капернаум лежи на повољнијем положају и очигледно је већи град. Као друго, већина нових Исусових ученика становала је у Капарнауму или у његовој околини, па нису морали напуштати своја пребивалишта, да би могли бити поучени од њега.

И као што је неколико месеци касније сам потврдио, Исус је у време свог задржавања у Капернауму, учинио многа снажна дела.

Но, Исус и његови другови опет су на путу. Пролеће је (30. г. н.р.вр.) и они крећу за Јерусалим, да би тамо присуствовали свечаности Пасхе. У Јерусалиму су ученици упознали Исуса с једне за њих вероватно потпуно нове стране.

Према Божјем закону Израелци су морали допринашати животињске жртве. Зато је била предност да је у Јерусалиму било трговаца који су продавали животиње. Али, трговци су у храму варали људе, тражећи превисоке цене.

Огорчен због тога Исус је направио бич од ужета, и истерао продаваче. Просуо је мењачима новце, ковани новац и испревртао им столове. „Носите то одавде!„ рекао је продавачима голубова. „Не правите од куће Оца мога продавницу!„

Кад су то видели Исусови ученици се сетише једног пророчанства о Сину Божјем. „Ревност за кућу твоју изједа“. Но, Јевреји га упиташе: „Пошто то чиниш, који нам знак показујеш?„ Исус одговори: „Развалите овај храм и у три дана опет ћу га подићи“. Јевреји су мислили да Исус говори о дословном храму, али он је говорио о храму свога тела. И када је три године касније васкрснуо из мртвих, његови се ученици сетише тих речи. — Јован 2:12—22; Матеј 13:55; Лука 4:23.

· Куда је кренуо Исус после свадбе у Кани?

· Зашто је Исус огорчен и шта је учинио?

· Чега су се сетили Исусови ученици, посматрајући његов начин поступања?

· Шта је рекао Исус о „том храму“ и шта је тиме мислио?