Пређи на садржај

Пређи на садржај

Славиш ли Јехову својим вредним стварима?

Славиш ли Јехову својим вредним стварима?

Славиш ли Јехову својим вредним стварима?

„Драга браћо! Како сте? Желим бити мисионар када одрастем. Молим вас да употребите овај долар да помогнете мисионарима“. Ово је писала трогодишња Шели. Њено дечје шкрабање је протумачила њена мајка на дну писма. Стеваново писмо је мање службено: „Драго библијско друштво! Стар сам осам година. Станујем у 89. улици. Надам се да вам је лепо. Прилажем један долар у Фонд за градњу краљевских сала. Пишите ми што пре.“

ЗАШТО су та деца писала главној канцеларији Удружења Куле стражаре? Зато јер су желели славити Јехову употребивши оно што су имали за унапређивање обожавања. Послушали су Божју заповест: „Слави Јехову својим вредним стварима и првинама свих производа“ (Приче Соломунове 3:9).

Јехова је сасвим сигурно достојан тог слављења. Нико се не може упоредити с њим. У Откривењу 4:11 пише: „Достојан си, Јехова, да ти, наш Бог, примиш славу и част и моћ, јер си ти све створио, и услед твоје воље све постоји и створено је“ (НС). Не само да „по њему живимо, мичемо се и јесмо“ него се Он побринуо за оно што је најбоље за нас (Дела апостолска 17:28). Као што нас подсећа библијски писац Јаков, Бог је дароваоц „сваког доброг дара и сваког савршеног поклана“ (Јаков 1:17).

Међутим, не цене сви потребу славити и хвалити Јехову. У ствари, милиони људи чак ни не познају његово име! Многи обожавају створења „више него Створитеља“ (Римљанима 1:25). Људи искрена срца треба да се просвете. Они треба да сазнају да ће Јехова ускоро кренути у акцију. Помоћу владавине овог Сина, Он ће заувек очистити Земљу од оних који је угњетавају, те је поставити у савршену равнотежу. Обновиће рај где ће људи бити у могућности живети заувек у савршеном здрављу (Данило 2:44; Откривење 21:1, 3, 4). Живот правдољубивих људи зависи од тог спознања и од поступања у складу с тим (Софонија 2:3; Јован 17:3).

Потребна је спремност и цењење

Да ли би и ти желео да суделујеш у том животоспасавајућем делу? Многи су запослени ширењем „добре вести“ о Царству „по свој настањеној земљи“ (Матеј 24:14). Спремни радници морају да буду поучени, опремљени и тада послани да проповедају. Како је само радосно видети преко три милиона људи који сада славе Јехову проповедањем добре вести о Царству по целој настањеној Земљи! Рекордни број је и пуновремених радника и многи се селе у крајеве, где постоји велика потреба. Хиљаде мисионара је већ послано да проповедају у другим земљама и све чешће им се други придружују.

Надгледати, подржавати и помагати ту активност, захтева јаку организацију. Нове околности захтевају да мисионарски домови широм света буду саграђени или проширени. Локална места обожавања — Краљевске сале за скупштинске састанке — граде се у невероватно кратким роковима. Заиста је дирљиво видети како се Јеховин народ спремно одазива свом Богу, употребљавајући све своје имање у Јеховиној служби (Псалам 110:3). Али, проречено „убрзавање“ у том раду сакупљања у тим задњим данима позива на још већу спремност славити Јехову својим имањем (Исаија 60:22). Шта се дакле захтева од нас?

Између осталог потребно је ценити све што нам је Јехова дао. Да, све што имамо — заправо је Јеховин дар. „Заиста“, питао је апостол Павле: „Шта ли имаш што ниси примио?“ (1. Коринћанима 4:7). Зашто нам је Јехова то дао? Да те дарове употребимо на његову славу! (1. Петрова 4:10, 11),

Ти дарови укључују наше психичке, менталне и духовне способности као и материјална добра — да, сам живот. И како је само великодушан Јехова! Какав диван пример нам је у давању! Наравно, требали би ценити многе Јеховине поклоне. Нисмо ли потакнути да га славимо свим што имамо?

Можда се осећаш ограничен у ономе што би могао да учиниш. Наравно, не може свако служити као мисионар у некој страној земљи или се посветити неким другим делатностима у пуновременој служби. Нема свако од нас способности или средства да помаже у изградњи објеката. Многе ограничавају околности да би се могли посветити служби у некој подружници где се штампају врло важне публикације, као на пример овај часопис. Ипак, свако од нас може да искуси већу радост која долази од давања (Дела апостолска 20:35). Сви ми можемо употребити свој живот и способност говора да удовољимо Богу својом службом њему на част и славу (Колошанима 3:23).

Како то можемо учинити

Шели и Стеван су, иако су још деца, нашли пут. Знали су да ће се њихов прилог Удружењу Куле стражаре употребити за унапређење дела проповедања широм света. А њихов поклон, без обзира на своту, сигурно је цењен. Стеван је примио писмо у знак захвалности, као и мала Шели. Оно што се цени није вредност него потицај зашто се даје, јер поклон мора бити добровољан (2. Коринћанима 9:7). Јехова се радује нашим прилозима без обзира да ли су велики или мали, ако они показују чисту оданост према њему (Лука 21:1—4).

Цењење треба бити праћено делима. Имамо ли вредне ствари које можемо употребити за слављење Бога? Наш живот, без обзира колико енергије и снаге имали, сасвим сигурно је драгоцен и не би га смели упропастити некорисним циљевима. Проводимо ли колико највише можемо времена у јачању и развијању присног, личног односа са Јеховом? Славимо ли та објављивањем његовог имена и проповедањем његове вести? (Јеврејима 13:15, 16). Мала деца су такође драгоцени дар од Јехове (Псалам 127:3). Да ли их храбримо да посвете свој живот Јеховиној служби?

Затим постоји и ваш дословни посед у злату, сребру и другим новчаним средствима. Тим прилозима подупире се одржавање краљевских и конгресних сала, које служе као средишта библијског поучавања и службе проповедања. Прилози који су послани главној канцеларији Куле стражаре или некој подружници, служе за унапређивање дела проповедања Царства широм света. Такви поклони могу бити коришћени за било коју врсту проширења дела. Млада Шели је желела помоћи мисионарима. Стеван, чувши за велику потребу за стотинама краљевских сала и с тим повезане велике трошкове, желео је да пошаље свој прилог у фонд за изградњу краљевских сала. Остали прилози иду за специјалне потребе, као што је давање помоћи за време елементарних непогода.

Неки сматрају да је боље да подружница сама одлучи за шта ће се користити новац јер одговорна браћа најбоље знају где је најнужнија потреба. Један дароваоц је писао: „Прилажем чек за Заједницу. Новац можете употребити за оно што сматрате најпотребнијим за унапређивање проповедничке делатности. Врло смо срећни што видимо лепи пораст због напора свих Јеховиних слугу са Јеховиним благословима тог дела“. Друго писмо је гласило: „Недавно, за време одласка у пензију, била ми је додељена велика свота од предузећа где сам радио. Моја жена и ја искрено желимо да нешто од тог новца употребимо за унапређење дела проповедања. Приложен чек је у име нас и наше деце. Јехова нека вас благослови при одлуци како би се овај новац најбоље употребио.“

Јехова цени кад види да га вољно славимо свим нашим драгоценостима. Обећао је: „И твоје ће житнице бити препуне и твоје ће се каце прељевати новим вином“ (СТ). Као у старом Израелу, тако и данас Јехова обилно награђује такву великодушност. Ако употребљавамо своје вредне ствари за слављење Јехове, то не значи да их губимо него тиме бивамо благословљени од Јехове као дароваоца! (Приче Соломунове 3:9, 10).

Какве ли предности што можемо славити Јехову и разликовати се „од настраног и поквареног нараштаја“! И какве ли предности што можемо да учествујемо у делу објављивања Царства, у делу које треба извршити, пре краја овог злог састава ствари! (Филипљанима 2:15; Матеј 24:14; 28:19, 20). Ускоро ће се испунити надахнута визија када ће „свако створење“, без обзира где се налазило, придавати Јехови славу, част и моћ (Откривење 5:13; 7:12). Славимо зато Јехову већ сада свим што имамо, свим својим вредним стварима.

[Оквир на 22. страни]

Како се финансира ваше дело?“

МНОГИ постављају таква питања. Изненађени су да Јеховини сведоци, када долазе на њихова врата, не сакупљају новац. Неки су такође изненађени када први пут дођу на неки конгрес или у краљевску салу и виде да се на тим местима не сакупљају прилози. Како се дакле финансира дело Јеховиних сведока? Одговор гласи: „С прилозима оних, који желе славити Јехову ’свим својим вредним стварима’“ (Приче Соломунове 3:9). Наводимо неке могућности како се то чини:

Прилози: Неке особе шаљу поклоњен новац непосредно подружници (Бетелу) у земљи где живе. С таквим прилозима увек шаљу и кратко писмо у ком је објашњење да је новац намењен као прилог. Поклонити се може и имање.

Поклони с посебном наменом: Новац, вредносне папире и имовину може се Заједници поклонити с правом на располагање, а у случају да је то дотичноме потребно, може му се вратити. Тиме се спречавају трошкови у вези пуноважности тестамента, а такође се Заједници гарантује да ће у случају смрти имовину моћи наследити.

Осигурања: Заједница Јеховиних сведока може да се опуномоћи за примаоца животног осигурања, а о томе је потребно обавестити је. Исто тако се може Заједници предати штедна књижица као старатељу.

Тестаменти: Имовина или новац може се предати у наследство Заједници с правоснажним тестаментом. Једна копија тестамента шаље се Заједници.

Даљње информације или савете у вези тих ствари можете добити, ако пишете подружници Заједнице у својој земљи.