Пређи на садржај

Пређи на садржај

Значење тајанствених јахача

Значење тајанствених јахача

Значење тајанствених јахача

КО МОЖЕ да објасни значење тајанствених јахача апокалипсе? У Библији, и то у Данилу 2:47, Јехова Бог је означен „Откриваоцем тајни“. Будући да је он надахнуо писање Библије укључивши и визију о јахачима, може дати потребно објашњење. Будемо ли зато тражили доказе у његовој откривеној Речи, биће нам могуће одгонетнути значење разнобојних коња и њихових јахача (Амос 3:7; 2. Тимотеју 3:16; 2. Петрова 1:21).

Прва три ставка Откривења или Апокалипсе садрже кључ који нам помаже открити тајну. Показују да је то откривење редоследа визија које се односе на будуће догађаје, дакле догађаје који ће наступати након године 96. н.р.вр. у којој је апостол Јован видео и записао те визије. То је у складу с његовим објашњењем у Откривењу 1:10, које говори да ће се све што је видео у визијама догодити тек након што наступи „дан Господњи“ (Упореди 1. Коринћанима 1:8; 5:5).

Имајући на уму те мисли, осмотримо коње и њихове јахаче. Као прво, потребно нам је исправно разумевање о томе кога представља бели коњ и његов јахач. Потом ћемо истражити и значење осталих јахача.

Нека тумачења

У претходном чланку је споменуто тумачење које каже да бели коњ и његов јахач представљају победу јеванђеља или победу империјализма. Ипак, свет се није дао обратити на јеванђеље (добру вест) о Христу, нити на с тим повезане Божје намере. Такође није дошло до победе империјализма, него је он доживео слом у овом нашем веку.

А шта да кажемо о тумачењу да бели коњ представља победу јеванђеља и чистоћу вере у првом веку? Оно се не обазире на чињеницу да се ради о визији о стварима које треба да се догоде у будућности. Будући да је Јован написао Откривење године 96. нр.вр., док се као затвореник налазио у заточеништву на острву Патмосу, немогуће је да би могло представљати нешто што се односи на први век.

Једно друго објашњење говори да бели коњ не представља особу, него Христову ствар, као и чињеницу да се његово Краљевство налази ’у нашој средини’, то јест у нашим срцима. Али, ствар Исуса Христа и хришћанство нису нипошто започели тек након записивања Откривења. Иста ствар је била добро позната међу хришћанима првог века још пре него што је Јован записао Откривење.

Када је Исус рекао: „Краљевство је у вашој средини“, говорио је лицемерним фарисејима, одговарајући тако на једно питање које су му поставили. Дакле, није то рекао својим верним следбеницима, што би значило да је Краљевство ’у њиховој средини’ у том смислу што би се налазило у њиховим срцима. Уместо тога, објаснио је неверним фарисејима да је он, Исус овом приликом међу њима као представник будућег Божјег Царства (Лука 17:21; види такође објашњење у Јерусалимској Библији и Лутеровој Библији).

Шта рећи о размишљању да је јахач на белом коњу антихрисг? Библија не говори нигде о томе да ће антихристу успети тако велик продор да би се могло рећи: „Оде да потпуно победи“, што читамо за, јахача на белом коњу (Откривење 6:2). Ко год то јахао на белом коњу — сигурно је да ће извојевати потпуну победу. Његов победнички поход не може се зауставити, зато ће биши уништени сви његови непријатељи.

Библија помаже у тумачењу

Ко је јахач на белом коњу објашњава на потпуно јасан начин „Откриваоц тајни“ још у истом редоследу визија, У Откривењу 19:11—16 опет видимо белог коња и овога пута се јасно може разумети ко је јахач.

Чињеница да у пророчанским визијама два пута видимо белог коња, указује на то да се ради о истом коњу, те да су предочени различити задаци или делатности јахача. У последњој визији спомињу се називи јахача. Они гласе: „Веран и истинит“, „Реч Божја“ те „Краљ над краљевима и господар над господарима“.

Ове ознаке не остављају места сумњи у вези идентитета јахача на белом коњу. То није нико други него Господ Исус Христ (Упореди Откривење 17:14). Али, у ком раздобљу његовог живота? У сваком случају било када по завршетку првог века, након времена када је било посредовано Откривење. Запази такође да он сада прима Краљевску круну. Дакле, Исус Христ ће у будућности преузети посебну улогу као Краљ или владар. И на том положају је предочен као ратник наоружан с луком, који излази „да и даље побеђује“.

И следећа чињеница показује да ће се апокалиптична визија испунити у будућности: Када ју је Јован видео, прошло је већ више од 60 година откако је Исус завршио свој земаљски живот, васкрснуо из мртвих и узашао на небо. Када се Исус вратио на небо било му је речено да чека с десне стране Богу до времена док непријатељи не буду постављени у „подножје његових ногу“ (Јеврејима 10:12, 13).

Јахање почиње

Дакле, јахање на белом коњу почиње у будућности, то јест у време када Исус Христ буде устоличен за небеског краља Божјег краљевства. У то време ће му Бог упутити заповест: „Владај посред својих непријатеља“ (Псалам 110:2). Али, када ће се то догодити?

Крунисање Исуса Христа за небеског краља описано је у Псалму 45:3—7. Апостол Павле цитира део тог Псалма у Јеврејима 1:8, 9 примењујући ставке 6 и 7 на Исуса Христа, Сина Божјег. Јеховини сведоци су објавили опширне појединости и библијске доказе који показују да је крунисање Исуса Христа уследило на небу, на крају времена пагана, „одређених времена народа“, дакле године 1914. (Лука 21:24) a.

Зато не може да задовољи ниједно тумачење према ком јахање јахача датира из времена пре 1914. године. Будући да је јахач на белом коњу први по реду, то мора да остали коњи и њихови јахачи предочавају догађаје који ће се одвијати истовремено или убрзо након почетка његовог јахања. Дакле, четири јахача налазе се на путу од почетка „времена свршетка“ (године 1914). Отада је јасно видљиво да ми живимо у „последњим данима“ (Данило 12:4; 2. Тимотеју 3:1—5, 13).

ОСТАЛИ КОЊИ И ЈАХАЧИ

Други коњ је „риђ“ (Откривење 6:3, 4). Његовом јахачу је било дозвољено да „узме мир са Земље, да се људи убијају међусобно“, зато му је био дан „велики мач“. Догодило се то године 1914. када је избио до тада најстрашнији рат у историји човечанства, први рат глобалних размера. Био је назван „велики рат“. Само 21 годину по завршетку тог рата избија Други светски рат, који проузрокује много већа разарања од Првог светског рата. Отада се стално ратује и тако је у ратним сукобима који се воде од 1914. године изгубило животе око 100 милиона људи.

Трећи коњ је црн а његов јахач држи вагу у руци (Откривење 6:5, 6). Један глас јавља да мера пшенице или три мере јечма кошта целу дневну зараду. Овим је на сасвим одговарајући начин објављен недостатак животних намирница у до тада непознатом обиму, што се заиста догодило од 1914. године. Од времена избијања Првог светског рата високо су порасле цене животних намирница. Милиони људи умиру од глади, а недостатак животних намирница стална је појава. Процењује се да се 450 милиона људи налази на ивици смрти изазване глађу а да око милијарду њих нема довољно за јело. С времена на време та мрачна слика јасно нам долази пред очи кад чујемо извештаје о великим губицима људских живота изазваним глађу, као на пример последњих година у Етиопији.

Што се тиче четвртог коња утврдили смо да је „блед“, дакле болесног изгледа. Име његовог јахача гласи „смрт“ (Откривење 6:7, 8). Он на одговарајући начин симболизује огроман број неприродних смртних случајева, који су последица недостатка животних намирница, глади, ратова, насиља, епидемија и болести, а све то од 1914. године. Шпанска грозница, која је харала кратко након Првог светског рата, однела је широм света преко 20 милиона жртава. Милиони људи умиру данас пре времена од срчаних болести, рака и многих других обољења.

Догађаје предочене тим коњима и њиховим јахачима споменуо је Исус у једном паралелном пророчанству о нашем времену. Говорио је о светским ратовима, спомињући како ће се у време „свршетка састава ствари“ у ком ми сада живимо ’подићи народ против народа и царство против царства’. Прорекао је такође ’пораст безакоња’, затим појаву „заразних болести по разним местима и недостатак животних намирница“ (Матеј 24:3—12; Лука 21:10, 11).

Да ли је било пет коња?

У Откривењу 6:8, НС читамо: „И видех и гле! Коњ блед, а ономе што је јахао на њему беше име смрт. А хадес иђаше за њим.“ На основу овога, неки су мишљења да и пето биће седи на коњу, јер се за прва четири говори као о јахачима на коњима.

Али, Библија не говори тако. У грчком тексту у Откривењу 6:8 се у вези са „хадесом“ не појављује реч „коњ“. Из тог разлога се у већини превода Библије то пето биће не доводи у везу с коњем. Зато задовољава закључак да хадес — општи гроб човечанства — следи за петама три коња и њихових јахача, сакупљајући њихове жртве

Како се визија односи и на тебе?

Сигурно је узбудљиво искуство живети у време када се на драматичан начин испуњава ова визија о четири јахача апокалипсе. Али, то је и врло озбиљно време, које даје повода за самоиспитивање. Зашто? Зато јер је тим симболичним јахањем погођен сваки становник Земље. Да, њима припадаш и ти са својом породицом. Када ће се то догодити?

Ово питање нас наводи на озбиљан разговор о тој ствари, а одговор на њега добићемо у следећем броју Куле стражаре под темом: „Апокалипса — када?“ Не пропусти тај интересантан одговор!

[Фуснота]

a Види књигу Ти можеш вечно да живиш у рају на Земљи, стр. 134—141, издане од Удружења Куле стражаре, Библија и трактата.

[Слика на 5. страни]

1914 — „Краљ над краљевима“ почиње јахати на белом коњу

[Слика на 6. страни]

Од 1914. је хадес убирао страховиту жетву за петама јахача, који представљају рат, глад и болести