Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус поучава Никодима

Исус поучава Никодима

Живот и рад Исуса

Исус поучава Никодима

ЗА ВРЕМЕ присуствовања Пасхи 30. године наше ере, Исус је чинио посебне знакове или чуда. Зато су многи људи поверовали у њега. Никодим, члан Синедриума, угледан Јеврејин, био је импресиониран и желео је да дозна више. Зато посећује Исуса ноћу, вероватно из страха да не изгуби углед који је уживао међу другим вођама, ако га виде.

„Рави“, рече он, „знамо да си од Бога дошао као учитељ, јер нико не може чинити чудеса која ти чиниш, ако Бог није с њим.“ У одговору Исус каже Никодиму, да се човек мора „наново родити“ ако жели да дође у Божје царство.

Али како може неко да буде „наново рођен“? „Зар може по други пут ући у утробу мајке и родити се?“ — пита Никодим.

Не, то није значење поновног рођења. „Ко се не роди од воде и духа светога, тај не може ући у Царство небеско“. Када је Исус крштен и када је дух Божји сишао на њега, био је „рођен водом и духом“. Тада је Бог с неба објавио: „То је мој син који је по мојој вољи“, чиме је Бог обзнанио да се родио духовни син с надом да ће ући у Божје Царство. Касније, за време Духова 33. године н.р.вр., крстили су се и други ученици примивши светога духа, те су тако и они рођени као духовни синови Божји.

Али улога Божјег посебног људског сина је врло важна. „Као што је Мојсије подигао змију у пустињи“, каже Исус Никодиму, „тако мора бити подигнут Син човечји, да свако ко верује у њега има живот вечни“. Као што су Израелци који су били уједени од отровних змија морали да гледају у бакарну змију да би се спасли, тако и сви људи данас треба да верују у Божјег сина, да би били спашени од смрти.

Истакнувши Јеховино љубазно вођство у томе, Исус је рекао следеће Никодиму: ,,Бог је тако љубио свет да је дао свога јединорођеног Сина, да не погине ни један који у њ верује, већ да има живот вечни“. Тако је Исус овде у Јерусалиму, шест месеци након почетка своје службе, објаснио да је Он Јеховино средство за спасење човечанства. — Јован 2:23—3:21; Матеј 3:16, 17; Дела апостолска 2:1—4; 4. Мојсијева 21:9.

◆ Шта је навело Никодима да посети Исуса и зашто ноћу?

◆ Шта значи бити „поново рођен“?

◆ Како је Исус приказао своју улогу у нашем спасењу?