Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тајанствени јахачи апокалипсе

Тајанствени јахачи апокалипсе

Тајанствени јахачи апокалипсе

НАПЕТО посматраш коња ком виори грива, како маше репом и надутих ноздрва галопира низ обронак. Изгледа као да је дивљи јахач прилепљен уз седло, као да је део тог коњског тела које необуздано јури.

Било на сточној фарми у аустралским висинама, на пасиштима неког америчког ранча или на неком другом крају Земље — јахач који заиста познаје свог коња, пружа увек интересантан призор. Исто тако је упечатљива парада добро дресираних коња с искусним јахачима.

Такви јахачи и њихови коњи остављају утисак на нас. Али, поглед на коње и јахаче какав се пружао писцу књиге Откривења (апокалипсе) застрашујућ је. Тајанствени су, уливају страх. Ти јахачи су у опште познати као „јахачи апокалипсе“.

Представи себи четири вешта јахача који ти се у овом тренутку приближавају громогласним ударцима копита. Један од њих чак витла мачем. Запази и боју њихових коња, сваки изгледа другачије. Један је коњ бели, један риђи, други пак црни, а коњ болесног изгледа је блед. Сви су заиста чудноватог, тајанственог изгледа.

Прати сада језгровит извештај о ономе што је видео апостол Јован, писац ове библијске књиге. „И видех и гле! КОЊ БЕЛИ, а онај што је јахао на њему држао је лук и даде му се круна те он, победник, оде да потпуно победи. ... И изиђе други, РИЂИ КОЊ, а ономе што је јахао на њему даде се да узме мир са Земље, да се људи убијају међусобно и даде му се велики мач. ... И видех и гле! ВРАНИ КОЊ и онај што је јахао на њему имао је вагу у руци својој. И чух глас: ’Мера пшенице за денар (дневна зарада) и три мере јечма за денар!’ ... И видех и гле! КОЊ БЛЕД, а ономе што је јахао на њему беше име смрт. А хадес иђаше за њим. И даде им се власт над четвртином Земље, да убијају дугим мачем, несташицом хране, кугом и дивљим зверима земаљским“ (Откривење 6:2—8, Амерички превод).

Од времена записивања ове визије безбројни читаоци су покушали да одгонетну значење тајанствених коња и њихових јахача. Шта они представљају? Када су почели да јашу? Утиче ли њихово јахање било како на наш живот? Постоје небројена објашњења шта би могли да предочавају коњи и њихови јахачи, те када је започело њихово јахање.

Тумачења се највише разилазе у погледу белог коња и његовог јахача. На пример, у Новој католичкој енциклопедији се објашњава да бели коњ представља ’или победу јеванђеља или победу империјализма’.

У књизи Данило и Откривење Уриа Смит даје следеће објашњење: „Бели коњ је одговарајући симбол за победу јеванђеља у првом веку... Бела боја коња указује на чистоћу вере у оно време.“

У Тумачу Библије читамо с тим у вези: „Први јахач не представља особу, него Христову ствар, и то у првој фази њеног победоносног напредовања с обећањем будуће победе... Ми знамо да је та ствар у свету, да се то краљевство налази у нашој средини, те да ће они који му се противе претрпети пораз.“ Вудроу Крол из Хришћанско—јеврејске фондације је мишљења да јахач на белом коњу представља антихриста.

Неки тврде да се ради не само о четири него о пет коња и пет јахача. Како знамо које је од тих многих тумачења исправно? Како можемо бити сигурни да уопште постоји исправно разумевање? Ко су уствари та четири тајанствена јахача апокалипсе и када су почели јахати.