Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хитно је потребно више жетелаца!

Хитно је потребно више жетелаца!

Хитно је потребно више жетелаца!

,,Жетва је велика, а радника је мало; молите стога господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (ЛУКА 10:2, др Чарнић).

1. Шта би могао да закључиш с обзиром на Исусове речи из Луке 10:2, али шта би било добро чинити?

 КАДА читаш ове Исусове речи да ли осећаш да се оне односе на тебе? Будући да су изговорене пре деветнаест векова, ти би можда закључио да оне више немају значења. Такав непромшпљен закључак би заиста био погрешан. Да бисмо схватили потпуни смисао Исусових речи осврнимо се на оно што се догодило када је ова изјава била први пут дана, па тада испитајмо нашу властиту ситуацију данас (Упореди 1. Коринћанима 10:11).

2. С којом ситуацијом која је захтевала хитност се суочио Исус 32. год. н.р.вр., и како је поступио?

2 32. године наше ере, када је прошао Празник сјеница, Исусу је остало само још шест месеци пре него што ће се суочити са смрћу на мученичком стубу. Да убрза дело проповедања, Исус је послао седамдесеторицу ученика по двојицу пред собом у сваки град и место куда је сам намеравао да дође“. Они су кренули са Исусовим речима које су им одзвањале у ушима: „Жетва је велика, а радника је мало; молите стога господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (Лука 10:1, 2, НС).

Учинци велике жетве

3. Опиши неке од резултата повећане службе за време последњих месеци Исусове службе.

3 Какав је био учинак повећаног дела проповедања? Читамо: ,,А оних садамдесет и два вратише се с радошћу говорећи: Господе, и демони нам се покоравају у твоје име“. Какво ли је само то било чудесно испољавање Јеховине надмоћи над демонима! Такав диван извештај из службе је сигурно одушевио Исуса, јер је рекао: Исус је знао да ће сотона и његови демони бити збачени с неба рођењем месијанског краљевства на небесима. Али док је Исус још био на земљи то збацивање демона, невидљивих за људе, му је служило као додатно засигурање тог долазећег радосног догађаја. Исус је дакле говорио о том будућем паду сотоне с неба као сигурном (Откривење 12:5, 7—10).

4. Која је била сврха жетве Исуса и његових ученика пре 14. низана 33. године и. ере?

4 Жетва о којој је Исус говорио није била жетва жита кли плодова већ жетва овцама сличних људи који би се спремно одазвали вести о Царству. Плодови такве жетве су већ постали очигледни. Међутим, жетва коју су извршавали Исус и његови следбеници у тих неколико месеци преосталих до 14. низана 33. године наше ере, је била само полагање темеља за далеко већу жетву након Исусове смрти и васкрсења (Упореди Псалам 126:1, 2, 5, 6).

5. Који се узбудљив догађај десио на духове 33. године, и како је то утицало на жетву која је следила?

5 Вратимо се у прошлост, на дан духова 33. године наше ере. У Јерусалиму се сакупило око 120 Исусових следбеника. „И одједном наста хука са неба као кад дува силан ветар, те испуни сву кућу у којој су седели... Тада се сви испунише Духом Светим, па почеше говорити другим језицима — како им је Дух давао да говоре“ (др Чарнић). То је био почетак јединствене жетве! „И пристаде у тај дан око три хиљаде душа“ (Дела апостолска 1:15; 2:1—4, 41). „Свакодневно су били стално и једнодушно у храму, ... хвалећи Бога и уживајући љубав свега народа. А Господ је сваки дан додавао оне који се спасавају“ (Дела апостолска 2:46, 47, др Чарнић). Касније читамо: „А све више пристајаху они који вјероваху Господа, мноштво људи и жена.“ Још даље: „И ријеч Божија растијаше, и множаше се врло број ученика у Јерусалиму. И свештеници многи покораваху се вјери“ (Дела апостолска 5:14: 6:7).

6. Какав је учинак имао отпор према делу проповедања на плодове Царства?

6 Тада је жестоко нарастао отпор против вести о Царству. Да ли је то успорило дело жетве? Не, „они што су били распршани пролазили су широм земље проповедајући добру вест“. Филип је отишао у самаријски град, мноштво га је напето слушало; опседнути духовима, узети, и хроми су сви били оздрављени. Није ни чудо „да је настала велика радост у ономе граду“ (Дела апостолска 8:1—8, НС).

7. У којој мери је Исусова заповест његовим ученицима из Дела апостолских 1:8 била извршена?

7 Васкрснули Исус је рекао својим ученицима: „И бићете моји сведоци како у Јерусадиму тако и по свој Јудеји, и Самарији, и све до краја земље“ (Дела апостолска 1:8, др Чарнић), Огромно подручје делатности је захтевало више радника — хитно! Каква ли се само жетва ученика очекивала! У ствари она се већ догодила — све под вођством Божјег светог духа. Након преобраћења убилачки настројеног Савла читамо: ,,Тада је уистину скупштина по целој Јудеји, Галилеји и Самарији ступила у раздобље мира, изграђујући се; и зато што је ходала у страху Јеховином и подршци духа светога она се наставила умножавати“ (Дела апостолска 9:31, НС). Како се је жетва оних сличних овцама захуктавала, тако су се они први ученици без сумње непрестано присећали Исусових речи: „Молите стога господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“. Да ли је Јехова „Господар од жетве“, одговорио на ту молитву? Он то заиста јесте! Како би иначе могло да буде записано: „Нада те добре весте... се је проповедала свом стварству под небом“? (Колошанима 1:23, НС).

Данас је хитност већа

8. Зашто је у 1980—им потреба за радницима Царства већа него икада?

8 Данас, у 1980—им, је потреба за више жетелаца него икада. Зашто? Зато што је подручје рада много веће. Резултат тога је веома велика летина коју треба пожњети и сакупити. То је у складу с оним што је Исус прорекао. Он је рекао да ће његови следбеници чинити већа дела од оних која је он извршавао на земљи, што се тиче проповедања добре вести (Јован 14:12).

9. а) Како је хитност данашњег дела проповедања истакнута у визији даној Јовану, а записаној у Откривењу 7:1—3? б) Који се значајан закључак може извући из израза „првенци Богу и Јагњету“ из Откривења 14:4?

9 Значење хитности у данашњем проповедничком деловању је расветљено у драматичној сцени, која је описана у визији даној Јовану, а записана у Откривењу поглавље 1:1—3. Тамо су „четири анђела која су стајала на четири угла земље“ виђена „где чврсто држе четири земаљска ветра“. Колико дуго ће да потраје њихово држање та „четири ветра“? Све док се „не запечате робови нашег Бога на њиховим челима“. Колико ће то дуго потрајати? Један од доказа је и чињеница што је на Спомен свечаности 15. априла 1984. било присутно само 9081 оних који припадају члановима 144 000. Помазаници су данас последњи чланови оних који су описани у Откривењу 14:4 као они који су „откупљени од људи као првенци Богу и Јагњету.“ То показује да је већина „првенаца“ сакупљена. Али, да ли израз „првенци“ значи да треба очекивати и друге плодове? Па, наравно! То је било добро симболизовано обилном летином других плодова сакупљених на крају јеврејске пољопривредне сезоне у време Празника сјеница (5. Мојсијева 16:13—15).

10. Које две жетве у модерним временима напредују, и како та чињеница подвлачи хитност потребе за више жетелаца?

10 Дакле, постало је јасно да како се жетва остатка помазаних примакла свом свршетку, тако је требало да почне друга жетва. Зар се то није одразило у ономе што је Јован даље видео у визији? „После тих ствари сам опазио, и гле, велико мноштво, којега ни један човек не може да изброји, од свих нација и племена и народа и језика.“ Јован је рекао: „То су они који су изашли из велике невоље“ (Откривење 7:9, 14, НС). Остало је још само мало времена да се заврши сакупљање „великог мноштва“. Једном, када се пусте она „четири земаљска ветра“, што ће бити знак за почетак „велике невоље“, тада ће бити прекасно! Зар не видиш хитну потребу за више жетелачких радника који ће довести мноштво које се још треба пронаћи?

Хиљаде се сада одазивају

11. а) У ком обиму Исусове „друге овце“ суделују у жетви? б) Шта показује број присутних на Спомен—свечаности 1984?

11 Исус је прорекао то проширивање свог жетелачког сакупљања оних овцама сличних када је рекао: „Имам ја и друге овце, које нису из свога тора, и њих ми ваља довести, и чуће глас мој, и биће једно стадо и један пастир“ (Јован 10:14, 16). Већ постоји преко 3 000 000 тих „других оваца“ које делом доказују да припадају том „једном стаду“. Од тог броја се 179 421 крстило у службеној 1984. години! Да, присутних на Спомен свечаности је било 7 416 974. Шта нам то говори? Да постоје многи други који су чули глас Пастира, али се из неког разлога нису још одазвали на Исусов топли позив: „Буди мој следбеник“ (Лука 5:27, НС).

12. Која значајна питања морамо себи сада да поставимо?

12 Где ти стојиш у односу на тај животодајни жетелачки посао на „свршетку овог састава ствари“? (Матеј 13:39). Да ли си убројен у срећно мноштво које сада ужива радости жетве? Или си још увек само посматрач, склон повлачењу уместо да искрено прихваташ позив доброг Пастира: „Буди мој следбеник“? Сигурно се данас нико не би желео изговарати као она три човека из Луке деветог поглавља, о којима смо расправљали у претходном чланку. Помисли само шта су она три човека пропустила — радост службе за Царство, укључујући и могућност суделовања у ослобађању неких који су били опседнути демонима! (Лука 9:57—62; 10:17).

13. Како вера игра животоважну улогу у твојој спремности да будеш жетелац?

13 Апостол Павле је рекао: „Без вере је немогуће угодити Богу“ (Јеврејима 11:6). Да, заиста је свима потребна вера да властити интерес ставе на страну и спремно посвете живот Богу као жетелачки радници. На пример, можда имаш озбиљне здравствене проблеме; можда се неки чланови твоје породице жестоко противе Јеховиним сведоцима; можда мислиш да си престар да направиш потребне промене у свом животу; с друге стране, можда сматраш да ниси способан да поднесеш притиске вршњака у школи. Какве год би могле да буду твоје околности, никад немој да заборавиш да Јехова разуме твоје проблеме боље од било ког другог. Осим тога, он је спреман да ти се приближи и да ојача твоју одлуку да му служиш, само ако ћеш сам да предузмеш неке неопходне кораке (Псалам 103:13, 14; Јаков 4:8).

Вера покреће ’планине’

14. Објасни шта је Исус мислио својим речима које су записане у Матеју 17:20?

14 Исус је рекао: „Ако имате вере колико зрно горушично, рећи ћете гори овој: пријеђи одавде тамо, и пријећи ће, и ништа неће вам бити немогуће.“ Такво је било лично искуство многих од оних стотина хиљада који су се одазвали на позив за више жетелаца током 1980—их година. Лични проблеми и потешкоће које у одређено време изгледају као планине биће савладане уз Јеховину помоћ (Матеј 17:20; 19:26). Размотри следећа искуства:

15, 16. Опиши како су младић из САД и католички пар из Бразила надвладали велике проблеме који су стајали на путу њиховог крштења?

15 Младић из Калифорније (САД) био је жртва дечје парализе, јако хендикепиран и немилосрдно занемарен од своје породице. Тада га је пронашао један од Јеховиних сведока јавно објављујући од куће до куће. Започео се библијски студиј. Он је био толико стидљив да, када је сведок дошао да проучавају, одвезао би се својим колицима у угао и окренуо се к зиду тако да се његово лице не би могло видети. Том младићу је било потребно месецима да надвладава неке од својих проблема. Ипак му је успело и он је сада срећан, крштени сведок.

16 Католички брачни пар из Бразила је био незадовољан својом религијом, те је на крају почео да студира Библију са Јеховиним сведоцима. Осећали су да су сада њихове духовне потребе биле задовољене, али постојао је проблем велики попут планине: муж Антонио је био окорели пушач. Пушио је већ 48 година, од своје седме године! Током година он је покушавао да престане с пушењем, али није било могуће. Ипак, овога пута је било другачије, као што и Антонио говори: „Тада сам сазнао да ако желим да се допаднем Богу и посветим се вршењу његове воље, морам да прекинем. После много молитви био сам у стању то да учиним.“ Колико ли је само био срећан када је могао да симболизује своје предање Јехови крштењем у води! (Псалам 66:19; Марко 11:24).

17. а) Који зао утицај с којим су се сусретали Исус и његови ученици је данас јачи него икада? б) Како су се с опседнутошћу демонима обрачунавали Исус и његови ученици у првом веку, и како се данас то решава?

17 Опседнутост Јевреја демонима је био проблем с којим су се Исус и његови ученици непрестано сусретали. Исти зао утицај је присутан и данас, нарочито сада када су сотона и његове демонске силе збачене с неба на земљу (Откривење 12:7—9, 12, 17). Насупрот првим почецима хришћанства, Јехова није дао свом народу данас чудотворну снагу за избацивање демона. Међутим, духовни оклоп којим је он обезбедио хришћане може да служи као заштита од демонских утицаја, као и за ослобађање других од власти демона (Ефесцима 6:10—18). Из Гане долази овај извештај: „Одлучним настојањима браће су многи ослобођени канџи демона.“ Један сведок је у служби сусрео једну жену, и чим је почео библијски разговор „жена је почела да плаче“. У чему је био проблем? Сведок је изјавио: „Обузимао ју је дух, те кад год би се то догодило, почела би да плаче, и нестао би сав новац који би имала код себе“. Редовни библијски студиј јој је помогао да се ослободи тог демонског узнемиравања, омогућивши јој да се преда Јехови (Јован 8:32).

18. Које искуство показује да анђели активно воде дело проповедања?

18 Проблеми као што су ови горе описани могу да постану толико велики у мислима особе да започне да размишља о самоубиству. Размотри случај младе жене с Новог Зеланда. Сведок који јој је први сведочио је приметио да је била „емоционално растресена, те да је нешто намеравала.“ Касније је та особа признала да је „хтела да почини самоубиство, али је одлучила да прво моли Бога да јој помогне“. У том тренутку је сведок покуцао на њена врата, те је она заиста „захвалила Богу што је одговорио на њену молитву“. Да ли је то била случајност? Зашто се онда сличне ствари догађају тако често? Шта је рекао Исус? „А када дође Син човечији у својој слави и сви анђели с њиме,... и он ће их одвојити једне од других, као што пастир одваја овце од јараца“ (Матеј 25:31, 32; види такође Откривење 14:6). Анђели помажу Исусу у пастирском деловању, те усмеравају Господареве „сараднике“ к онима који вапе за Његову помоћ (1. Коринћанима 3:6, 9; види Дела апостолска 8:26—39; 16:9, 10).

19. Која опште позната ситуација данас влада, и на коју делатност нас позива?

19 Данас, без обзира где живимо, постоје хиљаде људи који су оптерећени и потиштени истим проблемима које су многи Јеховини сведоци већ савладали. Неки од њих можда живе близу тебе! Њима је хитно потребна помоћ. Тачно је рекао Исус: „Жетва је заиста велика“. Ми сада молимо Господара од жетве да пошаље више радника на своју жетву у овој години. Нека те твоје срце потакне да се одазовеш позиву: Хитно је потребно више радника за жетву!

Питања за понављање

◻ Ко је Господар жетве?

◻ Које две жетве се одвијају?

◻ Која су то већа дела за која је Исус рекао да ће их његови следбеници чинити?

◻ Зашто је свим жетеоцима потребна вера?

[Питања за разматрање]