Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дани попут „Нојевих дана“

Дани попут „Нојевих дана“

Дани попут „Нојевих дана“

„Земља се напунила насиљем . . . беше покварена, јер свако тело поквари пут свој на Земљи“ (1. МОЈСИЈЕВА 6:11, 12, НС).

1, 2. а) Са којом врстом насиља су данас суочени Јеховини сведоци? б) У којим ситуацијама су Јеховине слуге биле утешене надом у васкрсење?

 НАСИЉЕ! Као у данима Ноја, реч насиље је и данас постала веома позната. На то насиље нису имуни чак ни они који попут Ноја, ходају с правим Богом. Јавност је постала свесна тога када је на драстичан начин 21. јула прошле године експлодирала бомба у једној краљевској сали Јеховиних сведока у Сиднеју (Аустралија) и то у време одржавања јавног библијског предавања о лојалности према Богу и породици. Том је приликом смртно страдао један Сведок, а више од 40 особа завршило је у болници. Сви су се они опоравили, али код неких је то криминално дело оставило дубоке ожиљке. Један детектив из полиције је приметио: „У сали је било 110 људи и право је чудо да није било 110 мртвих“.

2 У другим деловима света — на пример у Северној Ирској, Либану или у Ел Салвадору — објављују Јеховини сведоци „добру вест“ већ годинама у атмосфери насиља. Неки су и погинули обављајући своју хришћанску службу. У многим су земљама „непредвиђени догађаји“, на пример несреће и потреси однели драгоцене људске животе. У тим су ситуацијама Јеховине слуге биле утешене надом у васкрсење (Проповедник 9:11; 1. Солуњанима 4:13, 14).

3. а) Шта се може догодити неким Јеховиним слугама, како то потврђују најновији догађаји, те извештај из Луке 21:16? б) Које засигурање имамо да ће нас Бог заштитити у ,,великој невољи“?

3 Мексико је недавно погодио катастрофални земљотрес у којем је погинуло више од 5000 људи, а међу њима је било 23 Сведока и с њима повезаних особа. У Порторику их је било седам од 300 особа које су изгубиле животе у поплавама и одронима земље. Значи ли то да Јехова не може заштитити неке од својих слугу? Никако не. Ми нисмо имуни на несреће и катастрофе. А обзиром на прогонство Исус је опомињујући рекао својим ученицима: „И неке ће од вас поубијати“. Стотине наше браће било је погубљено за време окрутне Хитлерове владавине, али Јехова ће се свих њих сетити у васкрсењу. А кад провали на Земљу проречена „велика невоља“ Јехова ће доказати да је Он у потпуности у стању спасити оне који призивају његово име, као што је то учинио у данима Ноја (Лука 21:16—19; Матеј 24:14, 21, 22, 37—39; Исаија 26:20, 21; Јоил 2:32; Римљанима 10:13).

4. Како можемо данашње околности да упоредимо са оним описаним у 1. Мојсијевој 6:11, 12?

4 Од године 1914. широм света бесни насиље. У ратовима и холокаусту нашег века изгубило је животе око 100 милиона људи. Бич човечанства представљају отмице у ваздуху и на мору, бомбашки напади од стране терориста, масовна убиства и расна мржња, а велику претњу представља гомилање нуклеарног оружја. Заиста живимо у „критичним временима“, а „народи су у тјескоби и неизвјесности“ (2. Тимотејева 3:1—5, 13; Лука 21:25). Али Јеховин народ је данас суочен с једним бичем који представља далеко већу опасност од насиља, иако је често повезан и с насиљем. Он иде преко 4300 година уназад, све до Нојевог времена. О чему се ради?

Нојева вера усред покварености

5, 6. а) Како је поступио сотона да би заразио човечанство? б) У ком погледу је било јасно видљиво да Ноје и његова породица нису били део света?

5 Од времена побуне у Едену, сотона, ђаво ради на „завођењу цијеле настањене Земље“ (Откривење 12:9). Јехова је заповедио човеку и жени да на достојан начин удовољавају свом полном нагону у браку, како би ,,напунили“ Земљу људима (1. Мојсијева 1:28; Јеврејима 13:4). Али, ђаво је настојао да зарази човечанство противприродним полним односима. Како? Неки од Божјих духовних синова прикључили су се сотони у његовој побуни. Постали су демони, а сотона њихов „владар“ (Лука 11:15). Шта су ти демони тада учинили? Дошли су на Земљу, узели људско обличје и општили са лепим кћерима људским. Резултати тога били су застрашујући.

6 Настао је род бастарда — дивова, који су били пола демони, пола људи. Били су то нефилими, убојити „обарачи“ човечанства. У библијском извештају читамо: „И у очима правога Бога земља се покварила и постала пуна насиља. И погледа Бог на Земљу, и гле она бјеше покварена, јер свако тијело поквари пут свој на земљи“. Насиље и полна поквареност беху толико раширени, да се само за Ноја могло рећи: „Био је човек праведан и непорочан у овом времену. С Богом је Ноје ходио“. Нико од целог тог човечанства — осим његове жене и његових синова са женама — није показивао веру и страх пред Богом. Нојева породица очигледно није била заражена сексуалном поквареношћу његових дана (1. Мојсијева 6:4, 9—12).

7. Како је Јехова осудио зле, а како праведне, што је било показано у данима Ноја? (Упореди Матеј 25:40, 45, 46).

7 Јехова је избрисао онај насилнички, сексом опседнути демонски свет. У великом је потопу потопљено све што је било зло. Нестали су покварени људи заједно с родом бастарда, нефилима, док су демони, некадашњи Божији синови, побегли у духовно царство, где чекају Божји суд. Ипак, било је преживелих. Ноје и чланови његове породице били су поштеђени. Зашто? Због своје вере коју су поткрепљивали делима. Они су наиме градили арху и проповедали правду оном осуђеном свету (2. Петрова 2:4, 5).

Данас је потребно бити опрезан

8. У ком погледу су Нојеви дани предочавали наше дане?

8 Нојеви су дани предочавали наше дане. Како то знамо? Исус је прорекао да ће слично време насиља, безакоња и немилосрђа бити део „знака“ да се налазимо на прагу „велике невоље какве није било од постанка света до сада, нити ће је сада више бити“. Рекао је такође: „Што се тиче оног дана и часа, о томе нико ништа не зна . . . већ једино отац“. Затим је наставио: „Као што је било у Ноино вријеме, тако ће бити за доласка Сина човјечјега. Као што су људи јели и пили, женили се и удавали у вријеме што је претходило потопу, и то све до дана кад Ноа уђе у лађу, а да ништа нису наслућивали док не дође потоп и све их однесе. Тако ће бити и за доласка Сина човјечјега“ (Матеј 24:3—21, 36—39, СТ).

9. Како можемо да избегнемо удес оних који ,,ништа нису наслућивали“?

9 Да, „ништа нису наслућивали“. Али, ти не мораш бити њима сличан. Ти ћеш моћи побећи кад се објави Господин Исус с неба, да изврши Божију освету, тиме што ће за вечно уништити оне „који неће да признају Бога и који се не покоравају Радосној вести о нашем Господину Исусу“ (2. Солуњанима 1:7, 8, СТ). Не мораш бити сличан људима из света, чији се главни интереси у животу састоје у томе да угађају себи самима, да теже за каријером и престижом или за материјалним поседима, не размишљајући о Богу. У стварности ,,њихов је бог стомак“ (Филибљанима 3:19, СТ).

Мрзите што је зло“

10, 11. а) Који порок морамо да избегавамо, да бисмо стекли Божје признање? б) Коју бојну опрему морамо да обучемо и зашто?

10 У овим се последњим данима живот безбројних људи окреће око секса, били унутар или изван брачног уређења. За многе је ожењене развод или поништење брака постало нешто сасвим разумљиво. Упркос јасном упозорењу Исусових ученика, многи су се у хришћанству предали хомосексуалности. Неки од њих већ су примили „праведну плату“ у облику СИДЕ, и осталих полних болести. Међутим, и за такве особе постоји нада у спасење. Сетимо се да је Исус говорио у позитивном смислу о блудницама, које су промениле свој начин живота и поверовале у њега — за разлику од поносних, непокајничких религиозних вођа његових дана (Римљанима 1:26, 27; 2. Петрова 2:9, 10; Јуда 6, 7; Матеј 21:31, 32).

11 Сваки Јеховин слуга који се упрљао неморалом или је покушао учинити то, мора се пробудити и ставити на себе потпуну бојну опрему за коју се побринуо Бог (Ефежанима 6:11—18). Наши су дани заиста „као Нојеви дани“. „Ричући лав“, ђаво и његови покварени демони раде непрестано како би изоловали и завели Божије слуге. Ми се морамо одупрети тим непријатељима — чврсти у вери (1. Петрова 5:8, 9).

12. Зашто је важно следити савет из Псалма 97:10?

12 Запрепашћујуће је сазнање да су починили неморал чак и неки који су били познати у Јеховиној организацији; између осталог било је ту и хомосексуалних односа, измене партнера и злостављање деце. Такође треба споменути да је прошле године из хришћанске скупштине било искључено 36 638 особа, већином због неморала. Јеховина организација се мора сачувати чистом (1. Коринћанима 5:9—13). У данашње време морају скупштинске старешине, слуге помоћници, уопште сва наша браћа и сестре избегавати све околности које би их могле навести на неморал. Лојалност према Јеховиним мерилима биће награђена, јер у Псалму 97:10 читамо: „О ви, који љубите Јехову, мрзите што је зло. Он штити душе својих лојалних; из руку злих ослобађа их“.

13. Која разумна упозорења су дали апостоли Павле и Петар?

13 Најкасније у „великој невољи“ биће прочитани сви који „су одвратни због своје нечистоће“. Колико ли је због тога важно стално имати на уму да морамо мрзети светску поквареност, гадити се на њу и избегавати је. Ми морамо „бежати од блудности“ (Откривење 21:8, НС; 1. Коринћанима 6:9, 10, 18). Након што је упозорио на отпаднике који сеју сумњу и на реалност „Јеховиног дана“, апостол Петар опомиње на „свето понашање и дела побожности“, затим додаје: „Али, чекамо по обећању његову, ново небо и нову земљу гдје правда живи. Зато, љубазни, чекајући ово старајте се, да вас Он нађе чисте и беопријекорне, у миру“. Какве ли радости, на овај начин припадати једној „новијој земљи“, где ће Бог „све ствари новима“ и чистима учинити! (2. Петрова 3:3—7, 10—14; Откривење 21:1, 4, 5).

Осмотримо даљње опомињуће примере

14. Зашто је чишћење потопом било само пролазног карактера?

14 Након што је у великом потопу Земља била очишћена од сваке демонске и људске нечистоће, Јехова је поновио задатак којег је првобитно дао Адаму, рекавши Ноју и његових синовима: „Плодите се и множите и Земљу напуните“ (1. Мојсијева 9:1, СТ). Они су то и учинили. У 10. поглављу 1. књиге Мојсијеве наведено је 70 „породица“ — симболично потпун број. Али, човечанство још увек трпи последице по Адаму наслеђеног греха. И људи опет — очигледно под утицајем демона — тону у мочвару моралне покварености.

15. Шта учимо из Божјег суда над Содомом?

15 Након одређеног времена кренули су Јеховин „пријатељ“ Аврам и његов нећак Лот у подручје Ханана. Лот се сместио у „долини Јорданској“, која беше „као какав врт Јеховин“. Али, да ли је било тако и у моралном погледу? Далеко од тога! У граду Содоми у којем се сместио Лот, и у суседној Гомори, била је раширена хомосексуалност. Није било могуће наћи ни десет праведника. Због тога је Јехова довео на тај град „вјечни огањ“, дакле ти покварени градови неће никада више бити подигнути. Божји суд над Содомом споменуо је Исус као пример онога што се догађало у „данима Ноја“, како би нагласио колико је важно да будемо опрезни (1. Мојсијева 13:10; 18:32; Јуда 7; Лука 17:26—30).

16. Које деловање демона налаже потребу да водимо чврсту борбу за веру?

16 Не варај се! Сотона и његови демони још увек бесне. Иако су ти покварени духови били бачени у симболични „бездан густе таме“, и не могу више узимати телесно обличје, они раде на томе да покваре људе, а пре свега Јеховине слуге (2. Петрова 2:4—6). Несумњиво су демони утицали на Хама кад је починио неморално дело према свом деди Ноју (1. Мојсијева 9:22—25). Они су сигурно измишљали перверзије, које су утиснуле свој печат у начин живота у земљи Ханан, тако да је она коначно испуњавала своје становнике (3. Мојсијева 18:3—25). Исто тако протурају демони противприродне полне односе, који су данас на многим местима сасвим уобичајена појава. Водећи чврсту борбу за веру, ми се морамо одупрети свим нападима тих палих анђела, који наводе људе да „преко мере чине блуд и иду за неприродном употребом тела“ (Јуда 3, 6, 7, НС).

Градити обзиром на преживљавање

17. Како можемо, слично Ноју и његовој породици, да покажемо да ми нисмо део света?

17 Како можемо наочиглед овог критичног времена наћи пут ослобођења? Како су преживели Ноје и његова породица? „Вјером Ноје осуди свијет“ (Јеврејима 11:7, СТ). Исто је и данас, Јеховини сведоци нису „део“ злог света. Шта више, ми показујемо своју веру тиме што смо се предали Јехови и крстили се у води, да бисмо постали Исусови ученици (Јован 17:14, 16; Матеј 28:19).

18. Шта је било предочено градњом архе?

18 Осим тога, ми учествујемо у Јеховином делу предвиђеном за наше дане, у духовној изградњи коју води већи Ноје, Исус Христ. Арха је предочавала место сигурности и преживљавања, духовни рај, којег Јехова гради међу својим обожаваоцима од 1919. године. То је стање обнове мирољубивих односа с Богом, припрема за сачување предоџбене породице већег Ноја, током „велике невоље“ (Матеј 24:21; 1. Коринћанима 3:9, 11; 2. Коринћанима 12:3, 4; Откривење 7:13, 14).

19. Кога су предочавали Ноје и његова породица, а шта њихово дело?

19 „Ноа ... нађе милост у Јеховиним очима“. Како ли је он добро предочавао Исуса Христа, који је овде на Земљи понизно ходао с Богом, не радећи ништа по својој вољи! (1. Мојсијева 6:8, СТ; Матеј 17:1, 5; Јован 8:28). Обојица су били проповедници правде — одличан пример свим Јеховиним сведоцима. Такође можемо бити сигурни да је Нојева жена, која је предочавала данашњи остатак помазаника, била узор понизности (2. Петрова 2:5; Лука 4:14—19; Ефежанима 5:21—24). Ако се сетимо какав је гигантски задатак представљала градња архе за сачување живота, можемо представити себи како је срећан морао бити већ остарели Ноје, што има за помоћнике три снажна сина и њихове жене. Они су на одговарајући начин предочавали данашње „велико мноштво“, које носи главни терет духовне изградње, у ово време одбројавања до симболичног потопа (Откривење 7:9, 15).

20, 21. а) Који величанствени изгледи очекују обожаваоце Јехове на очишћеној Земљи? б) Коју радост је могуће већ данас доживети?

20 Када наша земља буде очишћена, спремна за преобликовање у духовни рај, тада ће они који су били предочени по Нојевим синовима и снахама, неко време да рађају децу у правди. А чудом васкрсења биће завршено настањивање Земље људима. Сви који прихватају предност да могу да припадају Исусовим „другим овцама“ постићи ће савршенство, а након преживљавања коначне кушње, кад Христ преда Краљевство свом Оцу, биће оправдани за вечни живот (Јован 5:28, 29; 10:16; 1. Коринћанима 15:24—26; Псалам 37:29; Откривење 20:7, 8).

21 Какве ли радости стоје у изгледу Јеховиним верним слугама! Али они већ и сада осећају велику радост, док целим срцем подупиру градњу савремене архе, која служи за преживљавање. Како напредује то дело? Одговор налазимо у следећем студију.

[Фуснота]

Види ,,Помоћ за разумевање Библије“, стр. 1098, издато од Удружења Кула стражара, Библија и трактата.

Како би одговорио?

◻ Какво су упозорење за нас догађаји пре потопа?

◻ Какву поуку треба да извучемо из Матеја 24:37—39?

◻ Зашто је важно „мрзити зло“?

◻ Како можемо имати удела у градњи духовне арке?

[Питања за разматрање]

[Оквири на 8. страни]

КАО „НОЈЕВИ ДАНИ“

„Само 40 посто религиозних учитеља на колеџу . . . верују да полни односи међу неожењенима представљају неморал“ (Сатеди Оклахоман енд Тајмс, 29. децембар 1984).

[Оквири на 8. страни]

Да ли су важна библијска темељна начела?

Неки свештеник епископалне цркве је слушао говор на спроводу, који је држао Јеховин сведок. Касније су на позив тог свештеника два проповедника Удружења Куле стражаре прихватила суделовање у дискусији са неколико свештеника у Бруклину.

Између осталог било је говора и о хомосексуалности. Сведоци су објаснили да Библија забрањује хомосексуалне односе, те да Сведоци искључују особе које промичу било коју врсту неморала (Римљанима 1:24—27; 1. Коринћанима 6:9, 10; Јуда 7). На питање Сведока који је став свештеника с тим у вези, добили су следеће одговоре:

Проповедник конгрегационалиста: „Мислим да у нашем црквеном закону постоји пропис о искључењу, али колико се ја сећам ми још никада нисмо применили тај пропис“.

Свештеник епископалне цркве: „Када бисмо примењивали тај закон, ми не би више имали ниједног верника у општини“.

Католички високи црквени достојанственик: „Кад бисмо примењивали тај закон, остали бисмо без свештеника.“

Чак ако су можда изјаве тих свештеника мало претеране, Јеховини сведоци су задовољни својом одлучношћу да скупштину сачувају чистом. Они нису „део света“ (Јован 15:19).

[Оквир на 9. страни]

КАО „НОЈЕВИ ДАНИ“

„Град Њујорк отворио је у Менхетну средњу школу за ученике хомосексуалце.“ Учитељ те школе је рекао: „Ми желимо средину у којој ученици хомосексуалци и лезбејке неће бити изложени незрелим тинејџерима“ (Њујорк Тајмс, 6. јуна 1985).

[Оквир на 10. страни]

КАО „НОЈЕВИ ДАНИ“

„Чланови Риверсајд цркве прихватали су јуче политику наклоњену хомосексуалцима, према којој се хомосексуални односи уклапају у концепт хришћанског породичног живота“ (Њујорк Пост, 3. јуна 1985).