Пређи на садржај

Пређи на садржај

У синагоги родног града

У синагоги родног града

Живот и рад Исуса

У синагоги родног града

МОЖЕМО себи да представимо какво узбуђење је владало у Назарету када се Исус вратио кући. Кад је пре нешто више од годину дана напустио град, да би га Јован крстио, био је он само тесар. Али, сада је постао надалеко познат као човек који чини чуда. Становници града радо би видели Исуса како чини неко од тих чуда и у њиховој средини.

Када је Исус по свом обичају пошао у месну синагогу, људи су били испуњени очекивањем. Током састанка устао је да чита, па му дадоше свитак пророка Исаије. Пронашао је место у ком је било говора о човеку помазаном Јеховиним духом. У нашим Библијама стоји то записано у 61. поглављу Исаије.

Након што је Исус прочитао да ће тај човек да ослободи заробљене, да врати вид слепима и објави годину милости Јеховине вратио је свитак послужитељу и сео. Очи свих биле су напето упрте у њега. Затим је он, вероватно објаснивши сакупљенима нешто поближе те ствари, рекао: „Данас се ово Писмо које сте чули својим ушима, испунило“.

Људи су се дивили његовим ’лепим речима’, говорећи: „Зар није ово син Јосифов?“ Обзиром да је Исус знао да би они радо видели чуда, наставио је: „Ви ћете мени без сумње казати ову причу: љекару! излијечи се сам; што смо чули да си чинио у Капернауму учини и овдје на својој постојбини“. Очигледно су пређашњи Исусови суседи сматрали да је требало да почне лечити у свом завичају, те да су људи из тог краја требали имати први корист од тога. Зато су мислили да их је Исус потценио.

Исус је прочитао њихове мисли, те им је, одговарајући томе, испричао нешто из историје. У Илијино време било је у Израелу много удовица, али Илија није био послан ниједној од њих. Уместо тога, пошао је код неке неизраелке удовице у Сидон, учинивши чудо које је спасило један живот. И у време Јелисија било је много губаваца, али је Јелисије излечио само Сиријца Намана.

Љути ради тих нимало ласкавих историјских поређења, којима је била изложена руглу њихова себичност и недостатак вере, устали су људи у синагоги и истерали Исуса из града. Покушали су да га доведу на ивицу брега на ком беше саграђен њихов град и да га стрмоглаве. Али, Исус прође између њих и отиде. Лука 4:16—30; 1. Царевима 17:8—16; 2. Царевима 5:8—14.

◆ Зашто је владало узбуђење у Назарету?

◆ Шта су мислили људи о Исусовом говору, али шта их је тако разљутило?

◆ Шта су људи покушали да учине са Исусом?