Пређи на садржај

Пређи на садржај

Позвана су четири ученика

Позвана су четири ученика

Живот и рад Исуса

Позвана су четири ученика

Након што су покушали да му одузму живот у Назарету, граду у ком је одрастао, Исус је отишао у град Капернаум поред Галилејског мора. То је испуњење једног другог Исаијиног пророчанства. То пророчанство предсказује да ће људи из Галилеје који станују поред мора видети велико светло.

Док Исус овде извршава дело проповедања о Царству, дело које доноси светло, ту су и четворица његових ученика. Они су раније путовали с њим, али после повратка из Јудеје поново су се вратили на свој рибарски посао. Вероватно их Исус сада проналази, јер је време да стекне поуздане, сталне помагаче које ће оспособити да изврше службу после његовог одласка.

Дакле, ходајући уз море, Исус примећује Симона Петра и његове другове како перу своје мреже и одлази к њима. Пење се у Петров чамац и моли га да се одмакне од копна. Када су дошли на одређену удаљеност, Исус је сео на чамац и почео да поучава мноштво на обали.

Након тога Исус је рекао Петру: „Отплови тамо где је дубоко, а ви спустите своје мреже за улов“.

„Учитељу“, одговара Петар, „целу ноћ смо се мучили и нисмо ухватили ништа, али на твоју заповест ја ћу спустити мрежу.“

Када су мреже спуштене, било је ухваћено толико много риба да су мреже почеле да пуцају. Хитно дозивају оне у другом чамцу да им дођу у помоћ. Ускоро су оба чамца напуњена са толико много риба да почињу тонути. Видећи све то, Петар пада пред Исусом и говори: „Одлази од мене, јер сам грешан човек, Господару.“

„Престани да се плашиш“, одговара Исус. ,Јер ћеш одсад живе људе ловити.“

Исус позива и Петровог брата Андрију. „Пођите за мном“, потиче их, „и учинићу вас рибарима људи“. Њихови другови рибари, Јаков и Јован, Зеведејеви синови, добили су исти позив, па и они такође реагују без оклевања. И тако су та четворица оставила свој рибарски посао и постали прва четворица Исусових постојаних, сталних следбеника — Лука 5:1—11, НС; Матеј 4:13—22; Марко 1:16—20; Исаија 9: 1, 2.

◆ Зашто Исус позива своје ученике да га следе и ко су они?

◆ Које чудо је уплашило Петра?

◆ На какав облик рибарења је Исус позвао своје ученике?