Пређи на садржај

Пређи на садржај

Утеха за чуваре беспрекорности

Утеха за чуваре беспрекорности

Утеха за чуваре беспрекорности

„Ти си ме подржао због моје неокрњене беспрекорности“ (ПС. 41:12, НС)

1. Зашто је Јеховиним слугама потребна утеха?

 ЈЕХОВИНИМ сведоцима који чувају беспрекорност треба утеха, јер су мета прогонстава. Наравно, они морају да рачунају с тим кушњама, јер је Исус Христ рекао својим следбеницима: „Роб није већи од господара свога. Ако су прогонили мене, прогониће и вас“ (Јован 15:20, НС). Посебно данас је потребна утеха Јеховиним слугама. Зашто? Зато што је онај који је први напустио своју беспрекорност, наиме сотона, ђаво, избачен у близину наше Земље, и не преостаје му више пуно времена. Зато последњи пут заузима положај у борби против Бога и његових слугу (Откривење 12:7—9, 17).

2. Шта осећају хришћани кад виде како трпе њихови суверници?

2 Ми се као Јеховине слуге усрдно молимо за нашу браћу и сестре, који морају да раде под прогонством, којима прогонитељи прете или их злостављају (Дела апостолска 12:1; 2.Солуњанима 1:4). Хришћани који верно подносе срамоћења отпадника и осталих заслужују похвалу (Матеј 5:11). Ми се љубазно бринемо за браћу у вери, која морају да подносе отпор чланова својих породица или пак живе у религиозно раздељеном дому (Матеј 10:34—36). Осећамо се целим срцем повезани са чуварима беспрекорности, који можда имају неку телесну ману или трпе од неке дуготрајне болести. Али, чему све те патње? И која утеха постоји за мужеве и жене који чувају своју беспрекорност?

Задржимо у мислима разлог и уточиште

3. Шта жели сотона да постигне прогонствима?

3 Ђаво покушава „прогутати“ хришћане било људским или демонским средствима (1. Петрова 5:8). Да, сотона се користи прогонствима и осталим тешкоћама како би разорио наш однос према Јехови Богу, да постанемо нелојални и сломи нашу беспрекорност. Али, да ли смо жртвовани свему томе без икакве заштите? Нипошто!

4. У шта могу бити сигурни чувари беспрекорности, када се суоче са прогонством и осталим неугодностима?

4 Јехова је наше уточиште уколико га у молитви тражимо за помоћ. Кад нас снађе прогоноство или упаднемо у неку другу неугодност, можемо га усрдно замолити као псалмиста Давид: „Смилуј се на ме, Боже, смилуј се на ме; јер се у тебе узда душа моја, и под сјени крила твојих склањам се док не прођу невоље“ (Псалам 57:1). Као чувари беспрекорности можемо бити сигурни да ће Јехова, наше уточиште, током времена створити олакшање. Можемо да будемо сигурни у то исто као Давид, који је у молитви рекао Богу: „Ти си ме подржао због моје неокрњене беспрекорности, па ћеш ме држати пред лицем својим до у недогледно време“ (Псалам 41:12, НС).

5. Које својство је потребно прогоњеним хришћанима и коју наду имамо?

5 Али, пошто кушње могу да потрају одређено време, морамо да вежбамо у показивању устрајности. Апостол Павле је опоменуо јеврејске хришћане да ’се сећају пређашњег времена када су подносили честу борбу — патње’. Затим је додао: „Устрајност вам је збиља потребна да вршењем воље Божје постижете обећање“ (Јеврејима 10: :32—36, СТ). Испуњење Божјег обећања за помазане хришћане ће значити награду бесмртног живота на небу. За разлику од тога, „великом мноштву“ стоји у изгледу вечни живот у земаљском рају (Откр. 7:9; Лука 23:43). Бити спашен и постићи вечни живот заиста је могуће свима који устрају до краја као чувари беспрекорности (Марко 13:13).

6. Зашто је неким Јеховиним сведоцима посебно ’потребна устрајност’ и чију помоћ имају?

6 У неким земљама је Јеховиним сведоцима већ деценијама ’потребна’ посебна „устрајност“. Зашто? Зато јер врше своју свету службу у тешком подручју или под различитим отежавајућим околностима, укључујући забрану деловања од стране власти. Можда ти лично мораш да се бориш са лошим здрављем или противљењем у породици. Кад бисмо се ослањали само на људску снагу, предали бисмо се у таквим кушњама, али Јеховини сведоци се не предају, јер им „помоћ долази од Јехове, који је створио небо и Земљу“ (Псалам 121:1—3, НС).

7. а) Која прилика нам се пружа у дуготрајним кушњама? б) Зашто можемо да верујемо у истинитост онога што је написао Павле према Филипљанима 4:13?

7 Неке ситуације ћемо можда морати да подносимо све до краја садашњег састава ствари. Али, дуготрајне кушње дају прилику за доказивање наше беспрекорности према Богу, као и могућност да обрадујемо његово срце (Приче Соломунове 27:11). У исто време примамо од Јехове потребну снагу да бисмо устрајали у верности. Апостол Павле је писао: „У свему сам јак кроз онога који ми снагу даје“ (Филипљанима 4:13, НС). И ти можеш да верујеш у ту гаранцију јер она се стално испуњава на „целом братству у свету“ (1. Петрова 5:9, 10, НС).

Чувари беспрекорности нас храбре

8. Прикажи како могу бити благословени чувари беспрекорности у раздељеном дому?

8 Чињеница да „цело братство у свету“ чува беспрекорност је извор великог охрабрења. Неки су били богато награђени, јер су сачували своју беспрекорност према Јехови у раздељеном дому. Кад је, на пример, са једном католикињом у Ирској започет библијски студиј, њен супруг се показао огорченим противником и запретио јој раставом. Она је ипак наставила са проучавањем и једног дана је дала свом мужу књигу Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи. Јасноћа и непосредност, као и одличне илустрације оставиле су дубок утисак на њега. Убрзо после тога и он је почео да проучава Библију на темељу те књиге. Престао је да пуши, затим су заједно иступили из католичке цркве и уништили своје такозване свете слике. Жена се убрзо крстила и прихватила помоћну пионирску службу, док њен муж добро напредује у служби. Искуства као ово могу да буду право охрабрење за оне који устрају као чувари беспрекорности у раздељеном дому (1. Коринћанима 7:12—16).

9. Како могу немоћни чувари беспрекорности помагати другима?

9 Неки чувари беспрекорности остају верни упркос телесним манама. Један инвалид из Велике Британије, који је везан за инвалидска колица налази испуњење у својој хришћанској служби. Он пише: „Иако од 1949. године не могу више да радим светски посао, Јехови се свидело да ме користи кроз све то време. Тако су ми брзо протекле године. Научио сам да чак прилично инвалидна особа може у великој мери да служи другима. Моја жена и ја смо нека врста сидра за многе у скупштини. Због наших околности увек смо овде, увек стојимо на располагању“. Да, ниједна особа с телесним сметњама не мора да буде обесхрабрена, јер и она може да буде охрабрење за своје сухришћане.

10. Како могу чувари беспрекорности помоћи својим суверницима, тиме што се не предају подносећи прогонство?

10 Чувари беспрекорности се не предају у прогонству. Један брат који је био у затвору због хришћанске неутралности је рекао: „Свакодневно сам добијао ударце, све чешће и јаче. Сваким даном сам постајао све слабији, јер често нисам добио ништа за јело. Стално сам се молио Јехови и могу да кажем да ме он није никада напустио. Што су ме више тукли, то сам мање осећао“. Иако је тај Јеховин сведок био осуђен на више од две године затвора, сачувао је неутралност (Исаија 2:2—4; Јован 15:19). И многи други чувари беспрекорности заузели су сличан став, што сигурно представља охрабрујући пример, који може потаћи на верност и остале сувернике.

Неисцрпна утеха

11. Које библијско обећање да ће бити утешени имају хришћани?

11 Искуства споменута у претходним ставцима само су нека од безброј примера који доказују да Јехова стоји уз своје верне слуге. Он је „отац љубазног милосрђа и Бог сваке утехе, који нас теши у свим нашим невољама“ (2. Коринћанима 1:3, 4, НС). Да, „Бог нам је уточиште и сила, помоћник који се у невољама брзо налази“ (Псалам 46:1—3). Како је утешно знати да ће он спасти нас и наше сувернике у свим нашим невољама!

12. Како је деловало на сухришћане што је Павле сачувао беспрекорност?

12 Обожаваоци Јехове који устрају као лојални хришћани упркос различитим невољама, храбре и нас. Исто је било у случају када су остали посматрали верност апостола Павла. Он је писао: „Мој је положај веома много припомогао ширењу Радосне вијести, тако да су моји окови постали познати... Већина се браће, охрабрена у Господину мојим оковима, усуђује све више и више без страха проповиједати Ријеч Божју“ (Филипљанима 1:12—14, СТ).

13. Шта може да проузрокује наше сачување беспрекорности?

13 Да, свесност да остали Јеховини сведоци чувају беспрекорност упркос прогонству, јача и нас у одлуци да останемо верни. С друге стране, и ми ћемо бити подстрек другима да неустрашиво говоре Реч Божју, будемо ли сачували беспрекорност у кушњама. Сигурно нам чини задовољство спознање да им је наша верност послужила за охрабрење и благослов.

14. Наведи два начина на која нас Јехова теши.

14 Јехова нас чува уз помоћ свог светог духа. Петар је одговарајуће томе написао: „Ако будете срамоћени због Христовог имена, радујте се јер тада дух славе, да, дух Божји почива на вама“ (1. Петрова 4:12—16, НС). Нас и наше сувернике који подносе патње Бог теши и на тај начин што саслушава наше молитве. „Не брините се тескобно ни за што“, писао је Павле, „него у свему изнесите своје молбе Богу молитвом и преклињањем заједно са захвалама, а мир Божји који надилази сваку мисао, чуваће срца ваша и мисли ваше кроз Исуса Христа“ (Филипљанима 4:6, 7, НС). Имаш ли и ти такво поверење у „слушача молитве“? (Псалам 65:2).

Црпсти утеху из речи Божје

15. Како би предочио истинитост мисли садржаних у Римљанима 15:4?

15 Један даљњи велики извор утехе је Божја света Реч. Апостол Павле је с тим у вези приметио: „Јер све што је раније написано, написано је нама за поуку да устрајношћу и утехом из Писма имамо наду“ (Римљанима 15:4, НС). Није ли ојачано наше поверење у Јехову као неупоредивог ослободиоца, када читамо, на пример, извештај о чудесном ослобођењу Израела из Египта, или о сачувању Јевреја у данима краљице Јестире? А шта да се каже о извештају о томе како је Јов сачувао беспрекорност, упркос великим тешкоћама? Сигурно је да из свега тога учимо како и Јеховине слуге данашњице могу да подносе патње захваљујући снази коју им Бог даје. „Утеха из Писма“ може заиста да испуни чуваре беспрекорности надом и храброшћу.

16. Која утешна обећања налазимо у 1. Петровој 5:6, 7 и у 1. Коринћанима 10:13?

16 Али, шта ако смо обесхрабрени ради наших проблема? Сигурно је да утешна библијска обећања могу проузроковати да се осећамо сигурним у брижној Јеховиној руци, што ће ублажити наше депресије. Апостол Петар је писао: „Понизите се... под силну руку Божју, да вас повиси кад дође време. Сву своју бригу баците на њега, јер се он брине за нас“ (1. Петрова 5:6, 7, НС). Да, Јехова „брине за нас“. Какве ли утешне мисли! Не може да се догоди ништа што он не би видео, или што не би могао да контролише. С тим у вези Павле нам даје засигурање: „А Бог је веран, па вас неће оставити да трпите искушења више него што можете, него ће учинити и крај са искушењима, да можете поднети“ 1. Коринћанима 10:13, др Чарнић). На то можеш да рачунаш, уколико си одлучио да сачуваш беспрекорност.

17. Које друге припреме посредују утеху?

17 Проучавање Речи Божје и хришћанских публикација које долазе од „верног и разборитог роба“, а све уз помоћ молитве, може посредовати утеху у време невоље (Матеј 24:45—47; Псалам 119:105). Исто важи за разумне библијске савете који долазе од пријатних скупштинских старешина. Њима је између осталог задатак да „теше потиштене душе, помажу слабе и да буду стрпљиви са свима“ (1. Солуњанима 5:14, НС).

18. Шта је за нас утеха, ако поседујемо мало у материјалном погледу?

18 Шта нам може бити утеха ако у материјалном погледу поседујемо мало? Сигурно је утешно знати да ће у Божјем новом уређењу бити одличних станова, довољно хране и осталих материјалних благослова (Псалам 72:16; 2. Петрова 3:13; упореди Исаија 65:17—25). Али, већ и данас нас хришћански начин живота чува од тога да трошимо новац за пушење које штети здрављу, за прекомерно уживање алкохолних пића, за игре на срећу и остале штетне ствари. Уместо тога тај новац се може употребити у корист сопствене породице. Уважавање Божје Речи може нам такође помоћи да будемо задовољни са мање материјалних средстава. Тако је било и у Павловом случају, јер он је рекао: „Сигурно је средство великог добитка та побожност заједно са задовољством. Јер ништа нисмо донели на свет, па ништа не можемо ни однети. Тако кад имамо потребно за живот и кров над главом, морамо овим бити задовољни“ (1. Тимотеју 6:6—8, НС; Филипљанима 4:11, 12). Ако се концентришемо на наше предности у Јеховиној служби, тада добијамо многе благослове, који нас заиста чине богатима (Приче Соломунове 10:22).

19. Како је могуће подносити дуготрајну болест?

19 Али, шта можемо да учинимо у случају ако морамо да подносимо дуготрајну болест? Ми можемо издржати уз Јеховину помоћ и утехом из његове Речи. Псалмиста Давид је, на пример, рекао: „Благо ономе који мисли на убога и слаба. . Јахве ће га укријепити на постељи боли“ (Псалам 41:1—3, СТ). Време чудесног оздрављивања још није дошло. Али, Јехова даје болесним хришћанима мудрост и снагу потребну да би могли поднети своју болест, док на прво место у свом животу стављају интересе Царства (Матеј 6:33; 2. Коринћанима 12:7—10).

20. Како савладати жалост ако нам умре неки члан породице?

20 А како поднети бол и жалост због смрти неког члана породице? У том случају можемо црпсти утеху из библијске наде у васкрсење (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15). Иако жалимо због смрти неког рођака, ми „не жалимо попут осталих који немају наде“ (1. Солуњанима 4:13, СТ). Какву ли утеху за чуваре беспрекорности представља нада у васкрсење!

Сачувај поверење у Бога утехе

21. До чега често доводи устрајност под прогонством?

21 Ми можемо да будемо сигурни да Јехова „Бог сваке утехе“ неће никада да напусти предане, лојалне слуге (2. Коринћанима 1:3; Псалам 94:14). Такође може да нам буде од помоћи ако се сетимо да ћемо устрајношћу под прогонством прославити Бога. Таква ситуација обраћа пажњу на његов народ и на дело објављивања Царства, доводећи често до већег пораста броја славитеља Јехове (Упореди Дела апостолска 8:4—8; 11:19—21).

22. Шта морамо да одлучимо с обзиром на беспрекорност?

22 Зато будимо одлучни да уз Божју помоћ не попустимо сотониним ударцима, којима он жели да сломи нашу беспрекорност. Нека бисмо се поступајући по вери и надаље уздали у Јехову! Никада не смемо превидети на какве нас он начине благосиља, подупире и теши као своје слуге. Доказујемо своју оданост њему и његовим праведним темељним начелима, тиме да поштујемо његов суверенитет! Мисли такође на то да је то врло лична ствар. Настави са вршењем Божје воље, тиме да у ово значајно време сарађујеш са Јеховином организацијом. Покажи цењење за своју предност да можеш да обрадујеш Јеховино срце, остајући му веран и не заборави никада да он даје неисцрпну утеху свим чуварима беспрекорности.

Како би одговорио?

◻ Зашто је Јеховиним слугама посебно потребна утеха?

◻ Зашто сотона прогони праве хришћане?

◻ Како могу да нас охрабре чувари беспрекорности ?

◻ Како можемо црпсти утеху из Божје Речи?

◻ Шта нам се обећава у 1. Петровој 5:6, 7 и у 1. Коринћанима 10:13?

[Питања за разматрање]

[Слика на 14. страни]

Сотона покушава да прогута Јеховине слуте, али ми нисмо ни у ком случају незаштићени

[Слика на 16. страни]

Јехова слуша молитве чувара беспрекорности. Да ли се молиш редовно?