Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бранитељи истине у безбожном свету

Бранитељи истине у безбожном свету

Бранитељи истине у безбожном свету

„Твоја Реч је истина“ (ЈОВАН 17:17)

1. а) Када и како је истина постала спорни предмет? б) Која је величанствена нова истина била изговорена у Едену?

 ИСТИНА је од памтивека била оспоравана. Постала је спорни предмет још у Едену, када је празмија довела у питање истинитост суверенитета Господа Јехове. Кад су наши прародитељи били искушани, изабрали су независан начин размишљања, кренувши властитим себичним путем. Они нису били ни чувари беспрекорности, ни бранитељи истине. Али, Бог је тада објавио величанствену нову истину да ће произвести краљевско „семе“, које ће учинити крај делима ђавола (1. Мојсијева 3:1—6, 14, 15).

2. а) Како је била нападнута истина у свету пре потопа? б) Зашто се Јехови допао Ноје и његова породица?

2 Истина је била изложена паљби. Препредени варалица тражи потпору код осталих бунтовних синова Божјих, да би кварили прилике на Земљи. Неморални нараштај пре потопа толико је удовољавао властитим захтевима, да је презрео опомену коју му је Бог слао преко Ноја. Пропао је. За разлику од њих, Ноје и његова породица су преживели због своје беспрекорне чистоће. Кад су ти бранитељи истине напустили арху спасења, прва мисао им је била да принесу жртву паљеницу — „мирис угодни“ Јехови (1. Мојсијева 6:4—12; 8:18—21; Лука 17:26, 27; 2. Петрова 2:5).

Последице неистине

3. Шта је Вавилон велики и како је настао?

3 Та стара змија, ђаво, је одлучно настављала да мути воду истине. Без сумње је под сотониним вођством био подигнут стари Вавилон. Тајне Вавилона сачињавају темељ светског царства криве религије, описаног у Откривењу 17:5, др Чарнић, као „Вавилон велики, мајка блудница и гнусоба земаљских“. У хиљадама њених разбијених група и међусобно противречних секташких наука сачувана је све до данашњег дана велика збирка религиозних заблуда (1. Мојсијева 10:8—10; Јеремија 51:6).

4. Како је Исус бранио истину и с којом последицом?

4 За време свог боравка на Земљи Исус Христ је неустрашиво бранио истину. Религиозним лицемерима својих дана је рекао: „Ви сте од вашег оца, ђавола,... Он није остао постојан у истини, јер истина није у њему“. Затим је Исус, оно обећано „семе“, нагласио важност истине, објаснивши Понтију Пилату: „Ти сам кажеш да сам ја краљ. Зато сам се родио и зато дођох на свет да сведочим за истину.“ Као бранитељ истине — истине о Царству — Исус је положио свој човечји живот (Јован 8:44; 18:37, НС; 1. Мојсијева 3:2—5).

5, 6. А) Како је сотона наставио да ратује против истине? б) До каквог је тровања дошло због тога и које неистине потичу отада? в) Зашто треба да желимо да постанемо ревни бранитељи истине?

5 Неистина иде руку под руку са безакоњем. Зато нас не изненађује да је сотона, настављајући рат против истине, оживео једну отпадничку класу свештенства, означену у 2. Солуњанима 2:3 „човеком безакоња“. Након смрти Исусових апостола, ти су се безбожни отпадници уздигли изнад лаика и жртвовали чисту хришћанску науку, тиме што су увели вавилонске ’тајне’ и грчку филозофију, нарочито Платонову теорију о бесмртности људске душе.

6 Та неистина је чинила темељ осталих неистина, на пример да „сви добри људи долазе на небо, „мање добри у чистилиште“, а „зли људи бивају вечно печени у пакленој ватри“. Обзиром на све те многе заблуде с подручја вавилонске религије, ми можемо сигурно да будемо јако срећни што је Исус обећао: „Ако ви останете у мојој науци, онда сте заиста моји ученици, и сазнаћете истину, и истина ће вас ослободити“. Ми треба да желимо да постанемо бранитељи истине која ослобађа (Јован 8:31, 32, др Чарнић).

Шири се велика неистина

7. а) Шта је сотонин циљ и како покушава да га постигне? б) Која крива наука је ступила на истакнуто место у 19. веку?

7 Ђаво покушава да учини све могуће, само да би пружио отпор истини. Бесан је кад неко и у најмањој мери поверује Божјој речи истине, Светом Писму. Циљ му је ’да ослепи разум невернима, да не продре до њих просавећење славне добре вести о Христу’. Ђаво је кренуо да понизи истину, не само тиме што је кроз „човека безакоња“ спретно повезао криве религиозне науке с Библијом, него и тиме што је тврдио да се Библија темељи на митовима и легендама. Зато је током 19 векова, та стара змија проширила још једну криву и заблудну науку, теорију о еволуцији (2. Коринћанима 4:4, НС).

8. У чему се састоји Дарвинова теорија?

8 Године 1859. док се приближавало библијско „време свршетка“ (Данило 12:4) објавио је Чарлс Дарвин своју књигу под насловом О постанку врста у биљном и животињском свету, кроз природно одабирање, или добијање савршених раса у борби за опстанак. Дарвин је поставио теорију да жива бића (животни облици) нису били директно створени, него да су се, шта више, сви животни облици развили из ранијих облика „природним одабирањем као резултат борбе за опстанак“. И на крају се из једне врсте мајмуна развио човек. Дарвин је тврдио да је то била ствар „преживљавања најспособнијих“.

9. а) Које би библијске истине, које је учио Исус, изгубиле значење, када би теорија о еволуцији била чињеница? б) Како је идеја о ,,преживљавању најспособнијих“ јако штетила човечанству?

9 Ова теорија одлучно побија библијски извештај стварања и првобитни грех. А тиме постаје безначајна откупна жртва Исуса Христа, затим библијске науке о Царству, васкрсењу, вечном животу и рајској Земљи. Осим тога, кад би теорија о еволуцији била истинита, чавечанство би било ослобођено сваке моралне одговорности пред Створитељем.  a Својом идејом о „преживљавању најспособнијих“, теорија је без сумње припремила тло за појаву марксизма, фашизма и осталих идеологија. b Бранитељи теорије о еволуцији сносе велики део одговорности за безбожност и патње у данашњем свету (Псалам 14:1—4).

Бранитељи неистине

10. У ком су се погледу свештеници показали бранитељима неистине, а у вези с Дарвином?

10 Да ли се свештенство Дарвиновог времена борило против ове теорије која срамоти Бога? Изненађује што је написао један професор са универзитета у Кембриџу: „Највећи су отпор Дарвиновој теорији у почетку пружили научници на основу доказа, а не теолози из библиских разлога.“ Неки други научник је објаснио: „Осим неколико изузетака, водећи хришћански мислиоци Велике Британије и Америке, прилично су се брзо сагласили с Дарвинизмом и еволуцијом.“ Године 1882. Дарвин је чак био сахрањен поред краљева у Вестминстерској катедрали, што је било омогућено посебном нагодбом с англиканским деканом те катедрале (Упореди Дела апостолска 20:30; 2. Тимотију 4:3).

11. Шта су рекли свештеници о Дарвиновој атеистичкој теорији?

11 Дарвинову атеистичку теорију прихватају данас многи свештеници као „еванђеоску истину“. Надбискуп од Јорка, други највиши достојанственик Енглеске цркве, сматра теорију биолошке еволуције толико добро утемељеном, да је она „једини објашњиви темељ модерне биологије“. Дванаест научника који заступају највише научно тело католичке цркве, донело је на једном скупу у Ватикану следећи закључак: „Ми смо уверени да мноштво доказа непобитно потврђује примену концепта еволуције на људима и осталим приматима — сисарима.“ А у Новој католичкој енциклопедији читамо: „Изгледа да је општа еволуција, па чак и људског тела, најближе научно објашњење за постанак.“ Али, да ли је она заиста научна? Да ли подупиру науку о еволуцији поуздани научни докази? Твој властити живот је зависан од познавања истине о тој ствари (Јован 14:6; 16:13; 17:17).

12. Зашто морамо рећи да креационизам није библијски, а нити веродостојан?

12 У новије време су неке фундаменталистичке верске заједнице супротставиле креационизам теорији о еволуцији. Али, притом су поставиле тврдњу која нити је библијска, а ни веродостојна. Они тврдњ да је Бог створио небо, Земљу и све на Земљи за само шест дана од по 24 часа — за само 144 дословна сата. Али, ширење тог гледишта учинило је библијски извештај смешним у очима многих. Но, да ли „дан“ споменут у Библији траје увек 24 сата? У 1. Мојсијевој 2:4 говори се о „дану кад Јехова Бог створи небо и Земљу“. Тај један дан укључује свих шест „дана“ стварања о којима се извештава у 1. глави 1. књиге Мојсијеве. Дакле, кад се у Библији спомиње реч „дан“, мисли се на одређено временско раздобље. За Јехову може један „дан“ да траје хиљаду или хиљаде година, као на пример „дани“ стварања. Зато је библијски извештај у том погледу разуман и сагласан с правом науком (2. Петрова 3:8).

Порекло живота

13. а) Како објашњавају порекло живота бранитељи теорије о еволуцији? б) Зашто је смешно тврдити да је жива ћелија настала случајно?

13 Како објашњавају бранитељи теорије о еволуцији стварно порекло живота? Они кажу да је пре неколико милијарди година из мора које је покривало Земљу, настала најпре нежива „прасупа“. Потом је, тако они објашњавају, ’случајно настао спомена вредан молекул’. Он се на тајанствен начин сам умножио, створивши даљње молекуле, који су се груписали у живу ћелију. Зар није то врхунац фантазије? Аутор књиге у којој је садржан тај опис, каже у предговору: „Ову књигу треба читати готово као научну фантастику.“ Као фантастику да, али као науку, једва! Часопис Нешенл Џиогрефик нише да би програмирана упутства (ДНК) у једној јединој сићушној ћелији „могла испунити хиљаду књига од по 600 страница“. Како ли је смешно рећи да је жива ћелија случајно настала у некој такозвавој прасупи!

14. Коју основну библијску науку морамо поштовати као бранитељи истине?

14 Далеко разумније и разумљивије је објашњење, које је према Псалму 36:5, 9 дао библијски писац Давид: ,,О Јехова,... у тебе је извор живота.“ Као бранитељи истине ми морамо заступати ту основну библијску науку (Види такође Псалам 100:3; Исаија 42:5, 8).

Напредујућа еволуција или директно стварање?

15. а) Шта би морало да донесе на видело сведочанство фосила, ако би теорија о еволуцији била истинита? б) Али, шта показује сведочанство фосила и које се Дарвиново признање тиме потврђује?

15 Зар није могуће да су се из већ постојећег живота, различите врсте или животни облици помало развијали даље у друге врсте? Ако је било тако, морало би постојати сведочанство фосила из прошлих векова. Али, да ли је то случај? Осмотримо такозвани камбриј — раздобље у развоју Земље. Ту се појављују фосили свих главних животињских група и то у спектакуларној „експлозивној творевини врста“. Ако су се те различите групе животних облика одједном појавиле у живот, како су се онда могле развити једне из других? Сам Дарвин је отворено признао: „Ако су се безбројне врсте стварно одједном појавиле у живот, то би могло да буде опасно за теорију о еволуцији.“ У стварности, опасно по живот (1. Коринћанима 3:19, 20).

16. а) Како је појава појединих животних облика у сведочанству фосила доказала лажну теорију о еволуцији? б) Како према 1. Мојсијевој 1:25 гласи чињеницама доказана истина?

16 Сведочанство фосила показује да су се различити и врло компликовани животни облици појавили одједном и то потпуно развијени. Један научник с подручја природних наука је одговарајуће приметио; „Китови, слепи мишеви, коњи, примати, слонови, зечеви, веверице итд., сви су они у време свог првог појављивања били исто различити као и данас. Нема трага заједничком претку, а камоли вези с гмизавцима, наводним претечом“. Постоји ли било који фосил жирафе с вратом пола или тричетврт од нормалне дужине? Не постоји. У ствари је тако како читамо у 1. Мојсијевој 1:25: „И створи Бог звијери земаљске по врстама њиховијем, и стоку по врстама њезинијем, и све ситне животиње на земљи по врстама њиховијем. И видје Бог да је добро.“ Да, врло добро!

17. Коју лепу вишеструкост и конструктивну генијалност примећујемо код животних облика и само од кога то може потицати?

17 Осмотри такође врло занимљиву вишеструкост животних облика на Земљи. Да ли су ружа, лептир, колибри, паун и хиљаде осталих животних облика добиле своју лепоту случајно, у борби за преживљавање најспособнијих? Или, зар нису они сведочанство о конструктивној генијалности љубазног Створитеља, који жели да се човечанство радује његовим делима. Посматрајући љупкост толиких дивних ствари на Земљи, сагласни смо са следећим узвиком: „Како су бројна твоја дела, о Јахве! Све си то мудро учинио; пуна је земља створења твојих“ (Псалам 104:24, СТ).

18. Зашто кажеш да је само Бог могао конструисати кљунаша?

18 Све што је конструисано мора имати конструктора. А животни облици су задивљујуће конструисани. Осмотри кљунаша који живи у Аустралији. Величина је питомог зеца, кожа му је слична видриној, кљун као у патке, има оструге (мамузе) као петао, а ноге с кожицом за пливање и канџама. Он леже јаја као гмизавац, а доји своје младе као сисар. Једнако се добро сналази на копну и иод водом. Из чега се развио тај кљунаш? Будући да је активан углавном ноћу, можеш овог кљунаша означити ружним сном еволуциониста. Један биолог с Харвардског универзитета описао га је као „истакнуто конструисано створење за одређени и необични облик живота“. А ко је био тај истакнути конструктор? То је могао бити само Бог који каже: „Та моје су све животиње шумске“ (Псалам 50:10, СТ).

19. а) Који зачуђујући поступак видимо код сићушне птице шумске певачице? б) Зашто је она способна за то?

19 А како је с инстинктом многих животних облика? Споменимо на пример сићушну птицу, шумску певачицу, која тежи само 20 грама. Она тачно зна с којим јесењим ветром мора да лети из Аљаске за Нову Енглеску. Тамо се удебља од добре хране и чека хладан талас. Потом се диже на висину од 6000 метара до ваздушне струје, висинског ветра којим лети за Африку, док је не захвати ваздушна струја која ће је понети до њеног циља, Јужну Америку. А цело инстинкивно знање ове птице, шумске певачице, упрограмирано је у мозгу величине зрна грашка. Могу ли еволуционисти објаснити како је настао тај инстинкт? Они то нису у стању да учине. Али, Библија указује на Јехову, свезнајућег Бога, „који је створио небо и земљу, море и све што је у њима“, укључујући „инстинктивно мудра“ створења (Псалам 146:5, 6, СТ; Приче Соломунове 30:24—28, НС).

Да ли си захвалан?

20. а) Које је једино објашњење за чудесни свет који нас окружује? б) Како долази до изражаја љубазна доброта нашег Створитеља према нама? в) Како да реагујемо као бранитељи истине?

20 Истина је следећа: На небу и на Земљи постоји толико љупког, практичног и страхоуливајућег, да једино објашњење гласи: Све је то створио један љубазни, свемогући Створитељ. Како ли су дивна наша, од Бога нам дата чула, подешена нашој природној средини, што под нормалним условима чини живот радосним! Поглед на прекрасан залазак сунца, мирис цвећа, укус плодова, миловање благог поветарца, шум дрвећа — кроз све то долази до изражаја љубазна доброта нашег Створитеља и Бога (Псалам 136:1—6, 25, 26). Сигурно желимо искрено да изразимо своју захвалност за све то, делујући у овом безбожном свету као бранитељи истине. Стварно, Божја „Реч је истина“!

[Фусноте]

a Осмотри с тим у вези библијске истине које је научавао Исус Христ, а записане су у Откривењу 4:11; Матеју 19:4; Луци 24:46, 47; Матеју 20:28; 6:10; Јовану 5:28, 29; 17:3 и Луки 23:43.

b Карл Маркс је рекао: „Дарвинови списи су врло значајни, а мени служе као научна подлога историјске класне борбе.“

Како би ти као бранитељ истине одговорио?

◻ Како је истина постала спорни предмет?

◻ Како библијска истина излаже руглу вавилонске заблуде?

◻ Само како је могуће објаснити порекло и различитост врста?

◻ Шта можемо закључити на темељу конструкције животних облика?

◻ Како можемо захвалити нашем Створитељу?

[Питања за разматрање]

[Слика на страни 10]

Чарлс Дарвин — бранитељ теорије о човеколиким мајмунима