Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је Исус дошао на земљу?

Зашто је Исус дошао на земљу?

Живот и рад Исуса

Зашто је Исус дошао на земљу?

КАО што смо видели у прошлом броју овог часописа, док је боравио у Капернауму са својом четворицом ученика, Исус је био веома запослен. Као прво, у синагоги је излечио једног демонизираног човека. Затим је у Петровој кући излечио Петрову ташту, а затим су му до вечери људи из Капернаума доносили своје болесне да их излечи. Није било времена за приватни живот.

Сада је рано јутро следећег дана. Док је још мрак, Исус устаје и излази сам из куће. Одлази на усамљено место где ће се насамо моћи помолити свом Оцу. Али, није био дуго сам, јер кад су Петар и остали видели да га нема, пошли су да га траже.

Кад су нашли Исуса, Петар је рекао: „Траже те сви“. Људи из Капернаума су желели да Исус остане с њима. Ценили су оно што је Исус за њих учинио! Али, да ли је Исус дошао на Земљу у првом реду зато да врши чудесна излечења? Шта он каже?

Према једном библијском извештају, Исус одговара својим ученицима: „Хајдемо у оближња села и градове, да и тамо проповедам; јер сам зато дошао“. Премда људи наговарају Исуса да остане, он им каже: „И другим градовима морам објавити добру вест о Божјем Царству, јер сам за то послан“ (КС).

Да, Исус је дошао на Земљу посебно због тога да проповеда о Божјем Царству које ће оправдати име његовог Оца и трајно излечити све људске болести. Међутим, да докаже да га је Бог послао, Исус врши чудесна излечења. На исти начин је Мојсије, вековима раније, чинио чуда да утврди оне који су веровали као Божје слуге.

Дакле, Исус напушта Капернаум и одлази да проповеда другим градовима, а четворица његових ученика одлазе с њим. То су Петар и његов брат Андрија, Јован и његов брат Јаков. Сетимо се да су само недељу дана раније та четворица позвана да буду Исусови путујући сарадници.

Исусов проповеднички обилазак Галилеје са четворицом ученика имао је диван успех! Извештај о његовој делатности се проширио чак до Сирије. Мноштво људи из Галилеје, Јудеје и с друге стране реке Јордана следило је Исуса и његове ученике. — Марко 1:35—39; Лука 4:42, 43; Матеј 4:23—25; 2. Мојсијева 4:1—9, 30, 31.

◆ Шта се дешава ујутро након дана у ком је Исус био јако запослен?

◆ Зашто је Исус послат на Земљу и којој сврси служе његова чуда?

◆ Ко је отишао с Исусом на његов проповеднички обилазак Галилеје и каква је била реакција на Исусово деловање?