Пређи на садржај

Пређи на садржај

Саосећање према губавцу

Саосећање према губавцу

Живот и рад Исуса

Саосећање према губавцу

ДОК Исус и његова четворица ученика обилазе градове Галилеје, вести о дивним стварима које он ради шире се том области. Извештај о његовим делима допире до једног града у ком живи човек који болује од губе. Лекар Лука га описује као „свог у губи“. У свом поодмаклом стадијуму та грозна болест полако изобличује разне делове тела. Дакле, тај губавац је у једном жалосном стању.

Кад Исус долази у град, губавац му приступа. Према Божјем закону, губавац мора да виче упозорење, „Нечист, нечист“, да би заштитио друге од могуће заразе. Губавац сада пада ничице и моли Исуса: „Господе, ако то само желиш, можеш ме очистити“ (НС).

Какву је веру у Исуса имао тај човек! А како мора да је жалосно изгледао због своје болести! Шта ће учинити Исус? Шта би ти учинио? Потстакнут саосећањем, Исус је испружио руку и додирнуо човека, рекавши: „Хоћу, очисти се“. И губа је одмах нестала с њега.

Да ли би ти волео да неко тако саосећајан буде твој краљ? Начин на који Исус лечи овог губавца пружа поверење да ће се током његове краљевске владавине испунити библијско пророчанство: „Смиловат ће се убогу и сиромаху“ (СТ). Да, Исус ће тада испунити своје срце жељом да помогне свима невољнима.

И пре него што је излечио губавца, Исусова служба је створила велико узбуђење међу људима. У испуњењу Исаијиног пророчанства, Исус сада наређује излеченом човеку: „Гледај, никоме не казуј, него иди и покажи се свештенику и принеси дар који је заповедио Мојсије ради сведочанства њима“.

Али, човек је толико срећан да не може то чудо да задржи за себе. Он одлази и свуда шири вест, изазвавши очигледно толики интерес и знатижељу међу људима да Исус не може јавно да прође кроз град. Тако Исус борави на усамљеним местима где нико не живи, а људи одасвуд долазе да га слушају и да буду излечити од својих болести. — Лука 5:12—16; Марко 1:40—45; Матеј 8:2—4; 3. Мојсијева 13:45; 14:10—13; Псалам 72:13; Исаија 42:1, 2.

◆ Какве последице може имати губавост и какво је упозорење губавац морао дати?

◆ Како се губавац обратио Исусу и шта ми можемо да научимо из Исусовог одговора?

◆ Како излечени човек није послушао Исуса и које су биле последице?