Пређи на садржај

Пређи на садржај

У беспрекорности служити Богу истине

У беспрекорности служити Богу истине

У беспрекорности служити Богу истине

„Поучи ме, о Јехова, путу својему. Ходићу у истини твојој“ (ПСАЛАМ 86:11, НС).

1, 2. а) Са чим можемо упоредити Божју бригу за човечанство? б) Како описује Библија Божја дела стварања, а како тврдоглавост људи?

 ЗАМИСЛИ да луташ пустињом без вегетације. Одједном наилазиш на прекрасну кућу с клима уређајем, грејањем, текућом водом и електричном струјом. Хладњак и кухињски елементи пуни су животних намирница. У подруму је богата залиха горива. Да ли би рекао да се све то овде нашло случајно? Зар не би био захвалан кад би те власник позвао да останеш у тој кући и да се радујеш свим тим добрим стварима?

2 Прекрасна Земља на којој живимо слична је таквој кући. Давно пре него што је био створен човек, наш љубазни Створитељ је припремио Земљу за наше обитавалиште, побринувши се за све што је било потребно, да бисмо могли бити срећни (Исаија 45:12, 18). Зар ми не бисмо требали да будемо захвални том великодушном створитељу? Он је тај који је надахнуо на записивање следећих библијских речи: „Јер сваки дом треба неко да начини, а ко је све створио оно је Бог“ (Јеврејима 3:4). Срамота је да себични људи унакажују и уништавају дела која је Бог створио на Земљи (5. Мојсијева 32:3—5).

3. Шта говори Библија о Јеховиној садашњој и будућој великодушности?

3 Чак је противницима истине апостол Павле могао да каже да Бог „није никад престајао давати сведочанство за самога себе својим доброчинствима, дајући вам с неба кишна и „плодоносна времена и засићујући срца ваша јелом и весељем“ (Дела апостолска 14:17, СТ). Колико више може Јехова благословити оне који му служе у беспрекорности! Упркос тешкоћама и оптерећењима које би нам могли донети ови „последњи дани“, ми имамо дивну наду да ће суверени Господ Јехова у блиској будућности припремити праву гозбу добрих ствари за све који га љубе, и да ће избрисати сузе са свакога лица (2. Тимотију 3:1; Исаија 25:6—8).

Чудо човечијег разума

4. а) У коју су дилему упали неки научници приликом стварања компјутера? б) Шта каже Јеремија 33:2, 3 у вези Створитеља човечијег мозга?

4 Научници раде већ годинама на усавршавању компјутера који би могли сами да мисле. Али, сада признају да су запели већ код првог корака. Зашто? Признају да су се осетили поражени обзиром на компликовану грађу човечијег ока. Како би икада могли да почну с опонашањем мозга и способности размишљања, кад им још никада није успело да израде око? Какво ли је само чудо тај човечји мозак! Сваке секунде тече у мозак река од 100 милиона информација, које се ту смештају, разврставају а затим у складу с разумом примењују у свакодневном животу. Чак ни најсавршенији компјутери не могу се ни у најмањој мери упоредити с њим. Каквог ли одличног доказа преузвишене мудрости Бога који нас је створио! Ми можемо бити срећни да нас је наш Створитељ и творац Јехова Бог опремио интелигенцијом, и да можемо употребљавати свој мозак за упознавање „великих и несхватљивих ствари“ које нам он открива у своје време и на свој начин (Јеремија 33:2, 3, НС).

5. а) Које се чудо раста одвија само у човеку? б) Како су у складу с тим речи Елијуја?

5 Чудо човечијег мозга почиње у мајчиној утроби, где се већ три недеље након зачећа формирају ћелије мозга. Оне се множе одједном понекад до четврт милиона ћелија у једној минути. У првој години након рођења дечији мозак се троструко повећава, а по тој ознаци се човечији мозак разликује од мозга сваке животиње, мајмуна такође. Не потраје дуго, а дете почне да говори, размишља и да схвата моралне појмове као и духовне вредности. Како би се те способности могле икада развити од неразумних животиња? Елијуј је одговарајуће рекао за нашег Бога и великог Створитеља: „Који чини те смо разумнији од звијерја земаљскога, и мудрији од птица небеских“ (Јов 35:10, 11).

6. а) Коме приписује Библија чудесну конституцију човека? б) Како можемо љубазно користити од Бога добијену снагу?

6 Ово чудо човечјег разума одговара опису из 1. Мојсијеве 1:27: „И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их“. Зар не треба да будемо захвални што нас је Јехова начинио на тај начин? Давид је био захвалан. Он је славио Јехову рекавши: „Хвалим те, што сам дивно саздан. Дивна су дјела твоја, и душа моја то зна добро“ (Псалам 139:14). Зар и ми не славимо нашег Бога из тог разлога? Осим тога, ми можемо наш разум, цело наше тело створено од Бога употребљавати за суочавање с изазовом, ког је сотона ставио пред нашег Бога. Ми можемо служити Јехови као чувари беспрекорности (Приче Соломунове 27:11).

Чврсто се држи истине

7, 8. а) Које су супротности очигледне између истине и теорије? б) Шта кажу данас о теорији еволуције обавештене особе? в) Зашто је теорија о еволуцији ближе лаковерности, него вери?

7 Истина мора да победи. Ми који љубимо Јехову морамо се чврсто држати истине, употребљавајући своју способност размишљања у полажењу путем беспрекорности. Истина о стварању је доказана. Она чврсто стоји, издржала је хиљадугодишњи тест. Након нешто више од једног века, великој неистини теорији о еволуцији предстоји одбацивање. То није само наше мишљење. У тој су ствари јединствени многи непристрасни научници, истраживачи и остали научници. У једном коментару о изазову „принципима еволуције, које су изложили Дарвин и остали“ сажео је Њујорк Тајмс ситуацију следећим речима: „Свет стручњака је ускомешан“. Један добро обавештени научник је написао: „Ми признајемо да у доказима еволуције зјапе велике рупе... Да, еволуција је само теорија. Дакле, бити уверен у еволуцију ствар је веровања.“

8 Али, да ли је заиста ствар веровања, бити уверен у еволуцију? Пре бисмо рекли да се ту ради о лаковерности. За разлику од тога, вера има чврст темељ. Према Јеврејима 11:1, НС, вера је „јавно доказивање стварности“. Докази да се библијски извештај темељи на стварности и да је истинит, једноставно су надмоћни (2. Тимотију 3:16, 17; Римљанима 15:4). С друге стране, што више настављају са својим истраживањима, еволуционисти то више наилазе на противречја, која покушавају да оправдају пред лаковернима.

Да ли су постојали човеколики мајмуни?

9. Колико су бројни фосили човеколиких мајмуна и где им је место?

9 Након 130 година дугаг тражења фосила недостајуће везе између мајмуна и човека, еволуционисти могу сада да покажу само бедну гомилу костију. У часопису Сајенс Дајџест пише: „Ваља напоменути да сав рукама дохватљив доказни материјал за еволуцију човека може стати у само један једини мртвачки ковчег, у мом још остаје празног места.“ Нема сумње да је баш то место куда и припадају такозвани докази, при чему је потребно поклопац ковчега чврсто заковати ексерима!

10. Колико су веродостојне уметничке реконструкције човеколиких мајмуна?

10 У часописима објављене слике човеколиких мајмуна, уз помоћ којих је потребно на вештачки начин одржати теорију о еволуцији, нису ништа друго него чисто маштање, основано на темељу неколико комада лобање или чељусне кости. На пример, на страни 1 Њујорк Тајмса од 16. августа 1985. појавила се руком уметника насликана, по глави и рукама јако длакава „реконструкција амфипитекуса, већ раније познатих виших примата из којег су се развили људи“. На чему се темељила та реконструкција? У пропратном чланку је било набројено: „... задњи део доње вилице... заједно с делом предње чељусти, пронађене пола века раније.“ Али, може ли потпуна глава, длакавост и све остало да буде заиста реконструисано само на темељу таква два дела? Чланак цитира антрополога с Харвардског универзитета, који је означио те фосиле „зраком светла усред мрачне околине“. Али, да ли могу заиста да буду изједначени са светлом?

11. Како можемо речи из Исаије 59:15 применити на такозване човеколике мајмуне?

11 Лобању Пилтдаун човека неки су такође сматрали таквим „зраком светла“. Око 40 година владала је позорницом теорије о еволуцији, све док године 1953. није била раскринкана као кривотворна, која је с намерном преваром била састављена делом из животињских, а делом из људских костију. У вези с тим теоретским човеколиким мајмунима, можемо се изразити речима пророка Исаије: „И истине је нестало“ (Исаија 59:15).

Пророчанска паралела

12. Које је гнусне ствари видео Језекиљ?

12 Безбожно хришћанство данашњице било је предочено неверним Јерусалимом старог времена. Године 612. пре н.р.вр. пророк Језекиљ добија од сувереног господа Јехове визију у којој бива пренесен из Вавилона у Јерусалим. Тамо је Језекиљ видео гнусну слику идолопоклонства у предворју храма. Након што га је Јехова позвао да повећа пукотину у зиду, рекао му је: „Уђи и погледај страховите гадости што се овде чине“. И шта је видео? „Свакојаке слике гмизаваца и гнусних животиња — све кумири дома Израелова нашарани на зиду, свуда уоколо“ и то у унутрашњем предворју дома обожавања Јехове (Језекиљ 8:1, 7—10, СТ).

13. а) Која паралела постоји данас у хришћанству? б) Како је Исус гледао на библијски извештај о стварању?

13 Као паралелу тој ситуацији ми утврђујемо запрепашћујућу ситуацију међу свештенством хришћанства данашњице. Тај је „човек безакоња“ углавном одбацио библијски извештај стварања (2.  Солуњанима 2:3). Као отпадници Језекиљевог времена свештеници настоје да помешају еволуцију са Библијом, тврдећи како се уводно поглавље 1. књиге Мојсијеве састоји из митова или поређења. Омаловажавајући научну чињеницу да је најједноставније објашњење често оно исправно, они кажу да је за њих библијски извештај пренаиван. Њихов надувени разум тражи нешто много компликованије. Они се подижу изнад Исуса Христа, који је дословни извештај стварања означио „истином“ (Јован 17:17; Матеј 19:4—6).

14. Како су данашњи ,,старешине“ затајили као вође свог стада и шта је последица тога?

14 Језекиљ је видео у једној визији „седамдесеторицу људи од старешина дома Израелова“ како пред гмизавцима и гнусним животињама придоносе обожавање (Језекиљ 8:10, 11). То се може упоредити с поступцима данашњег хришћанства, које отворено тврди да се човек развио из таквих животиња. Те би „старешине“ требале у ствари да воде своје стадо на пут истине. Али, зар се не односи на њих много боље Исусов опис из Матеја 15:14? Исус је рекао: „Они су слијепи вођи слијепцима; а слијепац слијепца ако води, оба ће у јаму пасти“. У такву јаму су упали у „мрачном пејзажу“ у ком тапкају еволуционисти.

15. Чиме још доказују свештеници који верују у еволуцију да су део „човека безакоња“?

15 Као следеће Јехова је упитао Језекиља: „Видиш ли, сине човјечји, шта чине старјешине дома Израиљева у мраку свак у својој писаној клијети? јер говоре: не види нас Господ (Јехова), оставио је Господ ову земљу“ (Језекиљ 8:12). У том смислу су и свештеници, који су се приклонили људским филозофијама, показали да су део „човека безакоња“. Они су напустили Божји закон, који укључује и 1. књигу Мојсијеву (Дела апостолска 7:53). Своје стадо воде у мраку светског начина размишљања, што је на пример видљиво и у недоказаној теорији о еволуцији. Они „више воле таму него светлост“ истине (Јован 3:19, СТ).

16. Која сличност постоји између „старешина“ Језекиљевог времена и многих свештеника данашњице?

16 Као што су јеврејске старешине оног времена покушале да уведу своје криво обожавање у храм Јерусалима, тако покушавају и криви религиозни учитељи данашњице да се чврсто држе „хришћанске“ етикете. Али, веровање у еволуцију није хришћанско. Због прихватања ове теорије многи су се окренули од Бога. Она је у не малој мери допринела начину размишљања, насиљу и тероризму нашег 20. века, јер како народи тако и појединци, заступају девизу еволуције о „преживљавању најспособнијих“. Теорија о еволуцији учи да човек не сноси никакву одговорност пред Створитељем (Римљанима 9:28). Зато се људи осећају слободни да раде све што желе, не размишљајући ни најмање о Богу.

17. У ком погледу су свештеници који верују у еволуцију запали у тешку заблуду?

17 Религиозне вође које прихватају теорију о еволуцији тврде такорећи: „Јехова нас не види. Јехова је напустио Земљу“. Будући да пристају уз ту филозофију, не осећају се више одговорни према њему. Због веровања у тајанствену, необјашњиву тријаду богова нестала је њихова представа о Богу. Сагласно том гледишту, они би најрадије одстранили име јединог правог Бога, Јехове, тиме што га уопште не спомињу и што га најтемељитије одстрањују из својих превода Библије. Они се боје да се супротставе светској теорији о еволуцији.

18. Који обрачун предстоји теорији о еволуцији и њеним подупирачима?

18 Преко једног другог пророка Јехова је одговарајуће изјавио: „Јер ми народ овај само устима приступа и само ме ушима части, а срце му је далеко од мене и његово штовање научена људска уредба, зато ћу, ево, и даље чудно поступати с овим народом — чудно и пречудно; и пропаст ће мудрост његових мудраца, помрачит се умност његових умника“ (Исаија 29:13, 14, СТ). Тај обрачун с теоријом еволуције, која срамоти Бога, као и с наводним хришћанима који верују у еволуцију, предстоји најкасније у дан жестоког гњева Јеховиног (Софонија 3:8).

Служба у корист истине

19. а) Зашто су се многи људи окренули теорији о еволуцији? б) Чему се данас могу радовати благи људи?

19 Свет је стварно безбожан, чему је допринела крива религија и научници заведени својим поносом. Бесмисленост наука „човека безакоња“, свештенства хришћанства навела је многе да окрену леђа религији. Неки од њих посегнули су за еволуцијом, слично утопљенику који се хвата за сламку. Другима је пак еволуција врло добро дошла, јер им се чини да их с њом повезано непостојање Бога, ослобађа одговорности пред Богом, Створитељем (Упореди Римљанима 1:21—23). За разлику од њих, понизни, благи људи се радују да су смели да упознају сувереног господа Јехову и краља који влада Исуса Христа, као и Божје намере везане уз Царство, које ће се ускоро славно обистинити (Римљанима 16:20; 1. Коринћанима 15:25, 26).

20. а) Које се величанствено обећање већ сада испуњава? б) Како је то било доказано током 1985. године? в) Како можеш доказати своју беспрекорност у служби за Бога истине?

20 Како ли смо ми Јеховини сведоци срећни што смо широм целог света уједињени у ревном објављивању истине. Божји дух моћно делује у његовој организацији, тако да већ сада можемо видети испуњење обећања: „Земља ће се испунити спознајом Јахвином, као што се водом пуне мора“ (Исаија 11:9, СТ). Јеховини сведоци су године 1985. сведочећи широм целог света разделили 339 351 170 Библија и публикација које објашњавају Библију, и то на преко 200 језика. Више од три милиона људи искористило је предност суделовања у том величанственом глобалном делу сведочења „јавно и од куће до куће“ (Дела апостолска 20:20, НС). Нека би нас Јехова и даље богато благосиљао, док служећи Богу истине настојимо да сачувамо своју беспрекорност.

Шта кажеш на то?

◻ Које мајсторске функције човечијег мозга указују на свезнајућег Створитеља?

◻ Зашто је погрешно означити веровање у еволуцију као ствар вере?

◻ Колики је доказни материјал да су стварно постојали човеколики мајмуни?

◻ Како можемо извештај из Језекиља 8:7—12 применити на неке данашње религиозне вође?

◻ До којих резултата води беспрекорност у служби Богу истине?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 17. страни]

Живот — како је настао? Еволуцијом или стварањем?.

Књига с горњим насловом изашла је током 1985. и 1986. године на многим конгресима, које су широм света одржавали Јеховини сведоци, а под мотоом „Чувари беспрекорности“. До сада је штампана на следећим језицима: грчки, дански, енглески, јапански, кинески, немачки, низоземски, норвешки, португалски, италијански, фински, француски, шведски и шпански.

Слика на 17. страни]

Сведочи ли искреношћу, ако уметници реконструишу човеколиког мајмуна од неколико сломљених костију?