Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чекај на Јехову

Чекај на Јехову

Врхунци Библије Псалми 42 до 72

Чекај на Јехову

Јеховине слуге могу устрајати у кушњама вере јер је Бог њихов Заклон и њихов Избавитељ. Како је то само лепо показано у 2. књизи Псалама! Да, Псалми 42 до 72 показују да можемо издржати ако у молитви чекамо на Јехову који ће деловати у нашу корист.

Уздај се у Бога“

Прочитај Псалме 42 до 45. Један изгнани Левит је жалостан што не може похађати Јеховино светилиште, али задовољава се тиме да се „узда у Бога“ („Чека на Бога“, НС), који ће деловати као његов Избавитељ. Затим долази преклињање угроженог народа, смерајући вароватно на асирску инвазију Јуде у време краља Језекије (Псалам 44). Након тога ту је краљевска свадбена песма која указује на Месију, Исуса Христа, који треба „да седне на кола за истину и кротку правду“ (Псалам 45).

42:1 — Зашто је псалмиста био попут ’кошуте која тражи потоке’?

Овај Левит је због неког разлога био у изгнанству. Њему је толико недостајало служење у Јеховином светилишту да се осећао као прогоњене, жедне кошуте које траже воду у сувој, безводној земљи. ’Био је жедан’, односно жудио је за Јеховом и предношћу служења Богу у његовом светилишту. Ставак 2.

45:1 — Каква „дивна ствар“ је узбуђивала срце псалмисте? (НС).

Део овог Псалма примењује се на Исуса Христа (Псалам 45:6, 7; Јеврејима 1:8, 9). Према томе, срце псалмисте било је узбуђено будућим догађајем — успостављањем Месијанског Краљевства 1914. године. Јеховини сведоци су такође подстакнути да објављују ту „дивну ствар“.

Поука за нас: Преживљавање псалмисте у изгнанству требало би да нас подстакне да показујемо дубоко цењење заједнице коју данас уживамо с Јеховиним народом. Ако због прогонства доспемо у затвор и будемо привремено спречени да се с њима дружимо, можемо размишљати о радости коју смо пре доживљавали у светој служби и молити да издржимо док „чекамо на Бога“ да нас поново врати у активну заједницу с његовим обожаваоцима — Псалам 42:4, 5, 11; 43:3—5.

Наш милостиви заклон, уточиште

Прочитај Псалме 46 до 51. Јехова, наш заклон, наше уточиште, прекинуће све ратове (Псалам 46). Он је „Краљ над свом Земљом“ и наш непобедиви заштитник и наш Бог заувек (Псалми 47, 48). Потлачени морају чекати на Јехву, али сви они који ’приносе Богу хвалу на жртву’ ’видеће спасење од Бога’ (Псалми 49, 50). Ако погрешимо и кајемо се, као што се кајао Давид због свог греха с Витсавејом, Бог ће нас ослободити од кривице, јер ’срца скрушена и потиштена он не одбацује’ (Псалам 51).

46:2 — Како би се Земља могла „поместити“?

Чак и кад би планине нестале у мору приликом природних вулканских потреса на Земљи, они који се уздају у Јехову не би имали разлога за страх. Без обзира шта се десило, они могу имати неуздрмано поверење у Јехову као свој заклон и уточиште.

51:5 — На какав грех је мислио Давид?

Он није мислио да су брачни односи, зачеће и рађање грешни; исто тако, није мислио ни на какав специфичан грех своје мајке. Он је заправо признао свој лични грех као Адамов потомак (Јов 14:4; Римљанима 5:12). Јехова је указао Давиду милост, не само због завета за Краљевство, него и због тога што је имао наслеђене грешне склоности и кајао се (2. Самуилова 7:12—16).

Поука за нас: Псалам 46 би одговарао времену кад је Јерусалим био угрожен од Асираца. Знајући да је ’Бог заклон, помоћ која се брзо налази у невољама’, Краљ Језекија се молио Јехови и град је био чудом спашен (2. Царевима, глава 19). Кад смо у невољи, и ми бисмо требали да Бога учинимо нашим Заклоном. Како? Уздајући се у њега, држећи се његове Речи и његове организације.

Ослобођење је засигурано

Прочитај Псалме 52 до 57. Бог ће искоренити зле ’из замље живих’ и ’расуће кости’ оних који се протиаве његовом народу (Псалми 52, 53). Кад га је прогонио Саул, Давид је имао поверења у божанско ослобођење и, пошто је постао жртва издаје, бацио је своје бреме на Јехову (Псалми 54, 55). Псалмиста се задовољио тиме да чека на Јехову који ће учинити крај невољама (Псалми 56, 57).

52:8 — На који начин је праведник сличан маслини?

Маслина може да симболизује плодност, лепоту и достојанство (Јеремија 11:16; Осија 14:6). У овом псалму је онај који смишља зло и који ће лоше завршити стављан насупрот праведнику који је заштићен и напредује као плодна маслина.

54:1 — Зашто је Давид рекао, „Именом својим помози ми (избави ме, НС)“?

Божанско име нема мистичне моћи, него може да представља самог Бога. Зато је овом молитвом Давид признао да је Јехова кадар да избави свој народ (2. Мојсијева 6:1—8). Иако су Зифеји открили краљу Саулу место где се налази Давид, инвазија Филистеја на Израел прекинула је Саулов лов на Давида (1. Самуилова 23:13—29; Псалам 54, натпис). Тако је Јехова заиста избавио Давида.

Поука за нас: Давидови непријатељи су пред њим ископали јаму (Псалам 57:6). Таква јама као замка за некога подразумева опасне, погибељне околности или сплетке које угрожавају Јеховине слуге. Али, противници Божјег народа могу сами да буду ухваћени у своју замку. Дакле, ако се ослонимо на Јехову и показујемо опрезност, засигурано нам је избављење (Приче Соломунове 11:21; 26:27).

„Чекати у тишини“

Прочитај Псалме 58 до 64. Забринут због неправде, Давид је молио за божанско извршење казне над злима (Псалми 58, 59). Под претњом пораза, молио је за избављење и био је сигуран да ће Бог погазити противнике (Псалам 60). Јехова је већ био заклон Давиду; зато ће он мирно чекати спасење (Псалми 61, 62). Натеран у пустињу, вероватно приликом Авесаломове побуне, Давид је нашао радост у ’сјени Божјих крила’ (Псалам 63). Псалмиста је такође тражио заштиту од „чете злочинца“ („оних који наносе зло“, НС) и имао је поверење да ће праведник наћи заклон у Јехови (Псалам 64).

58:3—5 — На који начин су безаконици као змије?

Лажне, клеветничке изјаве безбожника могу разорити добар глас жртве, баш као што змијски отров може бити смртоносан (Псалам 140:3; Римљанима 3:13; Јаков 3:8). Шта више, они су „глуви попут кобре која затискује своје ухо“ (НС), јер одбијају да чују, послушају и прихвате вођство.

63:3 — На који начин је Божја доброта „боља од живота“?

Живот који је одвојен од Бога нема прави смисао. Али, Јеховина љубав коју је одано показивао Давиду дала је његовом животу прави смисао. Пријатељство с Богом увек чини живот његових слугу смисаоним, засигурава им божанску помоћ и вођство и омогућава им да радосно очекују вечност срећног живљења.

Поука за нас: Давид се задовољио да мирно чека на Бога који ће делтати у његову корист (Псалам 62:1—7). Подвргнувши се Јеховиној вољи, осетио се сигурним и имао тихо поверење у Бога. Ако имамо такво поуздање у Јехову, „мир Божји“ ће чувати наша срца и мисли док чекамо божанско ослобођење од непријатеља и разних невоља (Филипљанима 4:6, 7; Псалам 33:20).

Славимо нашег Избавитеља

Прочитај Псалме 65 до 72. Јехова је слављен као Извор богате летине, обилних пљускова, сочне паше и бројне стоке (Псалам 65). Треба певати песму ’слави његовог имена’ (Псалам 66). Треба га уздизати и славити као „Бога спаситеља“ (Псалми 67, 68). Месијине патње су предсказане, а Јехову се слави као онога који омогућује излаз и на чију помоћ ће чекати псалмиста (Псалми 69—71). Такво поверење ће бити награђено, јер је током Месијине благословљене владавине засигурано светско благостање и ослобођење од притиска и невоља (Псалам 72).

68:11 — Ко сачињава „велику војску жена? (НС)

Након што је Јехова употребио израелске борце да поразе непријатеља, израелске жене су објављивале добру вест о победи уз музику, песму и плес (1. Самуилова 18:6, 7, упореди 2. Мојсијева 15:20, 21). У послушности према Божјој „речи“, односно заповести, израелски мужеви су се борили и поразили непријатељске народе у Обећаној земљи. То је омогућило Израелкама да у победоносном слављу објављују добру вест о победи. Данас жене играју значајну улогу као објавитељице Царства, говорећи добру вест која се односи на Јеховину „реч“ а која укључује обавештење народима да ће ускоро бити подвргнути месијанском краљу, Исусу Христу.

69:23 — Зашто је Бог замољен да ослаби бедра непријатеља?

Кад су јаки мишићи у бедрима затегнути, они су веома снажни. Али, кад су бедра ослабљена и подрхтавају, можда из страха, то резултира губитком снаге. У овој молитви за избављење, Давид је замолио Бога да непријатеље лиши њихове погрешно употребљене снаге.

72:16 — Шта означава ова плодност?

„Класје као ливанска шума“ може значити да жито расте тако близу једно другоме и да је тако високо као ливански високи зелени гајеви. Високе, јаке стабљике које на себи носе богато класје и које вероватно успевају на терасама, пропланцима све до врхова планина, могу се упоредити са грациозним, огромним ливанским кедрима. Ово указује на неоубичајано обилне жетве током Месијине владавине. А чињеница да ће по градовима цветати људи као трава указује на то да ће Исусови земаљски поданици бити заиста бројни.

Поука за нас: Псалмиста је молио: „Јер си дао да много пута видим боли и невоље, ти ме (Јехова) поново подигни“ (Псалам 71:20, НС). Иако Бог не проузрокује такве потешкоће, он допушта да будемо искушани и да би дао одговор овом ругачу, ђаволу (Јаков 1:13; Приче Соломунове 27:11). Јехова никад не допушта да будемо искушани изнад онога што можемо поднети и може нам помоћи да из наших кушњи изађемо с јаком вером (1. Коринћанима 10:13; 1. Петрова 1:6, 7). Помазани хришћани су доживели много „боли и невоља“ док су били прогањани у И светском рату. Али, Јехова их је „подигао“ 1919. године, па су започели са службом за Царство, а касније им се придружило и „велико мноштво“ (Откривење 7:9, НС). Сигурно је да након таквог исхода хвалу дугујемо Великом Спаситељу.

Вера је потребна да бисмо чекали на Бога који ће деловати у нашу корист. Морамо мирно чекати, јер ништа не можемо учинити да бисмо изменили своје тешке околности. Али, моћи ћемо издржати, као што је издржао псалмиста, ако се задовољимо тиме да чекамо на Јехову.