Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта значе данас Јеховина времена и раздобља

Шта значе данас Јеховина времена и раздобља

Шта значе данас Јеховина времена и раздобља

„Свако дрво, које не рађа врсна плода, одсеца се и у ватру баца“ (МАТЕЈ 7:19, НС)

1. Шта можемо научити из Јеховиног начина поступања са неким владарима у прошлости?

 ИСТОРИЈА потврђује чињеницу да Јехова може да промени „времена и раздобља“ тиме што „Краљеве смењује и поставља“ (Данило 2:21, НС). У протеклим вековима, када је то одговарало његовој намери, свргнуо је са престола Фараона, Навуходоносора, Валтазара, Ирода Агрипу I и друге. Али — неки би могли рећи — ти догађаји припадају далекој прошлости. Какве везе имају са нама? Они имају и те како везе са нама, јер из њих можемо извући поуку. Из тих догађаја учимо да Јехова чини крај владавинама људских вођа чим за то дође време. И када се одлучи, поставља на власт владара по свом избору.

2. Које је време дошло сада за Јехову?

2 За Јехову је данас опет дошло време да „смењује и поставља краљеве“. Он је већ поставио ’краља ’ по свом избору и ускоро ће одстранити све владаре овог света и цео састав ствари којим они владају. Зашто? Зато што су, као Валтазар из древног Вавилона, ’намерени на ваги и нађени сувише лаки’. Ситуација је данас исто таква каква је била када је Божји слуга Данило рекао Валтазару: „Бог је избројао дане твог краљевства и учинио му крај“ (Данило 5:26, 27, НС). Отуда ће Јехова у наше време ’сигурно смрвити краљеве у дан гнева свога. Он ће спровести суд међу народима’ (Псалам 110:5, 6, НС).

’Нађени сувише лаки’

3, 4. Како су светске вође у нашем веку нађене сувише лаке’ с обзиром на мир?

3 Како су земаљски владари нађени сувише лаки’, с обзиром на развој стања у свету? Они сносе главну кривицу за оно што се сада дешава с човечанством — несреће које у прошлим вековима још никада нису биле у толикој мери. Од 1914. је, на пример, стотину милиона људи било убијано у различитим ратовима. Данас угрожава атомско оружје даљњи опстанак живота на Земљи. Баш је у овом тренутку уперено хиљаду атомских ракета, спремних да полете, на густо насељене индустријске центре.

4 Часопис Сајенс (Наука) објавио је једну анализу о нуклеарном рату, која изазива

језу. У њој, између осталог пише: Вероватно би добрим делом изумро биљни и животињски свет на Земљи код једне веће измене нуклеарног напада. А не би било искључено ни потпуно истребљење човечанства’.

Представник владе једне европске земље рекао је: „Губици се не би бројали само по градовима него на читавим континентима.“ Председник једне латинскоамеричке државе дао је изјаву поводом издатака за наоружање: „Човечанство се налази на ломљивом броду који може зачас да потоне... Ако потоне, могао би сваког да повуче за собом.“ А у јапанским новинама писало је: „Изгледа да је свет даље, него икада у историји, од мира.“

5, 6. Какво је привредно стање у многим земљама и народима?

5 Па ипак, народи троше све више новца на наоружање. Издаци су сада порасли на око билион долара годишње! Према једном извору свет троши педесет пута више новца на сваког војника него на свако школско дете. По извештају Уједињених нација најмање 450 милиона људи — гладује широм света и тај број стално расте. Други извештај показује да сваке године умире од глади 30 до 40 милиона људи у земљама у развоју. Отприлике половина од тог броја су деца млађа од пет година.

6 Представник владе једне велике латинскоамеричке државе изјавио је да 40 од сто од запослених живи у потпуном сиромаштву. У једној другој земљи на овом континенту има 51 одсто незапослених. У закључку једног извештаја пише: ,,Континент од 260 милиона људи налази се у највећој привредној кризи последње половине овог века.“ Запазимо, такође, следећа три новинска наслова из различитих земаља. „Стопа сиромаштва означена алармантном ’“, „Стопа сиромаштва расте“, „Сиромаштво — горко искуство“. Потичу ли ти новински наслови из земаља у развоју? Не, то су изјаве представника влада из Канаде, Сједињених Држава и Савезне Републике Немачке. Да, чак и такозване богате државе налазе се у тешкоћама.

7. Шта је примећено с обзиром на криминал и насиље који су данас узели маха?

7 У многим земљама огледају се ти проблеми у лавини криминала, насиља и тероризма. На пример, Савезни центар за контролу болести у Сједињеним Државама обавештава да сваке године више од 50.000 Американаца постају жртве убиства или самоубиства! У уводном чланку Њујорк тајмса дат је закључак: „Свака контрола је изгубљена.“ У другом уводном чланку писало је: „Ми живимо у време међународне анархије.“ Упркос вековима труда, стеченом искуству и постигнутом технолошком напретку, вође света нису у стању да подмире основне потребе доброг дела свог народа.

8. Шта доказује историјски извештај?

8 И древна и савремена историја доказује недвосмислено да човек није у стању да реши проблеме. Политичке, економске и религиозне вође овог света не могу никада да остваре оно што желимо и требамо: мир, сигурност, срећу, здравље и живот. Зато мора да нестане овај свет. И он ће нестати, јер је Јехова то предвидео. Управо је тако како у Библији пише: „Већ је и секира положена на корен дрвећа; стога се сече и баца у ватру свако дрво које не рађа врсна плода“ (Лука 3:9, НС).

Други разлог за суђење

9. Шта мисле, у главном, вође света о Јеховиним намерама?

9 Рђави плодови које овај свет и његове вође доносе оу разлог зашто их је Јехова — када их је измерио на ваги — нашао сувише лаким, и хоће да их уништи. Али постоји и други разлог за то: светске вође нису се обазирале на Јехову — Створитеља и Суверена свемира — код својих планова. Не занимају их његове намере или времена и раздобља. Стога је у 1. Коринћанима 2:8 исправно речено: ’Ту (божанску) мудрост није упознао ниједан од владара овог састава ствари’ (НС). Отуда нам се саветује у Псалму 146:3: „Не уздајте се у племените ни у сина земаљског човека, у Кога нема спасења“ (НС).

10, 11. а) Шта треба да чине они који хоће да упознају Јехову? б) Како су Божје слуге у стању да знају нешто што други не знају?

10 Уместо тога, у Причама Соломуновим 3:5, 6 побуђује нас са: „Уздај се у Јехову свим срцем својим и не ослањај се на властити разум. Обазири се на њега на свим путевима својим и он ће исправити стазе твоје“ (НС). Људи који то чине неће остати у мрачном безнађу овог света. Јехова ће их благословити и дати им свога духа да упознају његова времена и раздобља која их се тичу. У Делима апостолским 5:32 пише да Јехова Бог даје духа онима који га слушају као владара’ (НС).

11 Отуда Божје слуге знају нешто што владари света не знају. Они знају Јеховине намере и раздобља. У 1. Петровој 1:11 каже се за Божје слуге из старог времена: „Они су стално испитивали на које нарочито или на какво раздобље указује дух у њима“ (НС). Пошто је на то указао Божји дух, апостол Павле је могао да каже својим истинским саобожаваоцима: ’Ви знате нарочито време’ (Римљанима 13:11, НС). Данашње Јеховине слуге слушају Бога као владара и отуда им његов свети дух открива које раздобље је започело са његове тачке гледишта. У Амосу 3:7 пише: „Суверени Господ Јехова ништа неће учинити а да не открије поверљиве ствари својим слугама, пророцима“ (НС).

И још један разлог

12, 13. Из којег је још важног разлога Јехова нашао сувише лак данашњи свет и његове вође?

12 То нас доводи до још једног разлога зашто је Јехова нашао сувише лаким овај свет и његове вође, и зашто ће их уништити. Сетимо се шта су Фараон, Валтазар, Ирод и друго владари старог времена учинили Јеховиним слугама. Пружали су им отпор, гонили их, и неке од њих чак убили. Бог их је позвао на одговорност због тога.

13 Слично је и данас. Разни владари света пружили су отпор мирољубивим Јеховиним слугама, гонили их и неке убили. За такве владаре пише да ’су говорили против Највишега и непрестано се борили против светаца Свевишњега’ (Данило 7:25, НС; 11:36). Али у инспирисаном извештају из Исаије 54:17 изјављује се: „Какво год могло бити оружје, начињено против тебе, неће бити успешно... То је наследство Јеховиних слугу“ (НС). Дакле, сви ће противници, баш као у прошлости, бити погажени. Јехова обећава, с друге стране, да ће његов народ преживети и уживати благостање.

Завршно време се приближава

14, 15. а) У ком временском периоду живимо и који савет треба да следимо? б) Шта се, упркос уложеним напорима од стране вођа света, приближава огромним корацима?

14 Дакле, које је време с Божје тачке гледишта? Завршно време за овај свет. Сунце му залази. Ноћ му се брзо приближава. Зима само што га није ухватила. Сви докази о испуњењу библијских пророчанстава и Јеховиног плана показују да живимо у „последњим данима“, у „свршешку овог састава ствари“ (2. Тимотију 3:1—5; Матеј 24:3—14, НС). Зато треба да нам прионе за срце Исусово упозорење: „Молите да ваш бег не буде у зиму“ (Матеј 24:20, НС). Кад се овај свет нађе у ноћно време или зимско доба, биће прекасно да се тражи Јеховина милост.

15 Огромним корацима приближава се време да се учини крај свету који Бога обешчашћује. Када буде оно дошло, Јехова ће путем силе уклонити све владаре са њихових положаја. Њихово бесплодно и безнадежно планирање престаће. Додуше, владари могу покушати да охрабре свој народ споразумима о наоружању и различитим плановима за мир и сигурност, да „светим годинама“. Али незадрживо се наставља поход ка коначном сукобу у Божјем рату од Армагедона (Откривење 16:13—16).

16. Коме је Јехова дао власт?

16 Сети се и тога да Јехова не само што „смењује краљеве“ него ’их и поставља (Данило 2:21, НС). Небеске војске, које ће Јехова употребити код извршења осуда у Армагедону, предводиће Владар кога је Јехова поставио’ над Земљом. Ту се ради о његовом сину Исусу Христу које је примио на небу моћ и славу. Према Откривењу 19:16 означен је као „краљ над краљевима и господар над господарима“ (НС). У Данилу 7:14 пише о њему: „Њему се даде власт, достојанство и краљевство, да му служе сви народи, племена и језици. Власт његова је власт која у недоглед траје и никада неће проћи, краљевство његово неће пропасти“ (НС). (Види такође Данило 2:44).

17, 18. а) Шта ће се, према Божјој речи, догодити са онима који не признају Бога и Владара кога је Бог поставио над земљом? б) Ко још зна да нема много времена?

17 Божја пророчанска реч каже сасвим јасно шта ће се догодити с онима који не признају Јехову и Господара кога је он поставио над читавом земљом. У њој пише: „И видех једног анђела где стоји на сунцу и повика јаким гласом говорећи свим птицама које лете посред неба: дођите и окупите се на велику Божју вечеру да једете меснате делове од краљева и мешате делове од војних заповедника и меснате делове од јаких и меснате делове од коња и од оних који на њима седе, и меснате делове од свих људи, слободних и робова, малих и великих“ (Откривење 19:17, 18, НС).

18 У Јеремији 25:33 описује се то на следећи начин: „А побијених од Јехове биће у онај дан, заиста, од једног до другог краја земље. Они неће бити оплакани, нити ће их се покупити и сахранити. Постаће као гнојиво по површини земље“ (НС). Да, сада долази крај сотонином целокупном поквареном саставу ствари. И он сам то зна! У Откривењу 12:12 пише да он зна да има још само „мало времена“.

Сада тражи Јехову

19. Који ће одушевљавајући дан, или временско раздобље, започети после краја садашњег поретка?

19 А шта ће бити када буде дошла ноћ или зима овог сотониног поретка? Тада ће бити време за Јехову да уведе нови светли дан, одушевљујуће ново пролеће. То ће бити време за почетак Јеховиног праведног новог поретка под владавином његовог небеског краља, Исуса Христа. У том новом поретку неће бити више насиља, неправде, патњи, болести и смрти. Људи ће бити узвишени до савршенства, са изгледом на вечни живот. Колико то одушевљава! (Псалам 37:10, 11, 29; Откривење 21:4).

20, 21. Како данас траже Јехову људи из свих нација?

20 Међутим, пре свршетка овог поретка и почетка новог, у току је раздобље у којем Јехова предузима нешто значајно за кротке на Земљи. То је време за сакупљање оних који желе да упознају Јехову, који се радо подвргавају његовој вољи и клањају краљу по његовом избору. Они долазе тако под заштиту Јеховину: „Име Јеховино чврста је кула. У њу утрчава праведник и бива заштићен“ (Приче Соломунове 18:10, НС).

21 Много људи, да, милиони поступају данас на тај начин. Они долазе из свих нација на Земљи. У Захарији, 8. глави, 20. и 21 ставку описани су на следећи начин: „Овако говори Јехова над војскама: још ће долазити народи и становници многих градова; и становници једног града ићи ће, свакако, код становника другог града и говорити: хајдемо озбиљно да смиримо лице Јеховино и тражимо Јехову над војскама. У 23. ставку додато је: „У оне ће дане (да, у наше време) десет људи од свих језика народа хватати, да, хватаће се за скут једног Јеврејина (помазаног хвалитеља Јехове) говорећи: идемо с вама, јер чусмо да је с вама Бог“ (НС).

22. На шта морамо увек да мислимо ако желимо да преживимо дан гнева Јеховиног?

22 Зато обожавај Јехову заједно са његовим народом и дођи на његово место безбедности. Учествуј у најважнијем делу које се данас извршава — у сакупљању и школовању оних који ће преживети Армагедон и стећи изглед да поново успоставе рај на Земљи и живе вечно у њему. Увек мисли на то у ком времену и раздобљу ми живимо и чини оно на шта нас се позива у Исаији 55:6: „Тражите Јехову док се може наћи, призивајте га док показује да је близу“ (НС). Да, „тражите Јехову сви благи на Земљи, ви који извршујете ЊЕГОВЕ судске одлуке. Тражите праведност, тражите благост. Можда бисте могли да се сакријете у дан гнева Јеховина“ (Софонија 2:3, НС).

Питања за обнављање

◻ Из којих разлога су светски владари, у Божјим очима, нађени „сувише лаки“?

◻ Зашто Јеховине слуге, за разлику од владара света, знају Божја времена и раздобља?

◻ Зашто су заслужили владари света да их Бог осуди?

◻ Које време и раздобље је дошло с Јеховине тачке гледишта?

◻ Зашто и како треба данас да тражимо Јехову?

[Питања за разматрање]