Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — да ли је практична за тебе?

Библија — да ли је практична за тебе?

Библија — да ли је практична за тебе?

„РЕКАО ти је, о земаљски човече, шта је добро“, записао је један Божији човек пре више од 2700 година (Михеј 6:8, НС). Али, да ли је то „добро“ и практично за нас у ово наше савремено доба?

„Библија је писана давно пре него што је ико знао ишта о савременој психологији и психосексуалним развојним процесима“, каже др Чизн. „Премда су намере писаца Библије биле најбоље, они нису могли узети у обзир ове важне чињенице. Ипак, кад у питање дођу моралност или прописи, Библија и њени тумачи имају много тога да кажу“.

Овакво мишљење би можда било на месту кад би Библија била производ људског размишљања. Али, Библија није људска реч, него Божја. Не може да се превиди та важна чињеница. Зашто? Јер Божје знање није ограничено на време и околности као што је то случај с људским знањем, нити је оно подложно промени. Као створитељ свих људи, Бог у потпуности зна нашу грађу и зна шта је најбоље за нас. Тако апостол Павле прикладно каже: „Све је Писмо од Бога надахнуто и корисно за поучавање, за поправљање за исправно постављање ствари, за одгајање у праведности, да би сасвим ваљан био човек Божји, опремљен потпуно за свако добро дело“ (2. Тимотију 3:16, 17, НС).

Шта је, дакле, с огромним променама које су се збиле у наше савремено доба? Зар се не сматра да живимо у слободнијем и просветљенијем времену? Зар друштво у опште није одбацило многе традиционалне окове? То је истина, али упркос повећаном знању и новом схватању „слободе“, човекове основне потребе и његова грађа није се изменила.

Изнутра смо још увек они исти. Још увек имамо нагоне за јелом, за пићем, спавањем, рађањем и обожавањем, као што су то имали и наши прародитељи. Још увек имамо потребу за љубављу и наклоношћу и желимо да будемо срећни. Још увек желимо да водимо смисаон живот.

Библијска начела тичу се управо тих потреба. Штавише, библијска учења усмерена су на наше добро, па чак и у овим модерним временима. И што је још важније, резултати који произлазе из тога ако се примењују библијски савети, бољи су од резултата добијених било којим другим средствима. Испитајмо укратко колико је ово истинито у подручју морала, економије и здравља.

Библија и морал

Једна од највећих промена у наше савремено доба збила се с обзиром на гледишта о моралу. Оно што се пре сматрало одвратним, сада је постало прихватљивим. Друштво више не избегава жене које рађају ванбрачну децу. Хомосексуалци отворено траже своја „права“. Раширено је гледиште да нико нема право да приговара или да се меша у било шта што се дешава између двоје одраслих људи. А библијска начела се одбацују као средњовековна.

Али, библијска начела је Бог поставио давно пре средњег века. А она се и надаље показују добрима за људе. То се сигурно може најбоље видети из онога што иде руку под руку с тзв. „новим моралом“: запањују ће брз пораст развода бракова, све већи број извршених побачаја, епидемија младеначке трудноће и читав дијапазон полних болести. То су проблеми који се скупо плаћају и који нарушавају здравље и могу чак бити смртоносни. Зар не би било практичније прихватити библијски савет с обзиром на полни односе, невиност и брачну верност? (Приче Соломунове 5:3—11; 15—20; Малахија 2:13—16; Јеврејима 13:4; 1. Коринћанима 6:9, 10).

Запазимо нарочито колико је ово истинито само у случају једне болести као што то показује извештај из Њујорк Тајмса: „Сида се и даље шири међу онима из ризичних група, али не и изван њих“, рекао је др Дејвид Џ. Сенсер, Надзорник здравствене установе града Њујорка „ ... Ризичне групе укључују мушке хомосексуалце и бисексуалце; оне који узимају дрогу интравенозно... оне који узимају трансфузију од заражених давалаца и сексуалне партнере или децу оних који имају СИДУ“.

Заиста, што има више смисла — неколико минута недопуштеног задовољства, што је често попраћено страхом и напетошћу, или чиста савест и поштовање самог себе? Шта доноси трајну срећу и задовољство — кратка афера с могућношћу трагичних последица или чврсто заснована обавеза чистог брака какву заступа Библија?

Библија и економија

Мало људи зна да Библија има решење и за економске проблеме. Ипак, ако прихватиш њена начела, то може да ти донесе више хлеба на сто. Како то?

Често се много онога што се заради без потребе просипа. Ако се држимо библијског савета сачуваћемо та средства за корисне сврхе. На пример, оно што често доводи до сиромаштва је обичај прекомерног пијења. Милиони људи хрле с платом у руци у прву гостионицу или трговину с пићем. У многим случајевима остају без довољно средстава да плате рачуне или да својој породици омогуће одговарајућу прехрану. Понекад новац треба посуђивати да би се удовољило основним животним потребама. Библија мудро осуђује прекомерно пијење; она заступа умереност (Приче Соломунове 23:20, 21, 29, 30; 1. Тимотију 3:2, 3, 8).

Исто важи и за оне који имају навику пушења или злоупотребе дрога. Како су само скупе те навике! И како је само тешко престати с њима! Типично је једно писмо упућено психологу Џојсу Брадерсу, а објављено у Њујорк Посту: „Започела сам узимати кокаин зато што је то било забавно и већина мојих пријатеља га је ушмркавала преко викенда. То заиста стаје на пут свему добру у мом животу и ужасно ми је тешко престати. Мајка сам двоје деце и у страху сам да ће они патити уколико ускоро не престанем. Дрогирам се двапут дневно. Задужена сам преко главе. Очајна сам“.

Једна друга наркоманка је писала: „Мој супруг и ја смо обоје успешни људи од каријере и узимамо кокаин већ три године. У почетку је то било дивно, али сада постаје све озбиљније. То заправо потпуно обузима наш живот. Сада смо у дуговањима јер наша навика кошта читаво богатство. Дрога сада има потпуно супротан учинак. Има дана кад халуцинације не престају“.

Пушачи су такође у економском губитку због своје навике, мада вероватно не у толикој мери. Један чланак у часопису Модерн Офис Текнолоџи каже: „Непушачи који траже посао имају много више изгледа да буду примљени него исто квалификовани кандидати који пуше, како то показују недавна истраживања у Америци. Студија која се базира на разговорима са потпредседницима и кадровским руководством највећих америчких компанија... показала је да данашњи послодавци углавном дају предност кандидатима који не пуше“. Зашто? Јер, како показује једна конгресна студија, пушење повећава националне здравствене трошкове, укључујући и медицинске трошкове и губитак продуктивности, за неких 65 милијарди долара годишње — што одговара цени продатих цигарета!

Да, од економске је користи ако особа једноставно следи библијски савет: „Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа (2. Коринћанима 7:1, НС). Исто важи и за оне који, држећи се библијских принципа, избегавају све облике коцкања (Исаија 65:11, 12; Лука 12:15). Поред тога, послодавци веома цене раднике који се држе библијских принципа због њиховог поштења, беспрекорности и марљивости, и они ће вероватно бити први на реду за запослење, а последњи за отпуштање .(Колошанима 3:22, 23; Ефесцима 4:28).

Библија и здравље

Да ли је библијски савет непотребан у данашње време медицинског напретка? Истраживаче је запањила чињеница како је Библија прецизна и савремена у питањима која су повезана са медицином и здрављем, мада је писана у време када је преовладавало празноверје и када се знало мало или ништа о савременој медицинској пракси, као и о микробима и вирусима.

Чињеница је да упркос савременој медицинској науци постоји обиље здравствених проблема. Али, библијски савети унапређују здравље. Као што смо већ запазили, ако прихватимо библијске савете заштићени то од поступака који су веома штетни за ваше здравље. Ти савети исто тако користе нашем душевном здрављу. Библија признаје да одређени ставови и осећаји могу утицати на тело (Приче Соломунове 14:30). Према томе, она нас одвраћа од штетних ставова и осећаја и помаже нам да их заменимо позитивним, изграђујућим особинама.

Запазимо савет дат у посланици Ефесцима 4:31, 32, НС: „Нека се свака злобна горчина, гнев, срџба, вика и погрдне речи уклоне од вас заједно са свим неваљалством. Него будите љубазни једни с другима, брижљиво самилосни, искрено опраштајући једни другима“. Да, Библија наглашава промену од деструктивне, насилне личности према новој, здравој хришћанској личности (Ефесцима 4:20—24; Колошанима 3:5—14). То нам помаже да показујемо плод Божјег духа: „љубав, радост, мир, трпљење, љубазност, доброту, веру, благост, самосавладавање“ (Галатима 5:22, 23, НС). Библија пружа здраву храну којом се могу хранити ум и срце да би били у миру (Приче Соломунове 3:7, 8; 4:20—22; Филипљанима 4:6—8).

Исто тако, они који се држе библијских прописа не уплићу се у злочине, буне, устанке или сличне ствари које имају за последицу телесне повреде. Они имају добру савест која увелико доприноси одржавању срећног расположења и доброг физичког здравља (1. Петрова 3:16—18). Штавише, они који примењују библијски савет имају угодан, награђујући и срећан породични живот, као и мирољубиве односе с другима.

Да, Библија је практична за наше време. То је сасвим очигледно у животима милиона људи који истински примењују њена начела. Она исто тако може да помогне и теби. Позван си да испробаш њена учења у свом животу. Јеховине сведоке ће радовати да ти покажу како.