Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — да ли је још увек практична?

Библија — да ли је још увек практична?

Библија — да ли је још увек практична?

СВЕТ се у овом веку сасвим изменио. Промена од времена коња и кочија до савремене свемирске ере текла је тако брзо да су технички приручници застаревали убрзо након свог излажења. У првом плану је било истраживање на подручју науке и технологије. Иако су дигитални концепти по први пут уведени пре неких 150 година, компјутери су тек недавно ушли у свеопшту употребу, надзирући све, од лансирања сателита и свемирских бродова до распореда кућног буџета. То је заиста задивљујуће! Ко може држати корак са овим тим!

Многе промене су биле корисне, на пример, унапређење на подручју комуникација, превоза, заштитних средстава на раду и у медицини. Некад су се одсечени прст или рука сматрали безнадежно изгубљени, док данас уз помоћ микрохирургије, често можемо да се њима поново служимо. Можемо да одлетимо на другу страну света за само један једини дан, уштедевши тако месеце који су раније били потребни за путовање. У поређењу с временом од пре стотину година, кад није било аутомобила, радио—апарата, телевизора, филмова, фрижидера, машина за прање веша, витамина, антибиотика, вакцина и стотину других ствари које су данас уобичајене — данас заиста живимо у новом раздобљу.

Али, није све ишло само у нашу корист. Искоришћавање нуклеарне енергије, на пример, донело је озбиљну претњу човечанству због ратова и радијације. Уз то, ту је још и претња свеопште хемијске загађености која је нуспродукт наше индустријске технологије. Савремена раширеност недопустивих наркотика и медикамената разара многе животе.

Најуочљивија је промена у животима људи. Индустријализација и промена од сеоског према градском начину живота утицала је на разједињење породица. Људи се више него икад пре — нарочито жене и деца — осећају слободни и независни. Ослобођење од ограничења пређашњих норми понашања и моралних принципа довело је до новог начина живота и изменило је друштвене вредности, тако да су оне сада много другачије од оних које је свет познавао хиљадама година.

Библија је неизмењена

Где, дакле, неко може да нађе вођство? Који се савет данас може применити? Савремени педагози стално преиначују своје методе и уџбенике да би одржали корак са светом који се непрестано мења. Свештеници и остали који се професионално баве религијом стално прилагођавају своје савете према ономе што је популарно и опште прихваћено.

Библија је, с друге стране, хиљадама година остала неизмењена. Она заправо садржи и строга упозорења да се ништа не додаје нити одузима од речи које су тамо записане (Приче Соломунове 30:5, 6; Откривење 22:18, 19). Може ли се Библија прихватити као практични водич у наше савремено доба?

Неки кажу да не. „Нико не би препоручио употребу хемијског приручника из 1924. године у савременој настави хемије — од тада је толико тога научено о хемији“, пише др Ели С. Чизн у својој књизи Религија може бити рискантна за ваше здравље. Надаље, он пише: „Исто тако, у протеклих неколико хиљада година много је научено о социологији, филозофији и психологији; ипак, Библија (која има много тога да каже о тим темама) користи се као ауторитет и ретко се коригује“.

И додаје: „Увек сам запањен кад неко говори о „чуду“ Библије и њеној безвремености и о томе како је она данас исто толико значајна као што је била у време кад је написана. То је слично ономе када је неко запањен прецизношћу астрологије. Библија има тако јак ауторитет да их је мало који су икад помислили да је осавремене или одбаце“.

Међутим, да ли је Библија заиста застарела у овом нашем савременом свету? Да ли је свет који она пружа још увек практичан и значајан?