Пређи на садржај

Пређи на садржај

Позван је Матеј

Позван је Матеј

Живот и рад Исуса

Позван је Матеј

Убрзо након што је излечио паралитичара, Исус одлази из Капернаума и одлази на Галилејско море. Масе људи поново долазе к њему и он их тамо поучава. Пролазећи је угледао Матеја такође званог Левије, како седи у царинарници. „Буди ми следбеник“, позива га Исус.

Матеј је вероватно већ упознао с Исусовим учењем, као што су то били и Петар, Андреја, Јаков и Јован онда кад су били позвани. Као и они, Матеј одмах одговара на позив. Он устаје и следи Исуса, оставивши иза себе дужност скупљача пореза.

Касније, вероватно да прослави своје прихватање позива, Матеј приређује велики пријем у својој кући. Уз Исуса и његове ученике, присутни су и пређашњи Матејеви другови. Те људе остали Јевреји уопште презиру због тога што сакупљају порез за омрзнуту римску власт. Штавише, они често од народа непоштено убирају веће порезе него што је то прописано.

Опазивши Исуса на гозби с тим људима, Фарисеји су упитали његове ученике: „Зашто ваш учитељ једе са скупљачима пореза и грешницима? Чувши питање, Исус одговара: „Здрави не требају лекара, него болесни. Идите, дакле и научите што ово значи ’Милост желим, а не жртву’. Јер ја нисам дошао да зовем праведне, него грешнике.“

Очигледно је Матеј позвао ове скупљаче пореза како би чули Исуса и били духовно излечени. Исус се, дакле, с њима дружио зато да им помогне да постигну здрав однос с Богом, Исус их није презирао попут самооправданих фарисеја, него је потакнут саосећањем, он њима служио као духовни лекар.

Тако Исусово показивање милосрђа према грешницима не значи опраштање њихових греха, него израз истих самилосних осећаја које је показивао и према телесним болесницима. Присети се, на пример, како је додирнуо губавца и рекао „Желим. Очисти се“. Показујмо и ми на сличан начин милосрђе помажући онима који су у невољи, а нарочито им помажући у духовном погледу. — Матеј 8:3; 9:9—13, НС; Марко 2:13—17, НС; 5:27—32.

◆ Где се Исус налази у време кад види Матеја?

◆ Које је Матејево занимање и зашто други Јевреји презиру те људе?

◆ Која је примедба стављена против Исуса и како он одговара?

◆ Зашто се Исус дружи с грешницима?