Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уживати у Јеховиној речи

Уживати у Јеховиној речи

Уживати у Јеховиној речи

„Срећан је човек...који ужива у закону Јеховину“ (ПСАЛАМ 1:1, 2, НС)

1. Које су особе добиле задатак да друге поучавају Јеховиним ,,откривеним стварима“?

 ПОШТО су „откривене ствари“ тако виталне за наше спасење, Јехова је често именовао оне који су одговорни да буду учитељи откривених истина (5. Мојсијева 29:29). У Израелу су свештеници и левити испуњавали тај задатак (3. Мојсијева 10:8—11; 2. Дневника 35:3). Осим тога, израелски родитељи су поучавали своју децу (5. Мојсијева 11:19; Приче Соломунове 6:20). У првом веку н. е. именоване старешине служиле су као учитељи у скупштини помазаних хришћана, а хришћански родитељи били су опоменути да поучавају своју децу (Ефесцима 6:4; 1. Тимотеју 3:2; 2. Тимотеју 2:2). Поврх тога, сваки хришћанин понаособ, био је одговоран да обзнани Јеховине откривене ствари људима изван хришћанске скупштине (Дела апостолска 1:8).

2. Је ли довољно да се ослонимо на друге да нас поучавају о Јеховиној речи? Објасни.

2 Али, да ли је довољно да се ослонимо на друге да нас они поучавају Божјој речи? Не. Сваки од нас је лично одговоран да проучава Јеховине „откривене ствари“. Отуда је псалмиста писао Израелцима: „Срећан је човек који ужива у закону Јеховином и пригушеним гласом чита у закону дан и ноћ“ (Псалам 1:1, 2, НС). Апостол Петар је такође охрабрио суобожаваоце позивајући их: „Као новорођена деца треба да развијате чежњу за правим млеком које припада речи, да њим узрастете за спасење“ (1. Петрова 2:2, НС).

3. Шта је неопходно с обзиром на став који многи, по природи, имају према студирању?

3 Шта мислиш о студију Библије? Ако редовно посећујеш хришћанске састанке, без сумње чујеш многа изванредна библијска излагања. И ако си, како неки кажу, „одрастао у истини“, сигурно су те родитељи учили многом Јеховиним „откривеним стварима“. Али студираш ли, поред тога, лично Библију? Псалмиста је, очигледно, уживао у таквом студирању, али можда теби лично није тако лако. Међутим, ти ниси једини који тако осећа. Чињеница да је Петар био инспирисан да опомене своју браћу у вери да ’развију чежњу за речи’ показује да лични студиј, по природи, не лежи свакоме. Али ми можемо научити да уживамо у њему. Како?

4. Које илустрације показују да лични студиј може постати веома привлачан?

4 Па, како би се осећао када би ти неко рекао да копаш дубоку рупу у земљи? Вероватно се не би радовао том задатку, осим ако, по природи, волиш тешке физичке послове. Али претпостави да ти се каже да је у земљи закопано благо. Онда ти то копање не би изгледало напорно. Могло би да буде чак и узбудљиво, јер напето ишчекујеш да наиђеш на закопано благо. Тако и студирање, мада ниси по природи тип за студирање, може да ти постане занимљиво и узбудљиво ако имаш исправан став. А начина има да се развије такав став.

Развијај исправан став

5, 6. Опиши неке неупоредиве благослове које добијамо посредством Јеховине откривене речи.

5 Као прво треба увек да размишљамо какво благо имамо у Библији. Апостол Павле је ускликнуо: „О дубино богатства, мудрости и знања Божјег!“ (Римљанима 11:33, НС). Јеховине намере, које је током хиљада година постепено откривао, уливају страхопоштовање, јер нам посредују наду која је колико давна толико и сигурна. Савети за живот које је Јехова записао у Библији увек воде до успеха уколико се примене (2. Тимотеју 3:16). Није чудо да је псалмиста певао: „Обелодањивање твоје речи даје светлост, чини неискусне разумнима“ (Псалам 119:130, НС).

6 Штавише, Библија садржи Божје мисли и примајући у себе те мисли, још више се приближавамо Богу (Јаков 4:8). Осим тога, задужени смо да друге поучимо да постану Исусови ученици (Матеј 28:19, 20). Пошто је Библија наш главни инструмент у том делу, морамо да је истражујемо не би ли је исправно употребили (Ефесцима 6:17; 2. Тимотеју 2:15). И на крају, ако пунимо свој ум библијским мислима, биће нам то као заштита, јер ће нам помоћи да ходимо у беспрекорности и избегнемо сумње које слабе веру, као и неисправна гледишта (Приче Соломунове 4:5, 6; 20:7; Филипљанима 4:8).

7, 8. Зашто смо ми данас, у погледу ,,откривених ствари“, благословенији него Божје слуге прошлог времена?

7 Такође узми у обзир да смо сада у стању ’да схватимо, са свима светима, шта је ширина, и дужина, и висина, и дубина’ (НС) истине, и то снажно како нису могле Божје слуге у прошлости (Ефесцима 3:14—18). Сети се: Аврам је напустио свој град и живео под шаторима до краја живота, мада је знао да неће доживети испуњење Божјих пророчанстава (Јеврејима 11:8—10). Данило је молио да разуме визије које је видео, али му је било речено: „Ове су речи тајне и запечаћене до времена краја“ (Данило 12:8, 9, НС). Семе, које је Аврам очекивао, појавило се већ давно пре наших дана. Ми живимо у „времену краја“, у ком влада проширено разумевање „откривених ствари“, јер добрим делом спознајемо значење онога што је Данило видео.

8 Апостол Петар је писао: „Управо што се овог спасења тиче, вредно су испитивали и брижљиво истраживали пророци који су прорекли незаслужену доброту вама намењену. Њима је откривено да нису служили себи него вама, овим што вам се сада објавило...Баш у то желе анђели да завире“ (1. Петрова 1:10, 12, НС). Пошто је Јехова обасјао много тога што су желели да знају ти рани пророци, заиста треба да ценимо те истине и да их не сматрамо за нешто што се подразумева само по себи.

9, 10. Који примери треба да нас наведу да још више ценимо слободу личног студирања Библије, коју већина од нас има?

9 Да бисмо стекли исправан став, треба да мислимо на оне који су морали страшно да се боре да би студирали Библију. У време Вилјема Тиндејла у Енглеској је био злочин продати, купити или читати превод Грчких списа на властитом језику. Џон Фоукс, пуритански проповедник у 16. веку, описао је шта се догодило када је један новообраћени протестант прокријумчарио Библије у Шпанију. Неко га је издао, те је био спаљен на ломачи, а од оних који су купили Библију било је 800 ухапшених. Двадесеторица су била пржена на ражњу. Други су отишли на Доживотну робију, били јавно бичевани или послати на галије. Само мало њих било је ослобођено.

10 Па и у наше време, понекад, могли су Јеховини сведоци да студирају Библију само под великим опасностима. Када су били у концентрационим логорима или затворима, да би добили Библију, ризиковали су да буду кажњени или чак осуђени на смрт. Један мисионар, који је био бачен у самицу, записао је све библијске ставке којих је могао да се сети, те претражио „религиозне“ рубрике у новинама због оно мало библијских ствака који су у њима били наведени. Годинама је то био његов једини приступ ка Библији. Да, када је забрањена Библија, хришћани чине све могуће да би је читали. Треба ли ми да будемо мање ревни када, у већини случајева, не морамо да предузмемо ништа више него да пружимо руку и узмемо Библију са полице за књиге?

11. Треба ли чињеница, да се неке информације увек поново разматрају, да смањи наше цењење за студиј Библије?

11 Неки кажу да на питања у Кули стражари могу да одговоре без икаквих тешкоћа зато што се градиво делимично понавља. Зато не виде потребу да лично студирају. Ко има такво мишљење, потцењује вредност понављања. Псалмиста је волео Јеховине опомене а исто тако морамо и ми (Псалам 119:119). Не заборави да нас свет увек изнова преплављује истом неморалном и материјалистичком пропагандом. Зато морамо против тога да наоружамо свој ум библијским опоменама које се понављају.

Ради на савлађивању проблема

12. Наведи неке практичне предлоге за савлађивање временског проблема.

12 Ко има исправан став према студију Библије обично нађе могућности за то, али то ипак не мора бити лако. Вероватно мора да савлада неке проблеме. Када, рецимо, можемо наћи време за лични студиј у данашњем животу пуном посла? Први корак ка решавању овог проблема јесте да увидимо да је студиј Библије исто тако неопходан као служба проповедања и посећивање састанака (1. Тимотију 4:15). Затим треба да испитамо где можемо, између својих дневних послова, на нађемо места за то. Неки студирају док се возе јавним саобраћајним средствима. Други слушају касете са снимљеним текстовима из Библије док возе кола или раде по кући. Неки користе за то своје паузе за ручак. Други пак устају ујутро нешто раније и студирају пре но што почну да обављају своје дневне послове, или студирају увече када су деца већ у кревету. Често морамо да искористимо време, тј. да одвојимо време за студиј од других делатности — можда чак и од релаксације (Колошанима 4:5). Међутим, многи утврђују да им ускоро толико не требају уобичајени облици релаксације јер се опуштају већ код самог студија.

13. Шта нам може помоћи да се концентришемо када студирамо?

13 Некима је проблем да се концентришу. Тешко могу престати да мисле на свакодневне проблеме и да се концентришу на студиј Библије. Молитва може помоћи да се савлада тај проблем. Зашто се не би захвалио Јехови, пре почетка студија, на ономе што је открио и замолио га да ти помогне да се на то концентришеш и спознаш вредност тога? (Филипљанима 4:6; 2. Тимотију 2:7). Таква молитва је сасвим у складу са Јеховином вољом за нас (1. Јованова 5:14). Такође је и самодисциплина, поготово на почетку, неминовна (1. Коринћанима 9:25). Они из Вереје дневно су истраживали по Божјој речи (Дела апостолска 17:10, 14). То је добар пример. Ускоро ће ти редован студиј постати занимљив и вероватно више нећеш морати да се присиљаваш на то, него ћеш се сваки пут радовати томе.

14. Зашто је пожељно за студирање тихо место?

14 Исто и околина може да стимулише концентрацију. Када је Исак хтео да размишља, изашао је на поље — далеко од ужурбаног живота под шаторима (1. Мојсијева 24:63). Додуше, не може свако од нас да нађе место које је толико заштићено од онога што изазива растресеност као отворено поље, али обично можемо да држимо у границама факторе који изазивају растресеност. Студирање испред укљученог телевизора или поред радија много је мање продуктивно или интересантно него студирање на неком тихом месту. Увек не можемо избећи факторе који изазивају растресеност, али сигурно већина од нас може наћи миран кутак за студирање.

15. Које могућности постоје за, тако рећи, неформално стицање библијског знања?

15 Постоји још један проблем: неки можда не знају како да студирају. Поготово данас не смемо мислити да се сасвим подразумева да деца уче у школи како да студирају, док они који су већ дуже времена изашли из школе, можда су изгубили навике за студирање. У ствари студирање није тако тешко. Рецимо, можеш да читаш у књизи Помоћ за разумевање Библије одређене чланке које те занимају, или да читаш Нови свет превод. Друге могућности студирања састоје се у слушању касета на којима је снимљен текст из Библије или личном истраживању о неким темама. Јеси ли већ једном прелиставао старија издања часописа Куле стражаре и Пробуди се! и читао чланке који су продубили твоје занимање? Додуше, то није концентрисано студирање, али ће ти оно помоћи да уживаш у Јеховиној речи.

16. Шта треба да нам буде циљ код припремања на седмични студиј Куле стражаре?

16 А шта је, међутим, са формалним студирањем, рецимо са припремањем за седмични студиј Куле стражаре? За такво студирање треба да имамо циљ на уму. Који циљ? На пример, код припремања за студиј Куле стражаре треба да желимо да извучемо највећу корист из „хране у право време“, коју нам посредује „верни и разборити роб“. И треба исто да желимо да помажемо другима својим коментарима на састанцима (Матеј 24:45). Како можемо то постићи? За то нема прописа, али ево следећег предлога:

17, 18. а) Наведи неке предлоге како се можемо припремати на седмични студиј Куле стражаре. б) Предложи још друге методе које су ти биле од помоћи код твог личног студија (Види фусноту).

17 Прво прочитај цео чланак и то можда чим добијеш Кулу стражару. Такво читање у први мах траје вероватно двадесетак минута, али тиме стичеш општи преглед главних тачака и целокупни исказ чланка. Када дође време за темељно студирање Библије, најбоље је да седнеш и узмеш у руке Библију и оловку или нешто за бележење. Прочитај пажљиво први одломак, уочавајући аргументе и начин одвијања мисли. Отвори Библију и прочитај све ставке који су у чланку наведени, а нису цитирани, и покушај да схватиш зашто су ту наведени. Затим прочитај питање за тај одломак и размисли да ли знаш одговор. Када си нашао одговор, подвуци неколико речи у одломку, које ће те подсетити на одговор када присуствујеш студију Куле стражаре. На ивици можеш да начиниш кратке белешке о библијским ставцима које си прочитао или о тачкама које желиш да истражиш.

18 Пошто си тако простудирао цео чланак, прођи питања за понављање која се налазе у оквиру и провери да ли си разумео главне мисли. Уколико на неко питање не можеш да одговориш, још једном потражи у чланку одговор на то. Ако студираш неколико дана пре седмичног студија Куле стражаре, можда ћеш сматрати корисним да још једном брзо погледаш чланак тог дана када је студиј, тако да би ти градиво било свеже у мислима. a

Нужно је размишљати

19. Како може помоћи размишљање да се развије љубав према Јеховиној речи?

19 Не заборави да код студија треба и размишљати. Студирање без размишљања готово је исто као и кад се једе без варења. Дакле, размишљај о ономе што студираш. Покушај да то доведеш у везу са оним што већ знаш. Како то додирује твој живот? Како можеш то да употребиш да би помогао другима? (Приче Соломунове 15:28). Научи да обраћаш пажњу на појединости. Разговарај са другима о ономе што учиш. Допусти и њима да деле са тобом твоја открића (Приче Соломунове 27:17). То ће све допринети да још више уживаш у Библији.

20. Опиши дубоко цењење које је имао краљ Давид за Јеховину откривену реч.

20 Краљ Давид је веома ценио Јеховину реч. Писао је: „Савршен је закон Јеховин — душу враћа. Поуздана је опомена Јеховина — неискуснога чини мудрим. Праве су наредбе Јеховине — срце радују; чиста је заповест Јеховина — очи просветљује. Неокаљан де страх Јеховин — остаје заувек. Истините су судске одлуке Јеховине; све су се доказале праведне. Пожељније су од злата, да, од злата пречишћеног; слађе су од меда, који тече из саћа“ (Псалам 19:7—10, НС).

21. Које ћемо благослове пожњети ако развијемо праву љубав према Јеховиним „откривеним стварима“?

21 Ако следиш савет првог псалма и студираш редовно Библију, развићеш такво цењење за Јеховине „откривене ствари“. То ће те, за узврат, довести до тога да се радујеш благословима, који су обећани у том псалму за свакога ко ужива у Јеховиној речи: „Биће као стабло засађено покрај потока, што у своје време плод доноси и лишће му никада не вене, и све што ради успеваће. ... Јер Јехова узима до знања пут праведних“ (Псалам 1:3, 6, НС).

[Фуснота]

a Предлози о другим аспектима студирања н припремања на говорне тачке налазе се у књизи „Водич за Теократску службу оспособљавања“.

Како би објаснио?

◻ Зашто није довољно да се ослонимо на друге да нас поучавају Божјој речи?

◻ Које благослове осећамо када студирамо Библију?

◻ Како можемо наћи времена за студирање Библије?

◻ Шта ће нам помоћи да се концентришемо када студирамо?

◻ Шта треба да нам буде циљ када се припремамо за студиј Куле стражаре?

[Питања за разматрање]

[Слика на 25. страни]

Људи су умирали зато што су читали Библију

[Слика на 26. страни]

У свакодневној ужурбаности треба да нађемо било када време за разматрање Божје речи