Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одлучни да служимо Јехови читавим срцем

Одлучни да служимо Јехови читавим срцем

Одлучни да служимо Јехови читавим срцем

„Служи му читавим срцем и веселом душом, јер Јехова истражује сва срца и запажа свако нагињање мисли“(1. ДНЕВНИКА 28:9, НС).

1. На која питања наводи ставак из 1. Дневника 28:9?

 ГОРЕ цитирани ставак наводи на нека питања о срцу. Да ли је овде реч о дословном срцу? Ако да, како би човек могао да живи а да нема цело срце него, рецимо, само пола срца? Да ли Јехова, попут савремених специјалиста за срчана обољења, прегледа дословно срце и тражи мане? А што се тиче нагињања мисли: налазе ли се она у нашем срцу? Изгледа да неки библијски ставци то наговештавају, јер у њима читамо о ’нагињању мисли срца’ (1. Мојсијева 6:5, НС; 1. Дневника 29:18). Испитује ли Јехова наше дословно срце да би разазнао наше мисли? Шта, заправо, значи ’служити му читавим срцем’?

2. Која су гледишта о срцу заступали стари Египћани и Вавилонци, као и грчки филозоф Аристотел?

2 Стари Египћани су веровали да је физичко срце седиште интелигенције и осећања. Такође су мислили да оно има властиту вољу. Вавилонци су говорили да у срцу станује интелект као и љубав. Грчки филозоф Аристотел учио је да је срце седиште чула и царство душе. Међутим, с временом се знање проширило и таква су гледишта била одбачена. На крају, увидело се да је срце оно што јесте: физичка пумпа помоћу које циркулише крв у телу.

3. Које чињенице показују да срце улива страхопоштовање?

3 Да, у првом реду пумпа, али свакако веома запажена, која сваке секунде нашег живота верно тера црвену животну реку кроз цело наше тело. Људско срце — мало веће од песнице и лакше од пола килограма — куца 100.000 пута на дан и пумпа животну крв кроз 96.000 километара дугачак систем крвотока у телу — нешто око 8.000 литара на дан, десетине милиона литара кроз цео живот. Откуцај срца је изазиван групом ћелија које чине синусни чвор срца и шаљу електричне импулсе који управљају срчаним ритмом. Ниједан мишић тела не ради теже, ни дуже, ни истрајније од срца. Под емоционалном оптерећеношћу или код напорног рада оно може пет пута да повећа свој учинак. Када се срце одстрани из грудног коша, још куца неко време. То исто важи, под повољним условима, и за ћелије које се исеку из срца. Само мозгу је потребно више хране и кисеоника него срцу.

4, 5. а) Које се особине приписују срцу у Библији? б) Која осећања и који мотиви станују у срцу према Библији?

4 У Божијој речи се готово хиљаду пута спомиње срце. На неким местима говори се о дословном срцу. На другим местима употребљена је реч „срце“ у значењу средишта или центра неке ствари. На пример: ’У срцу мора’ или ’у срцу земље’ (Језекиљ 27:25—27; Матеј 12:40). На готово хиљаду других места срце се спомиње у преносном значењу. У Кителовом Теолошком речнику Новог завета под одредницом „срце“ наведени су многи библијски ставци под сваким од следећих поднаслова. „У срцу станују осећања и афекти, пожуде и страсти“. „Срце је седиште разума, извориште мисли и рефлексија“. „Срце је седиште воље, извор одлука“. „Отуда је срце, пре свега, централно седиште у човеку, на које се Бог обраћа, ту су корени религиозног живота, оно одређује морално понашање“.

5 У том симболичном срцу станују осећања и мотиви. Према многим библијским ставцима, срце може бити: радосно, жалосно, замрачено, просвећено, очајно, поуздано, бојажљиво или окорело. Оно може да се распали у гневу или истопи од страха, може бити поносно и охоло или благо и понизно, пуно љубави или испуњено мржњом, чисто и честито или криво за браколомство. Оно нагиње ка злу, али може и да нас нагони да чинимо добро.

Не буди половична срца нити имај дволично срце

6, 7. а) Какве је људе мрзео псалмиста и каквим је поступцима, и у Израелу и у Јудеји, илустровано то стање? б) Како је Исус показао да није прихватљива служба Јехови половична срца?

6 Дословно срце мора да буде цело да би функционисало, али симболично срце може бити подељено. Псалмиста, очигледно човек по Божијем срцу, написао је под инспирацијом: „Мрзео сам оне који су половична срца“ (Псалам 119:113, НС). Такви су били, на пример, Израелци којима је Илија изазовно рекао: „Докле ћете храмати између два различита мишљења? Ако је Јехова прави Бог, следите га; ако је Вал, следите њега“ (1. Царевима 18:21, НС). Неодлучна срца ’храмали су између два различита мишљења’.

7 Након што се Јудин народ делимично вратио Јехови, било је забележено: „Ипак је народ још жртвовао на висинама; али само Јехови, свом Богу“ (2. Дневника 33:17, НС). Подељена срца Јудејци су тврдили да обожавају Јехову, али то су чинили на неовлашћени начин и на местима где су претходно обожавали Вала. Исус је рекао: „Нико не може робовати двојици господара“ (Матеј 6:24, НС). У оно доба били су робови власништво господара. Робови су стајали на располагању свом господару 24 сата на дан. Нису могли да поделе своје време између два господара — пола за једнога и пола за другога. Исус је тиме истакао: Јеховине слуге не могу служити Богу половична срца!

8. Како може човек, у преносном смислу, да има два срца и који библијски ставци указују на то?

8 Сваки човек има само једно дословно срце, али у пренесеном смислу може да има два срца. Давид се осврнуо на такве људе када је рекао: „Непрестано говоре глатким уснама, да, срцем дволичним“ („срцем и још једним срцем“, Нови свет превод — са паралелним ставцима, фуснота) (Псалам 12:2, НС). Једно је срце за јавност, а друго у тајности гледа своје себичне интересе. Такво дволично или двоструко становиште срца описано је у Библији на следећи начин: „Он је онакав како у својој души мисли. ’Једи и пиј’, вели ти, али му срце није с тобом.“ „Мада говори љупким гласом, не веруј му, јер му је у срцу седам гадова“ (Приче Соломунове 23:7, НС; 26:25, НС; Псалам 28:3).

9. Шта показује да је, и у данима Јеремије и у време Исуса, постојало обожавање дволична срца?

9 Такво лицемерство у међуљудским односима за жаљење је, али ако продре у обожавање Јехове, постаје кобна несрећа. „Не уздајте се у преварне речи: ’Храм Јеховин! Храм Јеховин! Храм Јеховин они су!’ Гле, ви се уздате у преварне речи — неће вам то бити ни од какве користи. Можете ли красти, убијати, чинити браколомство, криво се заклињати, палити тамјан Валу и ићи за другим боговима којих не знате — па онда хоћете да дођете и станете пред мене у овом дому који носи моје име, и хоћете рећи: ’Сигурно ћемо бити избављени’, упркос томе што се чине све те гадости?“ (Јеремија 7:4, 8—10, НС). Исус је осудио такво лицемерство двострука срца међу књижевницима и фарисејима када је рекао: „Лицемери! Добро је за вас прорекао пророк Исаија када је рекао: ’Овај ми народ одаје част уснама својим, а срце им је далеко од мене’“ (Матеј 15:7, 8, НС).

10, 11. На шта гледају Јехова и Христ Исус када оцењују неког човека, и зашто?

10 Из свега тога се јасно види зашто је Јехова рекао Самуилу: „Бог не гледа као што гледа човек; јер човек гледа што је на очима; а Јехова гледа какво је срце“ (1. Самуилова 16:7, НС). Када Јехова, дакле, оцењује човека, онда то не почива на површном посматрању; он испитује до сржи ствари. Исус Христ приказује срце као погонску снагу иза нашег начина живота — или нас наводи на добро или на зло: „Добар човек из добре ризнице свога срца износи добро, а зао човек из своје зле ризнице износи зло; јер му уста говоре од сувишка срца.“ Осим тога, „из срца излазе зле помисли, убиства, браколомства, блуд, крађе, лажна сведочанства, хуле“ (Лука 6:45, НС; Матеј 15:19, НС).

11 Исус Христ, на кога је пренет задатак да суди, гледа на шта Јехова гледа. Он је рекао за себе да је „тај који испитује бубреге („најдубље емоције“, Нови свет превод — са паралелним ставцима, фуснота) и срца, и даћу вам, понаособ, по делима вашим“ (Откривење 2:23, НС). Зато пише: „Више од свега што треба чувати, чувај срце своје, јер је оно извор живота“ (Приче Соломунове 4:23, НС).

12. Зашто служба Јехови читавим срцем захтева од нас извесне напоре?

12 Ми не смемо да служимо Јехови ни половична, ни дволична срца, него читавим срцем. То захтева од нас марљиве напоре. Зашто? Зато што је срце преварно и много варљиво. Застрашујуће је када помислимо како вешто може да оправда неправедне поступке које привлаче наше пало тело. Оно нас може, додуше, преварити и сакрити од нас наше праве мотиве, али Јехова види у чему је ствар. Он нам на то скреће пажњу речима: „Срце је преварније од свега и безнадно је. Ко га може знати. Ја, Јехова, истражујем срце, испитујем бубреге, да бих дао свакоме по његовим путевима, према плоду његових поступака“ (Јеремија 17:9, 10, НС).

Стећи читаво срце

13. Шта је рекао Исус о религионистима својих дана и до којих последица их је довело њихово понашање?

13 Исус је рекао за религионисте свог времена: „Срце овог народа постало је неприхватљиво, и ушима су чули, али нису реаговали, и очи су затворили — да како очима не би видели и ушима не би чули, и срцем не би схватили смисао тога, па да се не обрате, и не излечим их“ (Матеј 13:15, НС). Због својих верских предрасуда затворили су очи и уши према Исусовим наукама. Будући да су одбацили укоре, нису могли да стекну правилно мотивисано срце: „Ко послуша укор, стиче срце“ („стиче добар мотив“, Нови свет превод — са паралелним ставцима, фуснота) (Приче Соломунове 15:32, НС). Тврдили су да обожавају Бога, а вршили су своју „правду“ да би их људи видели (Матеј 6:1, 2, 5, 16).

14. Који примери показују шта омогућава истини да уђе у нас и настани се у нама?

14 Колико је боље бити као краљ Јосафат који је ’приправио срце своје да тражи правог Бога’ (2. Дневника 19:3, НС). Најбоља припрема за тражење Бога јесте молитва од срца. Када се ожалошћена Ана усрдно молила Јехови, ’говорила је у срцу’ и молитва јој је била услишена. Такође је нужно бити спреман слушати. Исусова мајка је очигледно слушала, јер је ’брижљиво чувала све те речи у свом срцу’. ’Извлачила је закључке у свом срцу’ и постала верна Исусова ученица. Јехова помаже искреним тражиоцима. Богобојазна Лидија слушала је Павла, и „Јехова јој отвори широко срце да пази на оно што је Павле говорио“. Затим се крстила (1. Самуилова 1:12, 13; Лука 2:19, 51; Дела апостолска 16:14, 15). Увек је симболично срце — осећаји, емоције, добри мотиви — оно што омогућава да истина уђе у човека и настани се у њему.

15. На шта морамо бити спремни не би ли стекли читаво срце?

15 Да бисмо стекли читаво срце, морамо бити емоционално спремни да одстранимо предубеђења и дозволимо да је Бог у праву, чак и када се тиме руше неке од наших најомиљенијих идеја или повлаћених гледишта о науци (Римљанима 3:4). Себични мотиви морају бити прочишћени да би нам срце било прихватљиво за Јеховину вољу и путеве. Јехова је једном написао своје законе на камену, а касније је писао законе на људским срцима. Апостол Павле је такође писао на срцима. И ти исто можеш ’да напишеш љубазну доброту и истинитост на плочи свога срца’ (Приче Соломунове 3:3; Јеврејима 10:16; 2. Коринћанима 3:3, НС).

16. Која питања разјашњавају кораке које морамо предузети да бисмо имали читаво срце за Јехову?

16 Да ли је твоје срце подобно као површина за писање Јеховиних начела и заповести? Хоћеш ли га очистити од предрасуда да би га ослободио за божанску истину? Хоћеш ли наставити да студираш, да обнављаш свој ум, да скидаш стару личност и облачиш нову, која је створена по слици Божјој? Хоћеш ли дати све од себе да будеш радник који нема чега да се стиди и који исправно рукује речју истине? (Римљанима 12:2; Колошанима 3:9, 10; 2. Тимотију 2:15).

Очувати читаво срце

17. Како је Давид опоменуо свог сина Соломуна и зашто је Соломун пропустио да следи ту опомену?

17 Давид је рекао Соломуну: „Служи му читавим срцем и веселом душом, јер Јехова истражује сва срца и запажа свако нагињање мисли.“ Соломун је отпочео своју службу читавим срцем, али како су године пролазиле, није очувао читаво срце: „Када је Соломун остарио, приклониле су му жене срце за друге богове, те се показало да његово срце није читаво било уз Јехову, Бога његова, као што је било срце његовог оца Давида“ (1. Дневника 28:9, НС; 1. Царевима 11:4, НС).

18, 19. а) Којим ће се различитим средствима послужити сотона да би те спречио да сачуваш читаво срце? б) Којој ће тактици прибећи сотона када промаше његове подмукле методе?

18 Хоћеш ли успети у томе у чему је Соломун затајио? Хоћеш ли — када се предаш Јехови као његов сведок и одбациш сву половичност и дволичност срца у твом обожавању, те се потпуно сложиш са Исусовим речима ’да љубиш Јехову, Бога свога, свим својим срцем’ — бити сада одлучан да очуваш своје срце у потпуној оданости служби за Јехову? (Матеј 22:37). То се сотони неће допасти, а он је препредени непријатељ. Твоје срце ће постати мета његових напада. Он зна да срце нагиње ка греху и он може да се пробије до њега када ти по пусти будност. Зар није он ’метнуо у срце Јуди Искариотскоме да изда Исуса’? (Јован 13 : 2). Новац, материјализам, забава, понос, светска каријера, хвалисање и телесне пожуде — он зна где смо рањиви и управо на то место циља својим ватреним стрелама. Да ли их све одбијаш штитом вере? (Ефесцима 6:16; 1. Јованова 2:15—17).

19 И када сви ти сотонски планови промаше, сотона још увек није готов. Претвара се у ричућег лава и покушава да прогута Јеховине верне сведоке помоћу насилничке руље, батина, затвора, па чак и смрти. Али у свим тим опасностима Јехова јача оне чија су срца потпуно управљена ка њему (Јаков 4:7; 1. Петрова 5:8—10; Откривење 2:10).

20, 21. а) Која се питања могу поставити с обзиром на испитивање дословног срца? б) Која се слична питања могу употребити за испитивање симболичног срца?

20 Дословно срце мора да се прегледа с времена на време. Добија ли у редовним интервалима добру храну у довољној количини? Куца ли стално и снажно или тромо и слабо? Подржава ли правилан крвни притисак? Креће ли се тело онолико колико је то срцу потребно? (Да би срце било здраво, дуго мора да пумпа снажно). Прилагођава ли се синусни чвор срца променљивим условима? Да ли је, у емоционалном погледу, изложено околини која доноси са собом огроман стрес?

21 Ако је нужно испитивање физичког срца, колико је тек нужно испитивање симболичног срца! Јехова га испитује; а и ми треба то да радимо. Добија ли духовну храну у довољној количини посредством редовног личног студија и редовног посећивања састанака? (Псалам 1:1, 2; Приче Соломунове 15 :28; Јеврејима 10:24, 25). Да ли нас осећаји и дубоке емоције срца нагоне на ревносно учешће у служби проповедања — тако да се понекад снажно напрежемо, учествујући у помоћној пионирској служби? (Јеремија 20:9; Лука 13:24; 1. Коринћанима 9:16). Како је са околином која окружује срце? Да ли је оно окружено срцима која су уједињена и читава и у којима су настањена слична осећања и мотиви? (2. Царевима 10:15, 16; Псалам 86:11; Приче Соломунове 13:20; 1. Коринћанима 15:33)

22. Када можемо имати успеха у својој одлуци да служимо Јехови читавим срцем?

22 Ако можеш, након таквог испитивања, потврдно да одговориш на горња питања, тада заиста чуваш своје симболично срце. И ти ћеш, заједно са милионима других верних сведока, имати успеха у својој одлуци да служиш Јехови читавим срцем. Свим таквим особама је загарантовано: „И мир Божји, који превазилази сваку мисао, чуваће преко Исуса Христа ваша срца и мисаону снагу“ (Филипљанима 4:7, НС).

Сећаш ли се?

◻ Које се многобројне особине приписују симболичном срцу?

◻ Како можемо избећи да будемо половична или дволична срца?

◻ Зашто гледају Јехова и Христ Исус на срце када нас оцењују?

◻ Како можемо стећи и очувати читаво срце?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Имаш ли два лица?