Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питање о посту

Питање о посту

Живот и рад Исуса

Питање о посту

ПРОШЛО је скоро годину дана од како је Исус био на Пасхи 30. г. н.е. Сада је Јован Крститељ већ неколико месеци у затвору. Мада је он желео да његови ученици постану Христови следбеници, то сви нису били.

Сада неки од тих Јованових ученика долазе к Исусу и питају: „Зашто ми и фарисеји постимо, а твоји ученици не посте?“ Фарисеји посте двапут недељно, што је њихов верски обред. А Јованови ученици вероватно имају сличан обичај. Можда посте и зато што жале за Јованом који је у затвору и питају се зашто им се Исусови ученици не придружују у том изразу дубоке жалости.

Одговарајући им, Исус објашњава: „Пријатељи младожење немају разлога да жале све док је младожења с њима, зар не? Али, доћи ће дани кад ће младожења бити одведен од њих, и тада ће постити“ (НС).

Требало је да се Јованови ученици присете да је Јован говорио о Исусу као о младожењи. Зато Јован није сматрао прикладним постити док је Исус присутан, а исто тако нису ни Исусови ученици. Касније, када је Исус умро, његови ученици жале и посте. Али, кад је васкрснут и уздигнут на небо, они више немају разлога за жалост и пост.

Надаље, Исус даје следеће примере: „Нико не ставља закрпе од новог сукна на стару хаљину, јер закрпа развуче хаљину, те рупа бива још већа. Нити се улијева ново вино у старе мјехове; иначе се мјехови провале, вино се пролије, те мјехови пропадну. Ново се вино улијева у нове мјехове (СТ)“. У каквој су повезаности ови примери с постом?

Исус је хтео да помогне Јовановим ученицима да увиде како нико не треба да очекује од његових ученика да се држе старих обичаја јудаизма, као што је обредни пост. Он није дошао да крпи и продужује старе изношене системе обожавања који су били спремни за одбацивање. Није било потребно да се хришћанство усклађује са јеврејским веровањем тог времена којим су преовладавале људске традиције. Не, то би било као да се нове закрпе стављају на стару хаљину или као да се ново вино улива у старе мехове. — Матеј 9:1417; Марко 2:18—22; Лука 5:33—39; Јован 3:27—29.

◆ Ко је практиковао пост и из којих разлога?

◆ Зашто Исусови ученици нису постили док је он био с њима, и како је након тога ускоро нестало разлога за пост?

◆ Какве је примере Исус дао и шта они значе?