Пређи на садржај

Пређи на садржај

‘Сеј богато, жањи богато’

‘Сеј богато, жањи богато’

‘Сеј богато, жањи богато’

„Ко шкрто сеје, шкрто ће и жети; ко богато сеје, богато ће и жети“ (2. КОРИНЋАНИМА 9:6, НС).

1. Зашто је Јехова Бог најсрећнија особа у читавом свемиру?

 НАШ Бог Јехова је „срећан Бог“. Разлог томе је између осталог без сумње и тај што он богато даје. Његов је син, Исус Христ објаснио: „Више усрећује давање, него примање“ (1. Тимотију 1:11; Дела апостолска 20:35, НС). Нико није дао више од Јехове — почевши од стварања његовог јединорођеног сина, Логоса, па све до данашњег времена. Зато нема сумње да је он најсрећнија особа у читавом свемиру.

2, 3. а) У ком погледу је Бог богато сејао? б) Зашто се може рећи да је Јехова богато жео, те да ће и надаље богато жети?

2 Слично темељно начело налазимо у 2. Коринћанима 9:6: „Ко шкрто сеје, шкрто ће и жети; ко богато сеје, богато ће и жети“. Колико ли је богато Јехова Бог сејао обзиром на своја дела стварања! Његова реч говори о стотинама милиона духовних створења (Откривење 5:11). Запази такође безбројне галаксије на звезданом небу, од којих се свака састоји од милијарди звезда. Већ само посматрањем Земље утврђујемо да Јеховино стварство, како живо, тако и неживо, сведочи о безграничној разноликости. Тачно, ’земља је пуна његових производа’ (Псалам 104:24, НС). Како ли је он богато опремио нас људе, што се тиче нашег разума, осећаја, да, читавог нашег тела! Ми смо заиста „задивљујуће створени“ (Псалам 139:14, НС).

3 Нема сумње да је Јехова богато сејао. То је видљиво не само из његових дела стварања, него и из његовог начина опхођења са земаљским створењима. Али, да ли је он и богато жео? У сваком случају! У ком погледу? Без обзира да ли се радило о прошлости, садашњости или будућности — никада му нису недостајала разумом обдарена створења, која су му служила из љубави. То радује Јеховино срце, пре свега зато јер на тај начин бива ђаво, који се руга, ожигосан као лажов (Приче Соломунове 27:11).

4. У ком погледу се у свако време, па тако и данас, обистињује темељно начело из 2. Коринћанима 9:6?

4 Библија садржи опширно сведочанство да су почевши од Логоса, многе верне Јеховине слуге такође богато сејали и богато жели. Тако и треба да буде, јер Јеховина темељна начела важе за сва времена и за све особе. Зато се темељно начело у вези сејања може обистинити и у твом животу.

5, 6. а) Који нам непријатељи отежавају богато сејање? б) На шта морамо да будемо спремни и на које се то видове наше свете службе односи?

5 Библија наводи, додуше, мноштво темељних начела и примера који нам могу помоћи да богато сејемо, али провести то у дело није баш тако лако. Зашто није? Зато јер ми имамо три непријатеља који нам се снажно супротстављају у томе. Да споменемо као прво наше наслеђено нагињање ка себичности. У 1. Мојсијевој 8:21, НС, читамо да „је нагињање срца човечјега зло од младости његове“. Божја Реч нам такође даје до знања да је човечје срце подмукло и безнадно (Јеремија 17:9, НС). Као друго, ми се морамо борити против притиска од стране злог света, који лежи у власти онога који је зао (1. Јованова 5:19, НС). И као треће, треба споменути и самог ђавола, који је спреман прогутати нас, ако нисмо опрезни (1. Петрова 5:8).

6 Да ли си стално будан с обзиром на ту тројицу непријатеља? Због тих противника морамо ревно ’слушати савет и примати поуку, како би напослетку постали мудри’ (Приче Соломунове 19:20, СТ). Да, ми морамо попут апостола Павла ’непрестано бити своје тело и правити га робом’, јер бисмо иначе једног дана изгубили (1. Коринћанима 9:27, НС). Темељно начело да богато жањемо ако смо богато сејали, односи се на све видове свете службе у којима суделују сви хришћански Јеховини сведоци. Да, куда год се окренули, ми спознајемо вредност овог темељног начела: у нашем личном студију, у посећивању састанака, у нашим молитвама, у формалном и неформалном давању сведочанства, као и у односима у породици.

Богато сејање обзиром на проучавање Библије

7, 8. а) Шта морамо имати да бисмо могли богато сејати у погледу личног проучавања Библије? б) Које циљеве треба да себи поставимо и како их можемо постићи?

7 Да бисмо могли бити плодне слуге Божје, морамо најпре богато сејати обзиром на наше лично проучавање Библије. Морамо имати велики духовни апетит, морамо схватити да не можемо живети само од материјалних ствари. Обзиром на бриге и бављење свакодневним пословима који нас оптерећују, ми морамо савесно настојати да пазимо на наше духовне потребе (Матеј 13:19). Заиста је лепо ако ми лично имамо исто цењење за Реч Божју какво је имао псалмиста, који је написао: „Радујем се бесједама твојим као онај који се домогао велика плијена“ (Псалам 119:162, СТ).

8 Један вид помоћи у томе је уважавање савета: „Зато добро пазите како поступате, не као луди, него као мудри, користећи своје повољно време“ (Ефесцима 5: 15, 16, НС). Можда би у том погледу могао извршити једно самоиспитивање. Упитај се: Да ли планирам тако да имам времена да прочитам сваку Кулу стражару и Пробуди се! чим их добијем? А како је с Годишњаком и осталим књигама, те с литературом коју добијемо на конгресима? Можда не можемо увек да нађемо сат или два времена за читање, али ако смо пажљиви можемо понекад да искористимо неколико минута, да бисмо прочитали једно поглавље Библије или неки чланак у часопису. Није мали број хришћана који тако планирају своје време, да сваки дан устану 10 до 15 минута раније, како би могли да читају кад су најспособнији за то. Други су утврдили да могу пуно да прочитају путујући средствима јавног превоза. А како је с тобом?

9. Како можемо богато жети обзиром на лично проучавање Библије?

9 Ако у том погледу богато сејемо, можемо се надати да ћемо такође и богато жети. На који начин? Тако што ћемо постати јачи у вери и утврђенији у нади, радујући се срећнијем и позитивнијем духовном схватању. И више од тога — тада смо боље опремљени за сведочење другима. Бићемо у стању да допринесемо изграђујућим разговорима, а по потреби да помогнемо у томе и својој браћи. А са каквим резултатом, можеш сазнати из 1. Тимотију 4:15, 16.

Богато сејање обзиром на посећивање састанака

10. Које становиште треба да имамо према нашим састанцима?

10 Могао би да питаш: Да ли се темељно начело да богато жањемо ако смо богато сејали, односи и на посећивање наших састанака. Да, сигурно! Требало би да осећамо као псалмиста Давид који је рекао: „Обрадовах се кад ми рекоше: ’Хајдемо у дом Јеховин!’“ Да, требало би да осећамо потребу за састајањем с нашом браћом! (Псалам 122:1, НС).

11, 12. Како можемо богато сејати и жети обзиром на посећивање наших састанака?

11 Шта се у том погледу тражи од нас? Тражи се редовно суделовање на свих пет седмичних састанака, не користећи неповољно време или слабо здравље као изговор за изостајање. Да ли нас време — вруће или хладно, са падавинама или суво — често спречава у посећивању састанака? Међутим, колико више препрека треба да савладамо да бисмо могли да будемо присутни, толико ће више благослова Јехова излити на нас. Ми можемо такође богато да жањемо и тиме ако дођемо довољно рано да би водили охрабрујуће разговоре пре састанка, а из истог ћемо разлога остати нешто дуже и после састанка. Како се ти лично понашаш у том погледу? Да ли је потребно да покушаш још богатије да сејеш? Даљња ствар је добра припрема за студиј Куле стражаре и за остале састанке. Затим можемо богатије да сејемо тиме да дајемо коментаре кад год нам се укаже прилика за то.

12 У ком погледу ћемо потом богато жети? Ми не можемо дати охрабрујућу примедбу, ако сами нисмо охрабрени; не можемо бодрити клонулу душу, ако наше властито срце није изграђено. Да, ми не можемо давати коментаре на састанцима, ако нисмо ојачали своју веру у истине о којима говоримо. То је тако једноставно: „Подашна душа налази окрепу, а тко напаја друге, сам ће се напојити“ (Приче Соломунове 11:25, СТ).

Богато сејање обзиром на наше молитве

13, 14. Како можемо обзиром на наше молитве: а) богато сејати? б) богато жети?

13 Библијско темељно начело да треба богато сејати односи се и на наше личне молитве. Да ли су наше молитве механичке, пуне понављања, или долазе заиста из срца? Укључују ли оне не само молбе, него и захвалу, а понекад и преклињање? Прихватамо ли озбиљно драгоцену предност молитве? Да ли изливамо срце пред нашим небеским Оцем? Или се молимо ужурбаним темпом, а понекад смо чак превише запослени да бисмо се помолили? Из Хришћанских Грчких списа је видљиво да је молитва играла значајну улогу у животу Исуса Христа и апостола Павла (Лука 6:12, 13; Јован 17:1—26; Матеј 26:36—44; Филипљанима 1:9—11; Колошанима 1: 9—12).

14 У којој мери богато сејемо обзиром на наше молитве у толикој мери можемо да се надамо богатој жетви, тиме што ће их Јехова саслушати, а ми ћемо успоставити добар однос с њим. Молитве у породичном кругу проузрокују да се чланови породице зближавају с оним ко изговара молитву. Сетимо се такође Исусових речи из Матеја 7:7: „Молите и даће вам се! Тражите и наћи ћете! Куцајте, и отвориће вам се.“

Богато сејање обзиром на нашу службу

15. Где је могуће посебно богато сејати и жети?

15 Ова тема не долази можда нигде тако до изражаја као што је то случај с нашим делом сведочења. Колико више времена посвећујемо том делу, толико је вероватније да ћемо више жети, и то у облику занимљивих искустава, плодоносних поновних посета и продуктивних библијских студија из којих ће произаћи жива писма препоруке (2. Коринћанима 3:2).

16, 17. а) Шта се тражи од нас да бисмо могли богато сејати обзиром на службу проповедања? б) Које резултате можемо тада очекивати?

16 Ипак, богато сејање обзиром на службу проповедања није само ствар количине, него и квалитета. Ми желимо у служби бити „ватрени духом“ (Римљанима 12:11, НС). Потребно је да приступамо људима са слободом говора и срдачним пријазним осмехом. То се односи како на службу од куће до куће, тако и на рад по улицама. Наше ново помоћно средство Разговори на темељу Писма треба свима да помогне да делотворније поступамо, а тиме да смо плодоноснији, како бисмо више пожњели од времена и енергије коју улажемо у службу.

17 Зар богатије сејање обзиром на службу проповедања не укључује такође савесно вођење белешки о томе где смо пронашли интерес? С тим је повезана наша обавеза да извршимо поновни посет, промичући даљи интерес, да бисмо, ако је могуће, започели библијски студиј. И више од тога, ми морамо брижљиво пазити на то да градимо са ватросталним материјалом. То значи поучавати с уверењем, али и са способношћу разумевања и разлучивања, тиме да на спретан начин покушамо сазнати од особе с којом проучавамо што она мисли о библијским темељним начелима. Само ако у тим тачкама богато сејемо, можемо се надати да ћемо произвести хришћанске особе, које ће бити у стању одупрети се нападима сотоне и његовог састава ствари (1. Коринћанима 3:12—15).

Богато сејање обзиром на односе у породици

18. Који савет у вези односа у нашој породици треба да задржимо у мислима?

18 Теократско темељно начело да ћемо жети у мери у којој смо сејали, односи се такође на породични круг. Овде треба задржати у мислима Исусове речи из Луке 6:38, НС: „Дајите и људи ће вам дати. Они ће вам излити у крило меру добру, набијену, стресену и пренапуњену. Јер каквом мером ви мерите, таквом ће мерити и они вама.“

19. Како могу супрузи и супруге богато да сеју што ће им касније користити?

19 Постоје толике могућности у којима могу супрузи и супруге богато да сеју кроз нежна дела пажње и несебичности. Апостол Павле је дао одличан савет према Ефесцима 5:22—33. Изволи прочитати те ставке и размисли како би ти могао богатије да сејеш. У мери у којој је нека хришћанска супруга заиста подложна и спремна на сарадњу и подупирање, у тој ће мери вероватно и богато жети. У ком погледу? Њен муж ће гајити жарку љубав цењење и наклоност према њој и он ће се осетити наведеним да је љуби као своје властито тело. А у мери у којој ће се хришћански супруг напрезати да показује обазривост наглашену у 1. Петровој 3:7 и несебичну љубав истакнуту у Ефесцима 5:28, 29, може се надати да ће од стране своје жене пожњети подложност и лојално подупирање.

20. Како можемо богато сејати при васпитавању деце и с којим резултатом?

20 Такође не смемо превидети своју одговорност одгајања деце у стези и опомени Јеховиној (Ефесцима 6:4). То у ствари има предност пред осталим теократским обавезама и предностима. Жалосно је да су неки хришћански родитељи превидели то темељно начело. Родитељи морају с једне стране, бити спремни жртвовати задовољства и угодности за вољу осећајне и духовне добробити своје деце, тиме да у разумној мери проводе време с њима, поклањајући им своју љубав. С друге стране, родитељи морају показивати одлучност. За њих важи савет: „Укори свога сина и задовољит ће те и дати радост души твојој.“ Сеј на тај начин, па ћеш вероватно богато жети, јер имаш децу која чувају беспрекорност; која те поштују и осећају да си им близак (Приче Соломунове 29:17, СТ).

Жањи благослове

21, 22. У ком све смислу можемо богато сејати и жети обзиром на нашу свету службу и наше односе у породици?

21 Разумели смо, дакле, да се темељно начело да жањемо у мери у којој смо сејали, односи на сва подручја хришћанства. Ако богато сејемо обзиром на лично проучавање Библије, тада жањемо јаку веру и величанствену наду, те смо припремљени за службу. Сејемо ли богато обзиром на наше састанке, то ће ојачати нашу веру, па ћемо тада јачати веру других. Ако сејемо богато обзиром на наше молитве, пожњећемо добар однос с нашим небеским оцем, који ће саслушати наше молитве. На крају, ако сејемо богато обзиром на дело сведочења, лично ћемо имати користи из тога, а можемо се надати да ћемо једном имати и писма препоруке, као доказ нашег напрезања.

22 Осим тога, никада не желимо заборавити да се ово темељно начело односи на наше односе у породици. Ако богато сејемо обзиром на обазривост и несебична дела, можемо се као супрузи, супруге, родитељи или деца надати да ћемо пожњети породични живот богат награђујућим заједништвом и изграђујућим искуствима. То је такође добро сведочанство за људе извана, препорука за наш начин живота.

23. Ког савета је добро да се држимо?

23 Нека се зато сваки хришћански Јеховин сведок упита: Да ли бих могао богатије да сејем? Како су одговарајуће Павлове речи из 1. Солуњанима 4:1, СТ: „Надаље, браћо, молимо вас и заклињемо у Господину Исусу да, према поуци коју сте од нас примили — према којој већ и живите — како вам треба живети и угађати Богу, све више напредујте.“ Да, потрудимо се сви да богатије сејемо, како бисмо богатије жели на славу Јехови, а на благослов нама и нашој браћи.

Тачке за понављање

◻ На који је начин Јехова Бог објаснио истину, која долази до изражаја у 2. Коринћанима 9:6?

◻ Шта можеш учинити како би богатије жео с обзиром на проучавање Библије и на хришћанске састанке?

◻ Како можеш богатије сејати и жети обзиром на службу проповедања?

◻ Које практичне мере могу помоћи твојој породици да богатије сеје и жање?

[Питања за разматрање]