Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чинити добра дела у суботу

Чинити добра дела у суботу

Живот и рад Исуса

Чинити добра дела у суботу

ПРОЛЕЋЕ је 31. године н.е. Прошло је неколико месеци од како је Исус говорио жени на бунару у Самарији приликом свог проласка из Јудеје у Галилеју.

Након што је обилно поучавао у Галилеји, Исус сада поново долази у Јудеју, где проповеда у синагогама. За разлику од пажње коју придаје његовој служби у Галилеји, Библија мало говори о Исусовој делатности у Јудеји у време ове посете и током месеци које је провео овде након претходне Пасхе. Очигледно његова служба није наишла на повољну реакцију у Јудеји, као што је то био случај у Галилеји.

Убрзо Исус полази на пут у главни град Јудеје, Јерусалим, на Пасху 31. године н.е. Овде се, поред градских ’Овчијих врата’, налази језерце звано Витсаида, где долазе многи болесни, слепи и хроми. Они верују да људи могу бити излечени ако уђу у воду онда кад се она узбурка.

Субота је, и Исус поред језера запажа једног човека који болује већ 38 година. Свестан дужине трајања болести тог човека, Исус га пита: „Да ли желиш да оздравиш?“

„Господе, немам човека да ме спусти у језерце кад се вода узбурка“, одговара он, „него кад ја дођем, други већ уђе пре мене“.

„Исус му каже: ’Устани, узми свој лежај и ходај’“. Човек одмах поста телесно здрав, узима свој лежај и почиње да хода!

Али, видевши га, Јевреји кажу: „Субота је и није законито да носиш свој лежај“.

Човек им одговара: „Онај који ме излечи рекао ми је: ’Узми свој лежај и ходај’“.

„Ко је тај који ти је рекао: ’Узми то и ходај?’“ питају они. Исус се уклонио због мноштва, а излечени човек није знао Исусово име. Касније су се, међутим, Исус и тај човек сусрели у храму, па је човек сазнао ко је тај који га је излечио.

Тако тај излечени човек проналази Јевреје да им каже да је Исус тај који га је излечио. Сазнавши то, Јевреји одлазе к Исусу. Из ког разлога? Да сазнају на који начин он чини таква дивна дела? Не, него да га окриве зато што ради такве добре ствари у суботу. И чак га почињу прогањати! Лука 4:44; Јован 5:1—16, НС.

◆ Колико је отприлике времена прошло од како је Исус последњи пут посетио Јудеју?

◆ Зашто је језерце Витсаида толико популарно?

◆ Какво је чудо Исус учинио на језерцету и каква је била реакција Јевреја?