Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кидање класја жита у суботу

Кидање класја жита у суботу

Живот и рад Исуса

Кидање класја жита у суботу

ИСУС и његови ученици ускоро напуштају Јерусалим и враћају се у Галилеју. Пролеће је и на пољима има жита.Ученици су гладни, па кидају класје и једу. Али, будући да је субота, то није прошло незапажено.

Религиозни воће у Јерусалиму су управо тражили да убију Исуса због наводне повреде суботе. Сада фарисеји износе оптужбу: „Гле! Твоји ученици чине оно што је незаконито чинити у суботу“.

Фарисеји тврде да је брање жита и његово трљање у рукама и једење заправо жетва и вејање. Али, њихово строго тумачење онога што сачињава посао учинило је суботу теретом, а не оним што је она требала да буде — радосно и духовно изграђујуће време. Исус, дакле, узвраћа примерима из Писма да би показао да Јехова Бог никад није имао намеру захтевати тако прекомерно строгу примену његовог закона о суботи.

Кад је био гладан, каже Исус, Давид се са својим људима зауставио у заветном шатору и јео принешене хлебове. Мада су хлебови већ уклоњени испред Јехове и замењени свежима, они су били као и обично сачувани за јело свештеницима. Међутим, под оваквим околностима, Давид и његови људи нису били оптужени што су их јели.

Дајући један други пример, Исус каже: „Нисте ли читали у Закону да суботом свештеници у храму нису суботу држали светом, и нису били криви?“ Да, чак и суботом су свештеници клали и чинили друге послове у храму припремајући животињске жртве! „Али вам кажем“, говори Исус, „да је овде нешто веће од храма“.

Исус наставља прекоравати фарисеје: „Да сте разумели шта ово значи, ’Милост желим, а не жртву’, не бисте осуђивали оне који су без кривице“. Затим закључује: „Јер је господар суботе Син човечји“. Шта је Исус тиме мислио?

Исус је мислио на своју мирољубиву краљевску владавину током хиљадугодишњег Краљевства. 6000 година је човечанство трпело у мучном ропству под владавином сотоне, ђавола, свакодневно подносећи насиље и ратове. С друге стране, велика суботња владавина Исуса Христа биће време одмарања од тих патњи и тлачења. Матеј 12:1 —8, НС; 3. Мојсијева 24:5—9; 1. Самуилова 21:1—6; 4. Мојсијева 28:9; Осија 6:6.

◆ Због чега су оптужени Исусови ученици и како је Исус на ту оптужбу одговорио?

◆ На какав пропуст фарисеја је Исус указао?

◆ На који начин је Исус „господар суботе“?