Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одговор на оптужбе

Одговор на оптужбе

Живот и рад Исуса

Одговор на оптужбе

СУБОТА је. Исус лечи човека који је болестан већ 38 година. Али, јеврејске религиозне вође га оптужују да крши сабат. Исус одговара: „Мој отац све до сад ради, па и ја радим“.

Упркос тврдњи фарисеја, Исусов посао није био оне врсте коју је забрањивао закон о суботи. Посао проповедања и лечења доделио му је Бог и, опонашајући Божји пример, он је то свакодневно радио. Међутим, његов је одговор још више разљутио Јевреје, па су тражили да га убију. Зашто?

То није било само због тога што су сматрали да Исус крши сабат, него су и његову тврдњу да је Божји Син сматрали хулом. Међутим, Исус се није уплашио и дао им је даљњи одговор у вези свог повлашћеног односа с Богом. „Отац љуби сина“, каже он, „и показује му све што сам чини“.

„Јер баш као што Отац подиже мртве и оживљује их“, наставља Исус, „тако и Син оживљује оне које жели“. Заиста, Син већ подиже мртве у духовном смислу! „Ко слуша моју реч и верује ономе који ме посла“, каже Исус, „прешао је из смрти у живот“. И наставља: „Долази час, и већ је ту, кад ће мртви чути глас Божјег Сина и који послушају живеће“.

Мада до тог времена Исус није дословно подигао никог из мртвих, он говори својим тужиоцима да ће се такво дословно васкрсење мртвих заиста збити. „Не чудите се овоме“, каже он, „јер долази час кад ће сви у спомен—гробовима чути његов глас и изаћи“.

До тада Исус још очигледно није јавно описао своју важну улогу у Божјој намери на тако одређен и јасан начин. Али, Исусови тужиоци нису само од њега добили сведочанство о тим стварима. „Послали сте људе к Јовану“, подсећа их Исус, „и он је посведочио за истину“.

Пре само две године је Јован Крститељ говорио тим јеврејским религиозним вођама о Ономе који долази након њега. Подсећајући их на њихово некад високо мишљење о сада затвореном Јовану, Исус каже: „Ви сте само накратко били вољни у великој мери се радовати његовом светлу“. Исус их на то подсећа у нади да ће им помоћи, да, спасити их. Међутим, он не зависи од Јовановог сведочанства.

„Дела која чиним (укључујући и чудо које је управо извео) сведоче о мени да ме Отац послао“. Али, поред тога, Исус наставља: „Отац који ме је послао посведочио је за мене“. Бог је посведочио за Исуса, на пример, приликом његовог крштења, рекавши: „То је мој син, љубљени“.

Исусови тужиоци заиста немају изговора што га одбацују. Само Писмо за које тврде да га истражују сведочи за њега! „Да сте веровали Мојсију, веровали бисте и мени“, закључује Исус, „јер он је писао о мени. Али, ако не верујете његовим записима, како ћете веровати мојим речима?“ Јован 5:17—47; 1:19—27; Матеј 3:17 (НС).

◆ Зашто Исусов посао не повређује сабат?

◆ Како Исус описује своју виталну улогу у Божјој намери?

◆ На чије сведочанство Исус указује да би доказао да је Божји Син?