Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади који радују Јеховино срце

Млади који радују Јеховино срце

Млади који радују Јеховино срце

„Обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе који ми се руга“ (ПРИЧЕ СОЛОМУНОВЕ 27:11, НС).

1. Зашто је за наше родитеље и за нашег Створитеља значајно како ми живимо?

 БЕЗ ОБЗИРА да ли си свестан тога или не, важно је како живиш. За твоје родитеље је то, на пример, јако важно. „Мудар син радује оца“, читамо у Библији, „а неразуман је син жалост мајци својој“ (Приче Соломунове 10:1; 23:24, 25, НС). Али, има нешто још важније; зависно од тога како живиш, ти можеш да радујеш или жалостиш нашег Створитеља, Јехову Бога. „Буди мудар сине мој“, позива Јехова, „и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе који ми се руга“ (Приче Соломунове 27:11, НС).

2. Које важно спорно питање је поставио сотона и како се оно односи и на нас?

2 Онај ко се руга Јехови је наравно сотона, ђаво. Он је у Еденском врту поставио једно важно спорно питање, које је тражило одговор од Јехове. Када је ђаволу, наизглед без тешкоћа, успело да наведе Еву а затим и Адама на преступање Божјег закона, он је, што се може доказати, изазвао Јехову. Тврдио је у смислу: „Дај ми само прилику и ја ћу свакога одвратити од служења теби“ (Јов 1:6—12). Зато је Јехова упутио горе споменути позив који допире до срца, тражећи да му његов син обезбеди „одговор“ на сотонин изазов.

3. Зашто се Јеховин позив односи посебно на Исуса и ко ће још обрадовати Божје срце?

3 Коме је Јехова посебно упутио позив рекавши „Сине мој“? Исус Христ је Божји неупоредиви син, његов јединорођени син (Јован 1:14). Осим тога, Исус је, изузев Адама који је разочарао свог Створитеља, једини савршени човек који је икада живео на Земљи, а тиме и једини човек који је био у стању у потпуности доказати да је могуће сачувати верност према Богу (1. Коринћанима 15:45). Зато су Јеховин позив односи посебно на Исуса, а Исус није разочарао свог Оца. Својим верним поступањем дао је Богу одговор на сотонину хвалисаву тврдњу да људи у искушењима неће верно служити Богу (Јеврејима 2:14; 12:2). Осим тога, сви који буду владали с Христом на небу, такође ће својом верношћу до смрти, обрадовати Јеховино срце (Откривење 2:10).

4. Коју важну ствар треба да узмеш у обзир кад одлучујеш шта ћеш учинити са својим животом?

4 А како је с нама данас, с вама младима такође? Јесте ли и ви укључени у ово спорно питање верности човека према Богу? Несумњиво! (Псалам 147:11; 148:12, 13). Без обзира да ли си тога свестан или не, оним што радиш у животу, ти подупиреш у спорном питању или Божју или сотонину страну, радујући тиме или Јехову или сотону. Зато можеш заиста лично да прихватиш Јеховин позив: „Буди мудар сине мој (или кћери моја) и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе који ми се руга“ (Приче Соломунове 27:11, НС). Обрадовати срце свог Створитеља — зар то није за тебе циљ који доноси задовољство?

Зашто је мудро?

5. Зашто је мудро обрадовати Јеховино срце?

5 Запази Јеховино охрабрење: „Буди мудар“. Зашто је мудро обрадовати Јеховино срце? Зато јер је Јехова отац пун љубави који нам жели само најбоље, а све што тражи од нас служи нашем добру У Исаији 48:17, 18, НС, читамо: „Ја сам Јехова, Бог твој који те учим добру, водим те путем којим треба да идеш. О, да си пазио на заповести моје! Мир би твој био као река, а правда твоја као морски валови.“

6. а) Из чега је видљиво да Јехова жели да се ти радујеш животу? б) Које последице не можеш избећи?

6 Као отац пун љубави Јехова жели да се у потпуности радујеш животу — драгоценом дару од њега. Зато он каже: „Радуј се младићу за младости своје, нека ти срце чини добро у данима младости твоје, иди путевима свога срца и за стварима које гледају очи твоје“. То наравно није позив да се забављаш до миле воље, што произлази из следећег упозорења: „Али знај, да ће те прави Бог за све то позвати на суд“ (Проповедник 11:9, НС). Да, ти не можеш избећи последице свог начина поступања; Богу ћеш положити рачуне за све што радиш, у складу с непромењивим правилом: „Што човек сеје, оно ће и жети“ (Галатима 6:7, НС).

7, 8. а) Како можеш удаљити зловољу и уклонити зло? б) У ком случају су младост и године које се сматрају цветом живота, испразност?

7 Из тог разлога Јехова наставља: „Удаљи зато зловољу из свог срца, уклони зло од тела, јер су младост и цвет младости испразност“ (Проповедник 11:10, НС). Сигурно је мудро избегавати поступке, који ће ти касније стварати неугодне проблеме. Наравно, има људи који ће ти рећи да пропушташ много — да „ниси имао ништа од живота“, ако се ниси никада напио, ако ниси имао однос изван брака или ако ниси радио друге такве „одважне“ ствари. Али, како су такви луди! „То се сигурно није исплатило“, жалила се кроз сузе једна млада студенткиња након што је починила блуд. „Отада нисам никада више била стварно радосна.“

8 Зато, будите мудри ви млади. Следећи Божји савет, удаљите из свог срца сваки разлог забринутости или жаљења, како не бисте прошли попут младих људи који живе на лакомислен и себичан начин. Неки песник из 17. века је објаснио: „Већина људи живи у првим годинама свог живота на начин којим упропашћују задње“. Жалосно, али истинито! Ако млад човек расипа своју енергију и своје способности тако да отежа касније године, онда су његова младост и године које се сматрају цветом живота, заиста испразност (Приче Соломунове 22:3). Дакле, буди мудар! Уважи даљње упозорење: „Сећај се свога Створитеља у данима своје младости“ (Проповедник 12:1, НС).

9. Које ћеш користи имати, ако се док си млад, сећаш Јехове?

9 У ствари, за твоје добро је ако се у младим годинама сећаш Јехове. Тиме не само да избегаваш зло и несрећу, него се већ данас можеш радовати срећном, испуњеном животу у служби великог Створитеља. Осим тога, тим мудрим начином поступања скупљаш благо на небу, које ће ти бити од користи за целу вечност (Матеј 6:19—21). Ако се сада сећаш Јехове, вршећи његову вољу, он ће се сетити тебе и „услишити молбу твога срца“, да, он ће те наградити испуњеним, срећним, вечним животом у рају (Псалам 37:4, НС; 133:3; Лука 23:43; Откривење 21:3, 4).

Шта осећаш за Јехову?

10. а) Зашто се твоја одлука да служиш Јехови не сме темељити само на хладном прорачуну онога што је мудро? б) Који даљњи захтев поставља Јехова?

10 Ипак, твоја одлука да служиш Јехови не сме да се темељи само на хладном прорачуну онога што је мудро. Сотона је у том погледу тако лукав противник да ће, ако мислиш само на личну корист, коначно апеловати на неко себично нагињање, како би те одвратио од служења Јехови. Зато те Јехова не позива само да будеш мудар. Не, он те храбри и да му се лично предаш. Исус је рекао: „Ти мораш љубити Јехову Бога свога свим срцем својим“ (Матеј 22:37, НС). Знаш ли шта значи љубити Јехову целим срцем?

11. а) Шта значи дати Јехови своје срце? б) Како нам Јосипово искуство показује да нас исправни потицаји срца могу потакнути на вршење Божје воље?

11 Кад се овде говори о твом срцу, мисли се на твој најдубљи „ја“, на твоје потицаје, становиште и најдубља осећања, повезано с твојом способношћу размишљања. Дакле, љубити Јехову целим срцем значи да га искрено љубиш и да ти је важније од свега другог у твоме животу обрадовати његово срце, дајући тиме одговор на сотонино ругање. Таква унутрашња разборитост, осећај љубави и занимање за Божју вољу, биће најјача погонска снага у вршењу његове воље, без обзира колико привлачно изгледало другачије поступање. Млади Јосиф је поседовао такву љубав према Јехови. На позив једне угледне жене: „Лези са мном“, одговорио је: „Како ... бих могао учинити тако велико зло и у ствари грешити против Бога?“ (1. Мојсијева 39:7—9, НС).

12. а) Како показујеш да си дао Јехови своје срце? б) Која питања би требао одмерити, ако још ниси дао Јехови своје срце?

12 Ти показујеш да љубиш Јехову целим срцем ако му се обратиш у молитви и кажеш му да му желиш припадати, да му желиш заувек служити. Тако се предајеш Јехови. Да ли си то учинио? Ако ниси, зашто не? Шта те задржава од тога? Да ли си довољно стар да разумеш и оцениш велико спорно питање између Јехове и сотоне? Да ли би желео да обрадујеш Јеховино срце? Сотона сигурно не жели да ти љубиш Јехову целим срцем. Он жели да поступајући себично, радиш оно што се теби допада. Кога желиш обрадовати, Јехову или сотону? Размисли добро.

13. Која питања мораш да поставиш себи ако си већ предан Јехови и крштен?

13 Ако си се већ предао Јехови и симболизовао то крштењем у води, да ли својим начином живота доказујеш да твоје срце заиста припада Богу? На шта су усмерени твоји интереси и склоности? Да ли на набавку новог аутомобила? На зарађивање новца, како би могао да купиш нову одећу или неке друге личне ствари? Чији су интереси на првом месту — твоји лични или Јеховини? Јеси ли заиста одговорио на Јеховин позив да му даш своје срце?

14. а) Коју драгоцену предност имају млади људи? б) Зашто је жалосно ако се млади не сете свог Створитеља?

14 Старији људи имају, додуше, веће искуство и уопште су мудрији, али млади поседују драгоцену предност, коју могу да искористе да би се допали Јехови. „Лепота младих људи је њихова снага“, читамо у Библији (Приче Соломунове 20:29, НС). Зато, користи сада ту снагу. Сећај се свог Створитеља „пре него дођу несрећни дани“ старости, кад тело ослаби, а његови исцрпљени органи почну да отказују у својим функцијама. Како је жалосно ако је неко пропустио да служи свом Створитељу у младим годинама, па у старости нема ништа што би могло да га препоручи Богу! То је „највећа испразност“ (Проповедник 12:1—8, НС). Дакле, буди мудар и сећај се свог Створитеља док се још пун снаге и енергије. Стекни глас верног Божјег слуге, а он ће се тада сетити тебе повољном пресудом, наградивши те вечним животом (Јеврејима 6:10—12; Проповедник 12:13, 14).

Они су обрадовали Божје срце

15. Спомени библијске примере младих који су трошили своју снагу у служби Богу.

15 Библија је пуна примера младих људи који су трошили своју „лепоту“ — своју снагу — у служењу Богу. То су били „млади мужеви“ који су окретно и брзо уходили обећану земљу (Исус Навин 6:22, 23; 2:15, 16, 23). Давид је, и сам у двадесетим годинама, послао „десеторицу младих мужева“ да замоле Навала за милост (1. Самуилова 25:4, 5). Кад су Јевреји под намесником Немијом поново градили зидове Јерусалима, стално су им претили напади са стране. Ко је извршавао тај опасан, тежак посао? „Половина је мојих младих мужева“, објаснио је Јеремија „обављала посао ..., а половина је држала копља, штитове, лукове и оклопе“ (Немија 4:16, НС). Након што је Бог убио Ананију и његову жену Сапфиру, зато јер су лагали „млади људи“ их изнесоше напоље и погребоше их (Дела апостолска 5:5, 6, 10).

16. У којим духовним активностима су суделовали млади у прошлости?

16 Јеховино срце се сигурно радује кад се млади стављају на располагање за било коју службу која је потребна у одређено време. Али, они суделују и у духовним активностима, које траже више од само физичке снаге и издржљивости. „Млад сам по годинама“, признао је Елијуј. Али, Јехова се упркос томе послужио баш њим да би исправио Јова (Јов 32:4—6). Самуило је још као „дечак“ почео да служи у Јеховином заветном шатору у Силому (1. Самуилова 2:18). Једна „мала девојчица“, која је била само робиња у Намановом дому, неустрашиво је објавила шта је Јеховин пророк био способан да учини (2. Царевима 5:2—4). Кад је Јехова именовао Јеремију за пророка, он је рекао: „Дечак сам“ (Јеремија 1:5, 6, НС). „А што се деце тиче, сва четворица“ — Данило и његова три јеврејска друга — какве истакнуте Јеховине слуге у вавилонском заробљеништву! (Данило, поглавље 1 и 3). Павлов сестрић, „млад човек“ храбро се заузео за свог стрица (Дела апостолска 23:16—22). Да споменемо још и младог Тимотија, који је од детињства познавао Света Писма, те је од саме младости служио Јехови (2. Тимотију 3:15 Филипљанима 2:19—23; 1. Коринћанима 4:17).

Данас обрадовати Божје срце

17. Зашто можемо и данас очекивати да има младих који се допадају Јехови, и да ли их заиста има?

17 Нису само млади у прошлости радовали Божје срце својом верном службом. ,,’У последње ћу дане’, говори Бог ’излити од свога духа на свако тело, те ће прорицати ваши синови и ваше кћери; ваши ће младићи имати визије’“ (Дела апостолска 2:17, НС; Јоил 2:28). Зато је било очекивано да ће и данас у последњим данима бити много младих хришћана, који ће се допадати Јехови. И заиста је тако! Ти млади Сведоци нису, додуше, безгрешни — исто као и сви ми — али многи од њих су јако добри хришћани. Они настоје да обрадују Јеховино срце (Приче Соломунове 27:11; 3:1, 2).

18, 19. Које дело треба данас да буде учињено и зашто су за то прикладни млади?

18 Данас, у овим последњим данима Јеховина воља је да се обави велико глобално сведочење о његовом Царству, што укључује огромна напрезања (Матеј 24:14). Потребно је изградити краљевске сале за обожавање, као и веће објекте за покрајинске конгресе. У многим земљама су потребне веће штампарије за штампање библијске литературе, као и додатне стамбене површине за проширење бетелских домова. Изградња таквих нових објеката, изискује тежак рад, а највећи део тог посла обављају млади људи својом снагом и добром кондицијом, како је било и у случају изградње зидина у Немијино време.

19 Лавовски део тешког физичког рада који изискује штампање, увезивање и опремање хиљада тона библијске литературе сваке године, савладавају млади. У светској централи Јеховиних сведока у Њујорку и на фармама Удружења Кула стражара, ради преко 1 400 младих људи, испод 25 година старости. Али, њихова служба се не ограничава само на физички посао који обављају у току недеље. На крају недеље они учествују у служби од куће до куће, као и на хришћанским састанцима своје месне скупштине. Како ли они снажно радују Јеховино срце!

20. а) Који је удео млађих у пионирској служби? б) Која питања би требали себи поставити млади који још не суделују у пуновременој служби?

20 Раме уз раме с тим младима, сарађује у САД више од 12 700 особа истих година, служећи као општи пионири. У осталим деловима света у пионирској служби делују даљње хиљаде младих. Ако си млад човек који још не суделује у пуној служби требало би да размислиш о следећим питањима: Да ли би могао да поставиш циљеве којима би ставио Јехову на прво место у свом животу, уместо да само једноставно настојиш добити добро плаћени светски посао, затим да се ожениш или удаш, те да имаш децу? Разумеш ли велико, универзално спорно питање? Да ли заиста чезнеш за тим да име нашег великог Створитеља буде једног дана ослобођено од сваке срамоте? Ако да, није ли сада време да учиниш у Јеховиној служби све оно што ти је могуће? Не значи ли то да би се у најмању руку још многи од вас могли ставити на располагање за службу у бетелу или за пионирску службу.

21. а) Који би Јеховин позив требао да прихватиш и како? б) Зашто можемо бити уверени да ће још многи млади реаговати на Јеховин позив, као Исаија?

21 Послушај! Јехова те позива, он апелује на тебе да му даш одговор на сотонино злобно ругање. Чујеш ли попут Исаије Јехову како пита: „Кога ћу послати и ко ће нам ићи“? Буди мудар, одговори као Исаија: „Ево мене. Пошаљи мене“ (Исаија 6:8, НС). Ми смо уверени да ће се још многи млади мећу вама одазвати том позиву, јер у Библији читамо обећање: „Твој ће се народ добровољно понудити у дан твоје војне силе ... као капи росе уз тебе је твој подмладак“ (Псалам 110:3, НС; 148:12, 13). Ако позитивно реагујеш, моћи ћеш да доживиш радост да те Јехова запази и призна, јер радујеш његово срце!

Питања за понављање

◻ Зашто је у Јеховиним очима важно како живимо?

◻ Зашто је мудро обрадовати Јеховино срце?

◻ Како можемо показати да смо дали Јехови своје срце?

◻ Ко је у прошлости радовао Јеховино срце и како?

◻ Ко радује данас Јеховино срце и како?

[Питања за разматрање]

Истакнути текст на 15. страни]

Ако млади преступају Божје законе, касније жању горке последице

Слика на 16. страни]

Млади су радовали Божје срце, помажући приликом поновне изградње Јерусалимских зидина