Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, не дајте се преварити!

Млади, не дајте се преварити!

Млади, не дајте се преварити!

„Сотона узима увек изнова облик анђела светлости“ (2. КОРИНЋАНИМА 11:14, НС).

1. а) У ком погледу су били преварени многи од нас? б) Кога је обично лакше преварити?

 НЕСУМЉИВО је свако од нас био већ једном преварен. Можда те је противник у игри преварио неким лукавим триком, како би те победио. Или си купио наизглед леп комад одеће, али након првог чишћења установио си да му квалитет није онакав као што је изгледало? Кога је обично лакше преварити, или надмудрити? Зар то нису мање искусни? А то повлачи за собом често далеко теже последице него изгубити неку игру или бити преварен приликом куповине.

2. Како су неки млади били наведени на тешке преступе?

2 На пример, Јулија — ученица другог разреда средње школе — је била, како сама каже, „заљубљена у најлепшег и најпопуларнијег младића у читавој школи“. Објаснила је: „Говорила сам му да нисам спремна на оно што он жели, али он ми је увек изнова тврдио колико ме воли, те да ће бити све у реду. Када сам поново рекла не, тек тада је навалио. Рекао је: ’Ти ми заиста много значиш, а мислио сам да и ти исто осећаш. Ако ми то не докажеш, мислим да ћемо морати да престанемо да се виђамо’.“ Зато је

Јулија попустила и учинила блуд. Кад је следећег дана сазнала да се младић хвалисао својим „успехом“, схватила је да је била преварена. Требало је да зна да младић то не би учинио да ју је заиста волео.

3. а) Зашто је блуд тако велико зло? б) Шта је циљ сотоне, ђавола?

3 Јулија је била преваром наведена на озбиљну повреду Божјег закона. Зато Библија упозорава: „Бежите од блуда.“ Такође читамо: „Ниједан блудник... нема наследства у Христовом и Божјем Царству“ (1. Коринћанима 6:18; Ефесцима 5:5, НС). Сотона, ђаво, није безусловно заинтересован да ли ћеш ти да добијеш или изгубиш у игри с лоптом, да ли ћеш да купиш нешто добро или не. Али, сигурно је да он настоји да те наведе на преступање Божјег закона. „Ваш противник, ђаво, иде около попут ричућег лава и тражи да кога прождере“, опомиње Библија (1. Петрова 5:8, НС). Он заиста користи сво своје лукавство, приказујући се и као анђео светлости, како би нас одвратио од служења Јехови Богу. Зар то није отрежњавајућа мисао? (2. Коринћанима 11:14).

Учити из онога што се догодило Еви

4. Зашто можемо рећи да су млади посебан циљ сотониног напада?

4 Али, за вас младе постоји једна још отрежњавајућа мисао: Ви сте посебни циљ сотониног напада. Зашто? Због своје младости нисте имали толико времена да стекнете спознање и мудрост, а сотона циља баш на мање искусне. Било је тако већ на почетку његове побуне. Сетимо се да се у Еденском врту обратио Еви, а не њеном мужу Адаму, који је створен извесно време пре ње. И сотона је успео, преваривши млађу и мање искусну Еву лажним изгледом. „Јер је Адам први створен“, читамо у Библији, „а затим Ева. Адам није био преварен, али жена је била потпуно преварена и учини преступ“ (1. Тимотију 2:13, 14, НС).

5. а) На коју се помисао не би смели никада дати навести? б) Ради чега је био забринут апостол Павле и зашто је то било с разлогом.

5 Нека те никада не заведе мишљење да ти сотонине методе не могу нашкодити, да те никада не би могао навести на преступање Божјег закона. Сети се Божјег упозорења: „Сотона узима увек изнова облик анђела светлости“ (2. Коринћанима 11:14, НС). Апостол Павле је био с разлогом забринут да би мајстор преваре могао имати успеха код мање искусних хришћана. Павле је писао: „Бојим се да се не би некако ваше мисли поквариле, као што је змија својим лукавством Еву преварила, да не би скренули од искрености и чедне чистоће, доличне Христу“ (2. Коринћанима 11:3, НС).

6. Шта значи бити заведен?

6 Запази да Ева није била само преварена; она је била и заведена. То значи да је примамљивим мамцем била увучена у несрећу. Према Речнику српско—хрватског књижевног и народног језика (Српска академија наука и уметности) реч „завести“ значи „навести на погрешан закључак, намамити лажима, преварити, одвести погрешним путем...“. Према том Речнику може значити такође „навести на прекршај морала, на љубавне везе“. Користиће нам ако осмотримо којим се методама послужио сотона да би завео Еву (иако се у том случају није радило о полном односу), те којим се сличним методама и данас користи.

7, 8. а) Шта је сотона својим питањем желео да постигне код Еве? б) Како је сотона учинио да воће са дрвета изгледа тако привлачно?

7 На почетку кушње сотона се на лукав начин послужио змијом, како би навео Еву да доведе у питање Божји закон. Брижљиво изабраним речима са сврхом да побуди неповерење и сумњу, упитао је: „Зар је Бог заиста рекао да не смете јести са сваког дрвета у врту?„ Тим злобним питањем сотона је навео на размишљање да је штета што не смеју да једу са свих дрвета у врту. Тврдио је да би им у ствари користило ако би јели са забрањеног дрвета, те да не би морали да умру, како је то Бог рекао. „Јер зна Бог да ће вам се у исти дан кад бисте јели с њега“, гарантовао јој је сотона, „сигурно отворити очи, па ћете сигурно постати као Бог и познати шта је добро, а шта зло“ (1. Мојсијева 3:1—5, НС).

8 Како ли је зло и лукаво било сотонино сумњичење да Бог покушава ускратити Еви корисно спознање! Према сотонином тврђењу, Бог се послужио чак празном претњом смрћу, како би их задржао да користе способност самоопредељења. Рекао је Еви у смислу: „Пази, ти пропушташ нешто! Ти нећеш умрети, можеш уживати нешто што сам Бог ужива. Могла би сама за себе да одлучујеш шта је добро, а шта зло.„ Еви се допала мисао о могућности да доноси властите одлуке, не дугујући никоме полагање рачуна.

9. Који је ток догађаја навео Еву на грех према Јакову 1:14, 15, и коначно проузроковао смрт?

9 Затим је Ева почела да пожудно посматра дрво. „Жена виде да је дрво добро за јело и да је нешто за чим очи жуде, да, дрво је било пожељно за гледање. Убере плод и поче да једе“ (1. Мојсијева 3:6, НС). Али, откривши да није добила оно што јој је било обећано, Ева је објаснила: „Змија — она ме превари“ (1. Мојсијева 3:13, НС). Змија ју је завела, јер је дозволила да је кушња одвуче, заведе, све док себична жеља није проузроковала да сагреши и коначно умре (Јаков 1:14, 15).

Чувај се Сотониних планова

10. Зашто нам сотонини планови не морају бити непознати и која је упутства разумно уважавати?

10 Сличним плановима, што значи тактиком, триковима и интригама се сотона и данас служи да би преварио и завео младе. Али, будући да Библија омогућава темељито проучавање сотонских метода завођења, његови планови ти нису непознати (2. Коринћанима 2:11). Потребно је само бити мудар, и уважавати упозорења и упутства која посредује Јехова кроз своју Реч и своју организацију (Приче Соломунове 2:1—6; 3:1—7, 11, 12; 4:1, 2, 20—27; 7:1—4).

11. Како сотона често заводи младе на недела?

11 Како сотона често мами или заводи младе људе на недела? Дајући ономе што Бог осуђује — дакле поступцима који могу довести до губитка Божјег признања — привид нечег јако привлачног, а истовремено безазленог, какав се Еви учинио плод. Као и у Евином случају, он ће покушати да развије код тебе мисао да непотребно пропушташ нешто пријатно. На тај начин покушава сотона лукавством и преваром да поткопа твоје поштовање према Јеховиној речи, те према упутствима твојих богобојазних родитеља и Божје организације. С добрим разлогом Библија садржи опомену да „се супротставимо сплеткама („лукавством“, др Чарнић) ђавола“ (Ефесцима 6:11, НС).

12. а) Коју чињеницу у вези са сотоном треба да озбиљно схватимо и зашто б) Шта мислиш о извештају из 1. Јованове 2:15 и Јакова 4:4? в) На које те схватање жели навести сотона?

12 Ева је очигледно била довољно луда да поверује сотониној лажи. Али, зар и данас многи млади не узимају олако упозорења која потичу из Јеховине Речи, или из устију њихових родитеља и хришћанских старешина? А како је с тобом? Схваташ ли, на пример, озбиљно чињеницу да је сотона, ђаво, владар овог света и да као Бог овог састава ствари заслепљује разуме људи? (1. Јованова 5:19; Јован 12:31; 14:30; 16:11; 2. Коринћанима 4:4). Да ли се заиста трудиш да уважаваш Божју заповест: „Не љубите свијет, нити ствари у свијету“? (1. Јованова 2:15). Питај се: Да ли заиста верујем речима Библије: „Ко год хоће да буде пријатељ свијету, постаје непријатељ Богу“? (Јаков 4:4). Сотона жели да те наведе на мишљење да свет не представља никакву опасност, да су делатности које он промиче безазлене. Ипак, буди опрезан! Не дај се преварити!

Завођења данас

13. Који је обичај постао популаран на многим местима и шта би сотона желео да верујеш у вези тога?

13 Сотона често заводи некога на недело кроз ствари које саме по себи нису неисправне, или их Библија изричито не осуђује. На пример, многи ожењени се радо сећају лепог времена кад су се упознали. Али, ако је заљубљени пар сам, прете му опасности. Састајање парова насамо је релативно модеран обичај, који је на многим местима постао популаран тек после Првог светског рата. Сотона би желео да верујеш како је тај обичај једностано безазлени облик опуштања, који омогућава младим људима да се лично упознају с неким другог пола. Ипак, то је обичај пун опасности у моралном погледу.

14. а) По чему можемо просудити обичај забављања? б) Који се осећаји могу појавити код забављања?

14 Старији, зрели хришћани, су захваљујући свом искуству свеснији тих опасности, зато могу дати корисно вођство (Приче Соломунове 27:12). Али, можда мислиш да код забављања двоје младих нема никакве опасности и да су твоји родитељи престроги, да те лишавају радости. Ипак, обичаје можемо, исто као и људе, просудити по њиховим плодовима (Приче Соломунове 20:11; Матеј 7:16). На пример, једна трудна 18—годишњакиња, која се редовно забављала с младићима, изјавила је: „Била сам једна од хиљаде оних које мисле: Мени се то не може догодити’.“ Признала је да јој је, након што се све чешће састајала с младићима, „држање за руку и љубљење постало незанимљиво“. И једна 17—годишњакиња која се често забављала с младићима, рекла је: „Љубљење и мловање ме узбуђује док не добијем жарку жељу да младић води љубав са мном“. Да ли је то неоубичајено осећање? Никако не!

15. За које је трагедије увелико криво забављање?

15 Ако се млади људи који се телесно привлаче издвоје, може се развити полни захтев, који чак младе с добрим намерама води до преступања Божјег закона. Сетимо се да у САД сваке године затрудни много више од једног милиона тинејџерки, а да стотине хиљада њих изврше побачај или имају ванбрачну децу. На жалост, неке од тих девојака су деца Јеховиних сведока, а такође и младићи с којима су се упустиле у везу. Савремени обичај забављања увелико је крив за ове трагедије, као и за милионе обољења проузрокована полним односима.

16. а) Само где се на прикладан начин задовољава полни захтев? б) Шта се догађа многим обожаваоцима Бога?

16 Бог је предвидео задовољавање полних захтева унутар брака, где доноси одговарајућу радост (Јеврејима 13:4; Приче Соломунове 5:15—19). Али, сотона је лукаво искористио тај Божји дар, како би завео људе на злоупотребу полности и на блуд. У старо време је ради те повреде Божјег закона било у само једном дану убијено 24 000 Израелаца, а данас бива сваке године хиљаде њих искључено из хришћанске скупштине ради блуда. Дакле, буди мудар, слушај савет и вођство. Не дај се преварити! (4. Мојсијева 25:1—9, 16—18; 31:16)

17. а) Које заблудно гледиште о спорту, музици и плесу промиче сотона? б) Зашто је свет забаве, претња Божјем народу?

17 Буди такође опрезан и пред неким другим сотониним плановима. На пример, спорт, музика и плес сачињавају знатан део света забаве. Признајемо, те ствари нису саме по себи неисправне, те могу бити пријатне па чак и корисне (1. Тимотију 4:8; Захарија 8:5; Лука 15:25). Али, сотона на преваран начин промиче гледиште да те ствари не сакривају у себи опасност, чак ако изискују редовно дружење с особама из света. Ипак, у Речи Божјој читамо опомену: „Не варајте се. Лоше друштво квари корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33, НС). Размисли о следећем: Зар није, с обзиром на чињеницу да су религија и политика део сотониног састава, лудо мислити да је оно што свет нуди за разоноду, ослобођено његовог утицаја? Ти мораш стално да будеш опрезан да те „свет... не би угурао у свој калуп“ (Римљанима 12:2, Нови завет на савременом енглеском,  Ј. Б. Филипс).

Припреме за заштиту младих

18. Зашто треба ценити ако вас ваши родитељи поучавају и воде?

18 Јехова је на љубазан начин учинио припреме да би вас младе заштитио од преваре. Дао вам је родитеље да вас поучавају и воде, зато можете бити срећни ако они то раде. Једна несрећна неудата 18—годишњакиња која је затруднела, жалила се да се то не би догодило „да су моји родитељи удовољили свом задатку и упозорили ме на опасност чврстог пријатељства с младићем, да су ми забранили склапање чврстог пријатељства“. Дакле, будите захвални ако имате богобојазне родитеље. Ограничењима која вам постављају они не покушавају да загорчавају ваш живот. Напротив, они вас љубе и желе да вас заштите. Користите се њиховим искуством и мудрошћу, тражећи савете од њих.

19. Која додатна помоћна средства су изашла да би послужила као заштита младима?

19 Поред тога, Јехова се побринуо да вам помогне његова земаљска организација. На пример, у сваком издању Пробуди се! појављује се чланак из серије „Млади питају...“ који показује колико су разумна Јеховина мерила. У ту сврху је издата и брошура Школа и Јеховини сведоци, да би вам помогла да се у школи придржавате темељних начела и Божјих закона. Даљња охрабрења и савети посредују се преко Куле стражаре, затим на скупштинским састанцима, покрајинским и обласним конгресима. Да, наслов овог чланка „Млади, не дајте се преварити!“ био је тема предавања на једном од последњих обласних састанака, као и једне програмске тачке на службеном састанку.

20. а) Зашто се младим људима пружа велика помоћ? б) Које ће вам становиште помоћи да се одупрете сотониним преварним маневрима?

20 Немојте никада мислити да се свим овим упозорењима желимо уротити против вас и одузети вам радост. Напротив, Божја организација вас љуби и све што је речено и штампано служи да би вас заштитило — спасило вам живот! Научите ценити те припреме. Стекните навику да проучавате Библију на темељу публикација Заједнице; нека се у вама разбукти цењење за библијске истине. Показујте становиште какво је имала једна 18—годишњакиња, која је након осматрања једног савета упућеног младима, писала: „Управо сам постала свесна колико можемо бити срећни ми млади, који смо у истини! Не постоји на Земљи ни једна друга организација која се толико брине за своје младе и која их толико љуби!“. Држимо се заједно како бисмо се одупрли сотониним лукавим маневрима, јер његови нам планови нису непознати.

Питање за понављање

◻ Зашто су млади људи посебан циљ сотониног напада?

◻ Како је сотона завео Еву на недело?

◻ Како сотона данас често заводи младе на недела?

◻ Које припреме постоје за заштиту младих људи?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Сотона је изабрао Еву јер је била мање искусна од Адама. Зато су и млади посебан циљ сотониног напада

[Слика на 11. страни]

Ако се млади људи одвајају може се побудити полни захтев, што води до преступања Божјег закона