Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувај се злоупотребљавања моћи

Чувај се злоупотребљавања моћи

Чувај се злоупотребљавања моћи

„Страх је Јеховин мржња на зло. Самоуздизање, понос, рђав пут и изопачена уста — то ја мрзим“ (ПРИЧЕ СОЛОМУНОВЕ 7:13, НС).

1. У ком погледу се показује несавршено људско срце као преварно?

 СЕБИЧНО злоупотребљавање моћи, без сумње, припада рђавом путу који Јехова мрзи. Његова реч нас упозорава на то нагињање несавршених људи, јер Бог тачно познаје људско срце. Ми читамо: „Срце је преварније од свега и готово безнадно. Ко га може знати? Ја, Јехова, истражујем срце, испитујем бубреге, да бих дао свакоме по његовим путевима, према плоду његових поступака“ (Јеремија 17:9, 10, НС).

2. До чега може да доведе моћ?

2 С добрим разлогом Божија реч нас упозорава на злоупотребу моћи. Пошто је склоност за злоупотребу моћи веома јака енглески научник је рекао: „Моћ квари; апсолутна моћ квари апсолутно.“ Још је рекао: „Од свега што људе квари и деморалише, моћ је најтрајнија и најактивнија.“ Наравно, моћ не мора да има увек погубно дејство — као што смо то видели из претходног чланка — али за то постоји опасност.

3. У којим све људским односима може да се злоупотреби моћ и зашто то може да се догоди?

3 Ко мора да се чува злоупотребљавања моћи? В ствари, свако. У скоро свим људским односима ситуације постоје у којима један има предности над другима — било услед своје материјалне имућности, због образовања, своје физичке снаге, свог положаја или свог шарма. Што је већа предност, то је веће искушење да се себично злоупотреби таква предност. Зашто? „Јер је нагињање срца човечијег зло од младости његове“ (1. Мојсијева 8:21, НС). Да, несавршено људско срце је „преварно“, лукаво, подмукло и нагиње ка злу (Јеремија 17:9).

Хришћанске старешине

4. Који је добар савет дао Јотор Мојсију и како се из тог савета разазнају искушења која доносе са собом моћ и ауторитет?

4 Да почнемо од старешина, надгледника у хришћанској скупштини. Када размишљамо о њиховим квалификацијама, пада нам на памет шта је Јотор рекао Мојсију када је требало да изабере људе над хиљадама, стотинама, педесетинама и десетинама: „Треба да изабереш из свега народа способне, богобојазне људе, поуздане људе који мрзе неправедан добитак“ (2. Мојсијева 18:21, НС). Таквим људима може да се повери надгледничка служба. Они не би злоупотребили предности које доноси са собом надгледнички положај, јер је страх Божији мржња на зло. Такви би људи заиста мрзели „неправедан добитак“, а не би га тражили или чак волели.

5. Зашто је прикладан савет из 1. Петрове 5:2, 3 и како може да се примени?

5 Апостол Петар је био свестан да постоји опасност да старешине злоупотребе своју моћ и зато је дао следећи савет надгледницима у хришћанској скупштини: „Чувајте стадо Божије које је под вашом бригом не присилно, него добровољно; нити из љубави за непоштеним добитком, него у свој ревности; нити као да господарите онима који су Божије наследство, него будите пример стаду“ (1. Петрова 5:2, 3, НС). Ако би ко чувао Божије стадо ради непоштеног добитка, значило би да злоупотребљава моћ. Такође би себично употребљавао своју моћ ако би господарио стадом. Рецимо, један старешина може да одреди како треба да се облаче чланови његове породице. Али он мора да пази да своје лично гледиште не наметне стаду; иначе би то значило да хоће да господари стадом.

6. Шта је непотизам и како старешине могу да постану за то криве?

6 Ако старешине нису опрезне, могу постати криве за непотизам, што би исто била злоупотреба моћи. Непотизам? Да, тај израз потиче од латинске речи за „нећак“. Тај израз је био скован услед озлоглашеног обичаја папа и других црквених достојанственика да религиозне части и материјалне поседе деле својим рођацима, нарочито деци своје браће и сестара. Папа Никола III био је чак познат као „патријарх папског непотизма“. Ако старешине нису довољно опрезне, може да им се догоди да потпадну под утицај својих породичних веза, уместо духовних начела. Један старешина је изразито заступао мишљење да његовог сина треба препоручити за старешину, док су друге старешине биле против тога. Отац је затим прешао у другу скупштину. Неколико година касније његов син још увек није био старешина. Очигледно је отац допустио да потпадне под утицај крвног сродства.

7, 8. Који примери показују да непотизам може да буде права опасност за старешине?

7 Друга врста злоупотребе моћи у облику непотизма појављује се када старешине пропусте да реагују на злодела својих рођака (Упореди са 1. Самуиловом 2:22—25, 30—35). Пре неколико година настала је у неким скупштинама у Сједињеним Државама згражавајућа ситуација у вези са злоделима. Недавно је то био случај и у неким скупштинама у Европи. Многи млади су били уплетени у блуд, злоупотребу дроге и томе слично. Не мало њих била су деца старешина, од којих су неки једноставно зажмурили пред преступима своје деце. Када су чињенице изашле на видело, многе старешине су изгубиле своје службене предности, јер су злоупотребиле своје положаје као старешине, или још тачније, јер нису исправно употребили своју моћ.

8 Изгледа да понекад постоји тенденција у том правцу када старешина или слуга помоћник води на састанку програмску тачку са учешћем слушалаца. При томе мора да пази да не буде пристрасан. Чланови његове породице могли би му у томе изаћи у сусрет ако се јаве да одговарају када се други не јаве и да не инсистирају на томе да морају дати одговоре када се многи други јављају за одговоре.

Путујући надгледници

9. У чему се састоји злоупотреба моћи позната као симонија и зашто је тако означена?

9 Хришћани на одговорним положајима, пре свега, путујући представници Удружења Куле стражаре, морају да пазе да не постану криви, намерно или ненамерно, за симонију. Тај израз потиче од Симона, споменутог у Делима апостолским 8:9—24, који је апостолима понудио новац за дар додељивања светог духа полагањем руку. Лука извештава о томе: „На то му Петар рече: ’Твоје сребро нека иде с тобом заједно у пропаст, зато што си мислио да новцем стекнеш бесплатан дар Божији. Ти немаш ни дела ни права на ово, јер срце твоје није право у очима Божијим. Покај се за своју злоћу и моли Јехову да ти опрости, ако је могуће, помисао твога срца’“ (НС). У прошлости је тај озлоглашени обичај био проширен мећу достојанственицима католичке цркве. Према једној енциклопедији, „тај злочин је био сасвим уобичајен у цркви 11. и 12. века“.

10, 11. Како би могле старешине да упадну у замку симоније?

10 Како би могле да затаје слуге Божије у том правцу? Ако су недовољно опрезне, може им се догодити да препоруче неког старешину за неку програмску тачку на покрајинском или обласном конгресу, јер их је он изванредно угостио или су добили од њега великодушне поклоне. Заиста се ту и тамо догађало да је неки старешина дао великодушне поклоне и истовремено навео у разговору могућност да добије неку нарочиту предност. Такве старешине нису, очигледно, биле задовољне да се понашају као „мањи“, те допусте светом духу да води браћу на одговорним положајима када су у питању теократска именовања (Лука 9:48). Под таквим условима треба одбијати поклоне, да би се добрим примером показало да се дар моћи не сме злоупотребљавати. Сви ти случајеви показују како истакнуте старешине морају много да пазе да се не упрљају симонијом!

11 Осим тога, понекад је нужно да путујући надгледник пружи озбиљан савет неком старешини. Али, ако је путујући надгледник од тог старешине у више наврата примао поклоне или био код њега угошћен, можда му је тешко да му пружи искрени савет. Хоће ли себична размишљања да га уздрже да испуни своју обавезу и пружи потребан савет? Хоће ли ставити духовне интересе своје браће испред својих материјалних користи? Да, коме хоће да се допадне — Богу или људима? (Галатима 1:10).

У кругу породице

12. Због чега морају мужеви да пазе да исправно употребљавају своју моћ?

12 Такође и у кругу породице мора сваки појединац да пази да не злоупотребљава моћ или предности. Супруг би могао — зато што је поглавар или има већу телесну снагу или зато што зарађује новац — да поступа произвољно, себично и безосећајно, чиме би показао да му недостаје способност уживљавања. Павле је нарочито нагласио да .жене треба да буду подложне својим мужевима. Али је истовремено рекао мужевима да треба да воле своје жене као властита тела и буду спремни да за њих умру, као што је Исус био спреман да умре за хришћанску скупштину (Ефесцима 5:25—33). Овај савет треба да обуздава злоупотребу моћи и предности мужева. Након што је апостол Петар саветовао женама да буду подложне својим мужевима, опоменуо је мужеве: „Тако и ви, мужеви, живите и даље са њима по знању, одајући им част као слабијем суду, женскоме, пошто сте и ви са њима наследници наклоности живота; да ваше молитве не би биле ометане.“ Да, мужеви морају да пазе да исправно употребљавају своју моћ ако желе да буду у добром односу са Јеховом (1. Петрова 3:7, НС).

13. а) Коју карактерну особину жена искоришћавају понекад мужеви? б) Како себичне жене злоупотребљавају своју моћ и ком библијском налогу се супротстављају на тај начин?

13 Каже се да је супружник који више воли остављен на милост и немилост ономе који мање воли. Изгледа да има нешто истине у томе. Жене, углавном, воле интензивније од мушкараца — љубав им више значи — и многи мужеви то себично искоришћавају. С друге стране, познато је да се и неке жене устручавају да испуне своје брачне обавезе када им се жеља не испуни. Неке жене чак одбијају потпуно брачне обавезе. На жалост, у неким случајевима је то навело мужеве на браколомство. Сви ти пропусти слеђења Павловог савета из 1. Коринћанима 7:3—5 значе, такође, себичну злоупотребу моћи.

14. Шта показује да неки родитељи злоупотребљавају моћ коју имају над децом?

14 Будући да деца морају да слушају родитеље у заједници са Господом, њихови родитељи, поготово очеви, имају моћ над њима. Како употребљавају ту моћ? Непромишљено, безосећајно и без да се уживљавају у ситуацију детета? Управо је то случај код многих светских очева, па и мајки, тако да преовлађује „синдром повређеног детета“. Према часопису Здравље у свету, јануар/фебруар 1984, присутно је „у сваком друштву злостављање деце“ и „изгледа да данас има све више деце која се злостављају, експлоатишу, туку и напуштају, а у томе ниједан део света није изузетак“. Из једног другог извештаја произлази да се злоупотреба деце у Сједињеним Државама више него удвостручила у последњих десет година. Све је то, свакако, злоупотреба моћи. Чак и хришћански родитељи — којима не пада на памет да телесно злостављају децу — могу постати криви за известан облик злостављања деце. То се разазнаје из следећег Павловог савета: „Очеви, не раздражујте своју децу на гнев, него их и даље одгајајте у стези и озбиљној опомени Јеховиној.“ „Очеви, не раздражујте своју децу, да не постану малодушна“ (Ефесцима 6:4, НС; Колошанима 3:21, НС).

15, 16. Како могу деца да постану крива за злоупотребу моћи и шта се тиме захтева од родитеља?

15 Колико год то чудно изгледало, и деца могу да злоупотребљавају моћ. Како? Деца могу проузроковати да родитељи поступају против свога уверења због своје наклоности према деци. Дете које је заслужило батине може да плаче тако жалосно да мајка једноставно нема срце да му проследи батине које је заслужило. Једна успешна финансијерка хвалисала се својом способношћу да манипулише муштеријама и рекла је: „Жене се рађају са том способношћу. Треба да видите како моја кћерка манипулише оцем.“

16 У једном новинском извештају писало је: „У Северној Америци алармантно расте број ’деце опијене од моћи’, која доминирају и манипулишу животима својих родитеља.“ Међутим, лек није у давању савета деци, него родитељима. Родитељи морају да имају јединствен став према деци. Малишани брзо прозру нејединство и изигравају једног родитеља против другог да би добили оно што желе. Родитељи морају непопустљиво да заступају оно што је право, и истовремено морају да увек уверавају децу у своју љубав. Као Јехова тако и хришћански родитељи укоравају из љубави (Јеврејима 12:5, 6).

У другим односима

17. До какве злоупотребе моћи може да дође у односу послодавац—радник?

17 Однос послодавац—радник крије у себи, такође, искушења злоупотребе моћи. Имајући то на уму, Павле је робовласницима — који се данас донекле могу упоредити са послодавцима, надзорницима и шефовима — пружио следећи савет: „И ви, господари, ... маните се претњи, јер знате да је и њихов и ваш Господ на небесима, и да код њега нема пристраности“ (Ефесцима 6:9, НС; Колошанима 4:1). Хришћани који врше службу надзирања у светским пословима треба да пазе да не злоупотребе своју моћ. Воз је био у томе добар пример, јер је био у добрим односима са онима који су радили за њега (Рута 2:4).

18. На ком подручју морају нарочито да пазе ледична браћа и сестре да не би постали криви за злоупотребу моћи?

18 Друго подручје на ком хришћани треба да се чувају злоупотребе моћи је сексуална привлачност. Многе младе сестре, по прирођеној склоности, желе да се удају и имају децу. Зато је браћи, понекад, лако да се играју осећањима сестара. То је свакако злоупотреба моћи. Павле је саветовао Тимотију да поступа „са старијим женама као са мајкама, са млађим женама као са сестрама у свој честитости“. С друге стране, хришћанкама се саветује ’да у веома уредној одећи, са скромношћу и здравим разумом, украшавају себе’. Било да су удате или нису, треба да пазе на ’честито владање’ (1. Тимотију 2:9, НС; 5:2, НС; 1. Петрова 3:2).

19. На коју још особину — поред мудрости, праведности и љубави — треба да пазимо?

19 У нашој библијској литератури било је већ много пута споменуто да хришћане треба да води божанска мудрост, да их нагони начелна љубав (агапе) и да треба правда да дође до изражаја у њиховим поступцима. Претходна излагања показују да се све Јеховине слуге морају да позабаве моћи као особином.. Нека је никада не злоупотребе, него стално исправно употребљавају. Заиста, Божија реч открива божанску мудрост пружајући савет у том правцу. Следимо ли. савесно тај савет, украсићемо чашћу Јеховино име, бићемо другима на благослов и стећи ћемо Божије признање.

Које си савете упамтио?

◻ Због чега можемо рећи да имамо урођену склоност за злоупотребу моћи?

◻ Зашто морају старешине да пазе да не злоупотребе своју моћ?

◻ На које начине мужеви и жене не би требало да злоупотребе своју моћ у свом међусобном односу?

◻ Чега морају да се клоне и родитељи и деца што се тиче злоупотребе моћи у свом међусобном односу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 27. страни]

Злоупотребљава ли твоје дете своју моћ да би тобом манипулисало?