Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је дозвољено у суботу?

Шта је дозвољено у суботу?

Живот и рад Исуса

Шта је дозвољено у суботу?

ЈЕДНЕ друге суботе Исус посећује синагогу у близини Галилејског мора. Ту је присутан човек са осушеном десном руком. Познаваоци Писма и фарисеји пажљиво посматрају да би видели хоће ли га Исус излечити. Коначно питају: „Ваља ли у суботу лечити?„

Јеврејске религиозне воће верују да је у суботу дозвољено лечење само ако је живот у опасности. Они, на пример, научавају да се у суботу не смеју намештати кости или повезати угануће. Зато писари и фарисеји испитују Исуса како би га оптужили.

Исус, међутим, зна на шта они циљају. Он у исто време схвата да су они усвојили једно екстремно, небиблијско гледиште о томе шта значи кршити суботу у вези забрањеног посла. Тако Исус отвара сцену за драматични сукоб рекавши човеку са осушеном руком: „Стани на средину“.

Окренувши се сада познаваоцима Писма и фарисејима, Исус каже: „Који је међу вама човек који има овцу једну па ако она у суботу упадне у јаму неће је узети и извадити?“ Пошто овца представља капитал, они је не би оставили у јаму до следећег дана, где би вероватно оболела и изгубила на вредности. Осим тога, Библија каже: „Праведник се брине за живот својега живинчета“.

Повукавши паралелу, Исус наставља: ,Д колико ли је човјек претежнији од овце! Даклем ваља у суботу добро чинити“. Не могавши да оповргну такво логично, саосећајно размишљање, религиозне воће ћуте.

Огорчен и жалостан због њихове тврдоглавости без разума, Исус се осврће око себе. Затим говори човеку: „Пружи руку своју“. Он је пружа, и рука је излечена.

Уместо да су срећни што је рука тог човека излечена, фарисеји излазе и одмах кују заверу са присталицама Иродове странке да убију Исуса. Ова политичка странка очигледно укључује и чланове религиозних садукеја. Иначе су фарисеји и та политичка странка у отвореној опозицији једни према другима, али овог пута су чврсто уједињени у својој опозицији према Исусу. Матеј 12:9—14; Марко 3:1—6; Лука 6:6—11; Приче Соломунове 12:10; 2. Мојсијева 20:8—10.

◆ Каква је била сцена која је увела у драматични сукоб између Исуса и јеврејских религиозних вођа?

◆ Какво је веровање Јевреја у вези лечења суботом?

◆ Које поређење је употребио Исус да би побио њихово погрешно гледиште?