Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сачувај веру и добру савест

Сачувај веру и добру савест

Сачувај веру и добру савест

Врхунци из Прве посланице Тимотеју

АПОСТОЛ Павле је упозорио старешине ефешке скупштине, 56. н. е. на ’окрутне вукове‘ који ће се подићи између њих и ”говорити искривљене ствари да би одвукли ученике за собом“ (Дела апостолска 20:29, 30). За неколико година отпадничко учење постало је тако озбиљно да је Павле потицао Тимотеја на вођење духовног рата унутар скупштине, како би се сачувала њена чистоћа и помогло браћи да остану у вери. То је главни разлог зашто Павле пише своје прво писмо Тимотеју из Македоније око 61-64. н. е.

Тимотеј је поред осталог упућен у дужности старешине, у то какав је од Бога одређен положај жена и које особине морају имати старешине и слуге помоћници. Таква је поука корисна и данас.

Потицање на веру

Павле започиње са саветом да се задржи вера и добра савест (1Ти 1:1-20). Он охрабрује Тимотеја да остане у Ефезу и да ”заповеди некима да не уче другачију науку“. Био је захвалан за службу која му је додељена и признаје да је и сам поступао у незнању и помањкању вере кад је прогонио Исусове следбенике. Апостол је наложио Тимотеју да води духовни рат, ”чувајући веру и добру савест“ како не би постали као они који су ”доживели бродолом обзиром на своју веру“.

Савет у вези обожавања

Даље, Павле је давао савет као ”учитељ народа̂ у ствари вере и истине“ (2:1-15). Молитве морају да буду упућене и обзиром на оне који су на високим положајима, како би хришћани мирно могли да живе. Божја је воља да све врсте људи буду спашене, а животоважна наука је да је Христ ”дао себе као одговарајућу откупнину за све“. Павле указује на то да жене морају скромно да се уређују и не доминирају над мушкарцем.

Скупштина мора да буде добро организована (3:1-16). У складу са тим Павле указује на предуслове које морају да испуне надгледници и слуге помоћници. Из писма апостола Тимотеј сазнаје како ће да се влада у скупштини, која је ”стуб и потпора истине“.

Павле је дао Тимотеју лични савет да се чува лажног учења (4:1-16). Иако ће касније неки да отпадну од истине, сталним усмеравањем пажње на исправну науку и на себе, Тимотеј ће ’спасити себе и оне који га слушају‘.

Тимотеј је такође примио савет у вези поступања са појединцима, младима и старима (5:1-25). На пример, требало је да изврше одговарајуће припреме за старије удовице с добрим хришћанским угледом. За млађе удовице боље је да се удају и рађају децу него да оговарају. Старије мужеве који на врстан начин предводе треба да сматрамо достојним двоструке части.

Оданост Богу заједно са довољношћу властитих средстава

Павле завршава писмо саветом с обзиром на оданост Богу (6:1-21). ”Оданост Богу заједно са довољношћу властитих средстава“ значи велики добитак, док тежња за богатством води уништењу и расулу. Павле потиче Тимотеја да води добру борбу за веру и ’чврсто се држи вечног живота‘. Да би достигли тај стварни живот, богати не смеју да ’полажу своју наду у несигурно богатство, него у Бога‘.

[Оквир⁄Слика на 30. страни]

Спашене кроз рађање деце: Павле није говорио о спасењу за вечни живот, него о одговарајућој улози Богу допадљиве жене: ”Она ће се спасити кроз рађање деце, само ако остане у вери и љубави и светости са здравим мислима“ (1. Тимотеју 2:11-15). Рађањем и бригом о деци, као и вођењем домаћинства, жена ће се ”спасити“ от тога да постане незапослена оговарачица и наметљивица, која води бригу о туђим стварима (1. Тимотеју 5:11-15). Свој посао у кући она ће надопунити службом Јехови. Наравно, сви хришћани треба да пазе на своје поступање и мудро употребљавају време (Ефежанима 5:15, 16).