Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тражити оне који су исправно наклоњени вечном животу

Тражити оне који су исправно наклоњени вечном животу

Тражити оне који су исправно наклоњени вечном животу

”Сви они који су били исправно наклоњени вечном животу постали су верници“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 13:48).

1. Какву способност има Јехова обзиром на људско срце?

 ЈЕХОВА БОГ може видети шта је некоме у срцу. То је разјашњено онда кад је пророк Самуел кренуо да помаже Јесејевог сина за краља над Израелом. Кад је угледао Елиава, ”рече у себи: ’Јамачно, ево пред Јахвом стоји његов помазаник!‘ Али Јахве рече Самуелу: ’Не гледај на његову вањштину ни на његов високи стас, јер сам га одбацио. Бог не гледа као што гледа човјек: човјек гледа на очи, а Јахве гледа што је у срцу.‘“ Зато је Самуелу речено да помаже Давида, који је био ’човек по Божјем срцу‘ (1. Самуелова 13:13, 14; 16:4-13Ст).

2. Шта је укорењено у симболичном срцу неке особе, и шта о томе читамо у Библији?

2 Неко показује одређен став истицања себе. Он поседује одређену склоност која је укорењена у његовом симболичном срцу (Матеј 12:34, 35; 15:18-20). Тако читамо о особи чије је срце ’склоно тучи‘ (Псалам 55:21). Говори нам се: ”Ко је год склон љутњи има много преступа.“ Такође читамо: ”Постоје другови који су склони раскомадати један другога, али постоји пријатељ приврженији од брата“ (Пословице 18:24; 29:22). На срећу, многи су попут неких пагана у древној Антиохији у Пизидији. Кад су чули о Јеховиној припреми за спасење, ”почели су да се радују и славе реч Јеховину, и сви они који су били исправно наклоњени вечном животу постали су верници“ (Дела апостолска 13:44-48).

Верници су ”чистог срца“

3, 4. (а) Ко је чистог срца? (б) Како они који су чистог срца виде Бога?

3 Ти верници у Антиохији постали су крштени хришћани, а верни међу њима могли су да примене на себе Исусове речи: ”Срећни су они који су чистог срца, јер ће видети Бога“ (Матеј 5:8). Али ко су ”они који су чистог срца“? И како они ’виде Бога‘?

4 Они који су чистог срца чисти су изнутра. Поседују чистоћу у цењењу, наклоностима, жељама и потицајима (1. Тимотеју 1:5). Они сада виде Бога тако што виде како он делује у корист чувара беспрекорности. (Упореди 2. Мојсијева 33:20; Јов 19:26; 42:5.) Грчка реч која је овде преведена са ”видети“ може се превести и ”видети умом, запазити, знати“. Пошто је Исус савршено одражавао Божју личност, увиду у ту личност могу да се радују ”они који су чистог срца“, који показују веру у Христа и његову жртву за окајање греха, који добијају опроштење својих греха и у могућности су на прихватљив начин да обожавају Бога (Јован 14:7-9; Ефежанима 1:7). За помазанике, гледање Бога достиже свој врхунац кад ускрсну на небо, где заиста виде Бога и Христа (2. Коринћанима 1:21, 22; 1. Јованова 3:2). Али, сви они који су чистог срца могу да виде Бога кроз тачно спознање и право обожавање (Псалам 24:3, 4; 1. Јованова 3:6; 3. Јованова 11). Они су исправно наклоњени вечном животу на небу или на рајској Земљи (Лука 23:43; 1. Коринћанима 15:50-57; 1. Петрова 1:3-5).

5. Како само неко може да постане верник и прави следбеник Исуса Христа?

5 Они који нису исправно наклоњени вечном животу неће постати верници. Њима није могуће да показују веру (2. Солуњанима 3:2). Штавише, нико не може да постане прави следбеник Исуса Христа уколико се не поучи и ако Јехова, који види какво је срце, не привуче ту особу (Јован 6:41-47). Наравно, Јеховини сведоци приликом проповедања од куће до куће не стварају унапред закључке ни о коме. Они не могу видети шта је некоме у срцу, него исход препуштају у руке љубазном Богу.

6. (а) Шта је речено у вези личног контакта у служби од куће до куће? (б) Какве су припреме извршене да се Јеховиним сведоцима помогне да пронађу оне који су исправно наклоњени вечном животу?

6 Један научник је прикладно рекао: ”[Павле] је научавао истину јавно и од куће до куће. Не само са подијума, него је и у личном контакту са појединцима проповедао Христа. Често је лични контакт далеко делотворнији од било ког другог начина или методе за допирање до душа“ (Аугуст Ван Рун). Публикације као што су Водич за теократску службу оспособљавања, Расправљање на темељу Писма и Наша служба за Краљевство помажу Јеховиним сведоцима у држању говора и да на најбољи начин остваре лични контакт у својој служби проповедања. Од помоћи су и прикази на Службеном састанку, и савет који се даје у Теократској школи проповедања. Они који похађају ту школу на вредан се начин оспособљавају у таквим говорним вештинама као што су добри уводи, исправна употреба библијских цитата, логичан развој излагања, уверљиво доказивање, употреба поређења и делотворни закључци. Погледајмо како се у Библији може наћи потпора за такву поуку која може Божји народ да учини делотворнијим док тражи оне који су исправно наклоњени вечном животу.

Уводи који потичу на размишљање

7. Шта о уводима учимо из уводних Исусових речи у Проповеди на гори?

7 Они који се припремају за службу од куће до куће могу из Исусовог примера да науче нешто о уводима који побуђују занимање. У уводу своје Проповеди на гори, девет пута је употребио реч ”срећни“. На пример, рекао је: ”Срећни су они који су свесни својих духовних потреба, јер њима припада краљевство небеско. . . Срећни су који су благе нарави, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:3-12). Реченице су биле директне и јасне. А тај је увод сигурно побудио занимање и укључио слушаоце, јер ко не би хтео да буде срећан?

8. Како треба изнети говорну тему у служби од куће до куће?

8 Било коју говорну тему која се користи у служби од куће до куће треба изнети на јасан, сигуран и угодан начин. Али нико не би требао да користи шокантан увод, као на пример: ”Имам поруку за вас из свемира.“ Добра вест има свој извор на небу, али због таквог увода станар би могао да се пита да ли да озбиљно схвати тог Сведока или да га се што пре реши.

Исправно управљати Божјом речју

9. (а) Како у служби проповедања треба употребити, прочитати и применити библијске цитате? (б) Који је пример наведен да се покаже како је Исус користио питања?

9 У служби проповедања, као и са подијума, библијске цитате треба исправно употребити, прочитати их с одговарајућим наглашавањем и применити их на јасан, тачан начин. Такође могу бити од помоћи питања која станара наводе на размишљање о библијским темама. И овде су Исусове методе поучне. Једном приликом га је човек који је био добро упућен у Мојсијев закон упитао: ”Учитељу, шта треба да чиним да наследим вечни живот?“ У одговору је Исус упитао: ”Шта је записано у Закону? Како читаш?“ Исус је несумњиво знао да је то питање на које човек може одговорити. Он је и одговорио исправно, рекавши: ”’Мораш љубити Јехову Бога својега свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом и свим умом својим‘, и ’свога ближњега као самога себе.‘“ То је навело Исуса да га похвали, и уследио је даљњи разговор (Лука 10:25-37).

10. Шта би требало да имамо на уму обзиром на говорну тему, и шта треба избегавати кад се станарима постављају питања?

10 Они који сведоче од куће до куће треба да нагласе тему разговора и јасно дају до знања из ког разлога читају библијске цитате који развијају ту тему. Пошто Сведок покушава да допре до срца станара, треба избегавати да поставља неугодна питања. Приликом употребе Божје речи, ’нека наша реч увек буде љупка, сољу зачињена‘ (Колошанима 4:6).

11. Какав нам пример пружа ситуација у којој је Сатана искушавао Исуса у вези примене библијских цитата за исправљање кривих гледишта?

11 Нарочито би приликом поновних посета могла постојати потреба да се исправе неисправна гледишта тиме да се покаже шта уствари Библија каже. Исус је учинио нешто слично одбијајући Сатану, који је рекао: ”Ако си Божји син, баци се доле [са грудобрана на храму, као могуће самоубиство]; јер је писано: ’Даће за тебе наредбу својим анђелима, и носиће те на својим рукама, да никад не удариш ногом у камен.‘“ У Псалму 91:11, 12, који је цитирао Сатана, не оправдава се угрожавање живота, као Божјег дара. Схвативши да је неисправно да искушава Јехову рискирајући свој живот, Исус је рекао Сатани: ”Опет је писано: ’Не смеш да искушаваш Јехову свог Бога‘“ (Матеј 4:5-7). Наравно, Сатана не тражи истину. Али, кад разумни људи изразе неисправна гледишта која би ометала њихов духовни напредак, слуга Божје речи треба тактично да покаже шта уствари Библија каже. То је све део ’исправног управљања речју Божјом‘ — а што је једна од важних поука која се научи у Теократској школи проповедања (2. Тимотеју 2:15).

Уверавање је на месту

12, 13. Зашто је исправно да се у служби користимо уверавањем?

12 Уверавање има своје место у хришћанској служби. На пример, Павле је потицао свог сарадника Тимотеја да настави у ономе што је научио и у што је ”био увераван да би у то веровао“ (2. Тимотеју 3:14). У Коринту је Павле ”држао говор у синагоги сваког сабата и уверавао Јевреје и Грке“ (Дела апостолска 18:1-4). У Ефезу је успешно ’држао говоре и користио се уверавањем обзиром на краљевство Божје‘ (Дела апостолска 19:8). А кад је био у кућном притвору у Риму, апостол је позивао к себи људе и сведочио им, ”користећи се уверавањем“, и неки су постали верници (Дела апостолска 28:23, 24).

13 Наравно, без обзира колико би се Сведок трудио да буде уверљив, само они који су исправно наклоњени вечном животу постаће верници. Уверљиви докази и јасна објашњења, могу их уверити да у то поверују. Али, шта још може бити од помоћи при уверавању?

Говори логично и уверљиво

14. (а) Шта укључује логичан, повезан развој излагања? (б) Шта захтева уверљиво доказивање?

14 Једна од говорних особина која се наглашава у Теократској школи проповедања је логичан, повезан развој излагања. То значи кључне мисли и одговарајуће градиво поставити у разуман редослед. Пресудно је такође и уверљиво доказивање, што захтева постављање доброг темеља и предочавање здравих доказа. Слично томе је и помагање слушаоцима да се укључе у расправљање тиме да се задржи заједнички темељ, да се у складу с тим развију мисли и да се делотворно примене. Поново нам Библија пружа смернице.

15. (а) Како је Павле придобио пажњу и успоставио заједнички темељ кад је говорио на Марсовом брду? (б) Какав доказ имамо у Павловом говору о логичном, повезаном развоју излагања?

15 Ове говорничке особине видљиве су у познатом говору апостола Павла на Марсовом брду у древној Атини (Дела апостолска 17:22-31). Његов је увод привукао пажњу и успостављен је заједнички темељ, јер је рекао: ”Атињани, видим да сте у свему, како се чини, више одани страху од божанстава него остали.“ За њих је то несумњиво представљало комплимент. Споменувши жртвеник посвећен ”Непознатом Богу“, Павле је наставио са својим логичним, повезаним развојем излагања и уверљивим доказивањем. Указао је да је тај Бог ког нису познавали ”створио свет и све у њему“. За разлику од Атене или других грчких божанстава, он ’не пребива у храмовима саграђеним руком, нити му је потребно да га послужују људске руке‘. Апостол је надаље указао на то да нам је тај Бог дао живот и није нас навео на то да пипамо за њим слепо. Павле је затим доказивао да наш Створитељ, који се не обазире на времена идолопоклоничког незнања, ’говори човечанству посвуда да се покаје‘. Овим се логично дошло до тога да ће ’Бог судити становницима земље у праведности преко помазаника кога је ускрснуо из мртвих‘. Пошто је Павле ”објављивао добру вест о Исусу и ускрсењу“, ти су Атињани знали да је тај Судија Исус Христ (Дела апостолска 17:18).

16. Како Павлов говор на Марсовом брду и оспособљавање у Теократској школи проповедања могу да утичу на нечију службу проповедања?

16 Истина, Павле на Марсовом брду није сведочио од куће до куће. Али из овог говора, као и из поука у Теократској школи проповедања, Јеховини сведоци могу да науче много тога што може да побољша њихову службу проповедања. Да, све им ово помаже да постану делотворнији проповедници, као што је и Павлов логичан развој излагања и уверљиво доказивање уверило неке од оних Атињана и постали су верници (Дела апостолска 17:32-34).

Употреби поучна поређења

17. Каква поређења треба да користимо у служби проповедања?

17 Теократска школа проповедања такође помаже Божјим слугама да користе добра поређења током сведочења од куће до куће и у другим гранама своје службе. Да би се нагласиле важне мисли, треба користити једноставна поређења, с добрим укусом. Сведок треба да их узима из познатих ситуација и да пази да их јасно примени. Исусова поређења удовољавала су свим тим захтевима.

18. Како Матеј 13:45, 46 може да се покаже корисним у служби проповедања?

18 На пример, погледајмо Исусове следеће речи: ”Небеско краљевство је попут путујућег трговца који тражи врсне бисере. Кад је нашао бисер високе вредности, отишао је и одмах продао све што је имао, те га купио“ (Матеј 13:45, 46). Бисери су драгоцени драгуљи који се налазе унутар шкољке каменице или других мекушаца. Али само неки бисери су ’врсни‘. Трговац је поседовао способност разлучивања потребну да се разабере ненадмашна вредност тог једног бисера и био је спреман да се одрекне свега другога да би га купио. Можда би се код поновне посете или библијског студија у кући могло искористити ово поређење да се покаже да ће онај ко заиста цени Божје Краљевство да поступи као тај трговац. Таква особа ће у свом животу да да̂ првенство Краљевству, свесна тога да је то вредно сваке жртве.

Закључи побудом

19. Шта у служби проповедања могу закључци да покажу станару?

19 У Теократској школи проповедања Божји народ такође учи да закључак говора или разговора треба да буде у директној вези с темом и треба да покаже слушаоцима шта треба да чине и да их охрабри да то учине. У служби од куће до куће станару треба јасно показати који би смер требало да изабере, тј. прихвати библијску публикацију или пристане на поновну посету.

20. Какав изврстан пример побуђујућег закључка имамо у Матеју 7:24-27?

20 Изврстан пример пружа закључак Исусове Проповеди на гори. Уз помоћ лако разумљивог поређења, Исус је показао да ће бити мудро послушати његове речи. Закључио је: ”Свако ко слуша ове моје речи и извршава их упоредиће се с разборитим човеком који је саградио кућу на стени. И ударио је пљусак и наврле воде и задували ветрови и сручили се на кућу, али није се срушила, јер је утемељена на стени. Даље, свако ко слуша ове моје речи и не извршава их упоредиће се с лудим човеком који је саградио кућу на песку. И ударио је пљусак и наврле воде и ветрови задували и ударили у кућу и она се срушила и велики је био њен пад“ (Матеј 7:24-27). Како се овим добро показује да Божји слуге треба да се труде да победе станаре!

21. Шта је показано кроз ово разматрање, али шта се мора узети на знање?

21 Све ово показује како Теократска школа проповедња може да помогне многима да буду способни објавитељи Краљевства. Наравно, одговарајућа оспособљеност долази у првом реду од Бога (2. Коринћанима 3:4-6). А без обзира колико је неко способан проповедник, нико не може да увери људе да постану верници уколико их не привуче Бог кроз Христа (Јован 14:6). Ипак, Божји народ треба свакако да се користи свим духовним припремама од Јехове док тражи оне који су исправно наклоњени вечном животу.

Како ћеш одговорити?

◻ Ко су ”они који су чистог срца“, и како они ’виде Бога‘?

◻ Које чинитеље треба да узмемо у обзир док носимо вест Краљевства у раду од куће до куће?

◻ Како у служби проповедања може исправно да се управља речју Божјом?

◻ Шта ће помоћи да у служби проповедања изнашање буде логично и уверљиво?

◻ Шта треба да упамтимо у вези поређења која се користе у служби проповедања?

◻ Шта треба да се постигне закључцима који се користе у делу сведочења?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Исус је рекао да ће ”они који су чистог срца“ ”видети Бога“. Шта је то значило?

[Слика на 18. страни]

Библијске цитате треба исправно употребити, прочитати их с одговарајућим наглашавањем и применити их на јасан, тачан начин