Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто религију треба схватити озбиљно?

Зашто религију треба схватити озбиљно?

Зашто религију треба схватити озбиљно?

”ЧОВЕК не може да живи само о хлебу“ (Матеј 4:4, The New English Bible). Те се често цитиране речи дотичу потребе човека коју су данас многи изгубили из вида. Оне указују на то да ми имамо и духовне потребе које треба задовољити. Зато је онај који је изрекао те речи, Исус Христ, такође рекао: ”Како су благословљени они који познају своју потребу за Богом“ (Матеј 5:3NEB).

Само религија може да задовољи нашу ”потребу за Богом“. Само религија може да да̂ одговор на наша основна питања о пореклу, сврси и смислу живота. И само религија може да да̂ право значење и садржај нашим животима. Али, то не може било која религија. Исус је Самарићанки рекао: ”Прави [ће] обожаваоци обожавати Оца духом и истином“ (Јован 4:23). Обожавати ”истином“ значи више од држања периодичних традиција и ритуала. Они често следбеницима не дају више од краткотрајног осећаја добробити, док их духовно остављају гладне.

На пример, Едвин О. Рајсхауер, бивши амбасадор САД приметио је: ”Шинтоизам и будизам за већину људи више су ствар обичаја и конвенција него смисаоних веровања.“ Али, многи Јапанци се тиме задовољавају. Међутим, прегршт ”нових религија“ у Јапану одраз је растућег незадовољства традиционалном религијом.

”Нове религије“ склоне су да у средиште стављају каризматске вође — а не Бога. Многи од тих религиозних вођа тврде да су божански надахнути. Али, њихове доктрине су углавном само мешавине будистичих, шинтоистичких и других религија — са убаченом великом дозом филозофије оснивача. Њихова привлачност обично лежи у обећању бољег живота и тврде да поседују мистичне силе и снагу оздрављења. Међутим, да ли је из таквих религија видљиво да своје следбенике поучавају обожавању ”духом и истином“? Тешко. Као прво, религиозни култови теже ка томе да данас јесу а сутра их већ нема. Њихова краткотрајна природа не даје пуно разлога да се схвате озбиљно.

Религија коју треба схватити озбиљно

Ипак, постоји религија која постоји дуже од било ког облика обожавања. То је религија коју научава Библија. С писањем Библије започело се пре неких 35 векова, а неки од ’извештаја‘ сачуваних у њеним првим поглављима говоре о догађајима старијим још за хиљаду година. a Већ је само то разлог да се религија Библије озбиљно размотри.

The Enciclopedia Americana о Библији каже: ”Њено је светло ’отишло у читави свет‘. Она се сада сматра етичким и религијским благом чије неисцрпно учење обећава да са порастом цивилизацијске наде буде још вредније.“ Али, ако је та књига заиста веродостојни водич ка правој религији, зар не би очекивао да је она и најтиражнија од свих књига, да је доступна свима који трагају за истином?

Такав је случај са Библијом. Преведена је, у потпуности или деловима, на 1928 језика, и она је књига са највећим тиражем у историји. Даље, показала се историјски и научно тачном. Археологија и историја сведоче о тачним испуњењима библијских пророчанстава. Она је ослобођена сваког облика спиритизма, мистицизма и окултизма. Све је то у складу са тврдњом саме Библије о њеном божанском надахнућу (2. Тимотеју 3:16). b

”Плодови“ праве религије

Али, зар није истина да многе религије тврде да следе Библију? Зар нису раздори, непријатељства и лицемерје очигледни међу многим који тврде да су хришћани? Да, али то није разлог за одбацивање Библије. Сам Исус Христ је указао да Бог неће признати већину оних који тврде за себе да су хришћани. (Види Матеј 7:13, 14, 21-23.) Како онда могу да се препознају следбеници праве религије коју научава Библија? Исус је одговорио: ”Препознаћете их по њиховим плодовима. Да ли људи икад беру грожђе с трња или смокве с чичка? Тако свако добро дрво даје добар плод а свако труло дрво даје безвредан плод. Заиста ћете, дакле, по њиховим плодовима да препознате те људе“ (Матеј 7:16, 17, 20).

Да, права религија треба да буде снажна сила за добро, која позитивно делује на обожаваоце. Узмимо, на пример, Јапанца Акинорија, који је, према властитим речима, ”постао утеловљење такмичарског духа“. Успешно је остварио своје циљеве дипломиравши на водећем факултету и запосливши се у једној угледној фирми. Није видео никаквог разлога да у свој живот унесе религију. ’Религија је за слабе којима у животу треба подршка‘, мислио је.

Све је ишло глатко док се, као резултат стреса и напора, није тешко разболео. Врат му се искривио и укочио тако да му је брада била код левог рамена. Многи ”пријатељи“ у компанији где је Акинори радио показали су се слабом утехом у време невоље. (Упореди Пословице 17:17.) Тако је потонуо у дубоку јаму алкохолизма, помишљајући чак да одузме себи живот.

Али, временом је Акиноријева жена почела да проучава Библију са Јеховиним сведоцима. Једног дана му је у току разговора споменула цитат из посланице Галаћанима 6:7, где стоји: ”Шта човек сеје то ће и пожњети.“ Погођен тим речима, Акинори јој се прикључио у проучавању, а оно што је научио изменило је његов смисао живота. Како је Акиноријев став према животу постајао све светлији, његова је стресом узрокована болест почела да ишчезава! Управо како каже и библијски цитат: ”Мирно срце живот јесте телу“ (Изреке 14:30Бакотић). Да, права религија рађа красне плодове!

Тоширо је још један Јапанац који је упознао како права религија може да буде сила која води ка добру. Иако је веровао да практична религија има вредност, није у вези тога ништа предузимао. Његов је интерес био усмерен ка поседовању властите куће. Међутим, постизање тог циља није му донело задовољство какво је очекивао. Даље, посматрајући ситуацију на свом радном месту, увидео је да су непоштена дела постала уобичајена и да из њих произилазе лоши односи. Тоширо је осећао одвратност према томе што је видео.

Једног дана је његова жена позвала у посету старешину из оближње скупштине Јеховиних сведока. Тоширо је одмах увидео да је овај старешина другачији од његових колега. По чему? Тај старешина је у свом животу озбиљно примењивао библијска начела. То је на њега оставило утисак тако да је Тоширо прихватио позив да проучава Библију, и религија Библије је почела да постаје његов животни пут.

Позивамо и тебе да упознаш Јеховине сведоке. Њихови ”плодови“ су доказ да они обожавају ”духом и истином“. Они се напорно труде да у свом животу у дело спроведу библијска учења. Док су као појединци далеко од савршенства, као група показују како права религија може да буде снажна духовна сила која води ка добру.

Хиљаде њих некада су били несрећни са својим начином живота. Али, применом библијских начела многи су били у стању да предузму значајне промене. Гајећи оно што Библија назива ’плодовима духа‘, то јест, особине љубави, радости, мира, велике стрпљивости, добродушности, доброте, вере, благости, и самосавладавања, пронашли су кључ за личну срећу (Галаћанима 5:22, 23).

Вечна корист од праве религије

Права религија, међутим, мора да учини више него да само преобликује личности или олакша личне проблеме. Глобални проблеми, као што су загађивање, претња нуклеарног рата и искоришћавање околине, прете да униште нашу прекрасну планету. Економски проблеми гуше срећу и добробит милиона људи. Ниједна религија не може да се схвати озбиљно ако не нуди неку наду за решење тих глобалних проблема.

Религија Библије нуди такву наду. Бог обећава да ће успоставити праведни нови свет под небеском владавином, или ’краљевством‘ (Матеј 6:9, 10; 2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4). То Краљевство је лек за све болести човечанства. У вези трајности тих благодати за читаву Земљу, Библија нам пружа јамство: ”Свет пролази, а тако и жеља његова; а ко твори вољу Божју остаје заувек.“ Да, вечни живот у срећи је нада сваког правог хришћанина! (1. Јованова 2:17). Али, користи од тог долазећег Краљевства имаће само они који озбиљно схвате примењивање праве религије у пракси. Ми те зато подстичемо да започнеш озбиљно да проучаваш Библију (Јован 17:3). c Кад почнеш да допушташ светлу Божје речи да засија у твом животу, осетићеш велику радост док се твојој ’потреби за Богом‘ удовољава корак по корак. Заиста, вечни благослови ће постати твоји јер си религију — праву религију — озбиљно схватио.

[Фусноте]

a Види, на пример, 1. Мојсијеву 2:4; 5:1; 6:9.

b За даљње информације види књигу The Bible — God’s Word or Man’s?, која може да се набави код издавача овог часописа.

c Јеховине сведоке ће радовати да вам помогну у том погледу. Бесплатан студиј Библије може да буде успостављен тако да ступите у контакт или с издавачем овог часописа или с оближњом скупштином Јеховиних сведока у месту вашег становања.

[Слика на 5. страни]

Доступност Библије на преко 1900 језика у складу је с њеним речима да је божански надахнута

[Слика на 7. страни]

Религија Библије пружа наду да ће под небеском владавином бити остварени мирољубиви услови широм света