Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исказивати част Јехови, зашто и како?

Исказивати част Јехови, зашто и како?

Исказивати част Јехови, зашто и како?

”Исказаћу част онима који мени част исказују, а који ме презиру мало ће вредети“ (1. САМУЕЛОВА 2:30).

1. Ко добија светски познату Нобелову награду, и како многи гледају на ту награду?

 СВАКЕ године четири скандинавске институције додељују Нобелову награду онима који су ’током протекле године највише допринели човечанству‘. Награде се предају за достигнућа у шест различитих подручја. Многи Нобелову награду сматрају највећом чашћу која може да се искаже неком човеку.

2. Кога превиђају они који дају Нобелову награду, и зашто Он нарочито заслужује част?

2 Иако нема ништа неисправно у томе да се придаје част људима који то заслужују, да ли су они који исказују такве части икада размишљали о томе да искажу част највећем Доброчинитељу човечанства? Тај Доброчинитељ је онај који је човечанству уделио многе благодати откад је пре неких 6 000 година створио првог човека. Често пропуштање да му се искаже част може да нас подсети на речи Елихуа, пријатеља Јова из древног времена, који је приметио: ”Ипак нико није рекао: ’Где је Бог, мој величанствени Творац, који у ноћи даје мелодије?‘“ (Јов 35:10). Наш велики Доброчинитељ и даље чини добро, ’дајући кишу с неба и плодоносна раздобља, пунећи срца до ситости јелом и весељем‘ (Дела 14:16, 17; Матеј 5:45). Јехова је заиста Даровалац ’сваког доброг дара и сваког савршеног поклона‘ (Јаков 1:17).

Шта значи исказивати част

3. Које су главне хебрејске и грчке речи које се преводе са ”част“, и шта оне значе?

3 Основна хебрејска реч за част, кавод, дословно значи ”тежина“. Тако се особа којој се исказује част сматра тешком (важном, значајном), упечатљивом или оном која обилује нечим. Значајно је да се ова хебрејска реч, кавод, често у Библији преводи као ”слава“, што даље указује како се упечатљивим или како важним сматра онај коме се исказује част. Друга хебрејска реч, јекар, која се у Библији преводи са ”част“, такође се преводи са ”драгоцен“ и ”драгоцености“. Тако је у Хебрејским списима реч част повезана са славом и драгоценошћу. Грчка реч која се у Библији преводи са ”част“ је тиме, а и она изражава смисао цењења, вредности, драгоцености.

4, 5. (а) Шта значи исказивати част неком појединцу? (б) Која ситуација испричана у Естери 6:1-9 показује шта је укључено у исказивање части?

4 Тако неко исказује част другоме на тај начин да према тој особи показује дубоко поштовање и цењење. За пример погледајмо ситуацију која је описана у Библији, а односи се на верног Јевреја Мордехаја. Једном приликом Мордехај је разоткрио заверу усмерену на живот краља Ахасвера у древној Персији. Касније, у ноћи у којој краљ није могао да спава, акција коју је Мордехај предузео предочена је краљу, па је он упитао своје послужиоце: ”Каква је част и велика ствар учињена Мордехају за ово?“ Одговорили су: ”Није с њиме учињено ништа.“ Како отрежњавајуће! Мордехај је спасио краљу живот, а краљ је пропустио да покаже захвалност (Естера 6:1-3).

5 Зато је, у прикладно време, Ахасвер упитао свог првог министра Хамана како је најбоље да се искаже част ономе коме се краљ обрадовао. Хаман је одмах закључио у свом срцу: ”Коме би краљ с већом радошћу исказао част него мени?“ Зато је Хаман рекао да би ту особу требало оденути у ”краљевско одело“ и требало би да јаше ”коња кога краљ јаше“. Закључио је: ”Морају да га доведу да јаше на коњу по јавном градском тргу и морају да узвикују пред њим: ’Тако се чини човеку чијој се части сам краљ радује‘“ (Естера 6:4-9). Сви би људи високо ценили онога који би био тако почашћен.

Зашто Јехова заслужује част

6. (а) Ко изнад свих других заслужује нашу част? (б) Зашто реч ”величанствен“ одговарајуће описује Јехову?

6 Људима је током историје исказивана част, често пута незаслужено (Дела 12:21-23). Али, ко изнад свих других заслужује част? Па, Јехова Бог, наравно! Он заслужује нашу част јер је величанствен. Израз ”величанствен“ често се примењује на њега. Он јесте Величанствени, Величанствени Творац, Величанствени Створитељ, Величанствени Краљ, Величанствени Учитељ, Величанствени Господар (Псалам 48:2; Проповедник 12:1; Исаија 30:20; 42:5; 54:5; Хосеа 12:14). Онај ко је величанствен, узвишен је, достојанствен, уздигнут, племенит, познат и достојан страхопоштовања. Јехова је неупоредив, њему није нико раван, надмоћно је узвишен. Он сам сведочи за ту чињеницу кад каже: ”С ким ћете ме сразмерити или изједначити или упоредити да бисмо једно другом били слични?“ (Исаија 46:5).

7. Шта се може рећи, на колико је различитих начина Јехова јединствен, и зашто се може рећи да је неупоредив у погледу власти?

7 Јехова Бог је неупоредив на бар седам различитих начина, који представљају седам одређених разлога због којих треба да му се исказује част. Као прво, Јехова Бог заслужује највећу част јер је неупоредив у власти. Господ Јехова је Универзални Суверен — узвишен је. Он је наш Судија, Законодавац и Краљ. Сви на небу и Земљи одговорни су Њему; али он није одговоран никоме. Добро је описан као ”велики, јак и страшан“ (5. Мојсијева 10:17; Исаија 33:22; Данијел 4:35).

8. Зашто се може рећи да је Јехова неупоредив (а) обзиром на свој положај? (б) обзиром на своје вечно постојање?

8 Као друго, Јехова Бог заслужује највећу част јер је неупоредив обзиром на свој положај. Он је ”Високи и Узвишени“, Највиши. Уздиже се непојмљиво далеко изнад свих својих земаљских створења! (Исаија 40:15; 57:15; Псалам 83:18). Као треће, Јехови Богу треба да исказујемо част изнад свих других, јер је неупоредив обзиром на своје вечно постојање. Једини он никад није имао почетак, јер постоји од вечности у вечност (Псалам 90:2; 1. Тимотеју 1:17).

9. На који начин је Јехова неупоредив (а) обзиром на своју славу? (б) обзиром на основна својства?

9 Као четврто, Јехова Бог заслужује највећу част због сјаја своје личне славе. Он је ’Отац небеских светлости‘. Његова особа поседује такву блиставост да ниједан човек не може да га види и остане жив. Он заиста улива страхопоштовање (Јаков 1:17; 2. Мојсијева 33:22; Псалам 24:10). Као пето, дугујемо Јехови Богу највећу част због његових величанствених својстава. Он је свемогућ, бескрајан у сили; свезнајућ је, бескрајан у мудрости; потпуно је савршен у правди; он је само утеловљење љубави (Јов 37:23; Пословице 3:19; Данијел 4:37; 1. Јованова 4:8).

10. На који начин је Јехова несразмерив (а) обзиром на дела стварања и власништво? (б) обзиром на своје име и славу?

10 Као шесто, Јехова Бог заслужује највећу могућу част због својих великих дела стварања. Као Створитељ свега на небу и на Земљи, он је у исто време и велики Власник свега. У Псалму 89:11 читамо: ”Небо је твоје и земља је твоја.“ Као седмо, наш Бог Јехова заслужује част изнад свих других јер је неупоредив, несразмерив обзиром на своје име и глас. Он једини носи име Јехова, што значи ”Он проузрокује да постаје“. (Види 1. Мојсијева 2:4, фуснота у New World Translation — With References [Нови свет преводу — с објашњењима].)

Како исказивати част Јехови

11. (а) Који су неки од начина на које можемо да исказујемо част Јехови? (б) Како можемо да покажемо да заиста исказујемо част Јехови уздајући се у њега?

11 Како ми можемо да исказујемо част Јехови, ако узмемо у обзир сва његова својства? Као што ћемо видети, можемо да му исказујемо част показујући према њему страх и поштовање, слушајући га, узимајући га у обзир на свим својим путевима, даривајући га, опонашајући га и упућујући му молбе. Такође можемо да му исказујемо част тако да верујемо у њега, уздамо се у њега без обзира шта се догодило. ”Уздај се у Јехову свим срцем својим“, побуђени смо. Ми, дакле, исказујемо част Јехови тиме што га држимо за реч. Например, он каже: ”Не бој се, јер ја сам с тобом. Не обазири се плахо [у страху], јер ја сам Бог твој. Ја ћу те јачати. Заиста ћу ти помоћи“ (Пословице 3:5; Исаија 41:10). Вређали бисмо га кад се не бисмо у потпуности у њега поуздали.

12. Какав удео у исказивању части Јехови имају послушност и страх?

12 Уско повезан начин исказивања части Јехови је тај да га слушамо. А пресудан за послушност је страх од Бога, да, страх да се не допаднемо Богу. Повезаност између страха и послушности показују речи упућене Аврахаму након што је Аврахам послушно покушао да жртвује Исака, свог сина. ”Сада знам да си богобојазан“, рекао је Јехова (1. Мојсијева 22:12). Расправљајући о томе шта деца дугују својим родитељима, апостол Павле је такође показао да послушност и част иду руку под руку (Ефежанима 6:1-3). Дакле, слушајући Божје заповести, које нису тешке, исказујемо част Јехови. Неоспорно је: ако не слушамо Јехову Бога то би значило да га вређамо (1. Јованова 5:3).

13. Ако исказујемо част Богу, какав ћемо унутрашњи став да имамо обзиром на своје активности и планове?

13 Даље, Јехови можемо исказати дужну част тиме да следимо савет из Пословица 3:6: ”Обазири се на њега [да, узимај га у обзир] на свим путевима својим и он ће учинити да буду праве стазе твоје.“ Ученик Јаков даје добар савет с тим у вези. Уместо да из дана у дан живимо самоуверено, уздајући се у своје способности, морамо рећи: ”Ако Јехова жели, живећемо и чинићемо ово или оно“ (Јаков 4:15). Пре много година обичај Међународних истраживача Библије био је да свакој изјави у вези будућности додају скраћеницу Д.В., што значи Deo volente, ”Ако буде Божја воља“.

14. (а) Какав став у вези својих настојања морамо да заузмемо ако желимо да исказујемо част Богу? (б) Какав став се показује у вези издавања литературе Друштва Кула стражара?

14 Ми такође исказујемо част Јехови тиме да показујемо понизан став, приписујући Богу сваки успех ком се можда радујемо. Апостол Павле је у вези своје службе исправно приметио: ”Ја сам посадио, Аполо је залио, али Бог је давао да расте; тако нити је шта онај који сади, ни онај који залева, него Бог који даје да расте“ (1. Коринћанима 3:6, 7). Заиста, Павле је био заинтересован за то да искаже дужну част Богу, не себи или било ком човеку. Тако се, данас, у публикацијама Друштва Кула стражара не појављују имена оних који их пишу и писци избегавају да други знају шта су они написали. На тај начин се пажња усредсређује на информације, које су намењене томе да се исказује част Јехови, а не на неког човека.

15. Које искуство показује како неки људи тешко схватају такву скромност Јеховиних сведока?

15 Овакав начин усмеравања пажње на Јехову, и тиме исказивања части њему, за неке представља изненађење. Пре неколико година, кад су постављали разглас за једно јавно предавање у Централ парку у граду Њујорк, Сведоци су као пробу за разглас пустили једну касету Краљевских мелодија. Један лепо одевени брачни пар упитао је једног Сведока каква је то музика. Мислећи да је то брачни пар Сведока, одговорио је: ”То су Краљевске мелодије бр. 4.“ ”Да, али ко је компоновао ту музику?“ упитали су. Сведок је одговорио: ”Ох, композитор је анониман.“ Брачни пар је одговорио: ”Људи који компонују овакву музику не чине то анонимно.“ Сведок је одговорио: ”Али код Јеховиних сведока је управо то случај.“ Да, код њих је тако да би сва част припала Богу Јехови!

16. На које различите начине можемо да користимо свој глас да искажемо част Богу Јехови?

16 Још један начин за исказивање части Јехови је употреба наших усана да би се сведочило о њему. Ако смо заиста заинтересовани за то да му искажемо част, савесно ћемо ширити добру вест Краљевства. То можемо да чинимо идући од куће до куће и на све друге начине који су нам доступни, не превиђајући могућности за неформално сведочење (Јован 4:6-26; Дела 5:42; 20:20). Уз то, имамо могућност да исказујемо част нашем Богу својим гласом на скупштинским састанцима, било дајући коментаре или придружујући се певању из срца наших Краљевских песама (Хебрејима 2:12; 10:24, 25). Такође можемо у свакодневном разговору да исказујемо част Богу Јехови својим уснама. Уз мало труда можемо разговор да скренемо на изграђујуће духовне теме, а то ће довести до исказивања части Богу Јехови (Псалам 145:2).

17. (а) Како наше исправно понашање утиче на наше исказивање части Јехови? (б) Како утиче неисправно понашање?

17 Као што је лепо да исказујемо част Јехови својим уснама, такође је потребно да му исказујемо част својим понашањем. Исус је осудио оне који су исказивали част Јехови својим уснама, а срца су им била далеко од њега (Марко 7:6). Неисправним понашањем обешчашћујемо Бога Јехову. На пример, у Римљанима 2:23, 24 читамо: ”Ти, који се поносиш законом, обешчашћујеш ли Бога својим преступањем Закона? Јер се на ’име Божје хули због вас међу народима.‘“ Последњих је година заиста много хиљада особа искључено из скупштина Јеховиног народа. Вероватно је још већи број оних који су се упустили у нечасно понашање, а који нису били искључени јер су показали истински покајничко становиште. Сви су они исказивали част Јехови својим уснама, али то нису учинили својим понашањем.

18. (а) О чему треба да воде бригу неки који су знатно повлашћени да би исказивали Јехови дужну част? (б) Како ситуација с неким свештеницима у Малахијино време показује потребу да се води брига?

18 Они који су запослени у разним гранама сталне службе — било то у Бетелу, као путујући радници и мисионари или као пионири — знатно су повлашћени обзиром на своје могућности да допринесу исказивању части Јехови. Њихова је дужност да учине оно најбоље на послу за који су задужени, да буду ’верни у најмањем као и у многом‘ (Лука 16:10). У неком погледу они су у часном положају који је предочен али не представљен свештеницима и Левитима у древном Израелу. Међутим, због немарности неких свештеника у Малахијино време, Јехова им је рекао: ”Ако сам отац, где је моја част? Ако сам величанствени господар, где је страх од мене?“ (Малахија 1:6). Ти су свештеници покушавали да презиру Божје име приносећи на жртву слепе, хроме и болесне животиње. Уколико они који данас имају посебне предности службе не теже томе да дају најбоље од себе, они нарочито могу да заслуже прекор који је Бог Јехова дао оним свештеницима. Они неће да задовоље обзиром на исказивање части Богу.

19. (а) Који је још један начин за исказивање части Јехови, према Пословицама 3:9? (б) Који је други пресудан начин за исказивање части Јехови?

19 Још један начин на који можемо да исказујемо част Јехови је да дајемо новчане прилоге за светско дело проповедања које је он овластио. ”Исказуј част Јехови својим вредним стварима и првинама свега свог приноса“, побуђени смо (Пословице 3:9). Предност давања таквих прилога прилика је да се исказује част Богу Јехови, а ту прилику нико не би требао да превиди. Такође можемо да исказујемо част Јехови у својим молитвама, славећи га и захваљујући му (1. Дневника 29:10-13). Уствари, кад долазимо к њему у понизности и с дубоким поштовањем, самим својим приступањем к Богу исказујемо му част.

20. (а) Коме људи из света обично исказују част, и како? (б) Слеђењем које заповести можемо додатно да исказујемо част Јехови?

20 Данас многи, посебно млади, исказују част онима којима се диве тако што их опонашају — говорећи као они и понашајући се као они. Особе које опонашају често су спортски јунаци или звезде у свету спорта и забаве. Насупрот томе, ми као хришћани треба да исказујемо Богу Јехови част тако да се трудимо да га опонашамо. Апостол Павле је подстицао на то, пишући: ”Постаните опонашаоци Бога, као љубљена деца, и наставите да ходите у љубави“ (Ефежанима 5:1, 2). Да, тиме што тежимо да опонашамо Јехову, ми му исказујемо част.

21. (а) Шта ће да нас опреми за одавање славе и части Јехови? (б) Каква је награда коју Јехова даје онима који му исказују част?

21 Заиста постоје многи начини на које можемо и треба да одајемо славу и част Богу. Немојмо никад да заборавимо да ћемо редовним храњењем из његове Речи и бољим упознавањем Бога бити тим више у могућности да му исказујемо част. Каква нас награда очекује ако тако чинимо? ”Исказаћу част онима који мени част исказују“ каже Јехова (1. Самуелова 2:30). Јехова ће коначно да искаже част својим обожаваоцима тако што ће им дати вечни живот у срећи, било на небу као сувладарима с његовим Сином или на рајској Земљи.

Да ли се сећаш?

◻ Коме људи уопште исказују част, и коме обично пропуштају да искажу част?

◻ Шта значи исказивати част некоме, и на који то начин може да се чини?

◻ Који су неки од основних разлога зашто Бог Јехова заслужује част?

◻ Који су неки од начина на које можемо да искажемо част Јехови?

◻ На које начине Јехова награђује оне који му исказују част?

[Питања за разматрање]