Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исказивати част свим врстама људи

Исказивати част свим врстама људи

Исказивати част свим врстама људи

”Исказујте част свим врстама људи . . . имајте страх пред Богом, част исказујте краљу“ (1. ПЕТРОВА 2:17).

1. (а) Коме се, поред Бога и Христа, с правом исказује част? (б) У којим подручјима треба исказивати част људима према 1. Петровој 2:17?

 ВИДЕЛИ смо да смо дужни да исказујемо част Јехови Богу и Исусу Христу. То је исправно, мудро и то чинимо с пуно љубави. Али, Божја реч такође показује да треба да исказујемо част и другим људима. ”Исказујте част свим врстама људи“, речено нам је (1. Петрова 2:17). Пошто овај цитат завршава заповешћу: ”Част исказујте краљу“, указује се на то да треба да исказујемо част онима који имају право на то због свог положаја. Коме бисмо, дакле, с правом требали да исказујемо част? Број оних који заслужују част можда је много већи него што многи мисле. Могли бисмо рећи да постоје четири подручја у којима треба да исказујемо част другим особама.

Исказивати част политичким владарима

2. Како знамо да се ’краљ‘ споменут у 1. Петровој 2:17 односи на било ког људског краља или политичког владара?

2 Прво од тих подручја повезано је са световним владавинама. Треба да исказујемо част политичким владарима. Зашто кажемо да је Петар имао на уму политичке владаре кад је рекао: ”Част исказујте краљу“? Јер он говори о ситуацији ван хришћанске скупштине. Управо је говорио: ”Подложите се сваком људском створу, било краљу јер је надређен или управитељима јер су од њега послани.“ Запазимо такође да Петар Бога ставља насупрот ”краљу“, рекавши: ”Имајте страх пред Богом, част исказујте краљу“ (1. Петрова 2:13, 14). Дакле, ’краљ‘ о коме говори Петар и потиче нас да му исказујемо част односи се на људске краљеве и политичке владаре.

3. Ко су ’више власти‘, и шта њима припада?

3 Слично заповеда и апостол Павле: ’Будите у подложности вишим властима‘. ’Више власти‘ нису Јехова Бог или Исус Христ, него су то политички владари, владини службеници. С тим на уму, Павле наставља: ”Дајте свима што им припада . . . част ономе који тражи такву част.“ Да, они којима Бог допушта да врше политичку власт имају право на част (Римљанима 13:1, 7).

4. (а) Како може да се искаже част политичким владарима? (б) Какав је пример оставио апостол Павле у исказивању части владарима?

4 Како исказујемо част политичким владарима? Један начин је да се према њима односимо с дубоким поштовањем. (Упореди 1. Петрова 3:15.) А због њиховог положаја дужни смо да им исказујемо такво поштовање иако су можда зли. Римски историчар Тацит описао је владара Феликса као човека који је ”мислио да некажњено може да чини свако зло“. Ипак, Павле је своју одбрану пред Феликсом започео на начин пун поштовања. Слично је Павле с поштовањем рекао краљу Ироду Агрипи II: ”Сматрам себе срећним што се пред тобом требам бранити“, макар је Павле знао да Агрипа живи у родоскврнућу. Слично је Павле исказао част управитељу Фесту, обративши му се са ”узвишени“, иако је Фест био обожавалац идола (Дела 24:10; 26:2, 3, 24, 25).

5. На који се још начин част исказује властима, и како Јеховини сведоци у томе служе као добар пример?

5 Још један начин за исказивање части владиним службеницима показао је апостол Павле кад је писао да властима треба да дамо оно што им припада. Рекао је да треба дати ”порез ономе који тражи порез; данак ономе који тражи данак“ (Римљанима 13:7). Јеховини сведоци чине то без обзира у којој земљи на свету живе. У Италији су новине La Stampa приметиле: ”Они су најлојалнији грађани какви само могу да се пожеле: они не избегавају плаћање пореза и не траже како би за властиту корист изиграли неугодне законе.“ А лист The Post из Палм Бича, Флорида, САД, писао је о Јеховиним сведоцима: ”Они плаћају своје порезе. Они су једни од најпоштенијих грађана у Републици.“

Исказивати част послодавцима

6. Коме још, према речима апостола Павла и Петра, треба исказивати част?

6 Друго подручје на ком треба исказивати част је наше радно место. И апостоли Петар и Павле наглашавају важност тога да хришћани исказују част онима који су изнад њих у пословним односима. Павле је писао: ”Сви који су под јармом ропства нека сматрају своје господаре вредне сваке части, да се не грди име Божје и наша наука! А они који имају хришћане за господаре нека им не исказују мање поштовања због тога што су браћа, већ нека им служе боље.“ А Петар је рекао: ”Слуге, будите покорни својим господарима са свим дужним поштовањем, не само добрима и благима него и онима који су мучне ћуди“ (1. Тимотеју 6:1, 2; 1. Петрова 2:18Ст; Ефежанима 6:5; Колошанима 3:22, 23).

7. (а) Како се библијски савет за ’робове‘ који треба на прикладан начин да исказују част својим господарима може применити данас? (б) На шта треба да пазе хришћански намештеници који имају хришћанске послодавце?

7 Наравно, ропство данас није раширена појава. Али начела по којима су поступали хришћани у односима између роба и господара могу да се примене и на однос послодавац-намештеник. Тако хришћански намештеници имају одговорност да искажу част и послодавцима којима је тешко да се угоди. А шта ако је и послодавац суверник? Уместо да се због тога очекује посебан обзир и повластице, намештеник треба још спремније да служи свом хришћанском послодавцу, не искоришћавајући га никад ни на који начин.

Част у породичном кругу

8, 9. (а) Коме деца треба да исказују част? (б) Зашто деца треба да исказују такву част, и како могу да је искажу?

8 Треће подручје на ком треба да исказујемо част је породични круг. Деца су, на пример, дужна да исказују част својим родитељима. То није био само захтев постављен у Закону даном Мојсију, него и обавеза за хришћане. Апостол Павле је писао: ”Децо, слушајте своје родитеље у заједници с Господом, јер је то праведно: ’Исказуј част свом оцу и својој мајци‘“ (Ефежанима 6:1, 2; 2. Мојсијева 20:12).

9 Зашто би требало да деца исказују част својим родитељима? Треба да им исказују част због родитељског од Бога им даног ауторитета, као и због тога што су њихови родитељи учинили, проузрочивши њихово рођење, негујући их и одгајајући их од малена. Како би требало да деца исказују част својим родитељима? То треба да се чини нарочито тако да им буду послушна и подложна (Пословице 23:22, 25, 26; Колошанима 3:20). Можда ће у исказивању такве части бити потребно да одрасла деца својим остарелим родитељима или деди и баки пружају додатну подршку, било материјалну или духовну. То треба мудро уравнотежити са другим одговорностима, као што су брига за властиту децу и потпуно суделовање у хришћанском заједништву и служби проповедања (Ефежанима 5:15-17; 1. Тимотеју 5:8; 1. Јованова 3:17).

10. Коме су супруге дужне да исказују част, и на који начин могу то да чине?

10 Али, деца нису једина унутар породице која су дужна другима да исказују част. Жене треба да исказују част својим мужевима. Апостол Павле је такође рекао да ’жена треба да има дубоко поштовање према свом мужу‘ (Ефежанима 5:33; 1. Петрова 3:1, 2). То ”дубоко поштовање“ које се показује према супругу свакако укључује да му се исказује част. Сара је исказала част свом супругу Аврахаму кад му се обраћала са ’господару‘ (1. Петрова 3:6). Зато, супруге, опонашајте Сару. Исказујте својим супрузима част тиме да прихватате њихове одлуке и трудите се да се оне успешно спроведу. Супрузима ћете исказати част тиме да учините све да им олакшате њихов терет, а не да га чините још тежим.

11. Какву дужност имају супрузи обзиром на исказивање части, и зашто?

11 А како је са супрузима? Њих Божја реч учи: ”Ви мужеви, живите с њима надаље одговарајуће спознању, исказујући им част као слабијем суду, женском, јер сте и ви с њима наследници незаслужене милости живота, да ваше молитве не би биле ометене“ (1. Петрова 3:7). То би сигурно сваког супруга требало да наведе на размишљање. То је као да супруга носи етикету ”Драгоцено. Нежно. Поступај пажљиво! Исказуј част!“ Зато нека супрузи не заборављају да ће, уколико не исказују својим супругама част показујући дужан обзир према њима, нарушити свој однос с Јеховом Богом, јер ће њихове молитве да буду ометене. Заиста, за све чланове породице корисно је да исказују част једни другима.

У скупштини

12. (а) Ко је дужан да исказује част у скупштини? (б) Како је Исус показао да је прикладно да се прихвати исказивање части?

12 И у хришћанској скупштини свако има одговорност да исказује част. Саветује нам се: ”У међусобном исказивању части предњачите“ (Римљанима 12:10). Исус је у једној од својих поређења показао да је исправно да се прихвати исказивање части. Рекао је да би, кад смо позвани на гозбу, требало да заузмемо најниже место, јер ће тада домаћин да нас замоли да заузмемо више место, и биће нам исказана част испред свих гостију (Лука 14:10). Пошто сви захвално примамо исказе части, зар не би требало да имамо исти осећај за друге и исказујемо част једни другима? Како то можемо да чинимо?

13. Који су неки од начина на које можемо да исказују част браћи у скупштини?

13 Изражавање цењења за добро обављени задатак једнако је исказивању части. Дакле, можемо да искажемо част једни другима тиме да дамо похвалу, можда за говор или коментар који је неко изнео у скупштини. Уз то, част можемо да искажемо једни другима тако да се оденемо у понизност ума у односу према нашој хришћанској браћи и сестрама, односећи се према њима с дубоким поштовањем (1. Петрова 5:5). Тако показујемо да их ценимо као слуге Јехове Бога достојне части.

14. (а) Како могу браћа у скупштини да исказујемо сестрама дужну част? (б) Шта показује да је даривање један од начина за исказивање части?

14 Апостол Павле је саветовао младог Тимотеја да се према старијим хришћанским сестрама односи као према мајкама, а према млађима као према телесним сестрама, ”са свом чистоћом“. Да, кад су браћа пажљива да не узимају слободе у односу према својим хришћанским сестрама на тај начин да према њима показују прекомерну присност, исказују им част. Павле је даље писао: ”Исказуј част удовицама које су заиста удовице.“ Један начин на који сиромашној удовици треба да исказујемо част је материјална помоћ. Али да би имала предуслове за то, мора ”да има сведочанство о добрим делима“ (1. Тимотеју 5:2-10). У вези са материјалним даровима, Лука је писао обзиром на људе на острву Малти: ”Они нам исказаше многе почасти, а кад смо одлазили, ставише у лађу све што нам је требало“ (Дела 28:10). Тако се част може исказати другима и материјалним даровима.

15. (а) Коме смо посебно дужни да исказујемо част? (б) Који је један од начина на који можемо да исказујемо част онима који преузимају вођство?

15 Настављајући своје писмо Тимотеју, Павле пише: ”[Старешине] који председавају на узоран начин нека се сматрају достојним двоструке части, нарочито они који се труде у говорењу и поучавању“ (1. Тимотеју 5:17). На који начин можемо да исказујемо част старешинама, или надгледницима? Павле је рекао: ”Будите моји опонашаоци, као што сам ја Христов“ (1. Коринћанима 11:1). Кад слушамо Павлове речи и опонашамо га, исказујемо му част. То може да се примени и на оне који данас међу нама преузимају вођство. Уколико их опонашамо следећи њихов пример, исказиваћемо им част.

16. На које још начине може да се искаже част онима који преузимају вођство?

16 Још један начин на који исказујемо част надгледницима је да послушамо њихове опомене: ”Будите послушни онима који предводе међу вама и будите подложни, јер они непрестано бдију над вашим душама као они који ће положити рачун“ (Хебрејима 13:17). На исти начин, као што деца исказују част својим родитељима тиме што су им послушна, тако и ми исказујемо част онима који предводе међу нама тиме што смо им послушни и подложни. И као што су љубазни становници Малте Павлу и његовим судруговима исказали част материјалним даровима, и путујућим посланицима Заједнице увек се изнова исказује част на сличан начин. Али, наравно, никад не би требало да они моле за такве дарове или да покажу да би били захвални кад би их добили или да су им потребни.

17. Какву дужност обзиром на исказивање части имају они на положајима надгледања?

17 С друге стране, сви они који су у надгледничком положају у организацији — било у месној скупштини, у покрајини или области као путујући надгледници, у једној од подружница Друштва Кула стражара или у породичном кругу — дужни су да исказују част онима који су им поверени. То захтева да буду саосећајни и пуни разумевања. Треба да буду спремни да саслушају свакога у свако време, да буду благе нарави и понизни у срцу и мислима, као што је Исус рекао за себе (Матеј 11:29, 30).

Радити на међусобном исказивању части

18. (а) Шта може да нас спречи да исказујемо част онима који то заслужују? (б) Зашто нема оправдања за негативно и критичко расположење?

18 Сви ми треба јако да се трудимо да исказујемо част једни другима, јер постоји једна снажна препрека томе. Та препрека, или запрека, јесте наше несавршено срце. ”Склоност срца човечијега зла [је] од младости његове“, каже Библија (1. Мојсијева 8:21). Једна од људских склоности која би могла да нас омета у исказивању дужне части другима је да смо негативно, критички расположени. Сви смо ми слаби несавршени људи и потребно нам је Јеховино милосрђе и његова незаслужена доброхотност (Римљанима 3:23, 24). Кад то знамо будимо пажљиви да се не хватамо за слабости наше браће или да нашој браћи приписујемо сумњиве потицаје.

19. Шта ће нам помоћи да се одупремо негативном ставу?

19 Противотров за сваку такву негативну склоност је љубав и самосавладавање. Према нашој браћи треба да имамо саосећајан, лојалан, позитиван став, запажајући њихове узорне особине. Ако постоји нешто што не разумемо, будимо увек спремни да просудимо ствар у корист наше браћи послушајмо Петров савет: ”А пре свега имајте жарку љубав једни према другима, јер љубав покрива мноштво греха“ (1. Петрова 4:8). Морамо да имамо ту врсту љубави уколико желимо нашој браћи да исказујемо част коју смо им дужни.

20, 21. (а) Која је даљња склоност која ће вероватно да нас омета у међусобном исказивању части? (б) Шта ће нам помоћи да се одупремо тој склоности?

20 Још једна карактерна особина која ће вероватно да нас омета у томе да исказујемо дужну част другима је склоност да будемо раздражљиви, или неоправдано осетљиви. Осетљивост има своје место. Уметници треба да буду осетљиви на тонове или боје, што је део њиховог звања. Али неоправдана осетљивост, или раздражљивост, у односима с другима, облик је себичности који може да нас лиши мира и спречава нас да исказујемо част другима.

21 Добар савет с тим у вези пружају нам речи из Проповедника 7:9: ”Не нагли у духу свом да би се увредио, јер увредљивост почива у недрима безумних.“ Дакле, ако је неко претерано осетљив или се брзо увреди, то открива помањкање мудрости и разборитости, као и помањкање љубави. Морамо бити на опрезу како нас наше пале склоности, као што је склоност ка негативном ставу, превеликој критичности или неоправданој осетљивости, не би омеле у исказивању части свима који то заслужују.

22. Како можемо сажето да опишемо нашу дужност да исказујемо част?

22 Заиста имамо много разлога за исказивање части другима. А, као што смо видели, постоје многи, многи начини на које можемо да искажемо такву част. У свако време треба да будемо на опрезу како нас неки себични или негативни став не би омео у томе да исказујемо част. Посебно би требало да будемо пажљиви у томе да исказујемо част онима из породичног круга, супрузи и супруге једни другима и деца својим родитељима. А у скупштини, дужни смо да исказујемо част суобожаваоцима, а нарочито онима међу нама који се јако труде на положајима надгледања. У свим тим подручјима на нашу је корист да исказујемо част онима који су горе споменути јер, као што је рекао Исус: ”Више је среће у давању него у примању“ (Дела 20:35).

Како би одговорио?

◻ Зашто и како треба да исказујемо част властима?

◻ Који библијски савет може да се примени на однос намештеник-послодавац?

◻ Како треба исказивати част унутар породичног круга?

◻ Која посебна част може да се исказује у скупштини, и зашто?

◻ Како се могу савладавати људске слабости због којих пропуштамо да исказујемо част другима?

[Питања за разматрање]