Пређи на садржај

Пређи на садржај

Неслагања око Исусове смрти

Неслагања око Исусове смрти

Неслагања око Исусове смрти

ГОДИНЕ 33. н. е., на дан Пасхе, извршено је троструко погубљење. Три осуђеника су изведена на једно место ван зидина Јерусалима, где су погубљени на начин пун агоније и понижења: разапињањем на усправан дрвени стуб. Таква су погубљења била уобичајена у време Римљана, па би могло да се очекује да ће та убиства на дан Пасхе до данас да буду већ давно заборављена. Али, један од погубљених је био Исус Христ. Његова смрт је покренула значајне религиозне промене и контроверзе.

Од тог догађаја прошло је скоро две хиљаде година, па можда то сматраш само античком историјом. Међутим, да ли си свестан тога да неслагање до кога је дошло није ни изблиза решено?

Као што можда и знаш, милиони сматрају да је Исус умро за њих. Они жарко верују да је Христова смрт кључ за откуп и опроштај греха, да је вера у његову смрт средство спасења. Зато изненађује чланак у листу Anglican Theological Review који пише да је та цењена наука ”у невољи“. Та ”невоља“ долази од религиозних вођа.

Anglican Theological Review објашњава: ”Доктрина помирења у хришћанској мисли налази се у невољи, зато што су под сумњом њене библијске основе, јер је њена формулација постала претрпана ефемерним [кратковечним] замислима..., и јер је њен израз у популарној духовности узео облик личне емоционалности и некритичног самооправдања“. Заиста, ни протестантски ни католички теолози нису успели да се усагласе око тога какво је, ако га уопште има, значење смрти Исуса Христа.

Ти можда мислиш да је то само препирка неколицине теолошких стручњака и да то нема никаквог утицаја на твој живот. Ипак, размисли о овом: ако је Исусова смрт заиста повезана са твојим становиштем пред Богом и твојим изгледима на вечно постојање (на небу или негде другде), тада та контроверза захтева твоју пажњу.

Зашто теолози још увек расправљају о томе? Погледај на пример, Римокатоличку цркву. Она је добро дефинисала догму о бесмртности душе и Тројству. Међутим, црква је зачуђујуће неодлучна обзиром на откупљење кроз Христову смрт. New Catholic Encyclopedia признаје: ”Развијени су многи опречни системи да би се објаснило како је човек ослобођен од злих последица греха и како је поново придобио милост... Али, ни један од тих система није био у потпуности успешан... Теологија откупнине је у неку руку неизводљива, па и даље стоји као проблем у теологији.“

Не треба, дакле, да те изненади што од милиона људи који ватрено говоре да је ’Исус умро за нас‘, само неколицина има нешто више од нејасне идеје о томе шта то уствари значи. Како износи Anglican Theological Review: ”Кад је потребно... хришћански верник често није у стању да наведе библијски извор те доктрине или објасни како она делује.“ Оптерећени учењем које нити разумеју нити могу да објасне, обожаваоци у црквама тешко могу да разумеју како је Христова смрт значајна за њихов живот.

Неуспехом да разговетно искаже јасну науку о откупљењу, хришћанство је такође онемогућило настојања да се са хришћанском поруком допре до Јевреја, Хиндуса, будиста и других. Док многи од њих цене и поштују многе Исусове науке, неслагање око Христове смрти и њеног значења стоји као барикада на путу ка вери.

Да ли је значење Христове смрти једноставно загонетка — недоступна људском схватању? Да ли постоји за њу разумно, на Библији засновано објашњење? Та питања заслужују твоју пажњу, јер Библија износи ову задивљујућу тврдњу о Христу: ’Ниједан који показује веру у њега неће бити уништен, него ће задобити вечни живот‘ (Јован 3:16).