Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ићи у корак са Јеховиним небеским кочијама

Ићи у корак са Јеховиним небеским кочијама

Ићи у корак са Јеховиним небеским кочијама

”Кажи им моје речи, послушали они или не послушали“ (ЕЗЕКЈЕЛ 2:7).

1, 2. Какве краљевске кочије види Езекјел, и шта му је било речено?

 ЈЕХОВИНЕ небеске кочије сада стоје пред његовим слугама. Очима вере они виде то краљевско возило њиховог Сувереног Господа. Оно је величанствено, страхопоштовања вредно, достојанствено.

2 Исте краљевске кочије зауставиле су се у визији пред Божјим пророком Езекјелом пре око 2 600 година. Са тих кочија које су носиле престоље — Божје небеске организације духовних створења — Јехова издаје ову драматичну заповест Езекјелу: ”Шаљем те к синовима безобразног лица и тврда срца и мораш им рећи: ’Овако је рекао Суверени Господ Јехова‘. И, или ће послушати или ће суспрегнути — јер су дом бунтовнички — сигурно ће знати да се догодило да је пророк био у њиховој средини“ (Езекијел 2:4, 5NW).

3. Шта је данашња паралела Езекјела?

3 Езекјел је одлучно извршавао ту дужност, служећи као једино средство у божанској руци. На исти начин, Бог данас има једно једино организационо средство у својој контроли. Класа Езекјела, помазани остатак, на истакнутом је положају у делу давања закључног сведочанства, с ’великим мноштвом‘ ’других оваца‘ које се сакупљају око њега у подршци (Откривење 7:9, 10; Јован 10:16). Они заједно чине ”једно стадо“ под Врсним пастиром, Исусом Христом, који их води под суверенитетом величанственог Возача кочија, Јехове Бога.

4, 5. Како је настала Божја видљива организација, и шта је доживела, у складу са Исаијом 60:22?

4 Под Јеховиним вођством, та светска организација је расла од малих почетака, да би постала снажно средство за објављивање прогласа да се ’боји Бога и да му се даје слава, јер је дошао час суда његовог‘ (Откривење 14:7ДК). Као што се Езекјел није сам поставио или опуномоћио за пророка, тако се ни Божја видљива организација није сама створила или опуномоћила. Она није настала људском вољом или напором. Божански Возач кочија омогућио је њен постанак. Оспособљен Божјим духом и подупиран светим анђелима, Јеховин народ је доживео тако драматичан пораст да је ’незнатни постао моћан народ‘ (Исаија 60:22NW).

5 Преко 4 000 000 Сведока Јехове објављују вест Краљевства у 212 земаља. Груписани су у више од 63 000 скупштина организованих у покрајине и области. Широм света подружнице и штампарије делују под вођством Водећег тела као средишта у централи организације. Као да су једна особа, сви се крећу напред, проповедајући добру вест, поучавајући оне који се одазивају и градећи места састајања. Да, Јеховина видљива организација држи корак са небеским кочијама и њеним Возачем.

6. Шта је све укључено у држање корака с Јеховином видљивом организацијом?

6 Ако си Јеховин сведок, држиш ли корак са Божјом видљивом организацијом? То није једноставно ствар посећивања састанака и провођења времена у служби. Држање корака првенствено се односи на напредак и духовни раст. То укључује поседовање позитивног става, постављање исправних приоритета и упућеност у ток догађаја. Ако држимо корак с Јеховиним небеским кочијама, наш живот је у складу са вешћу коју објављујемо.

7. Зашто треба размотрити Езекјелово владање као Божјег пророка?

7 Што се тиче држања корака, данашње Јеховине слуге могу много да науче из Езекјеловог примера. Иако је био посебно од Јехове опуномоћен за пророка, Езекјел је још увек имао осећаје, бриге и потребе. На пример, као релативно млад ожењен човек, он је подносио тугу због губитка своје супруге. Ипак, никад није губио из вида свој налог од Јехове као његов пророк. Разматрањем Езекјеловог понашања у другим приликама, такође се можемо ојачати да будемо у стању да идемо у корак са Божјом видљивом организацијом. То ће нам омогућити држање корака са његовом невидљивом организацијом.

Налог је прихваћен и испуњен

8. С обзиром на свој налог, какав је пример Езекјел пружио?

8 Езекјел је пружио добар пример прихватањем и испуњењем свог налога. Међутим, били су потребни послушност и храброст да би то било учињено, јер читамо: ”И ти, сине човечји, не бој их се, нити се бој њихових речи. И ако су око тебе чкаљ и трње и живиш међу скорпијама; не бој се њихових речи, и не плаши се од њих, иако су дом бунтовни. Кажи им моје речи послушали они или не послушали, јер су одметници. А ти, сине човечји, слушај што ћу ти казати! Не буди непокоран као тај дом непокорни!“ (Езекјел 2:6-8).

9. Шта је било неопходно да Езекјел чини како би био ослобођен кривице за крв?

9 Езекјел није смео бити равнодушан или страшљив, да би га стално требало подстицати да испуни свој налог. Могао је бити слободан од кривице за крв само ако би спремно и храбро говорио Јеховине речи. Езекјелу је било речено: ”А кад ти опоменеш бездушника, а он се не врати од недушевности своје и са злога пута свога, он ће умрети у бездушности својој, а ти ћеш спасти душу своју“ (Езекјел 3:19).

10. Како је класа Езекјела доказала да је попут пророка?

10 Као и у случају Езекјела, помазана класа Езекјела је прихватила свој од Бога јој дати налог и испунила га. Ако смо Јеховини сведоци, треба да упамтимо да наш живот и животи других зависе од наше послушности (1. Тимотеју 4:15, 16). Сваки Сведок треба држати корак са Јеховином организацијом. Бог нас неће привезати уз своје кочије и вући. Равнодушност и подељено срце понижавају Возача кочија. Зато нас Јеховина видљива организација подстиче да Божје интересе ставимо на прво место у свом животу. Сталним одазивом на такво подстицање одржавамо корак с Божјом организацијом и уздижемо своју свету службу изнад рутинског, чисто механичког обављања. Јеховин народ у целини показује изузетну преданост. Наш лични део је да одржимо корак.

Божје речи узете к срцу

11. Какав пример је Езекјел пружио обзиром на Божје речи?

11 Езекјел такође пружа изврстан пример узимања к срцу Божјих речи. Он је на заповест појео од Бога дати смотак, или свитак. ”Бијаше ми у устима сладак као мед“ (Ст), рекао је Езекјел. Иако је свитак био пун ’туговања, нарицања и јадиковања‘, Езекјелу је био сладак, јер је ценио част заступања Јехове. За пророка је било угодно искуство испунити од Бога дати налог. Бог му је рекао: ”Сине човечји, прими у срце своје и слушај ушима својим све речи које ћу ти говорити“ (Езекјел 2:9–3:3, 10). Та визија је Езекјела учинила стварно свесним онога у чему му је Бог омогућио да суделује, јачајући тиме његов однос са Јеховом.

12. Шта је Езекјел чинио у више од две деценије пророчке службе?

12 Езекјелу су биле дате визије и вести за различите намере и слушаоце. Требало је пажљиво да слуша и онда да говори и делује по упутству. Нове информације и поступци били су му постепено откривани током око 22 године пророчке службе. Понекад је Езекјел говорио посебно срочене вести. У другим приликама користио се пантомимом, као што је било у случају лежања пред циглом која је предочавала Јерусалим (Езекјел 4:1-8). Његов пример у личним стварима, као што је била реакција на смрт његове жене, такође је носио поруку (Езекјел 24:15-19). Морао је бити у току, увек преносећи исправну вест и предузимајући исправна дела у право време. Езекјел се налазио у врло блиском, напредно делујућем односу са Јеховом.

13. Како можемо изградити блиски однос са Јеховом?

13 Да бисмо и ми изградили и задржали такав блиски однос са Јеховом као његови сарадници, морамо узети к срцу Божју реч (1. Коринћанима 3:9). Држање корака са Божјом видљивом организацијом на тај начин захтева да држимо корак са обиљем духовне хране која се припрема у право време (Матеј 24:45-47). ”Чист језик“ се непрестано шири (Цефанија 3:9NW). Само ако смо у току, бићемо заиста у могућности да се послушно одазовемо на вођство Возача кочија.

14, 15. Каква увежбаност је потребна да бисмо ишли у корак са Божјом организацијом?

14 Све до самог краја потребна нам је добра увежбаност личне молитве, личног проучавања и суделовања у светој служби добре вести (Римљанима 15:16). Присетимо се примера Езекјела у узимању свитка који је садржавао Божју вест. Езекјел је појео цели свитак, не само део њега. Он није бирајући узимао залогаје који су можда више одговарали његовом личном укусу. На исти начин, треба своје лично проучавање Библије и хришћанских публикација усмеравати у одржавању корака са притицањем духовне хране, а такође треба узети удела у свему што се налази на духовном столу, укључујући дубље истине.

15 Предузимамо ли уз молитву напор да стекнемо разумевање јаке хране? Одржавање корака захтева да наше спознање и разумевање напредују даље од основног, јер читамо: ”Свако ко се храни млеком не познаје речи праведности, јер је мало дете. Чврста је храна за зреле, који су употребом увежбали своју моћ запажања за разликовање исправног и погрешног“ (Хебрејима 5:13, 14NW). Да, духовни напредак је пресудни део одржавања корака који одређује Божја организација.

Не одвратити се због равнодушности

16, 17. Како је Езекјел поступао у вези са равнодушношћу, ругањем и слабим одазивом?

16 Езекјел је такође пружио изврстан пример тиме што је био послушан и што није дозволио да буде одвраћен због равнодушности и ругања. Слично њему, пратећи развој чистог језика, усклађени смо са вођством краљевског Возача кочија. Тако смо опремљени да се одазовемо његовим заповестима, ојачани да се не одвратимо због равнодушности или ругања оних којима говоримо Јеховину вест осуде. Као што је учинио са Езекјелом, Бог нас је унапред упозорио да ће се неки енергично противити и да ће бити тврдоглави и тврди на ушима. Други неће чути, јер не желе слушати Јехову (Езекјел 3:7-9). Други ће опет бити лицемери, као што наводи Езекјел 33:31, 32: ”И много их к теби долази, и народ мој седа пред тобом, и слуша речи твоје, али их не извршује, јер уста њихова праве од њих предмет подругивања, и срце њихово за лакомством иде. И гле ти си за њих као један пријатан певач, који има леп глас и који је вешт музици. Они слушају речи твоје, али их не извршују.“

17 Какав ће бити крај? Стих 33 додаје: ”Кад се те ствари буду испуниле — а ето се испуњују! — познаће да је међу њима пророк био“. Ове речи откривају да се Езекјел није предао због слабог одазива. Неосетљивост других није учинила да и он буде неосетљив. Било да су људи слушали или нису, он је слушао Бога и испуњавао свој налог.

18. Која питања себи можеш поставити?

18 Јеховина видљива организација сада појачава објављивање да се сви морају бојати Бога и дати му славу. Устрајеш ли кад те критикују због заузимања храброг става у давању сведочанства за Краљевство и због тога што живиш моралним начином живота? Стојиш ли чврсто кад си мета притиска због неприхватања крви, због тога што не обожаваш државне симболе и што не славиш државне празнике? (Матеј 5:11, 12; 1. Петрова 4:4, 5).

19. Што се тиче вођства, шта ћемо чинити ако идемо у корак с Јеховиним небеским кочијама?

19 Такав начин поступања није лак, али они који издрже до краја биће спашени (Матеј 24:13). Уз Јеховину помоћ, ми нећемо дозволити људима из света да нас наведу да будемо као они и да нас на тај начин одвоје од ходања у корак са Јеховиним небеским кочијама (Езекјел 2:8; Римљанима 12:21). Ако држимо корак са кочијама сличном анђеоском организацијом, брзо ћемо поступати по упутствима и смерницама примљеним кроз Божју видљиву организацију. Јехова нас опрема оним што нам је потребно како бисмо одолели нападима на нашу веру, одржали разумевање Речи живота и задржали очи управљене на духовне истине усредсређене на краљевског Возача небеских кочија.

Подстакнути да држимо корак

20. Које мисли, записане од Езекјела, треба да нас подстакну да држимо корак?

20 Езекјелова визија треба да нас подстакне да држимо корак. Он није само објављивао Божје осуде за Израел, него је такође записао пророчанства о обнови. Езекјел је указао на Онога који ће имати законско право владања на Јеховином престољу у одређено време (Езекјел 21:32). Тај краљевски Слуга, ”Давид“, поново ће окупити Божји народ и водиће их (Езекјел 34:23, 24). Иако ће бити нападнути од Гога од Магога, Бог ће их избавити, а његови непријатељи биће присиљени да ’знају да сам ја, Јахве‘ (Ст) чак и док буду ишли у уништење (Езекјел 38:8-12; 39:4, 7). Тада ће Божје слуге уживати бескрајни живот у систему чистог обожавања, укључујући духовни храм. Воде живота које теку из храма биће извор хране и лечења, а наследство земље биће предвиђено за њихов благослов (Езекјел 40:2; 47:9, 12, 21).

21. Зашто је улога Јеховиних данашњих Сведока хитнија од Езекјелове?

21 Како је за Езекјела морало бити узбудљиво записивање тих пророчанстава! Али, улога Јеховиних данашњих Сведока је већа. Живимо у времену кад се нека од тих пророчанстава испуњавају. Уствари, ми смо активни учесници у одређеним испуњењима. Показујемо ли начином свог живота уверење да Исус сада влада као Онај који има законско право? Јесмо ли лично уверени да ће се Јехова ускоро сам посветити и да ће ослободити у свој нови свет оне који иду у корак са његовом организацијом? (2. Петрова 3:13). Такво уверење, заједно са делима вере, доказује да заиста држимо корак са Јеховиним небеским кочијама.

Настави држати корак

22. Шта се може учинити да се избегну ствари које одвраћају пажњу како би се задржао јасан духовни поглед?

22 Кад ’ставимо руку на плуг‘, не смемо се чежњиво освртати на било шта што свет нуди (Лука 9:62; 17:32; Титу 2:11-13). Зато треба обуздати сваку склоност гомилања блага на Земљи и задржати једноставно око, усмерено на Краљевство (Матеј 6:19-22, 33). Поједностављење наших живота и одбацивање световних вредности где год је то могуће помоћи ће нам да идемо у корак с Јеховином организацијом (Јеврејима 12:1-3). Ствари које одвраћају пажњу могу замаглити нашу визију небеских кочија и њиховог Возача. Међутим, уз његову помоћ можемо задржати јасан духовни поглед, као што је учинио и Езекјел.

23. Шта треба да чине верни Сведоци у корист нових?

23 Део наше одговорности као Јеховиних сведока укључује помагање многима новима да иду у корак с Божјим небеским кочијама. У 1990. је скоро 10 000 000 особа присуствовало свечаности у спомен на смрт Исуса Христа. Иако су многе од тих особа можда биле присутне на неколико хришћанских састанака, ипак треба да увиде важност напредовања с Јеховином видљивом организацијом. Као верни Сведоци, можемо им помоћи духом који показујемо и охрабрењем које им пружамо.

24. Шта треба да чинимо у овом времену врхунца?

24 Ово је време врхунца. Очима вере видели смо небеске кочије које су се зауставиле пред нама. Краљевски Возач кочија дао је својој видљивој организацији налог да проповеда нацијама, тако да ће на крају знати ко је Јехова (Езекјел 39:7). Искористимо на најбољи могући начин ту величанствену могућност да учествујемо у оправдању Божјег суверенитета и посвећењу његовог светог имена држећи корак с Јеховиним небеским кочијама.

Како би одговорио?

◻ Какав је пример Езекјел пружио обзиром на додељени му налог?

◻ Шта значи држати корак са Божјом организацијом?

◻ Како је Езекјел гледао на Јеховине речи?

◻ Како можемо следити Езекјелов пример у суочавању са равнодушношћу?

◻ Шта би требало подстаћи Јеховине слуге да иду у корак са његовим небеским кочијама?

[Питања за разматрање]

[Слике на 15. страни]

Шта је потребно да би се ишло укорак са Јеховиним небеским кочијама?

[Слика на 16. страни]

Езекјел је ценио свој од Бога добијени налог. А ти?