Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обрати пажњу Божјој пророчанској Речи!

Обрати пажњу Божјој пророчанској Речи!

Обрати пажњу Божјој пророчанској Речи!

Врхунске тачке из Друге Петрове

ЈЕХОВИНА пророчанска реч, или вест, је као светиљка која светли на тамном месту, па јој прави хришћани морају обратити пуну пажњу. То није лако јер се лажни учитељи труде да унапређују отпад. Али, то је могуће учинити уз божанску помоћ. Ми се морамо чврсто држати Божје речи ако желимо преживети Јеховин дан који се брзо приближава.

Друго надахнуто писмо апостола Петра може нам помоћи да обратимо пажњу Божјој пророчанској речи. Ову посланицу је Петар можда написао у Вавилону око 64. н. е. Он у свом писму брани Божју истину, упозорава сувернике на лопову сличан долазак Јеховиног дана, и помаже својим читаоцима да не дозволе да буду заведени преступима људи који пркосе закону. Пошто је Јеховин дан близу, ми можемо извући велику корист из Петрових надахнутих речи.

Уздати се у пророчанску Реч

Као хришћани, морамо се трудити да одражавамо Божје особине, и да обратимо пажњу на пророчанску реч (2Пе 1:1-21NW). Да не бисмо постали неактивни или бесплодни, ми морамо ’допунити своју веру крепошћу, спознањем, самосавладавањем, истрајношћу, оданошћу Богу, братском наклоношћу и љубављу‘. Кад је Петар угледао Исусово преображење, и том приликом чуо Божје речи о Христу, тиме је пророчанска реч постала поузданија (Марко 9:1-8). Ми морамо обратити пажњу тој пророчанској речи.

Чувати се отпадника

Тиме што обраћамо пуну пажњу Божјој пророчанској речи, можемо се чувати отпадника и других покварених особа (2:1-22). Петар је упозорио да ће се у скупштину увући лажни учитељи. Међутим, Јехова ће неповољно осудити те отпаднике, као што је осудио непослушне анђеле, безбожни свет Нојевог времена, и градове Содому и Гомору. Лажни учитељи презиру од Бога дату власт и наводе слабе да им се придруже у преступима. За те отпаднике било би боље да ”нису ни познали пута правде, него ли кад га познаше да се врате натраг од свете заповести која им је предана“.

Долази Јеховин дан!

Као они који у овим последњим данима обраћају пажњу пророчанској речи, ми не смемо дозволити да на нас утичу ругачи који исмејавају вест о Исусовој присутности (3:1-18). Они заборављају да је Бог, који намерава да уништи овај систем ствари, уништио претпотопни свет. Јеховино стрпљење не би требало сматрати спорошћу, јер Он жели да се људи покају. Овај систем биће уништен у ’Божјем дану‘ и замениће се ’новим небесима и новом земљом, где ће пребивати праведност‘. Зато треба ревно настојати да будемо ’без љаге и мане у миру‘ (Ст). Уместо да дозволимо да нас заведу лажни учитељи, растимо у спознању Исуса Христа.

Примимо к срцу Петрове речи. Никад немојмо престати да се чувамо лажних учитеља. Живимо свесни тога да ће Јеховин дан ускоро доћи. И увек обраћајмо пажњу Божјој пророчанској речи.

[Оквир⁄Слика на 31. страни]

Бачени у Тартар: Јехова се ”није устезао да казни анђеле који су сагрешили него их је, бацивши их у Тартар, предао јамама густе таме, како би их сачувао за суд“ (2. Петрова 2:4NW). То није митолошки Тартар који је у Хомеровој Илијади описан као подземно место где су били затворени нижи лажни богови, Кронос и други титански духови. Библијски Тартар је понижено, тамници слично стање у које је Бог бацио непослушне анђеле Нојевог времена (Постање 6:1-8; 1. Петрова 3:19, 20; Јуда 6). ’Густа тама‘ је последица њиховог одрезања од духовног светла пошто их је Бог изагнао из своје породице. Пошто се чувају за његов неповољни суд, изгледи су им мрачни. Тартар је претеча бацању у бездан које ће Сатана и његови демони доживети пре почетка Христовог Хиљадугодишњег владања. Њихово уништење уследиће после Исусове миленијумске владавине (Матеј 25:41; Откривење 20:1-3, 7-10, 14).

[Слика]

Зевс баца ниже богове у митолошки Тартар

[Извор]

National Archaeological Museum, Athens, Greece