Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сад је време да тражимо Јехову

Сад је време да тражимо Јехову

Сад је време да тражимо Јехову

”А Јехова је погледао доле са самог неба на синове човечије, да види има ли ико ко поседује увид, ико ко тражи Јехову“ (ПСАЛАМ 14:2”NW“).

1, 2. (а) Како многи гледају на правог Бога, Јехову? (б) Како знамо да је Јехова свестан равнодушности човечанства?

 ДАНАС је прави Бог, Јехова, одбачен од атеиста, агностика, обожавалаца лажних богова и милиона који тврде да верују у Бога али га се одричу својим делима (Титу 1:16). Многи верују попут Ничеа, немачког филозофа из 19. века, да је ”Бог мртав“. Зар Јехова није свестан те крајње равнодушности. Свестан је, јер је надахнуо Давида да напише: ”Безумник је рекао у свом срцу: ’Нема Јехове.‘ Погубно су деловали, мрско су деловали у свом поступању. Нема никога да добро чини“ (Псалам 14:1NW).

2 Давид наставља: ”А Јехова је погледао доле са самог неба на синове човечије, да види има ли ико ко поседује увид, ико ко тражи Јехову.“ Да, Суверени Господ зна за оне који га желе упознати и служити му. Дакле, наше искрено тражење Јехове сада је од пресудне важности. Значиће разлику између вечног живота и вечног уништења (Псалам 14:2NW; Матеј 25:41, 46; Јеврејима 11:6).

3. Какав потенцијал постоји за будућност?

3 Према томе, можемо видети зашто је тако важно помагати другима да сада траже Јехову. Још увек има на милионе оних који никад нису срели неког Јеховиног сведока или чули ’добру вест о краљевству‘. Колико ће се још повећати ”велико мноштво“ пре ’велике невоље‘, то не знамо. Али сигурно постоји потенцијал да још многи потраже и нађу Јехову Бога у скорој будућности пре него што буде касно. Сада се поставља питање: Шта можемо учинити да још миријадама помогнемо да нађу Бога? (Матеј 24:14; Откривење 7:9, 14NW).

4, 5. Чему многи дају предност у свом тражењу бога?

4 Многи људи у свету данас траже, али шта траже? Врло мало њих заиста тражи правог Бога, Јехову. Многи се радије приклањају богу који одговара њиховим личним жељама и предрасудама. Амерички стручњак за анкете Џорџ Галуп млађи је навео: ”Заиста не налазите велику разлику између особа које су повезане са црквом и оних које то нису у погледу варања, избегавања пореза и ситне крађе, највише зато што постоји тако много социјалне религије.“ Он додаје да ”многи једноставно направе религију која им је удобна и која их голица... Неки је зову религија по наруџби“.

5 Други ће рећи: ”Моја религија је за мене довољно добра.“ Наравно, питање које уствари треба да поставе је: ”Да ли је моја религија довољно добра за Бога?“ Заиста, већина у тзв. хришћанству и хиндуизму задовољна је обожавањем својих ликова и идола. Највећи део тзв. хришћана сматра да им је безимени троједни бог довољан. А преко 900 милиона муслимана верује у Алаха. С друге стране, милиони атеиста говоре да нема Бога.

Они којима је потребна помоћ

6. Шта су открили многи читаоци Куле стражаре?

6 А шта је с нама који редовно читамо овај часопис? Тражили смо правог Бога и пронашли га. Доказали смо да су истините речи из Јакова 4:8: ”Приближите се Богу и он ће се вама приближити“. Активним дружењем с хришћанском скупштином приближили смо се Богу и сами смо искусили како нам се Јехова приближава (Јован 6:44, 65).

7. Како знамо да има много особа које су још увек заинтересоване да постану активне у истини?

7 Међутим, знамо да још има много оних који се радо повремено друже с Јеховиним народом, али још нису предузели позитивне кораке да се приближе Јехови предањем и крштењем. Како то знамо? Скоро десет милиона људи присуствовало је 1990. године Спомен-свечаности у вези Исусове смрти. Али колико их активно објављује добру вест о Краљевству? Само нешто више од четири милиона. То значи да имамо око шест милиона пријатеља истине који се радо повремено друже с нама, али који још нису почели препоручивати чист језик истине проповедањем добре вести о Краљевству. Несумњиво, многи у неким приликама говоре у корист Јехове и његове краљевске власти. Ипак, они се још нису јасно поистоветили с Јеховиним сведоцима. И њима желимо помоћи (Софонија 3:9; Марко 13:10).

8, 9. (а) На шта нас Јехова охрабрује? (б) Зашто није мудро занемарити Јеховин савет?

8 Желимо охрабрити такве да постану срећни, активни Сведоци за Јехову у завршној фази великог дела које се сада обавља по читавом свету. Молимо вас да запазите како Јехова у Пословицама 1:23 с љубављу упућује позив: ”Обратите се и чујте опомене моје! Ево ја ћу на вас дух свој да излијем, казаћу вам речи своје...“ (Упореди Јован 4:14.) Како је охрабрујуће знати да ће Јехова одговорити на наше позитивне кораке да се поистоветимо с његовим именом и обожавањем! Сигурно не желимо бити укључени међу оне који су описани у Пословицама 1:24, 25: ”Пошто звах, ал’ се ви не одазвасте, и пружах вам руку своју, ал’ је нико не прихвати; пошто сваки савет мој одбисте, и не хтесте примити опомене моје.“

9 Они који се не обазиру на Јеховин савет да га траже док се још може наћи и који одлажу своју одлуку док не виде да избија Армагедон увидеће да су предуго чекали. Такво поступање указивало би на помањкање вере и мудрости и представљало би презирање Јеховине незаслужене доброте (2. Коринћанима 6:1, 2).

10. Зашто су равнодушност и нехај опасни?

10 Да бисмо боље схватили зашто је потребно да одмах делујемо, узмимо један пример: Хоћеш ли следити добар савет лекара тек кад ти упала плућа захвати оба плућна крила? Или одмах, чим запазиш прве симптоме болести? Зашто онда даље чекати да се одвојиш од Сатаниног болесног света и ставиш на страну Јехове и његових Сведока? Последице равнодушности, нехаја и необазирања јасно су изражене у Пословицама 1:26-29: ”И ја ћу се вашој невољи смејати, ругаћу се кад вас страх ухвати,... Тада ће ме звати; ал’ се нећу одазвати; тражиће ме, ал’ ме неће наћи. Зато што мрзеше наук и не имадоше страха пред Господом,...“ Немојмо се наћи у ситуацији да ’тражимо Јехову‘ кад је већ касно!

11. Која помоћ је доступна онима који желе служити Богу?

11 Неки који читају овај часопис можда су још увек на путу тражења правог Бога. Драго нам је што сте истрајни у свом тражењу. Молимо се да вас ваше библијско спознање подстакне да предузмете даљње позитивне кораке да не попуштате у истини. Будите уверени да је свака скупштина Јеховиних сведока спремна да вам помогне у вашем тражењу (Филипљанима 2:1-4).

Време за ревност и акцију

12, 13. Зашто треба да предузмемо акцију обзиром на право обожавање?

12 Зашто је од пресудне важности да сви предузмемо кораке да се тесно повежемо са Јеховом Богом и његовим правим обожавањем? Зато што светски догађаји иду ка свом врхунцу. Странице историје окрећу се брже него што се могу читати. Сад није време да се чека на исход или буде млак. Исус је јасно рекао: ”Ко није на мојој страни против мене је, и ко са мном не сакупља, расипа.“ Он је такође рекао: ”Јер ко се постиди мене и мојих речи, њега ће се Син Човечји постидети кад дође у слави својој и Очиној и светих анђела“ (Матеј 12:30NW; Лука 9:26).

13 Сад је време за ревност и акцију! Ми знамо куда воде светски догађаји, и Армагедон се назире на хоризонту. Према томе, позив је да се Јехова тражи сада, пре ’дана његовог гнева‘, док се може наћи. У великој невољи ће бити прекасно (Цефанија 2:2, 3NW; Римљанима 13:11, 12; Откривење 16:14, 16).

14. Које разлоге имамо да тражимо Бога?

14 Заиста, цело човечанство требало би сада тражити Божју наклоност. Апостол Павле је то прикладно изразио у Делима апостолским 17:26-28: ”И од једног је човека [Бог] начинио сваки људски народ, да станују на целој површини земаљској и поставио одређена времена и установљене међе људског становања, да траже Бога, не би ли га како напипали и заиста нашли, иако уствари није далеко ни од кога од нас. Јер по њему имамо живот и крећемо се и постојимо“ (NW). Овај последњи исказ, ”јер по њему имамо живот и крећемо се и постојимо“, пружа довољан разлог за тражење Бога. Захваљујући Јеховиној незаслуженој доброти, ми постојимо у уској, али неопходној биосфери ове сићушне планете. Зар не би требало да будемо захвални Сувереном Господу Свемира? Зар не би требало да му на практичан начин покажемо захвалност? (Дела 4:24).

15. (а) Према историчару Арнолду Тојнбију, која је сврха више религије? (б) Шта морамо чинити да бисмо били способни славити Бога?

15 Историчар Арнолд Тојнби је једном написао: ”Права сврха више религије је да духовне савете и истине, које представљају њену бит, исијава у толико душа до колико може допрети, како би свакој од тих душа онда могло бити омогућено да испуни праву сврху Човека. Права сврха Човека је славити Бога и радовати га заувек“ (An Historian’s Approach to Religion, стр. 268-269). Да бисмо славили Бога, морамо га прво тражити и стећи тачно спознање о њему и његовим намерама. Зато је Исаијин позив врло прикладан: ”Тражите Јехову, док се може наћи. Призивајте га, док показује да је близу. Нека зли човек остави свој пут и шкодљив човек мисли своје; и нека се врати ка Јехови, који ће се над њим смиловати, и к нашем Богу, јер ће опростити великодушно“ (Исаија 55:6, 7NW).

Коју практичну помоћ можемо пружити?

16. (а) С којим се изазовом суочава хришћанска скупштина? (б) На који практичан начин можемо помоћи другима да служе Јехови?

16 Милиони заинтересованих особа које још нису активни објавитељи представљају изазов свима нама. Шта ми практично предузимамо као старешине, слуге помоћници, пионири и објавитељи да бисмо помогли тим пријатељима истине да постану заједно с нама активни учесници у правом обожавању? Један од начина да се пружи практична помоћ тамо где је потребна је доћи по њих кући и одвести их на састанак у Краљевску дворану, тако да се и они могу редовно радовати благодатима Јеховиног духа. Павлов савет Хебрејима, у 10. поглављу, 24. и 25. стиху, хитан је и данас као што је био и онда: ”Пазимо једни на друге да се подстичемо на љубав и добра дела, и не остављајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него охрабрујмо један другога, тим више што видите да се приближава дан“ (NW). Охрабрујемо све вас који желите искусити Јеховину добру вољу да се редовно дружите с Јеховиним сведоцима у њиховој месној Краљевској дворани.

17. Ако онима који проучавају Библију помажемо да напредују у тражењу Јехове, која питања траже одговоре?

17 Ако проучавамо Библију са неким ко редовно посећује састанке, можемо ли му помоћи да се оспособи за објавитеља добре вести? (Види Проводимо организовано нашу службу, стр. 98-101.) И кад он или она постану некрштени објавитељи, да ли је позив проширен тиме што их позивамо да са нама редовно иду у јавну службу проповедања, на неки од наших библијских студија или накнадну посету? (Види чланак из Куле стражаре од 1. децембра 1989, стр. 31, енгл.) Другим речима, кад се те особе једном оспособе, охрабрујемо ли их да из прве руке виде неке од позитивних резултата наше проповедничке делатности? (Матеј 28:19, 20).

Јехова је достојан да га тражимо

18. Како је Јехова показао своје милосрђе према човечанству?

18 Због откупне жртве Исуса Христа, Јехова нам не узима за зло наше прошле грехе и немарност, уколико смо се покајали и показујемо веру. Запазимо Давидове речи: ”Није нам учинио, штавише, према нашим гресима; нити је према нашим преступцима навео на нас што заслужујемо. Јер како су небеса виша од земље, његова привржена љубав узвишена је према онима који га се боје. Као што је далеко запад сунчев од истока сунчевог, толико је од нас удаљио наше преступе. Као што отац показује милосрђе својим синовима, тако је Јехова показао милосрђе онима који га се боје. Јер он сам добро зна нашу грађу, опомиње се да смо прах“ (Псалам 103:10-14NW; Јеврејима 10:10, 12-14).

19. Које охрабрење имају они који су можда одступили од истине?

19 Јехова је заиста благотворан и милосрдан Бог. Ако понизно и покајнички долазимо к њему, опрашта нам и заборавља. Не замера трајно уз вечно мучење пакленом ватром као последицом. Не, тако је као што је Јехова рекао: ”Ја — ја сам Онај који бришем ваше преступе себе ради, и греха ваших нећу се опомињати.“ Какво би то охрабрење требало бити за оне који су можда одступили од истине и занемарили свој однос с Јеховом! И њих охрабрујемо да траже Јехову сада и врате се у активну заједницу с народом који носи његово име (Исаија 43:25NW).

20, 21. (а) Који охрабрујући пример имамо у древној Јуди? (б) Шта су морали чинити становници Јуде да би добили Јеховин благослов?

20 У том погледу имамо охрабрујући пример у краљу Аси у древној Јуди. Он је из свог краљевства искоренио криво обожавање, али су трагови паганског обожавања још увек остали. Извештај из 2. Летописа 15:2-4 говори нам шта је пророк Азарија рекао Аси као опомену: ”Јехова је с вама докле год показујете да сте ви с њим, и ако га тражите, даће вам да га нађете, али ако га оставите и он ће оставити вас. И много је било дана кад је Израел био без правог Бога... Али кад су се у својој невољи окренули ка Јехови Богу Израеловом и потражили га, тада им је он дао да га нађу“ (NW).

21 Јехова се није играо скривача с краљем Асом, него је ”дао да га нађу“. Како је краљ реаговао на ту вест? Одговор налазимо у 8. и 12. стиху истог поглавља: ”Чим је Аса чуо ове речи... охрабрио се и кренуо да учини да све огавности нестану из целе земље... и да обнови Јеховин жртвеник који је био пред тремом Јеховиним. И даље, ушли су [Јуда] у савез да траже Јехову Бога својих праотаца свим срцем својим и свом душом својом.“ Да, они су искрено тражили Јехову ”свим срцем својим и свом душом својом“. Каква је била последица тога по нацију? У 15. стиху се каже: ”И цела се Јуда стала радовати над оним што су се заклели, јер су се целим срцем заклели и тражили су га с потпуним весељем својим, те им је дао да га нађу; и Јехова им је надаље давао починак посвуда уоколо“ (NW).

22. Шта нас охрабрује да сада будемо активни у Јеховиној служби?

22 Зар није то охрабрење за све нас да предузмемо позитивне кораке обзиром на чисто обожавање Јехове? Знамо да постоји потенцијал да још многи милиони људи славе Јехову. Несумњиво многи од њих чине промене у свом животу да би удовољили библијским захтевима за службу Јехови. Други расту у увиду и вери, траже Јехову, па ће ускоро бити подстакнути да другима говоре чист језик, преносећи им дубоко разумевање истине о Јехови и његовом Краљевству. Зашто је дакле тако значајно да сви тражимо Јехову сада кад се може наћи? Зато што је његов обећани нови свет близу (Исаија 65:17-25; Лука 21:29-33; Римљанима 10:13-15).

Сећаш ли се?

◻ Ко показује равнодушност према правом Богу, Јехови?

◻ До ког степена религија често утиче на понашање?

◻ Који потенцијал постоји за пораст броја активних Сведока?

◻ Зашто је сада време за ревност и акцију?

◻ Зашто је Јехова достојан да га тражимо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Број присутних на Спомен-свечаности 1990: 9 950 058

Многи пријатељи Јеховиних сведока који присуствују Спомен-свечаности су потенцијалне Божје слуге

Највећи број објавитеља 1990: 4 017 213

[Слика на 12. страни]

У време краља Асе нација се окренула Јехови