Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли су недавни бројеви Куле стражаре за тебе били од практичне вредности? Зашто онда не испиташ своје памћење следећим питањима?

◻ Које чињенице говоре против посвећења вероватног места Исусовог рођења?

Библија не спомиње тачно место Исусовог рођења. Извештаји еванђеља из Матеја и Луке дају само оскудне основне чињенице (Матеј 2:1, 5; Лука 2:4-7). Читање Јована 7:40-42 показује да су људи уопште били неупућени о месту његовог рођења. Неки су мислили да је рођен у Галилеји. Поред тога, за време свог живота на земљи, Исус никад није наглашавао детаље свог рођења (15. 12, стр. 5, енгл.).

◻ Како хришћанин може сачувати своју радост док се суочава са кушњама физичке болести, депресије и економских потешкоћа?

Божја реч пружа потребну утеху и вођство. Читањем или слушањем псалама може се постићи тако потребна окрепа. Давид нам је саветовао: ”Своје бреме баци на Јехову и он ће те сам подупрети.“ Он нам је такође зајамчио да Јехова заиста ’слуша молитве‘ (Псалам 55:22; 65:2NW). Јеховина организација кроз публикације и скупштинске старешине увек је спремна да нам помогне да се боримо са нашим проблемима (1. 1, стр. 14-15).

Шта је Исус мислио кад је, на путу да буде прибијен на стуб, рекао: ”Ако ово раде док је дрво влажно, шта ће се догодити кад усахне?“ (Лука 23:31NW).

Исус је указао на дрво јеврејске нације. Због присутности Исуса и осталих Јевреја који су веровали у њега, нација је још увек имала нешто животне влажности. Ипак, кад сви они буду издвојени из нације, остаће само духовно мртво дрво, усахнула национална организација (15. 1, стр. 9).

Како могу они ”чистог срца“, о којима се говори у Матеју 5:8 (NW), ”видети Бога“?

Они ’виде Бога‘ тако што се држе његових закона у циљу чувања беспрекорности. (Упореди Излазак 33:20; Јов 19:26; 42:5.) Ипак, грчка реч из Матеја 5:8 преведена са ”видети“, такође значи ”видети умом, запазити, знати“. Пошто је Исус савршено одражавао Божју личност, увид у његову личност омогућује онима ”чистог срца“ да ’виде Бога‘ (Јован 14:7-9; 15. 1, стр. 16).

◻ Зашто закључујемо да је Исус арханђел Михаило?

Божја реч спомиње само једног арханђела и говори о том анђелу у повезаности са ускрснулим Господом Исусом: ”Јер ће сам Господ сићи с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела и с Божјом трубом“ (1. Солуњанима 4:16NW). У 9. стиху Јудине посланице налазимо да је име тог арханђела Михаило (1. 2, стр. 17).

◻ Која су четири подручја на којима можемо исказати част другим људима?

Треба да исказујемо част политичким владарима, послодавцима, члановима своје породице и припадницима скупштине (1. 2, стр. 20-22).

◻ Који је добар пример Исус дао кратко време пре своје смрти собзиром на оне који имају остареле родитеље?

Док је Исус још увек висио на мученичком стубу у смртним мукама, показао је обзир према физичком и духовном добру своје мајке, поверивши је бризи свог вољеног апостола Јована (Јован 19:25-27; 15. 2, стр. 8).

◻ Зашто је Исус морао трпети?

Исусово трпљење послужило је решавању спорног питања беспрекорности Божјих слугу. Такође га је опремило за улогу милостивог Првосвештеника за човечанство (Јеврејима 4:15; 15. 2, стр. 14-15).

◻ Која су пресудна спорна питања постављена побуном у Едену?

Да ли је човек способан да успешно влада собом одвојен од Бога? Да ли је праведно с Божје стране да захтева подложност свом суверенитету? Даље, хоће ли иједан човек, на темељу своје властите слободне воље, изабрати да несебично служи Богу? (1. 3, стр. 6).

◻ Зашто су неки погрешно узимали симболе на Спомен-свечаности?

Неки незрели хришћани можда још немају уравнотежено разумевање Божјих намера. Можда нису спознали да помазање ”не зависи од онога ко жели ни од онога ко трчи, него од Бога“ (Римљанима 9:16NW). Није на особи да одлучи да ли би он или она желела да буде узета у нови савез и постане сунаследник с Христом. Јеховин избор је пресудан, а његов дух сведочи за тај избор (Римљанима 8:16; 1. Коринћанима 12:18; 15. 3, стр. 21).

◻ Шта је ”чист језик“ о коме се говори у Цефанији 3:9, NW?

То је исправно разумевање истине о Богу и његовим намерама (1. 4, стр. 21-22).