Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када ће трајни мир заиста доћи?

Када ће трајни мир заиста доћи?

Када ће трајни мир заиста доћи?

”РАТ је једна од константи историје, и није се смањила са цивилизованим светом или демократијом“, написали су Will и Ariel Durant у својој књизи The Lessons of History. ”Мир је нестабилна равнотежа, која може бити очувана само признањем надмоћи или равнотежом моћи.“

Заиста, упркос снажним напорима, трајни мир је тако дуго измицао човечанству. Зашто? Разлог је што су узроци рата далеко дубљи од политичких, територијалних или социјалних борби које видимо на површини. Дјурантови су утврдили: ”Узроци рата исти су као и узроци ривалства међу људима: грамзљивост, свадљивост и понос; жеља за храном, земљом, материјалним стварима, горивима, влашћу.“

Библија, међутим, потанко означава корен раздора и размирица међу појединцима и на широј основи. У њој читамо: ”Одакле борбе и одакле свађе међу вама? Зар не одавде: од ваших пожуда што се боре у вашим удовима? Желите, и немате? Тада убијате. Страствено жудите, и не можете постићи? Тада се борите и ратујете“ (Јаков 4:1, 2, Стварност).

Дакле, проблем се своди на следеће: Да би наступио прави мир, морамо одстранити не само симптоме — ратове, буне, државне ударе, револуције — већ и корене који их проузрокују — сумњу, похлепу, мржњу, непријатељство, и то у свим људима. Све то мора бити замењено делима која су у складу са несебичним особинама као што су љубав, доброхотност, поверење и дарежљивост. Постоји ли неко ко је способан да то изведе? Ако би то зависило од несавршених, земаљских смртника, одговор би био негативан. Али, постоји неко коме то није тако тешко. То је Онај који зна одговор на питање: Када ће мир заиста наступити?

Онај који може донети мир

Пре око 28 векова, пророк Исаија је био надахнут да објави: ”Јер родило нам се дете, добили смо сина; и кнежевску власт ће он имати на свом рамену. А именом биће назван Дивни Саветник, Моћни Бог, Вечни Отац, Кнез Мира. Обиљу кнежевске власти и миру неће бити краја“ (Исаија 9:6, 7NW).

Касније је откривен идентитет онога који ће донети бескрајни мир; то није нико други до Исус Христ, ’Син Највишега‘ (Лука 1:30-33; Матеј 1:18-23). Али, како ће он успети кад сви други кнежеви и владари нису успели? Пре свега, треба запазити да обећано ”дете“ није требало заувек остати беспомоћна беба, како га неки можда приказују. Уствари, требало је да он врши ’кнежевску власт‘ као ”Кнез Мира“, на вечни благослов човечанства.

Исусова владавина има и даљња обележја. Као ”Дивни Саветник“, са изузетним разумевањем људске природе и натприродном способношћу, биће у стању да уђе у суштину спорних питања и тако реши тешке проблеме с којима се суочавају и који узнемирују данашње светске вође (Матеј 7:28, 29; Марко 12:13-17; Лука 11:14-20). Затим, као ”Моћни Бог“, сличан Богу, ускрснули Исус Христ, који је сад устоличен на небу као месијански Краљ, деловаће за мир понављајући у величанственом обиму оно што је чинио док је био на Земљи — лечећи оне са неизлечивим болестима, прибављајући храну и пиће за мноштво људи, чак контролишући временске прилике (Матеј 14:14-21; Марко 4:36-39; Лука 17:11-14; Јован 2:1-11). Као ”Вечни Отац“, Исус има моћ да врати у живот оне који су умрли и да им да̂ вечни живот. И он сам ће вечно живети, зајамчивши тиме да његова власт и мир неће имати краја (Матеј 20:28; Јован 11:25, 26; Римљанима 6:9).

Опремљен на тај начин, Исус Христ је очигледно једини који је у стању да се суочи са дубоко укорењеним узроцима рата и борбе. Он неће израдити мировни уговор или план за такозвану мирољубиву коегзистенцију народа, само зато да би био поништен другим ратом. Уствари, он ће одстранити сваку политичку, територијалну, социјалну и економску неједнакост довођењем целог човечанства под једну владавину, његово Месијанско Краљевство. Водећи све људе ка обожавању јединог правог Бога, Јехове, он ће отклонити оно што је често скривени узрок рата — криву религију. Нема сумње да ће Исус Христ, Кнез Мира, остварити све то. Питање је: Када?

Догађаји који воде бескрајном миру

Након свог ускрсења и узашашћа на небо 33. н. е., Исус је морао чекати одређено време да крене у акцију. То је било у складу с Јеховином објавом: ”’Седи мени с десне стране, док не положим твоје непријатеље као подножје твојим ногама.‘ Палицу твоје моћи послаће Јехова из Сиона, говорећи: ’Подвргавај усред својих непријатеља‘“ (Псалам 110:1, 2NW; Лука 22:69; Ефешанима 1:20; Јеврејима 10:12, 13). Када се то догодило? Више од 70 година Јеховини сведоци објављују широм света добру вест да је Исус Христ почео владати у Божјем Краљевству на небу 1914. године. a

Али, можда ћеш рећи: ’Од 1914. није било мира. Баш супротно, од те године стање иде из лошег у горе.‘ Потпуно си у праву. То уствари доказује да се догађаји одвијају баш како су проречени. Библија нам каже да ће се управо у време кад ’краљевство света постане краљевство нашег Господа и његовог Христа ... народи расрдити‘ (Откривење 11:15, 16NW). Уместо да подупиру владавину Јехове Бога и његовог Кнеза Мира, народи су заронили у махниту борбу за светску превласт и показали срџбу, посебно против хришћана који су сведочили за Божје успостављено Краљевство.

Књига Откривење такође открива да је Исус, чим је дошао у краљевској моћи, предузео акцију да с неба уклони Сатану и његове демоне: ”Сада је наступило спасење и моћ и краљевство нашег Бога и власт Христа његова, јер је збачен тужилац наше браће, који их оптужује дан и ноћ пред нашим Богом!“ Каква је била последица тога? Извештај наставља: ”Зато радујте се небеса, и ви који пребивате на њима! Јао земљи и мору, јер је Ђаво сишао с великим гневом, знајући да има мало времена“ (Откривење 12:10, 12NW).

Коначни знак

То нам даје увид у то зашто народи нису били у стању да остваре мир упркос свим својим напорима. Велики гнев Ђавола, који се одразио у срџби народа, држи свет узбурканим и у немиру као никад пре у људској историји. Када ће се све то окончати? Библија пружа један важан ослонац: ”Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘ тада ће на њих одмах доћи изненадно уништење“ (1. Солуњанима 5:3NW).

Увиђаш ли важност овог упозорења? Светски догађаји, као што су они описани у претходном чланку, показују да владари и многи људи говоре о миру и теже за њим као никада пре. Неки сматрају да је окончањем хладног рата претња нуклеарног холокауста ствар прошлости. Да, народи су толико тога рекли о миру и сигурности. Али, води ли светска ситуација заиста у том правцу? Сети се шта је Исус рекао за оне који ће живети у последњим данима који су започели 1914: ”Заиста вам кажем да овај нараштај никако неће проћи док се све ово не догоди“ (Матеј 24:34NW). Да, мир ће заиста наступити у овом нараштају, али не кроз настојања народа. Чврсто утемељен и сасвим праведан мир обећан од Јехове Бога може наступити само кроз долазећу владавину његовог Кнеза Мира, Исуса Христа (Исаија 9:7).

Ако чезнеш да видиш дан када ће мир заиста наступити и да га доживиш са онима које волиш, тада обрати пажњу Кнезу Мира и чврсто задржи у мислима његове речи охрабрења: ”Бдијте, дакле, молећи се усрдно све време, да бисте успели умаћи свему овоме што се треба догодити, и одржати се пред Сином човечијим“ (Лука 21:36NW).

[Фуснота]

a Појединости о библијској хронологији и испуњењу њених пророчанстава види у поглављима 12-14 књиге Да дође Царство твоје, коју је издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Оквир на 6. страни]

ДЕФИНИЦИЈА МИРА

Данас већина људи гледа на мир као на одсуство рата или сукоба. То је, међутим, врло уска дефиниција те речи. У библијска времена реч ”мир“ (хебрејски, шалом) или израз ”Мир с тобом!“ коришћен је као уобичајени облик поздрава (Судије 19:20; Данијел 10:19; Јован 20:19, 21, 26). Јасно је да се то не односи само на одсуство рата. Запази шта књига The Concept of Peace каже о томе: ”Кад се реч шалом употреби за мир, оно што онај који је користи изворно има на уму је стање света или људског друштва у коме постоји целовитост, јединство, потпуност, укупност. ... Тамо где је мир, и целина и саставни делови достигли су свој највиши и оптимални степен живљења.“ Кад Бог оствари мир, не само да се људи ’више неће учити рату‘, него ће ’свако седети под својом лозом и смоквом‘ (Михеј 4:3, 4NW).

[Слика на 7. страни]

Одсуство мира снажно се опажа од I светског рата